6 Voordelen Van Borstvoeding Voor De Moeder

Voordelen van borstvoeding zijn zowel voor de moeder als voor de baby van toepassing.

Borstvoeding heeft de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en wordt makkelijk verteerd. Moedermelk is ook makkelijk te verkrijgen, het komt gewoon uit de borst.

Wanneer we dit wereldwijd bekijken is de hoeveelheid vrouwen die borstvoeding geven sterk aan het dalen. Met zo’n kleine 30%.
moeder borstvoeding
Terwijl sommige vrouwen gewoonweg geen borstvoeding kunnen geven, zijn er andere vrouwen die het wel kunnen, maar ervoor kiezen om het niet te doen.

Toch hebben onderzoeken aangetoond dat er heel wat voordelen van borstvoeding voor zowel de moeder als voor de baby te vinden zijn.

In dit artikel gaan we ze allemaal beschrijven. De eerste zes voordelen zijn voor de moeder van toepassing, de resterende vijf zijn voor de baby van toepassing.

Borstvoeding geven kan helpen bij het afvallen na de zwangerschap

Een van de grootste voordelen van borstvoeding voor de moeder is dat ze er gewicht mee kunnen verliezen. Toch zijn er ook vrouwen die gewicht aankomen bij het geven van borstvoeding.

Tijdens het geven van borstvoeding heeft de moeder ongeveer 500 Kcal meer nodig per dag. De hormonale balans in het lichaam is ook compleet veranderd. (bron 1, 2, 3)

Door deze hormonale veranderingen hebben vrouwen die moedermelk afgeven een verhoogde trek naar eten en kan het lichaam meer geneigd zijn om vet op te slaan voor de melkproductie.

Lees ook :  Voeding met zink

De eerste 3 maanden na de bevalling zullen moeders die borstvoeding geven misschien minder gewicht verliezen dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Ze kunnen zelfs gewicht aankomen.

Hoewel de drie maanden die daarna komen ervaren vrouwen die borstvoeding geven een enorme toename van de vetverbranding. (bron)

3 Maanden na de bevalling zullen moeders die hun moedermelk afstaan aan de baby, makkelijker gewicht kunnen verliezen dan moeder die dat niet doen.

Het is echter belangrijk te onthouden dat de voeding die we eten van groot belang is. Ook extra bewegen is van belang om te bepalen hoeveel we gewicht we daadwerkelijk gaan verliezen.

pasgeboren baby

Borstvoeding helpt om de baarmoeder terug kleiner te maken

Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder enorm. Bijna de volledige buik wordt daarbij uitgezet.

Na de bevalling probeert de baarmoeder terug in zijn oorspronkelijke staat te komen. Het hormoon oxytocine helpt bij dit proces.

Het lichaam laat hoge hoeveelheden van dit hormoon los tijdens de bevalling om te helpen bevallen en om het bloeden te verminderen.

Oxytocine verhoogt ook tijdens het geven van borstvoeding. Het moedigt het smaller worden van de baarmoeder aan. Op die manier helpt het de baarmoeder terug in zijn originele staat terug te keren.

Onderzoek heeft aangetoond dat moeders die borstvoeding geven, minder bloedverlies hebben na de bedoeling en de baarmoeder sneller in hun oorspronkelijke staat terugkrijgen.

Meteen ook één van de belangrijkste voordelen van borstvoeding voor de moeders. Wanneer die willen hun baarmoeder snel terug in zijn normale toestand brengen.

baby borstvoeding

Moedermelk afgeven verlaagt de kans op depressie

depressie borstvoedingPost-natale depressie of postpartum depressie is een type depressie die zich kan ontwikkelen kort na de bevalling. Ongeveer 15% van de vrouwen heeft daar last van.

Lees ook :  Leucine | Werking En Bijwerkingen Van Aminozuren

Een van de voordelen van borstvoeding voor moeders is dat ze minder kans maken op het ontwikkelen van die post-natale depressie.

Toch zullen de vrouwen die meteen na de bevalling te maken krijgen met deze vorm van depressie moeite hebben met het geven van borstvoeding. En zullen dit ook geen lange tijd volhouden.

Hoewel de onderzoeken daaromtrent, elkaar vaak tegenspreken. Het is bekend dat het afstaan van moedermelk aan de baby zorgt voor veranderingen in de hormonale balans.

Deze hormonen stimuleren de zorg gevoelens van de moeder en zullen de band met de baby sterker maken.

Een van de meest gedocumenteerde veranderingen is de verhoogde hoeveelheid oxytocine. Die wordt aangemaakt tijdens de bevalling en tijdens het geven van borstvoeding.

Oxytocine heeft een angstremmende werking op de lange termijn. Ze zorgen ook voor een hechtere band met de baby door bepaalde delen in de hersenen te gaan stimuleren.

Eén van de gevolgen daarvan is dat vrouwen die de baby grootbrengen met moedermelk, minder vaak hun baby gaan negeren.

Het mishandelen, of te weinig aandacht schenken aan de baby is drie keer groter bij vrouwen die geen borstvoeding geven. (bron)
Dit zijn echter alleen maar cijfers. Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat wanneer we geen borstvoeding geven, we onze baby meer gaan negeren.

Lager risico op ziektes

minder ziek borstvoeding

Een van de andere voordelen van borstvoeding voor de moeder is dat het bescherming biedt op de lange termijn tegen verschillende vormen van kanker en andere ziektes.

De totale tijd die vrouwen spenderen aan het afgeven van hun moedermelk gaat gepaard met een verlaagd risico op het krijgen van borstkanker of kanker aan de eierstokken.

Lees ook :  Wat is de Werking van MCT olie?

Vrouwen die borstvoeding geven gedurende 12 maanden hebben 28% minder kans om borstkanker of kanker aan de eierstokken te krijgen. Elk jaar die daarbij komt verlaagt de kans nog eens met 4.3%. (bron)

Borstvoeding voorkomt menstruatie

Het continu geven van de borst zorgt voor een tijdelijke stopzetting van de menstruatie en de eisprong.

Deze tijdelijke stopzetting zou wel een natuurlijke reactie van het lichaam kunnen zijn. Om er op die manier voor te zorgen dat er toch enige tijd tussen twee zwangerschappen ligt.

Sommige vrouwen gebruiken dit zelfs als een soort anticonceptiemiddel na de bevalling. Toch kan dit niet met zekerheid bescherming bieden tegen een toekomstige zwangerschap.

Je kan het zien als één van de voordelen van borstvoeding voor de moeder. Je hebt voldoende tijd om te spenderen met de baby. En men hoeft zich geen zorgen te maken over die bepaalde irritante periode van de maand.

Het bespaart geld en tijd

Misschien voor velen wel de grootste voordelen van het geven van de borst voor de moeder. Het spaart geld en tijd uit.

  • We hoeven geen geld te spenderen aan dure babyvoeding.
  • We hoeven niet te controleren hoeveel een baby exact moet drinken gedurende de dag.
  • Moeten de drinkflessen niet meer afwassen en ontsmetten.
  • Hoeven ons geen zorgen te maken over de juiste temperatuur.
  • Borstvoeding is altijd op de juiste temperatuur om te drinken.

Conclusie: Voordelen van borstvoeding voor de moeder

Wanneer je zelf niet in staat bent om borstvoeding te geven, dan is babyvoeding natuurlijk ook perfect. Het zal de baby de nodige voedingsstoffen geven, die hij of zij nodig heeft.

Toch zijn er heel wat voordelen van borstvoeding voor de moeder aan verbonden. Maar ook voor de baby, zoals een verhoogde bescherming tegen ziektes.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven