Wat Kunnen Ze Zaaien of Planten In Januari In Onze Moestuin?

Wat kunnen we in januari planten in de moestuin? Elke maand kunnen we wel iets planten of zaaien en in januari is dat ook het geval. Het zou je echter verbazen aangezien het in januari toch stevig kan vriezen. Toch zijn er een aantal zaken die we kunnen doen. Januari is de maand van de voorbereiding. We proberen ervoor te zorgen dat alles klaar is voor het moment dat het nieuwe voorjaar aanbreekt en het dus beter weer wordt.

Zaaien of Planten in januari

Wanneer de grond niet bevroren is kunnen we reeds fruitbomen planten. Dat zijn helaas de enige soorten die we momenteel in volle grond kunnen plaatsen. Maar niet getreurd, het is de maand van de voorbereiding. Wat we dus kunnen voorbereiden zijn bijvoorbeeld bonen, salade, kool en spinazie. Die kunnen we reeds voor het venster zetten of in een warmere tuinkas plaatsen. Op die manier krijgen ze een voorsprong en zullen ze sneller geoogst kunnen worden en zullen we uiteindelijk een hogere opbrengst halen.

Zaaien in een kas of warme serre

Radijzen kunnen we eind januari in de kas zaaien. De zon kan ervoor zorgen dat de temperatuur binnen toch reeds relatief hoog uitkomt, vooral tijdens de middag. We kunnen ze zaaien in een rij maar zorg dat ze niet te dicht bij elkaar staan om een grotere opbrengst te halen

Lees ook :  Zijn superfoods gezond en zijn er ook goedkopere alternatieven?

Salade kan je ook zaaien maar moeten beschermd worden tegen vriestemperaturen

Ook kunnen we onze composthoop omdraaien en alles klaarzetten voor het volgende seizoen. Straks gaan we enorme hoeveelheden gras hebben als we telkens het gazon moeten maaien. Zorg voor voldoende bruine materialen die dit overtollige groen kunnen compenseren. Het kan bijvoorbeeld aangeraden zijn om tijdens het draaien van de compost steeds enkele laagjes karton of papier tussen te stoppen en een soort lasagne te maken. De bruine materialen zullen het overtollige aan groen de komende maanden compenseren en op die manier zorgen voor een snellere verwerking.

Oogsten in januari

Januari is ook de maand waarin we bepaalde groenten kunnen oogsten.

  • Spruiten
  • Rapen
  • Knollen
  • Selder
  • Kool
  • Prei
  • Pastinaak

Tip voor januari

Heb je kippen? Dan kan je ze elke dag enkele uren laten scharrelen in de moestuin. Het voordeel is dat ze onkruid en insecten zullen eten maar ook de grond gaan bemesten. Het is nog maar pas het begin van het jaar dus er zal nog voldoende regen en wind vallen waardoor de uitwerpselen van de kip op een natuurlijke manier gaan vermengd worden met de grond. Je hoeft daar zelf niks voor te doen en je krijgt gratis mest in de plaats. Met als extra voordeel, hele lekkere eieren.

Lees ook :  Het Verband Tussen Zink En Testosteron

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven