Wat is de Werking van Zink Tabletten?

Voeding

Via de voeding zijn vooral oesters uitstekende bronnen. Zij leveren maar liefst 80 mg per 100 gram. Verder zijn bijna alle vleesproducten rijk aan het mineraal.

Plantaardige voedingsmiddelen zijn dan vooral noten, zaden en peulvruchten.

Al ligt de hoeveelheid daar wel een stuk lager en is de opname door het lichaam sterk verminderd. Wanneer we in pindanoten bijvoorbeeld 3 mg per 100 gram hebben.

Dan wordt slechts 1 tot 1.5 mg van het mineraal door het lichaam opgenomen. Vandaar het risico dus voor veganisten en vegetariërs op een zinktekort.

Andere risicogroepen die zink tabletten kunnen gebruiken

Mensen ouder dan 55 hebben een verhoogd risico. Ook mensen die leiden aan diabetes of een aandoening hebben aan de darmen of maag. Mensen die veel alcohol drinken en rokers kunnen het mineraal slechter opnemen. Ook kinderen hebben vaak te maken met een zinktekort indien ze weinig vlees eten.

In het algemeen kunnen we zeggen dat een zinktekort minder vaak voorkomt dan andere voedingstekorten zoals ijzertekort en b12 tekort. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die dus een verhoogd risico hebben.

Lees ook :  Is druivenpitolie gezond of niet?

Dit komt door een verminderde opname door het lichaam. Anderen hebben te maken met een gebrek door verhoogde verliezen van het mineraal in het lichaam.

Mensen met een ongezond dieet of mensen die weinig vlees eten kunnen door een te lage inname via de voeding ook te maken krijgen met een gebrek. En door bepaalde voedingsmiddelen of andere middelen zoals alcohol te gebruiken,  die de opname ervan zullen in de weg staan.

Mensen met chronische aandoeningen

Wanneer we te maken hebben met bepaalde darmproblemen zoals de ziekte van Crohn of andere chronische aandoeningen hebben kan dat ervoor zorgen dat we het mineraal minder goed kunnen opnemen.

Dat kan ook voorkomen bij mensen met chronische nierproblemen. Andere aandoeningen die de opname van zink in de weg kunnen staan zijn leverziekten, diabetes en chronische diarree.

Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en veganisten hebben een verhoogd risico omdat de bio-beschikbaarheid van het mineraal uit vegetarische diëten, lager ligt dan bij mensen die vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen eten. Deze mensen eten hoofdzakelijk veel groenten, peulvruchten en volkoren granen. Deze bevatten veel fytaat, dat zal er ook voor zorgen dat de opname van zink moeilijker verloopt.

Ze hebben vaak een dubbele hoeveelheid nodig in vergelijking met niet-vegetariërs of niet-veganisten. Zij kunnen dan ook voordeel doen door voedingsmiddelen te vermijden die veel fytaat bevatten. Daardoor wordt de opname ook verhoogd.

Lees ook :  Wat is de werking en voordelen van Resveratrol?

Om de opname van het mineraal te verhogen bij planteneters kunnen we ervoor zorgen dat we onze voedingsmiddelen zoals bonen, granen en zaden in water laten liggen, en dit gedurende enkele uren vooraleer we ze klaarmaken. Dat zal ervoor zorgen dat hoge hoeveelheden fytaat zullen verloren gaan.

Hogere kans op zinktekort?

Hoewel de opname van zink uit plantaardige voeding moeilijker verloopt, toch hebben vegetariërs en veganisten niet meer te maken met een zinktekort dan de gewone bevolking. Naar schatting heeft zo’n 42% van de bevolking te maken met een groot of klein zinkgebrek. Voor veganisten en vegetariërs is dit slechts 47%. Dat cijfer mag dan wel een stukje hoger liggen. Toch kon het nog een stuk erger. Wetende dat de opname uit plantaardige voedingsmiddelen niet zo vlot verloopt.

De reden voor het kleine verschil is grotendeels te verklaren doordat planteneters bewuster bezig zijn met voeding en daardoor dus gezonder eten. Daarbij ook rekening houden met de verschillende vitamines en mineralen. Ze zijn echter vaak niet op de hoogte dat ze toch een dubbele hoeveelheid zink moeten innemen dan de mensen die wel dierlijke voeding eten. En hebben daardoor in de helft van de gevallen een tekort. Al is dat tekort in de meeste gevallen niet zo groot.

Voor vegetariërs en veganisten wordt het aangeraden om zink tabletten via een supplement te gebruiken. Omdat zij toch een verhoogd risico vormen op een gebrek van dit belangrijk mineraal.

Lees ook :  Wat Is Dopamine En Hoe Kunnen We Dopamine Verhogen?

Zwangere vrouwen en borstvoeding gevende vrouwen

Zwangere vrouwen die hun zwangerschap starten met een lage of gemiddelde hoeveelheid kunnen te maken krijgen met een zinkgebrek. Dat kan ervoor zorgen dat er groeiproblemen met de baby optreden wanneer dit niet wordt opgelost via de voeding of via zink tabletten.

Ook voor het immuunsysteem van de ongeboren baby is het aangeraden dat er voldoende wordt ingenomen. Ook moeten vrouwen er rekening mee houden dat via plantaardige voedingsbronnen de opname een stuk lager ligt. Het is daarom beter dat we kiezen voor 200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, wanneer dit uitsluitend uit plantaardige voeding moet komen. Indien we regelmatig dierlijke voedingsproducten eten kunnen we ons houden aan de normale aanbevolen dosis. Dit kan via voeding of via zinktabletten.

Oudere baby’s die borstvoeding krijgen

Moedermelk heeft voldoende zink nodig. De baby moet elke dag 2 mg kunnen innemen via de voeding. Tijdens de eerste 6 maanden zal dat meestal geen probleem vormen. Echter wanneer de kinderen ouder worden dan 6 maanden, dan is er 3 mg per dag nodig. Dit wordt al moeilijker om te geven via borstvoeding. De moeder moet er dus voor zorgen dat er meer zink wordt ingenomen. Dat kan via de voeding of via zink tabletten.

Alcoholisme

Ongeveer de helft van de mensen met een alcoholprobleem hebben een zinktekort. Dit komt doordat de alcohol ervoor zal zorgen dat de opname uit het spijsverteringsstelsel verlaagd wordt. Daarnaast hebben mensen die veel alcohol drinken vaak een zeer ongezond dieet, waardoor ze ook al een verhoogd risico vormen.

Deel dit bericht

1 gedachte over “Wat is de Werking van Zink Tabletten?”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven