Voedingsmiddelen Om Symptomen Ziekte Van Crohn Te Verzachten!

Ziekte van crohn behandelen met natuurlijke middelen

Wat is de ziekte van crohn?

De ziekte van crohn is een aandoening aan de dunne darm. De slijmvliezen in deze dunne darm werken niet naar behoren waardoor schadelijke stoffen in het lichaam kunnen komen via de dunne darm. Dat heeft als gevolg dat talloze ontstekingen ontstaan in het spijsverteringsstelsel.

Deze kunnen echter overal ontstaan in het spijsverteringsstelsel. Dat kan in de mond, in de maag, in de darmen, zelfs in de anus. De echte oorzaak is niet geweten, hoewel een aantal factoren de ziekte wel in de hand kunnen werken.

Het ontstaan van de ziekte heeft te maken met talrijke factoren. Van een slechte levensstijl tot teveel stress of gewoon een natuurlijke aanleg voor de aandoening. Sommige gaan ook meer zoeken in de richting van een abnormale reactie van het immuunsysteem op bacteriën en virussen.

De ziekte kan niet verholpen worden maar kan wel door heel wat manieren verlicht worden.

Symptomen van de ziekte van crohn

Belangrijke symptomen die voorkomen bij mensen die lijden aan de ziekte van Crohn zijn uiteraard buikpijn. Dat is de meest voorkomende vorm van problemen die de mensen ondervinden. Het wordt daarom ook gezien als het belangrijkste symptoom. De ontstekingen in de darmen leiden tot de pijnlijke opstoten die men kan ervaren wie aan de ziekte lijdt. Dit kan in veel gevallen enorm ernstig zijn en laat het voor velen niet toe om bijvoorbeeld te werken of normale taken uit te voeren.

Mensen die lijden aan de ziekte van crohn hebben meer last van diarree dan andere mensen. Ze hebben een verhoogde kans om gewicht te verliezen en kunnen meerdere keren in hun leven te maken krijgen met bepaalde zwaren op de mond of op de maag.

Bloed kan aanwezig zijn in de ontlasting en er kunnen obstakels optreden in de darmen. Dit kan leiden tot zeer ernstige problemen zoals scheuren in de darmen. Waardoor ontlasting kan sijpelen doorheen de organen.

Een verhoogd risico op bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort of een vitamine B12 tekort is niet uitzonderlijk. Mede door de hoge hoeveelheid bloed die men verliest tijdens de inwendige bloedingen.

Ziekte van Crohn ongeneeslijk?

Deze ziekte is chronisch. Wat betekent dat de medische wereld geen directe behandeling heeft tegen de ziekte van crohn. Toch zijn er een aantal gevallen bekend waarbij mensen wel konden genezen van de aandoening. En zijn er een groot aantal voedingsmiddelen en natuurlijke hulpmiddelen die de symptomen van de ziekte in veel gevallen onder controle kunnen houden.

Voeding aanpassen om de ziekte van crohn te behandelen

Weten wat we niet mogen eten

We kunnen door middel van onze voeding heel wat verbetering teweegbrengen aan de problemen. Hoewel dit natuurlijk afhankelijk is van persoon tot persoon. Waar de ontstekingen zich exact voordoen en welke medicatie er eventueel wordt genomen speelt allemaal een doorslaggevende rol in het ervaren welke voeding ons voordeel oplevert.

Lees ook :  9 Belangrijkste Voorbeelden Van Magnesium Voeding

Algemeen kunnen we stellen dat het afgeraden wordt om bepaalde pikante voedingsmiddelen te eten. Verder zal gefrituurd voedsel ook meestal voor problemen zorgen. Ook het eten van wit brood, voeding met veel suiker en alcohol of cafeïne wordt ook best tot een minimum beperkt.

Het is algemeen geweten dat veel volkoren producten, gluten en andere granen de problemen erger kunnen maken. Net als het eten van zuivelproducten, varkensvlees of ander vet vlees. Maar wat mogen we dan wel nog eten?

Het lijkt allemaal zo ingewikkeld en complex. Toch zijn er een aantal voedingsmiddelen die rijk zijn aan bepaalde vitamines, mineralen of vetstoffen, die toch een gunstige invloed hebben op onze problemen.

Een dieet

Hoewel het natuurlijk niet nodig is om een dieet te volgen. Toch hebben we kunnen ontdekken dat bepaalde soorten dieet een gunstige invloed hebben op het verloop van de ziekte. We zien dat wanneer we voedingsmiddelen eten die de bloedsuiker verlagen, er een verlaagd risico op ontstekingen plaatsvindt. Hetzelfde geldt voor een dieet die gifstoffen helpt verwijderen door bijvoorbeeld de lever te stimuleren. Ook het eten van fruit en groenten met weinig suikers heeft een gunstige invloed op het onderdrukken van de symptomen.

De juiste Zuivel

Zuivel kan ervoor zorgen dat we sneller te maken krijgen met buikpijn, gasvorming en diarree. Het zijn vooral de dierlijke vetten in zuivel die hier een grote rol bij spelen. Zuivelproducten kunnen we bijvoorbeeld vervangen door zuivelvervangers. We vinden die vooral terug in amandelmelk, sojamelk, rijstmelk en kokosmelk. Dit zal bij veel mensen de symptomen van buikpijn en diarree verminderen.

Vezels

Sommige mensen met de ziekte van crohn kunnen vezels niet goed tolereren. Zeker wanneer die afkomstig zijn van rauwe groenten en fruitsoorten. Het kan ervoor zorgen dat we met de symptomen geconfronteerd worden.

Toch is het natuurlijk belangrijk dat we kiezen voor verse groenten en fruit. Maar welke groenten en fruit zullen dan minder problemen veroorzaken?

De beste voorbeelden zijn kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruiten, bloemkool, radijzen en andere koolsoorten. Verder zien we dat noten en zaden een gunstige invloed hebben.

Het allerbelangrijkste bij de ziekte van crohn is dat we onze voeding noteren! 

Zoals we zeggen, zal niet elk voedingsmiddel dezelfde effecten hebben bij de patiënten. Het is daarom nuttig dat we een dagboek bijhouden van de voedingsmiddelen die we eten. En daarbij de symptomen die optreden gaan noteren. Dan weten we wat werkt en wat niet.

Prebiotica of probiotica

knoflook

 

Probiotica hebben een gunstige invloed op het onderdrukken van de symptomen. Zij zullen de vorming van de gezonde bacteriën stimuleren en daarmee sterker staan in de strijd tegen de ongezonde bacteriën.

Er zijn een groot aantal voedingsmiddelen die worden gezien als probiotica.

  • Honing
  • Asparagus
  • Banaan
  • Knoflook (al kan knoflook bij bepaalde mensen problemen veroorzaken)

Zoals reeds gezegd zal niet iedereen op dezelfde manier reageren. Zo heeft knoflook bij bepaalde mensen een gunstig effect. Terwijl anderen er net problemen door ondervinden zoals gasvorming en diarree.

Lees ook :  Welke anti snurkmiddelen hebben we allemaal?

Maaltijden spreiden

Ervoor zorgen dat de maaltijden kleiner worden zorgt voor minder stress op onze darmen. We kunnen 3 grote maaltijden opsplitsen in 5 of 6 kleinere maaltijden. Op die manier heeft het lichaam voldoende tijd om de voeding te verteren. En zal de kans kleiner worden op het ervaren van eventuele symptomen.

Water

Het drinken van water is een andere belangrijke factor in het bestrijden van de ziekte van crohn met natuurlijke middelen. We kunnen makkelijk 2 liter water per dag drinken. Het is geen slecht idee om eventueel komkommer toe te voegen. Zo krijgen we een betere smaak van het water en hebben we nog de gezonde voedingsstoffen van de komkommer in ons lichaam.

Natuurlijke middelen tegen de ziekte van crohn in supplementen

Er zijn een groot aantal supplementen op de markt die de symptomen onder controle kunnen houden. Dit kan helpen om eventuele verderzetting van de aandoening te beperken.

Probiotica

We hebben het reeds gehad over de probiotica. We kunnen dit ook in de vorm van een supplement nemen. Probiotica zal helpen om symptomen zoals buikpijn en diarree te bestrijden. (1)

Probiotica hebben ook aangetoond te helpen bij de opname van mineralen en vitamines. Mensen met de ziekte van crohn hebben vaak een ijzertekort of een vitamine B12 tekort. Dit kan in veel gevallen opgelost worden door voldoende probiotica te nemen.

Daarnaast zal de opname van calcium en vitamine K verbetert worden dankzij de probiotica. We zien ook dat bepaalde andere voedingsmiddelen zoals gluten of lactose. Waar we in normale gevallen symptomen van ondervinden. Met de hulp van probiotica supplementen kunnen onderdrukt worden.

Kurkuma

kurkuma

 

Kurkuma is een zeer krachtig ontstekingsremmend kruid. Het is vooral curcumine die daarvoor zal zorgen. Curcumine vinden we terug in kleine hoeveelheden in de kurkuma wortel.

De wortel zal ervoor zorgen dat onze symptomen onderdrukt worden door de lever te herstellen. De werking van de lever te verbeteren. Ontstekingen te bestrijden en te helpen voorkomen dat er nieuwe ontstekingen plaatsvinden.

Curcumine heeft bewezen een gunstig effect te hebben bij mensen met de ziekte van crohn. Het is daarom één van de betere natuurlijke middelen tegen de ziekte van crohn. (2)

We kunnen daarvoor verse kurkuma gebruiken of kurkuma poeder gebruiken. Het is natuurlijk beter om de verse kurkuma te gebruiken en te eten. Maar een geconcentreerd supplement met curcumine zal pas echt krachtig kunnen werken. Omdat de hoeveelheid curcumine in kurkuma beperkt is tot gemiddeld zo’n 2%. Kunnen we natuurlijk een krachtiger resultaat bereiken met een curcumine extract.

Omega 3

omega 3 supplement

 

Omega 3 is een andere sterke ontstekingsremmende stof. We vinden ze vooral terug in vette vis.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een dieet rijk aan voedingsmiddelen met omega 3 heel goed kunnen dienen om symptomen te onderdrukken. Al is het hier weer van groot belang dat we in ons dagboek noteren welke voedingsmiddelen dat doen en welke niet. Er kunnen namelijk andere stoffen aanwezig zijn, zoals het hoge gehalte aan vezels in lijnzaad bijvoorbeeld. Die dan wel weer voor problemen zorgen.

We kunnen ook een supplement met omega 3 gebruiken.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Himalayazout Voor Onze Gezondheid?

Rode Iep (Slippery Elm)

rode iep

 

Rode iep of slippery elm zal ervoor zorgen dat er meer slijm wordt aangemaakt in de darmen. Dat zorgt voor een soort beschermlaagje tussen de darmwand en de voeding. Het verkleint de kans op ontstekingen in de darmen en wordt daarom vaak genomen door mensen met chronische aandoeningen van de spijsvertering.

Rode iep zal de spijsvertering ook verbeteren en kan ook worden genomen bij maagzweren of andere zweren in de spijsverteringskanalen. Ook de anti-oxidante werking van deze rode iep supplementen zouden een krachtig effect hebben op het bestrijden van de symptomen bij de ziekte van crohn. Een extract kan genomen worden om te mengen met water.

Wat moeten we zeker vermijden?

De ziekte van crohn kan plots erger worden wanneer we langdurig onder stress staan. Men weet niet geheel zeker wat de precieze oorzaak daarvan is. Maar mensen die langdurig onder stress staan hebben vaker te kampen met de meer ernstige symptomen. Het is daarom belangrijk dat we ons best doen om de stress zoveel mogelijk uit ons lichaam te bannen. Dit kan op verschillende manieren.

Sporten

Hoewel dit niet altijd evident lijkt. Zeker wanneer we te maken hebben met krampen of andere ongemakken. Maar sporten heeft aangetoond een gunstig effect te hebben op de aanmaak en het gebruik van neurotransmitters. Die zullen ervoor zorgen dat we ons beter voelen en zullen stress helpen de kop indrukken.

Ademhalingsoefeningen

We hoeven daarvoor niet meteen meditatie te doen maar kunnen een aantal ademhalingsoefeningen uitvoeren. Die gaan ervoor zorgen dat we spanningen in het lichaam kunnen verdrijven. Deze spanningen kunnen uiteindelijk zorgen voor krampen. Diep in en uit ademen via de neus en via de buik kan helpen deze symptomen vermijden.

Yoga

Yoga en meditatie hebben ook een gunstig effect op ons lichaam. Er zijn verschillende yoga oefeningen beschikbaar. Zie de video voor meer informatie.

Yoga zal er automatisch voor zorgen dat we bewegen of sporten. Waardoor we het stimulerend effect op onze neurotransmitters ervaren. Het zal helpen om chronische stress te bestrijden en ons lichaam ontspannen. En daarbij natuurlijk ook met de speciale oefeningen het spijsverteringsstelsel stimuleren op een positieve manier.

yoga

 

Conclusie

De ziekte van crohn is een ernstige chronische aandoening. Het zorgt voor constant terugkerende ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Hoewel de oorzaak niet geheel vaststaat zijn er een aantal zaken die de symptomen sterk kunnen onderdrukken. Die hebben bij heel wat mensen gezorgd voor een volledige genezing van de aandoening (of een permanente onderdrukking van de symptomen). Hoewel er natuurlijk geen volledige genezing bestaat volgens de huidige wetenschap.

Enkele belangrijke kernpunten zijn:

  • Stress vermijden
  • Ontstekingsremmende voedingsmiddelen, kruiden, vitamines of mineralen gebruiken
  • Maaltijden spreiden
  • Minder snelle suikers eten

We kunnen een aantal natuurlijke middelen tegen de ziekte van crohn gebruiken via supplementen:

Ongezonde voeding zoals fastfood, bereide maaltijden, voeding met veel toegevoegde suikers, cafeïne en alcohol dienen we tot een minimum te beperken.

Met deze natuurlijke middelen tegen de ziekte van crohn kunnen we de symptomen tot een minimum beperken.

Voedingsmiddelen Om Symptomen Ziekte Van Crohn Te Verzachten!
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved