Wat is beter? Krill olie of visolie?

We hebben allemaal wel al van visolie gehoord. De olie uit vette vissen die dan hoge hoeveelheden omega 3 bevatten. Die omega 3 is heel gunstig voor onze gezondheid. Maar er is ook krill olie. Dit zal echter bij de meeste mensen echter onbekend zijn. Toch is het beter om krill olie te gebruiken dan bijvoorbeeld visolie. De voordelen zijn eigenlijk net hetzelfde. Want ze bevatten allebei omega 3. De visolie is hoofdzakelijk afkomstig van vette vissen. Terwijl krill olie afkomstig is van de krill. Dat is een zeer kleine soort garnaal die worden geoogst om de vetten te gebruiken. En dan later te verwerken in krillolie tabletten.

krill olie werking

Krill wordt voornamelijk gegeten door grotere roofvissen. De naam zelf betekent ook in het oud-noors zoveel als “Walvisvoeding”. Verder staan andere roofvissen zoals haaien ook wel bekend om het eten van deze krillgarnaaltjes.

Verschil tussen visolie en krill olie

De reden waarom krillolie een beter effect heeft bij mensen dan visolie hangt af van een aantal belangrijke factoren. Omega 3 afkomstig uit krill olie kan meteen in het lichaam worden opgenomen. Dat komt doordat de samenstelling hoofdzakelijk bestaat uit fosfolipiden. Daardoor kunnen deze vetten heel snel worden omgezet in het lichaam naar de nodige DHA en EPA.

Lees ook :  Voordelen van Acai Bessen voor onze Gezondheid

Bij visolie is dat een heel ander verhaal. Deze vetten bestaan voornamelijk uit triglyceriden. Er moet dan eerst een metabolisering plaatsvinden van deze vetzuren. Vooraleer ze uiteindelijk kunnen worden omgezet in DHA en EPA. Daardoor gaat een deel van de kwaliteit verloren. Maar zal ook nooit de volledige hoeveelheid kunnen worden opgenomen door het lichaam.

We kunnen dus stellen dat we met een lagere hoeveelheid krillolie, toch nog een hogere opname kunnen hebben dan bij een hogere hoeveelheid visolie.

Men gaat er dus van uit dat de grootste voordelen van krill olie ten opzichte van visolie zich hierin zullen bevinden.

Toch is dat niet alles. De olie van de krillgarnaal is ook een stuk verser. Dat komt doordat de olie na het vangen van de garnaaltjes, meteen moet verwerkt worden. Die kan binnen het uur reeds bederven. En dat zou zonde zijn van het werk natuurlijk.

Daarom moet er heel snel gehandeld worden en moeten de supplementen heel snel vervaardigd worden. Vooraleer de olie bederft.

Ook de bijwerkingen van visolie zullen we niet merken bij het gebruiken van krill olie. Wanneer we visolie tabletten gebruiken hebben de meeste mensen te maken met een opgeblazen gevoel of met een vissmaak in de mond. Dat komt doordat de vetten aan het oplossen zijn in het maagzuur. Dit zorgt voor gassen en die kunnen dan via de mond het lichaam verlaten. Dat zorgt vaak voor een visgeur in de mond. En is zeker niet zo leuk om te ervaren.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Gojibessen?

De voordelen van krill olie ten opzichte van visolie

Ze zullen allebei:

  • Triglyceriden verlagen
  • LDL cholesterol licht doen dalen
  • Ontstekingsremmend werken
  • Het hart en de bloedvaten beschermen
  • Het bloed verdunnen
  • De hersenen stimuleren
  • Bloedsuiker verlagen

We zien echter dat al deze effecten groter zijn wanneer we krill olie gebruiken. We hebben het er reeds over gehad. De omega 3 kan sneller worden bruikbaar gemaakt worden door een vlottere omzetting naar DHA en EPA.

Ook de kwaliteit is een stuk beter en verser. Wat er dus voor zorgt dat de werking een stuk krachtiger is.

De reden waarom de vetten roodachtig van kleur zijn heeft te maken met een antioxidant die we terugvinden in de krillgarnaal. Ook dit zou een belangrijke rol spelen in de voordelen. En zou misschien nog een bijkomende oorzaak zijn voor de meer krachtigere werking. Al kunnen we ons daar nog momenteel niet over uitspreken. Verder onderzoek moet daar nog naar gedaan worden.

Wanneer we dus een krill olie supplement gebruiken hebben we een betere werking dan wanneer we een visolie supplement gebruiken. Dat is dan ook de reden waarom in de meeste soorten supplementen de prijs iets hoger is van krillolie ten opzichte van visolie. En dat de dosering ook een stukje lager betreft.

Lees ook :  Voordelen van groenlipmossel voor onze gezondheid

Deel dit bericht

Scroll naar boven