Is Zout Goed Of Slecht Voor Onze Gezondheid?

Voor velen is dit een absolute hamvraag. Is zout goed of slecht voor onze gezondheid? Eerst en vooral is teveel zout slecht voor onze gezondheid. Maar te weinig zout is ook slecht voor onze gezondheid. Het is dus belangrijk dat we net niet te weinig innemen. En ook niet teveel.

In dit artikel gaan we via wetenschappelijke onderzoeken bekijken wat zout met ons lichaam gaat doen. En vooral hoeveel zout we nu daadwerkelijk nodig hebben per dag. En welke impact het heeft op onze gezondheid.

Eerst en vooral is het belangrijk dat we weten wat zout is.

Wat is zout?

Zout is een verzamelnaam voor twee belangrijke stoffen. We hebben natrium en chloride. Zout kan dus eigenlijk ook natriumchloride genoemd worden. Het bestaat voor ongeveer 40% natrium en voor ongeveer 60% uit chloride. Hoewel er niet alleen natrium en chloride in zout aanwezig is, zijn dit toch de hoofdingrediënten.

wat is zout

Afhankelijk van de soort vinden we ook :

Eén van de betere manieren om aan jodium te komen en op die manier een jodiumtekort te vermijden is dus door keukenzout te gebruiken die is verrijkt met jodium.

Het mineraal natrium is een zeer belangrijk electroliet in het lichaam. Het zal net als kalium onder meer helpen om de balans tussen de vloeistoffen in het lichaam te behouden. Het speelt een belangrijke rol bij het regelen van het zenuwstelsel en bij het optimaal functioneren van de spieren.

We vinden altijd een bepaalde hoeveelheid zout terug in voedingsmiddelen. Maar het meest komen we zout tegen via voedingsmiddelen waar het is aan toegevoegd. Dat gebeurt dan meestal om de smaak te verbeteren of om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Omdat het de groei van bacteriën tegengaat en op die manier kan vermijden dat voedsel gaat bederven.

We mogen 6 gram zout per dag eten, waaronder 2.500 mg natrium. In de meeste gevallen wordt aangeraden om minder te eten. Omdat het steeds in verband wordt gebracht met tal van aandoeningen.

Lees ook :  Hoe kan je jezelf beschermen tegen griep en coronavirus?

Zo hebben mensen die teveel zout eten een hoger risico op

  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Hartaanval
  • Hoge bloeddruk
  • Beroerte
  • Maagkanker
  • Oedeem

Dat zorgt er helaas voor dat mensen in paniek kunnen raken en zo weinig mogelijk proberen te eten. Dat is ook weer niet goed want dan hebben we ook een hoger risico op hartziekten. We moeten dus zien dat we ergens tussen de 5 en 6 gram zout per dag eten.

Voor mensen met bepaalde aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of nierproblemen kan het handig zijn om mindere hoeveelheden per dag te eten. Maar voor mensen die geen van deze problemen hebben, is het verminderen van de hoeveelheid van minder groot belang.

Hoewel ook bij mensen met een normale bloeddruk een daling van de bloeddruk zal worden opgemerkt wanneer iets minder zout wordt ingenomen. Toch deze resultaten zijn zeker niet indrukwekkend of groots te noemen. (2)

Omgekeerd is natuurlijk ook waar. Wanneer we enorme hoeveelheden gaan gebruiken, door bijvoorbeeld heel veel fastfood te eten en andere ongezonde voeding. Dan zullen we uiteraard een hoger risico hebben op een hoge bloeddruk.

fastfood veel zout

Te weinig zout is ook schadelijk voor de gezondheid

Zoals we reeds hebben gezegd. Teveel zout is slecht voor onze gezondheid. Maar te weinig zout heeft ook ongunstige effecten op onze gezondheid.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat bij het verminderen van de zouthoeveelheid, er een verhoogde kans bestaat op een hoger LDL cholesterol en hogere triglyceriden. (3)

Verder hebben onderzoeken kunnen aantonen dat het verminderen van de hoeveelheid een hoger risico inhoudt voor onder meer hartziekten, hartfalen en diabetes. (4) (5) (6)

Wat moeten we daar nu van denken?

Er zijn ontelbaar veel bronnen die beweren dat het verminderen van de zoutinname gunstige effecten heeft op onze gezondheid. Terwijl er dan weer andere wetenschappelijke bronnen bestaan die net het tegenovergestelde beweren.

We kunnen hieruit besluiten dat het verminderen van de hoeveelheid zout, weinig tot geen nut heeft voor onze gezondheid. Tenzij we last hebben van een hoge bloeddruk en de dokter ons dat aanraadt.

Wel moeten we natuurlijk niet overdrijven en gaan we beter geen hogere hoeveelheden dan 6 gram zout per dag gebruiken.

Lees ook :  Levertraan Voedingswaarde en Voordelen Voor Onze Gezondheid

Maagkanker

Maagkanker wordt in verband gebracht met hoge hoeveelheden zout in het dieet. Men heeft via wetenschappelijke onderzoeken kunnen vaststellen dat mensen die enorme hoeveelheden via de voeding innemen, maar liefst 70% meer kans hebben op de ontwikkeling van maagkanker. (7)

Dat zou onder meer ontstaan door een overmatige groei van bepaalde bacteriën. Zij kunnen zorgen voor ontstekingen en maagzweren, die het risico op maagkanker doen stijgen. Verder is er een verhoogde kans op schade aan de maagwand. Dit zou op zijn beurt het risico op kanker verhogen.

Dit toont echter niet aan dat een hoog zoutgehalte via het dieet maagkanker doet ontstaan. Alleen dat er een verband bestaat.

Hoge bloeddruk

hoge bloeddruk zout

Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk hebben een hoger risico op de ontwikkeling van hartziekten. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat wanneer deze mensen minder zout gebruiken in het dieet, ze de bloeddruk kunnen verlagen.

De daling is hoger bij mensen met een hoge bloeddruk. Daarom hebben mensen met een normale bloeddruk weinig tot geen voordeel bij het verminderen van het zoutgehalte via het dieet.

Teveel natrium of enorm hoge hoeveelheden natrium in het bloed zullen echter wel het risico op een hoge bloeddruk verhogen. Maar dan spreken we over hogere hoeveelheden dan de aanbevolen hoeveelheden. Dat verhoogt niet alleen het risico op een hoge bloeddruk. We zullen ook de kans op hartziekten als gevolg van de hoge bloeddruk verhogen. Verder is er ook een hoger risico op nierproblemen en beroertes.

Osteoporose

Er bestaat een link tussen osteoporose en zout. Mensen die heel veel zout innemen via het dieet kunnen meer calcium afvoeren via de nieren. Calcium die zich normaal in de beenderen bevindt. Dat kan vooral bij oudere dames het risico op osteoporose verhogen. Wanneer calcium uit de beenderen wordt gehaald worden ze zwakker en brozer. En zullen makkelijker breuken optreden.

Bij osteoporose moeten we echter ook rekening houden met vitamine D, vitamine K en mangaan. Deze voedingsstoffen zijn ook zeer belangrijk bij het opnemen van calcium en bij het ondersteunen van de beenderen.

Overgewicht

Hoewel zout het er niet onmiddellijk zal voor zorgen dat we overgewicht opslaan. Het zal er echter wel voor zorgen dat we meer gaan drinken. Wanneer we dan kiezen voor ongezonde dranken zoals frisdrank, dan hebben we een verhoogd risico op het ontwikkelen van overgewicht.

Lees ook :  Mangaantekort | Symptomen Oorzaken En Oplossing

Vocht vasthouden

Teveel zout innemen via de voeding zal ervoor zorgen dat we meer vocht opslaan in het lichaam. Dit kan leiden tot een verhoogde opslag van 1.5 liter vocht. En zal ervoor zorgen dat we te maken krijgen met een opgeblazen buik of gezicht.

Nierproblemen

Het lichaam verwijdert onnodige vloeistoffen uit het bloed via onze nieren. Daardoor worden overtollige hoeveelheden water uit het bloed gehaald. Het bloed heeft een bepaalde balans nodig tussen kalium en natrium. Wanneer hoge hoeveelheden zout in het bloed aanwezig zijn zullen de nieren minder goed functioneren en zal er een verminderde nierfunctie kunnen ontstaan op termijn. Dit kan op termijn leiden tot nierziekten.

(Wanneer we spreken over hoge hoeveelheden zout dan hebben we het wel degelijk om hogere hoeveelheden dan de maximale dosis van 6 gram per dag)

Kalium

De meeste mensen moeten zorgen voor meer kaliumvoeding. Ze hebben per dag 4.500 mg per dag nodig en in de meeste gevallen halen we deze hoeveelheid niet. Meer zout eten dan kalium is niet goed.

Dat wil niet zeggen dat we minder dan 6 gram zout per dag moeten eten. Maar dat we meer kalium moeten eten en ervoor zorgen dat we de 4.500 mg per dag halen.

Welke voeding dienen we te vermijden?

zout snacks ongezond

Hoewel het niet meteen nodig is om minder dan 6 gram per dag te eten. Toch moeten we er rekening mee houden dat bepaalde voedingsmiddelen teveel zout bevatten. Dat gaat dan vooral om bewerkte voedingsproducten zoals fastfood en chips. Deze voedingsmiddelen vermijden we beter uit ons dieet. Omdat ze er met slechts één voedingsmiddel reeds kunnen voor zorgen dat we bijna de helft van de dagelijkse maximale hoeveelheid innemen. In combinatie met alle andere voedingsmiddelen die we gedurende de dag verhoogt dat het risico op een teveel aan zout.

Is zout nu slecht voor onze gezondheid of niet?

Het is zo dat mensen met een hoge bloeddruk of mensen die nierproblemen hebben, er goed aan doen om minder zout in te nemen via de voeding. Voor mensen die geen gekende gezondheidsproblemen hebben is dat niet meteen nodig.

Nu is het ook niet de bedoeling dat we enorme hoeveelheden gaan eten. Voedingsmiddelen zoals fastfood, snacks en bereide voedingsmiddelen die enorme hoeveelheden bevatten worden steeds beter vermeden.

Deel dit bericht

Scroll naar boven