Zonnebloempitten Tijdens De Zwangerschap

Zonnebloempitten Tijdens De Zwangerschap

zwangerschapZonnebloempitten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen. Ze behoren ook tot de meeste lekkere snack in vele verschillende culturen, in veel verschillende delen van de wereld. Zonnebloempitten tijdens de zwangerschap gaan gebruiken zijn dus een zeer goede toevoeging aan een gezond dieet.

Voordelen van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap

Vele voordelen van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap hebben ze om die reden zeer populair gemaakt bij vrouwen tijdens de zwangerschap.

Zonnebloemzaden bevatten 90% van de belangrijkste vitamines. Ze bevatten fytochemicaliën, eiwitten, mineralen, antioxidanten en onverzadigde vetzuren

Vitamine E in zonnebloempitten fungeert als een antioxidant en helpt om het lichaam te beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Het zal ook beschermen tegen de vorming van bloedklonters in de bloedvaten.

zonnebloempittenFosfor en andere mineralen in zonnebloempitten helpen om de beenderen te ontwikkelen van de ongeboren baby.

De hoge hoeveelheid kalium helpt om de balans van sodium te regelen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk niet te hoog wordt.

Fytochemicaliën in de zonnepitten helpen om het immuunsysteem te versterken die wordt verzwakt tijdens de zwangerschap en zal ook de groei van de foetus gaan stimuleren.

Lees ook :  Blaasontsteking Oorzaken en hoe ze voorkomen

Zonnebloempitten ideaal als snack wanneer je hunkert naar eten!

We weten allemaal dat we tijdens de zwangerschap vaak op de meest onverwachte momenten gaan hunkeren naar lekker eten. Dat kan ijsjes zijn, koekjes, chips. Meestal zijn dat ongezonde dingen.

Maar toch willen we het zo gezond mogelijk houden voor de optimale groei en ontwikkeling van onze ongeboren baby.

Om die reden is het eten van zonnebloempitten tijdens deze moment zeer geschikt. Ze zullen heel snel de honger stillen en bevatten heel wat meer belangrijke voedingsstoffen dan de ongezonde tussendoortjes zoals koekjes, ijsjes en andere waar we heel vaak aan willen zondigen tijdens de zwangerschap.

Het zal op die manier ook helpen om de gewichtstoename niet te snel laten gebeuren. Zodat we na de zwangerschap niet te maken krijgen met overgewicht en dringend moeten op dieet gaan.

Zonnebloempitten tijdens de zwangerschap – Foliumzuur

zonnebloempitten zwangerschapZonnebloempitten zijn een uitstekende bron van foliumzuur en verschillende mineralen als ijzer, calcium, zink, seleen en koper.

 • Foliumzuur in zonnebloempitten helpt de formatie van rode bloedcellen en zal helpen om zuurstof van de longen naar de andere delen van het lichaam te transporteren.
 • De dagelijkse aanbevolen dosis foliumzuur verhoogt wanneer we in de zwangerschap verkeren, zonnebloempitten tijdens de zwangerschap zijn dus zeer goed om de hoeveelheid foliumzuur in het lichaam te verhogen om op die manier de verhoogde dagelijkse aanbevolen dosis te halen.
 • Te weinig foliumzuur zorgt ervoor dat verschillende problemen kunnen ontstaan met de ontwikkeling van het kind.
Lees ook :  Omega 3 Tijdens Borstvoeding Belangrijk Voor De Baby!

Zonnebloempitten tijdens de zwangerschap – Serveertips

Je kan makkelijk zonnebloempitten toevoegen aan je dagelijks dieet. Hieronder geven we enkele tips die je kunt gebruiken als toevoeging aan je dieet :

 • Je kan ze gewoon zo eten als een lekkere snack
 • Je kan een unieke smaak geven aan salades en geroosterde zonnebloempitten uitstrooien op de salade.
 • Je kan de zaadjes roosteren met cakes, muffins of zelfs met chocolade.
 • Je kan de zaadjes tot een poeder mixen en toevoegen aan pannenkoeken, wafels en andere bereidingen. Ze kunnen een deel van de bloem vervangen
 • Je kan ze ook makkelijk toevoegen aan het ontbijt door bijvoorbeeld het poeder te mengen in ontbijtgranen
 • Wanneer men allergisch is aan pindanoten, kunnen zonnebloempitten gebruikt worden om pindakaas te vervangen.
 • Je kan de zaadjes toevoegen aan gestoomde champignons en gebruiken als een bijschotel.
 • Mix de zaadjes met tomaten, erwten, wortelen, pepers in een bereiding met kip, pasta of rijst.

Risico van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap

overgewichtZonnebloempitten tijdens de zwangerschap zijn zeer goed als toevoeging aan een gezond dieet!

Maar net als bij alle gezonde voedingsmiddelen moet er worden voldaan aan goed gebalanceerd dieet. Teveel zonnebloempitten tijdens de zwangerschap zullen niet alleen leiden tot een te groot overgewicht, maar kunnen ook andere problemen veroorzaken.

Lees ook :  Wat Zijn De Symptomen En Oorzaken Van Te Hoog Prolactine?

Zonnebloempitten bevatten heel wat gezonde voedingsmiddelen maar dienen worden gebruikt in kleine porties van 25 gram per dag om van de voordelen van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap te kunnen blijven genieten.

Nadelen van teveel zonnebloempitten tijdens de zwangerschap

Hoge hoeveelheden zonnebloempitten tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een fosfor vergiftiging en kan leiden tot schade aan de nieren en andere problemen gerelateerd aan teveel fosfor.

Teveel zonnebloempitten tijdens de zwangerschap kunnen seleen vergiftiging doen optreden, bekend als selenose. Waarbij we oververmoeid raken en problemen kunnen krijgen met haaruitval en uitvallen van de nagels (Gebeurt slechts na het eten van enorme hoeveelheden seleen).

Teveel zonnebloempitten kan problemen veroorzaken met de huid (ook door het teveel aan seleen)

Om die reden wordt aangeraden niet meer dan 25 gram zonnebloempitten tijdens de zwangerschap te eten.

Dan kan je genieten van alle voordelen van zonnepitten en zal je nooit te maken krijgen met de eventuele neveneffecten door het teveel aan bepaalde mineralen die aanwezig zijn in de zonnebloempitten.

Conclusie

De sleutel tot een gezonde baby is het eten van gezonde voeding in een goed gebalanceerd en gevarieerd dieet.

Wanneer we kleine porties van 25 gram gaan eten per dag zullen we enkel genieten van de voordelen van zonnebloempitten en zullen we niet te maken krijgen met de eventuele nadelen zoals teveel fosfor of teveel selenium.

Wanneer je lekkere recepten gebruikt met zonnebloempitten kan je die zeker onderaan in de commentaarsectie plaatsen! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe lekkere recepten met zonnebloempitten!

Veel geluk tijdens de zwangerschap en een goede gezondheid van de baby gewenst!

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven