Zonnebloempitten Voedingswaarde En Voordelen Voor Onze Gezondheid

Inleiding

Indien je wilt afvallen zijn bijna alle zaden zeer geschikt om af te vallen. Maar elk soort zaad heeft zo zijn eigen manier, doordat elk soort zaad bestaat uit verschillende voedingsstoffen. Ze zijn allemaal opgebouwd uit een hoog aantal eiwitten en mineralen en vitamines. Maar allemaal hebben ze verschillende mineralen en vitamines en aminozuren in eiwitten die het verschil maken tussen de verschillende zaden.

Zonnebloempitten bevatten van mineralen heel veel selenium, magnesium en calcium. Van selenium is reeds gezegd dat het beschermend werkt voor de lever en tegen kanker en andere ziektes. Magnesium werkt stimulerend voor het zenuwstelsel. En calcium helpt de botten en de tanden sterk te houden.

Vitamines in zonnebloempitten zijn hoofdzakelijk de vitamine E. Die werken als een anti-oxidant om het lichaam sterker te maken en zo het immuunsysteem versterken.

De onverzadigde vetzuren van de omega 3 familie werken positief op het hart en de hersenen. En verlaagt de cholesterol.

Voedingswaarde zonnebloempitten

De voedingswaarde van zonnebloempitten bedraagt 585 Kcal per 100 gram. Daarvan krijgen we 21 gram eiwitten, 20 gram koolhydraten met zo’n 9 gram vezels. De voedingswaarde van zonnebloempitten bedraagt ook 23 gram meervoudig onverzadigde vetzuren en 19 gram enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Resterende voedingswaarde zonnebloempitten :

 • Vitamine E
 • Koper
 • Vitamine B1
 • Mangaan
 • Seleen
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Vitamine B6
 • Vitamine B3
 • Foliumzuur B11
 • Zink

Vitamine E

Zonnebloempitten bevatten een hoge hoeveelheid vitamine E. Per portie van 30 gram hebben we bijna 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan deze antioxidanten.

Mede dankzij de hoge hoeveelheden vetzuren in deze pitten kan de stof heel goed worden opgenomen door het lichaam. De antioxidante werking ervan biedt bescherming tegen vrije radicalen. Deze zullen de cellen proberen schade toebrengen. Dankzij de E vitamines worden deze vrije radicalen aangepakt.

De stof behoort ook tot één van de belangrijkste voedingsstoffen die het bloed verdunnen. Dit is vooral van toepassing om de bloedsomloop te verbeteren.

Vitamine B1

Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd. Ze is vooral van belang voor het leveren van energie en voor het opmaken van ons DNA.

Foliumzuur

Foliumzuur is lid van de vitamines B en heeft vooral invloed op ons metabolisme en helpt bij het aanmaken van nieuwe cellen in het lichaam. Ze biedt onder andere bescherming tegen kanker en zal bijdragen aan gezonde rode bloedcellen. Dit zal bloedarmoede helpen voorkomen.

Zonnebloempitten tijdens de zwangerschap is om die reden van groot belang voor het ontwikkelen van de hersenen en het skelet van de ongeboren baby.

Koper

Koper heeft vooral een gunstige invloed op onze huid en onze haren. Wanneer we een gemiddelde portie zonnebloempitten eten hebben we meer dan de helft van de aanbevolen dosis koper in ons lichaam gebracht en kunnen we genieten van de voordelen die deze mineralen kan bieden voor onze huid en haren.

Ook is dit mineraal belangrijk bij het aanmaken van melanine. Dit zal op zijn beurt helpen bij het beschermen van de huid tegen het verbranden via de zon.

Zink

Teveel koper kan ervoor zorgen dat de zinkvoorraad wordt verlaagd. De zonnepitten bevatten dus ook een gezonde hoeveelheid zink. Per portie hebben we 20% van de dagelijkse hoeveelheid zink. Voldoende zink biedt bescherming tegen ziektes en draagt bij tot een sterker immuunsysteem.

Deze stof zal vooral werken als een antioxidant. Maar is ook van groot belang bij het aanmaken van nieuwe cellen en bij het metaboliseren van eiwitten. Dit speelt een rol bij de spieropbouw.

Lees ook :  Platte Buik Krijgen Met Buikspieroefeningen en de Juiste Voeding!

Ook wordt zink heel vaak in verband gebracht met ons libido en het testosteron bij zowel mannen als vrouwen. Mensen met te weinig zink hebben een lager testosteron en een lager libido.

Magnesium

De hoeveelheid magnesium zal ervoor zorgen dat de bloeddruk gaat dalen. Dit biedt ook meteen een bescherming tegen hoofdpijn en zal het risico op hartziekten verlagen.

Dit mineraal is van groot belang voor het behoud van gezonde beenderen en zal ook helpen in het voorzien van voldoende energie. Het heeft ook een ontspannende werking op de bloedvaten en zal op die manier een gunstig effect hebben op ons hart.

Vezels en onverzadigde vetzuren

De vezels en de onverzadigde vetzuren die we terugvinden in zonnebloempitten helpen uitstekend bij het afvallen. Omdat ze er eerst en vooral zullen voor zorgen dat het veel langer duurt om verteerd te worden. Een vetrijke maaltijd blijft veel langer in de maag dan een gewone maaltijd. Dat zal er dus voor zorgen dat we minder snel terug honger hebben. We kunnen langer zonder volgende maaltijd en dus eten we automatisch minder calorieën op het einde van de dag.

Verder zullen de vezels een belangrijke taak verrichten. Ze zullen er namelijk voor zorgen dat de bloedsuikerwaarden minder snel gaan stijgen. Dat is één van de belangrijkste voordelen van het afvallen met zonnebloempitten.

Wanneer onze bloedsuikerwaarden niet zo snel gaan stijgen, is er ook minder insuline nodig om deze pieken in de bloedsuiker op te vangen. Dat verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar wat nog meer belangrijk is, het zal ervoor zorgen dat de energie die daaruit voortkomt, geleidelijk aan wordt vrijgegeven.

In tegenstelling tot een maaltijd met vooral snelle suikers, waarin weinig tot geen vezels aanwezig zijn. Dan zal er een snelle vloed van energie ontstaan, die het lichaam alleen maar kan opvangen door de overtollige energie op te slaan als vet. Waardoor overgewicht ontstaat.

Het langzaam loslaten van deze energie zal ervoor zorgen dat we langer energiek zijn, en dat we minder snel terug honger hebben.

De Vele Voordelen van Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn een uitstekend voedingsmiddel om te gebruiken als tussendoortje. Men ontdekte reeds vele voordelen van zonnebloempitten. Dit komt doordat de pitjes zo rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn daarnaast een uitstekende manier om de honger te bekampen. Per portie van 30 gram hebben we bijna 200 Kcal waarvan de helft bestaat uit vet.

Cholesterol verlagen

Een van de belangrijkste voordelen van zonnebloempitten is dat ze een gunstige invloed hebben op onze cholesterol. Mensen met een hoog cholesterol doen er dus goed aan om regelmatig deze voedingsmiddelen in hun dieet te gebruiken.

Het zijn vooral de fytosterolen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Deze fytosterolen hebben een soortgelijke samenstelling als cholesterol. En gaan daarmee dus de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlagen.

Alle voedingsmiddelen die fytosterolen bevatten hebben een zeer gunstige invloed op het cholesterolgehalte. Andere belangrijke voorbeelden zijn sesamzaden, pompoenpitten en pistachenoten.

Afvallen met zonnebloempitten

Wanneer je wilt afvallen zijn zonnebloempitten een zeer gezond voedingsmiddel dat je in je dieet kunt introduceren.

Ze zijn rijk aan mineralen, eiwitten en onverzadigde gezonde vetzuren.

Doordat ze zo veel eiwitten en onverzadigde vetzuren bevatten geven zonnepitten zeer snel een verzadigd gevoel doordat je geen honger meer hebt en het gevoel hebt dat je genoeg gegeten hebt. Niet alleen de vetzuren en de eiwitten zullen hiervoor verantwoordelijk zijn. De vezels zullen in de maag gaan opzwellen waardoor die sneller vol zal raken. Op zijn beurt zal dat er ook voor zorgen dat we minder kunnen eten en sneller het gevoel hebben “vol” te zitten.

Lees ook :  16 Voedingsmiddelen die veel calcium bevatten

Op die manier kan je heel makkelijk afvallen met zonnebloempitten.

We zien dus dat de hoge hoeveelheid onverzadigde vetzuren kan helpen om de vetverbranding te stimuleren. Het klinkt misschien onlogisch om vetrijke voedingsmiddelen te eten om uiteindelijk vet te verliezen. Toch heeft men dat wetenschappelijk kunnen aantonen.

Niet alleen kan je afvallen met zonnebloempitten. Het eten van de zonnepitten is ook nog eens goed voor je cholesterol. Zo verlaagt het de LDL cholesterol in je bloed. LDL cholesterol is de slechte cholesterol die op termijn een risico vormen voor het hart.

Het eten van zonnebloempitten is dus niet alleen goed om te kunnen afvallen, het is ook nog eens zeer goed voor het hart. Verder bevatten zonnebloempitten heel wat seleen of selenium. Daarvan wordt beweerd dat het kanker kan tegengaan.

Selenium werkt op twee manieren. Eerst en vooral beschermt en herstelt het DNA schade. Ten tweede werkt selenium stimulerend op de lever. Doordat die meer schadelijke stoffen kan afvoeren.

Ze zijn een uitstekende bron van vitamine E. In 50 gram zonnebloempitten zit al bijna de volledige dagelijkse hoeveelheid vitamine E.

Vitamine E die werkt als een anti-oxidant en dus vrij radicalen uit het lichaam wegjaagt, vooraleer ze schade kunnen aanrichten en ziektes veroorzaken.

Hoe kan je afvallen met zonnebloempitten?

zonnebloempitten afvallen

Verder bevatten zonnebloempitten heel wat calorieën.

Maar je doet er goed aan je niet blind te staren op die calorieën. Want het zijn eigenlijk allemaal zeer gezonde voedingsstoffen die je broodnodig hebt wanneer je wilt afvallen.

De onverzadigde vetzuren in geven het lichaam een signaal om vet te verbranden. De meeste mensen met overgewicht hebben een tekort aan vitamines en mineralen.

En hebben meestal een fout voedingspatroon. Zonnebloempitten introduceren als vervanging van chips of koekjes wanneer je honger hebt is een zeer goede manier om af te vallen. Je kan ze overal meenemen, ze moeten niet in de koelkast en blijven altijd vers.

Ook kan je zonnebloempitten vermengen in een salade. Je kan zelfs een combinatie van verschillende zaden in de salade mengen.

Zoals sesamzaad, maanzaad en zonnebloemzaad. Dat maakt een zeer lichte maaltijd zoals een slaatje, toch tot een complete maaltijd, doordat je alle voedingsstoffen binnen hebt die je nodig hebt om te kunnen afvallen.

Als ontbijt kan je ze mengen in muesli. En je kan ze raspen om zo in de yoghurt te mengen. Heel lekker en gezond. Elke dag 50 gram in je gezonde maaltijden mengen zal je heel snel resultaat opleveren.

Tijdens de zwangerschap zijn ze een uitstekende aanvulling op een gezond voedingspatroon!

Zonnebloempitten Tijdens De Zwangerschap

zonnebloem

Zijn zonnebloempitten tijdens de zwangerschap gezond?

Zonnebloempitten tijdens de zwangerschap kunnen gunstige effecten hebben op de ontwikkeling van de baby en horen zeker thuis in het dieet van elke zwangere vrouw.

Zonnepitten tijdens de zwangerschap zullen bijna alle belangrijke vitamines leveren die van belang zijn om de ontwikkeling van de ongeboren baby te garanderen.

Ze worden gegeten in vele delen van de wereld als tussendoortje maar kunnen heel goed gebruikt worden in de keuken als toevoeging aan allerlei verscheidene gerechten.

Wat zijn de voordelen van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap?

zwangerschap

De zonnebloempitten tijdens de zwangerschap gaan eten biedt tal van voordelen voor het lichaam en voor de ontwikkeling van de baby.

Zo bevatten zonnebloempitten eiwitten, belangrijke mineralen en vitamines en zijn ze rijk aan onverzadigde vetzuren van de omega 6 familie.

De vitamine E die we terugvinden in zonnebloempitten zal ervoor zorgen dat de anti-oxidante werking van het lichaam wordt gestimuleerd en op die manier beschermen tegen vrije radicalen maar ook zal verhinderen dat zich bloedklonters gaan vormen.

Lees ook :  Leucine | Werking En Bijwerkingen Van Aminozuren

Een ander voordeel van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap is dat ze door de kalium zullen helpen om overtollig zout uit het lichaam te halen. Dit heeft niet alleen voordelen voor de ontwikkeling van de hartspier bij de baby maar ook om de bloeddruk bij de vrouw niet te hoog te laten worden.

Daarnaast bevatten zonnebloempitten fosfor die zullen helpen om het skelet te ontwikkelen.

Foliumzuur!

Een ander groot voordeel van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap is foliumzuur!

Foliumzuur zal helpen bij het vormen van de rode bloedcellen en zal op die manier de zuurstof helpen vervoeren van onze longen naar alle andere organen van ons lichaam.

Zwangere vrouwen moeten meer bloed aanmaken. Er moet bloed aangemaakt worden om de belangrijke voedingsstoffen naar de baby te transporteren. Daarom hebben ze een verhoogde hoeveelheid aan foliumzuur nodig. Om die reden zijn zonnepitten een zeer goed alternatief om te overwegen.

Het is ook belangrijk dat we voldoende ijzer innemen.

Ideaal om plotse honger te verhelpen

Zonnebloempitten tijdens de zwangerschap zijn een heel gezond alternatief om de plotse honger te gaan behandelen.

We weten het allemaal, wanneer we in deze toestand verkeren krijgen we trek naar allerlei voeding.

We krijgen trek in allerlei ongezonde voeding en kunnen dit op een heel gezonde manier oplossen door elke dag als tussendoortje te kiezen voor zonnebloempitten tijdens de zwangerschap.

Andere suggesties om zonnepitten te eten

 • Je kan zonnebloempitten reeds gepeld kopen en dan in kleine stukjes hakken en toevoegen aan je favoriete salade. Op die manier verhoog je de vitamines en vetten die dan weer belangrijk zijn voor de optimale opname van de andere vitamines uit de salade.
 • Ze kunnen gemalen worden tot een poeder en dan worden toegevoegd aan yoghurt of als vervanging van bloem dienen in het bereiden van een lekkere cake of wafels
 • De zonnepitten kunnen worden geroosterd en passen heel goed bij wortelen en kip.

Aanbevolen dosis

voedingswaarde zonnebloempitten

De zonnepitten zijn ware energiebommen. We dienen dus zeker kleine hoeveelheden te gaan eten van deze voedingsproducten.

Er wordt aangeraden om niet meer dan 25 gram per dag te gaan eten. Dit komt gedeeltelijk doordat ze enorm veel calorieën bevatten en dus heel makkelijk kunnen zorgen voor overgewicht. Het is belangrijk om voldoende voeding in te nemen tijdens het zwanger zijn, maar die voeding moet natuurlijk van verschillende voedingsproducten komen. Teveel van het goede zal uiteindelijk ook niet meer goed zijn.

Er zijn ook nadelen aan verbonden aan te hoge dosissen. Dit komt gedeeltelijk door de hoge hoeveelheden fosfor die we terugvinden in zonnepitten. Teveel zonnepitten zou dus voor een fosforvergiftiging kunnen leiden.

Wees gerust met een dosis van 25 gram per dag komen we ver van deze hoge dosissen. Maar is toch belangrijk om te melden, omdat je voor dat je het week een hele zak kan opeten van dit lekkers.

Zonnepitten bevatten ook seleen of selenium. Dit mineraal is van groot belang maar kan er in te grote hoeveelheden ook voor zorgen dat de nagels broos worden en dat haaruitval optreedt. Dit zal natuurlijk ook niet gebeuren bij hoeveelheden van 25 gram zonnepitten per dag. Maar zal enkel voorkomen wanneer 10 keer de dagelijkse aanbevolen dosis seleen wordt overschreden.

Conclusie

Het is van groot belang dat we voor onze gezondheid en de gezondheid van de ongeboren baby kiezen voor een gezonde gevarieerde voeding.

Om die reden is een hoeveelheid van 25 gram per dag heel voordelig bij het gebruik van zonnebloempitten tijdens de zwangerschap.

Te hoge dosissen kunnen voor problemen zorgen zoals teveel fosfor of teveel seleen (echter slechts in zeer hoge hoeveelheden).

Zonnebloempitten kunnen in de winkel nogal prijzig zijn. Online zijn ze vaak goedkoper te krijgen.

Zonnebloempitten kopen

Zonnebloempitten kunnen in bijna elke supermarkt gekocht worden. Ze kunnen ook online een stuk goedkoper gekocht worden. Zonnebloempitten kan je hier online bestellen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven