Wat is de Werking van Zink Tabletten?
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: januari 10, 2020 om 12:20 pm
Laatste update: januari 28, 2020

Zink is een zeer belangrijk mineraal. Het is wellicht het belangrijkste mineraal voor de regeling van onze hormonen. Omdat het zo’n belangrijke stof is voor de aanmaak van sperma en testosteron. Maar ook omdat het de aromatase gaat blokkeren. Dit is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Daarom wordt het ook gezien als het hormoon tegen oestrogeendominantie en een laag libido. Zink tabletten kunnen gebruikt worden om er zeker van te zijn dat we elke dag de nodige hoeveelheid innemen.

zink testosteron

Eiwitten opnemen in het lichaam

Dat is zeker niet alleen belangrijk voor onze hormonen en ons libido. Zink tabletten zullen helpen verzekeren dat we eiwitten kunnen gebruiken in het lichaam.

Dat zal helpen bij het opbouwen van spiermassa en bij het behouden van spiermassa. Maar is evengoed belangrijk voor het regelen van al onze processen. Want die hebben ook voldoende eiwitten nodig.

Daarnaast zullen zink tabletten het immuunsysteem versterken. Omdat zink werkt als een antioxidant en daarmee bescherming zal bieden tegen allerlei aanvallen van virussen en bacteriën van buitenaf.

Testosteron helpen aanmaken

Zink tabletten zorgen voor een hoger testosteron bij bodybuilders. Dat heeft men kunnen aantonen via wetenschappelijke onderzoeken. Men kwam tot de ontdekking dat bodybuilders die zink tabletten gebruikten maar liefst 50% meer testosteron hadden dan de bodybuilders die geen zink tabletten gebruikten.

Let wel, we kunnen ook teveel zink innemen. De aanbevolen dosis voor mannen bedraagt 11 mg. Zolang we onder de 50 mg blijven zijn we safe. Al is dat ook niet aangeraden. Maar boven de 50 mg kunnen na enkele maanden problemen met de prostaat ontstaan.

Lees ook :  Ogen verbeteren met natuurlijke middelen

Daarom wordt aangeraden om een dosis van 200% ADH als maximum te rekenen. Dat betekent tussen de 20 en 25 mg per dag om toch zeker problemen met de prostaat te vermijden.

Via de voeding is dat niet meteen een probleem. Via supplementen worden echter vaak hoge dosissen genomen en kan dit tot problemen leiden.

Overtollig oestrogeen blokkeren

Zoals we reeds hebben gezegd zal zink ervoor zorgen dat de aromatase wordt geblokkeerd. Dat is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dat is een natuurlijk proces en komt altijd voor. Maar kan bij mensen die onder stress staan of overgewicht hebben worden verhoogd. Dat kan dan zorgen voor een verkeerde balans tussen de hormonen. Een lager testosteron en een verlaagd libido. Daarbij gaat een verlies van spierkracht en spiermassa gepaard en kunnen we heel snel overgewicht opstapelen. Ook depressie komt hierdoor vaker voor.Het blokkeren van de aromatase is dus belangrijk om deze problemen te vermijden en daar zorgen zink tabletten voor.

Gemoedstoestand bij vrouwen verbeteren

Zink heeft aangetoond de gemoedstoestand bij vrouwen te verbeteren. Dat verlaagt daarmee ook het risico op depressie. Men kon onder meer aantonen dat het gebruik van zink tabletten zorgt voor een vermindering van agressie en een verlaagd risico op depressie met zich mee brengt. (*)

vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid bij mannen verbeteren

Zink tabletten zullen zorgen dat de teelballen meer sperma kunnen aanmaken en ook meer testosteron gaan aanmaken. Sperma bevat enorme hoeveelheden van het mineraal. Het spreekt voor zich dat wanneer een zinktekort optreedt, er minder zal aanwezig zijn in het sperma. Dat zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid. Het gebruik van zink tabletten zal de aanmaak en de vruchtbaarheid van het sperma garanderen en daarmee de vruchtbaarheid verbeteren.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is het van belang voor de groei van de baby dat er voldoende zink aanwezig is. Een zinktekort zal snel leiden tot groeiproblemen en een uiteindelijke groeiachterstand bij de baby. Wanneer de baby in volle ontwikkeling is, zal zink helpen het immuunsysteem te versterken. Ook voor het metabolisme en het gebruik van eiwitten uit de voeding is het belangrijk dat er voldoende voorhanden is voor de baby of de foetus.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Veganisten en vegetariërs

Veganisten en vegetariërs halen hun voedingsstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen. Het is niet zo dat er geen zinkvoeding bestaat van plantaardige oorsprong. Het is wel zo dat de hoeveelheid vaak een stuk lager ligt per 100 gram.

Lees ook :  Voordelen van Kokosolie Gebruik

veganistische maaltijdEn dat de opname door het lichaam verminderd wordt wanneer de voedingsbronnen plantaardig zijn. Dat zorgt ervoor dat planteneters een groter risico hebben op een zinktekort. Het gebruiken van zink tabletten zal dat risico dus wegnemen. Dat kan via supplementen opgelost worden.

Opname uit plantaardige voeding verbeteren

Wat we wel kunnen doen om de opname te verbeteren van zink uit onze voeding, is de voedingsmiddelen eerst enkele uren in water laten weken.

Wanneer we dan bijvoorbeeld bonen klaarmaken kunnen we ze enkele uren laten weken. Dat zal ervoor zorgen dat een deel van het fytaat zal worden opgelost in het water. Daardoor zullen de voedingsmiddelen mindere hoeveelheden bevatten en kan de opname van zink uit de voeding beter verlopen. 

Let wel, deze opname is nog steeds ver verwijderd van de opname uit dierlijke voedingsmiddelen. We moeten dus nog steeds blijven zorgen voor 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Voor vrouwen die enkel plantaardig eten is dat dus 16 mg. Wanneer we dit niet uit onze voeding kunnen halen kunnen zink tabletten ons daarbij helpen.

Voeding

Via de voeding zijn vooral oesters uitstekende bronnen. Zij leveren maar liefst 80 mg per 100 gram. Verder zijn bijna alle vleesproducten rijk aan het mineraal.

Plantaardige voedingsmiddelen zijn dan vooral noten, zaden en peulvruchten.

Lees ook :  13 vergeten groenten recepten en hoe je ze lekker maakt!

Al ligt de hoeveelheid daar wel een stuk lager en is de opname door het lichaam sterk verminderd. Wanneer we in pindanoten bijvoorbeeld 3 mg per 100 gram hebben.

Dan wordt slechts 1 tot 1.5 mg van het mineraal door het lichaam opgenomen. Vandaar het risico dus voor veganisten en vegetariërs op een zinktekort.

oesters

Andere risico-groepen die zink tabletten kunnen gebruiken

Mensen ouder dan 55 hebben een verhoogd risico. Ook mensen die leiden aan diabetes of een aandoening hebben aan de darmen of maag. Mensen die veel alcohol drinken en rokers kunnen het mineraal slechter opnemen. Ook kinderen hebben vaak te maken met een zinktekort indien ze weinig vlees eten.

In het algemeen kunnen we zeggen dat een zinktekort minder vaak voorkomt dan andere voedingstekorten zoals ijzertekort en b12 tekort. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die dus een verhoogd risico hebben.

Dit komt door een verminderde opname door het lichaam. Anderen hebben te maken met een gebrek door verhoogde verliezen van het mineraal in het lichaam.

Mensen met een ongezond dieet of mensen die weinig vlees eten kunnen door een te lage inname via de voeding ook te maken krijgen met een gebrek. En door bepaalde voedingsmiddelen of andere middelen zoals alcohol te gebruiken,  die de opname ervan zullen in de weg staan.

Mensen met chronische aandoeningen

Wanneer we te maken hebben met bepaalde darmproblemen zoals de ziekte van Crohn of andere chronische aandoeningen hebben kan dat ervoor zorgen dat we het mineraal minder goed kunnen opnemen.

Dat kan ook voorkomen bij mensen met chronische nierproblemen. Andere aandoeningen die de opname van zink in de weg kunnen staan zijn leverziekten, diabetes en chronische diarree.

Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en veganisten hebben een verhoogd risico omdat de bio-beschikbaarheid van het mineraal uit vegetarische diëten, lager ligt dan bij mensen die vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen eten. Deze mensen eten hoofdzakelijk veel groenten, peulvruchten en volkoren granen. Deze bevatten veel fytaat, dat zal er ook voor zorgen dat de opname van zink moeilijker verloopt.

Lees ook :  Wat is de werking van gemberthee op ons lichaam?

Ze hebben vaak een dubbele hoeveelheid nodig in vergelijking met niet-vegetariërs of niet-veganisten. Zij kunnen dan ook voordeel doen door voedingsmiddelen te vermijden die veel fytaat bevatten. Daardoor wordt de opname ook verhoogd.

Om de opname van het mineraal te verhogen bij planteneters kunnen we ervoor zorgen dat we onze voedingsmiddelen zoals bonen, granen en zaden in water laten liggen, en dit gedurende enkele uren vooraleer we ze klaarmaken. Dat zal ervoor zorgen dat hoge hoeveelheden fytaat zullen verloren gaan.Hogere kans op zinktekort?

Hoewel de opname van zink uit plantaardige voeding moeilijker verloopt, toch hebben vegetariërs en veganisten niet meer te maken met een zinktekort dan de gewone bevolking. Naar schatting heeft zo’n 42% van de bevolking te maken met een groot of klein zinkgebrek. Voor veganisten en vegetariërs is dit slechts 47%. Dat cijfer mag dan wel een stukje hoger liggen. Toch kon het nog een stuk erger. Wetende dat de opname uit plantaardige voedingsmiddelen niet zo vlot verloopt.

De reden voor het kleine verschil is grotendeels te verklaren doordat planteneters bewuster bezig zijn met voeding en daardoor dus gezonder eten. Daarbij ook rekening houden met de verschillende vitamines en mineralen. Ze zijn echter vaak niet op de hoogte dat ze toch een dubbele hoeveelheid zink moeten innemen dan de mensen die wel dierlijke voeding eten. En hebben daardoor in de helft van de gevallen een tekort. Al is dat tekort in de meeste gevallen niet zo groot.

Voor vegetariërs en veganisten wordt het aangeraden om zink tabletten via een supplement te gebruiken. Omdat zij toch een verhoogd risico vormen op een gebrek van dit belangrijk mineraal.

Zwangere vrouwen en borstvoeding gevende vrouwen

Zwangere vrouwen die hun zwangerschap starten met een lage of gemiddelde hoeveelheid kunnen te maken krijgen met een zinkgebrek. Dat kan ervoor zorgen dat er groeiproblemen met de baby optreden wanneer dit niet wordt opgelost via de voeding of via zink tabletten.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Het Libido Verhogen Bij Vrouwen?

Ook voor het immuunsysteem van de ongeboren baby is het aangeraden dat er voldoende wordt ingenomen. Ook moeten vrouwen er rekening mee houden dat via plantaardige voedingsbronnen de opname een stuk lager ligt. Het is daarom beter dat we kiezen voor 200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, wanneer dit uitsluitend uit plantaardige voeding moet komen. Indien we regelmatig dierlijke voedingsproducten eten kunnen we ons houden aan de normale aanbevolen dosis. Dit kan via voeding of via zinktabletten.

Oudere baby’s die borstvoeding krijgen

Moedermelk heeft voldoende zink nodig. De baby moet elke dag 2 mg kunnen innemen via de voeding. Tijdens de eerste 6 maanden zal dat meestal geen probleem vormen. Echter wanneer de kinderen ouder worden dan 6 maanden, dan is er 3 mg per dag nodig. Dit wordt al moeilijker om te geven via borstvoeding. De moeder moet er dus voor zorgen dat er meer zink wordt ingenomen. Dat kan via de voeding of via zink tabletten.

Alcoholisme

Ongeveer de helft van de mensen met een alcoholprobleem hebben een zinktekort. Dit komt doordat de alcohol ervoor zal zorgen dat de opname uit het spijsverteringsstelsel verlaagd wordt. Daarnaast hebben mensen die veel alcohol drinken vaak een zeer ongezond dieet, waardoor ze ook al een verhoogd risico vormen.

Wat zijn de symptomen van een zinktekort?

De meest voorkomende symptomen bij kinderen zijn groeiproblemen en andere problemen die te maken hebben met de ontwikkeling.

Het mineraal is ook belangrijk voor het opwekken van de eetlust en het regelen van het metabolisme. Mensen met overgewicht en mensen met weinig eetlust hebben daarom ook vaak een zinktekort.

Ook witte vlekken op onze nagels hebben of wonden hebben die zeer traag genezen kan duiden op een zinktekort.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Andere problemen zijn een laag libido en impotentie.

Mensen met overgewicht kunnen ook profiteren van de werking van zink tabletten. Omdat ze zullen helpen op verschillende manieren om het overgewicht aan te pakken. Ze zullen de spijsvertering vlotter laten verlopen en daarbij de eiwitten kunnen gebruiken om spiermassa op te bouwen. Dit is ook voor vrouwen van belang bij het afvallen.

Lees ook :  DIM Supplement Werking en Bijwerkingen

Verder hebben ze een aromatase remmend effect. Zink tabletten zullen de omzetting van testosteron naar oestrogeen verminderen. Bij mensen met overgewicht is de aromatase relatief hoog. Dit zorgt bij mannen vooral voor borstvorming en voor een lager libido met erectieproblemen als mogelijk gevolg. Bij vrouwen zal de aromatase ervoor zorgen dat er meer vet zal worden opgeslagen in de billen en in de buik. Dit kan ook de vorming van cellulitis bevorderen.

Conclusie

Het is belangrijk dat we dus voldoende van het mineraal in ons lichaam hebben. We kunnen het niet opslaan dus hebben elke dag de aanbevolen hoeveelheid terug nodig. Bij vrouwen is dat 9 mg en bij mannen bedraagt dat 11 mg. Zink tabletten gebruiken via supplementen kunnen daarbij helpen om op die manier de adequate hoeveelheid te garanderen. Deze tabletten kunnen we hier online bestellen.

Bronnen:

Zinc Fact Sheet for Health Professionals

Discovery of Human Zinc Deficiency: Its Impact on Human Health and Disease

Relationship between seminal plasma zinc and semen quality in a subfertile population

Zinc levels in seminal plasma are associated with sperm quality in fertile and infertile men.

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/982.html


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:Een gedachte over “Wat is de Werking van Zink Tabletten?

  • september 18, 2016 om 7:49 pm
    Permalink

    Zink tabletten werken enorm in op het testosteron. Gegarandeerd een ochtenderectie met deze pillen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close