Waar zit Vitamine B12 in?

Waar zit vitamine B12 in?

Waar zit vitamine B12 in? Die vindt men vooral in seafood en in organenvlees. Dit komt omdat ze wordt opgeslagen in de nieren en in de lever.

Wanneer je denkt een tekort aan de vitamine B12 te hebben. Of je wilt gewoon meer  innemen via voeding. Dan kan je in deze lijst onderaan de voedingsmiddelen vinden met vitamine B12.b12 tekort

Symptomen van een vitamine B12 tekort

 • Extreem rode of witte uitslag op tong
 • Oververmoeid zijn
 • Zwakker worden
 • Depressie
 • Psychose
 • Bloedarmoede
 • Niet gemotiveerd zijn
 • Zeer slecht gezind zijn
 • Tintelingen in handen en in de voeten

Bloedarmoede anemie

ijzertekort b12 tekort

Na een langdurig tekort aan vitamine B12 kan bloedarmoede optreden. Dat betekent dat er niet genoeg rode bloedcellen meer worden aangemaakt en dat de aanwezige rode bloedcellen ongewoon groot zijn en abnormaal gaan bewegen. In gevallen van bloedarmoede moet onmiddellijk een supplement toegediend worden.

We merken dit vooral in de vorm van vermoeidheid. De rode bloedcellen zijn van enorm groot belang bij het transporteren van zuurstof doorheen de bloedvaten naar de verschillende cellen in het lichaam. Naarmate er minder rode bloedcellen aanwezig zijn zal er automatisch minder zuurstof kunnen worden doorgestuurd naar de cellen.

Waardoor bepaalde processen een langere tijd nodig zullen hebben om uitgevoerd te worden. Dat zorgt er onder meer voor dat het hart harder zal moeten pompen om toch voldoende zuurstof te leveren. We krijgen dan te maken met vermoeidheid. We hebben minder honger. De hartslag kan onregelmatig gaan slaan. Hartritmestoornissen kunnen daar een gevolg van worden.

Lees ook :  Afvallen met smoothies van groenten en fruit

Verder merken we dat we steeds vaker te maken krijgen met haaruitval. Omdat ook onze haarwortels voeding en zuurstof nodig hebben. Wanneer die onvoldoende geleverd wordt, dan zal de leeftijd van de haarwortels een stuk kleiner worden. Gelukkig herstelt dit proces zich eenmaal het gebrek aan b12 en de daarbij horende bloedarmoede opgelost raakt.

Moeizame opname

vitamine b12 spray

Het is een zeer moeilijke vitamine om op te nemen. Niet alleen voor mensen met problemen bij het opnemen. Gezonde mensen worden geacht slechts 20% van de vitamine B12 uit de voeding op te nemen.

Mensen met bloedarmoede of problemen met het maagzuur en de intrinsieke factor kunnen in sommige gevallen zelfs geen vitamine B12 meer opnemen. Dat komt vooral voor bij vrouwen ouder dan 50 en bij mensen die een maagverkleining ondergingen.

In dat geval dient een injectie toegediend worden. Of sinds kort kan ook een spray worden in de mond gespoten.

Waarom is de opname vitamine B12 moeilijk?

Kunnen we de opname vitamine b12 bevorderen? Dat kunnen we niet via voeding. De reden daarvoor is dat de molecule van vitamine B12 die we vinden in voeding, zo groot is. Dat er maagzuur nodig is om de molecule op te nemen en verder te helpen voeren naar de dunne darm.

b12 voedingsmiddelen

Indien we problemen hebben met maagzuur, door een maagverkleining of door het nemen van medicatie die een invloed hebben op het maagzuur dan kan de opname van de stof enorm verminderen. In sommige gevallen is de opname van vitamine B12 uit voeding totaal niet mogelijk.

In dat geval kunnen we nu sinds kort een spray gebruiken. Want in deze spray zijn de vitamine B12 molecules zodanig verkleind dat ze direct in bloedbaan kunnen worden opgenomen via het speeksel. Ze hebben het maagzuur en het hele spijsverteringsstelsel niet nodig om te worden opgeslagen in de lever.

Lees ook :  Lage Bloeddruk Verhelpen Met Voeding En Kruiden

De spray kan dienen als alternatief voor een vitamine B12 injectie bij mensen die geen vitamine B12 kunnen opnemen.

Waar zit vitamine B12 in? Plantaardige bronnen?

b12 in spirulina

Vitamine B12 bevindt zich alleen in producten die van dieren afkomstig zijn. Er gaan veel verhalen de ronde dat zeewier en kril deze stof bevatten. Deze voedingsmiddelen worden vaak gebruikt door vegetariërs en veganisten. Om op die manier te kunnen hun tekort verhelpen.

Deze voedingsmiddelen bevatten pseudo-stoffen. Dat verlaagt de vraag ernaar maar lost het tekort van vit B12 niet op.

Toch bestaan er tegenwoordig al versterkte voedingsmiddelen zoals bepaalde ontbijtgranen die de stof bevatten. Zij het ook van dierlijke afkomst. (volledige lijst)

Waar zit Vitamine B12 in : De voedingslijst

Klammen of kokkels

Bevatten per 100 gram net geen 100µg. Goed voor 1650% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Oesters

oesters b12

 

Bevatten per 100 gram 22.7 µg. Goed voor 408% van de totale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Zij leveren ook nog eens vitamines D en een relatief hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren. Oesters kunnen echter gevaarlijk zijn in sommige landen. Omdat ze onder andere salmonella kunnen bevatten en andere bacteriën. In onze landen wordt daar voldoende op gecontroleerd. Er is geen enkele reden om geen rauwe oesters te eten. In verre landen, vooral dan ontwikkelingslanden, kan het gevaarlijk zijn om deze voedingsmiddelen rauw te eten.

Mosselen

Bevatten per 100 gram 18 µg. Goed voor 340% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Lever

Rundslever

mosselen b12

Rundlever is goed voor 83.1 µg. Dat bedraagt 1400% van de dagelijkse aanbevolen dosis.

Leverworst

Leverworst is dan weer rijk aan 11.8 µg per 100 gram. Goed voor 189% van de dagelijkse aanbevolen dosis

Ganzenlever

Ganzenlever bevat 9 µg. En is goed voor 133% van de totale aanbevolen dosis

Kippenlever

Kippenlever is goed voor 114% van de totale dagelijkse aanbevolen dosis en goed voor 6.75 µg.

Lees ook :  Zijn supplementen voor veganisten noodzakelijk?

Vette vis

Makreel

Makreel bevat per 100 gram 19 µg. En dit is goed voor  317% van de dagelijkse aanbevolen dosis

Gerookte zalm

zalm b12

257% van de dagelijkse aanbevolen dosis en 17.23 µg per 100 gram.

Haring

11.21 µg per 100 gram en 186% van de dagelijkse aanbevolen dosis

Tonijn

9.63 µg per 100 gram en 154% van de dagelijkse aanbevolen dosis

Sardines

8.64 µg per 100 gram en 126% van de dagelijkse aanbevolen dosis

Forel

6.12 µg per 100 gram en 106% van de dagelijkse aanbevolen dosis

Andere voedingsbronnen

VoedingHoeveelheid µg
Melk250 mL1.3
Magere Melk250 mL1.3
Room250 mL1
Emmental50 gr1.7
Andere kaas50 gr0.6 – 0.9
Nieren Lam100 gr80
Nieren Kalf100 gr40
Nieren Rund100 gr25.2

Voldoende voeding nemen met vitamine B12 is noodzakelijk voor :

 • De optimale werking van het spijsverteringsstelsel
 • Opname van voeding
 • Gebruik van ijzer
 • Metabolisme
 • Centrale zenuwstelsel
 • Groei en ontwikkeling van de zenuwen
 • Vorming van nieuwe cellen
 • Geheugen en concentratie
 • Fysieke en mentale energie
 • Mentale gezondheid

Waar zit vitamine B12 in vis?

waar zit b12 in vis

Heel wat vissoorten bevatten een relatief hoge hoeveelheid. Het voordeel hiervan is dat we vaak heel wat voedingsstoffen in één keer innemen door het regelmatig eten van vis. Eerst en vooral krijgen we een hoge hoeveelheid omega 3. Vis, en vooral dan vette vis, is de beste en makkelijkste manier om een hoge hoeveelheid omega 3 in te nemen.

Hoewel er voldoende plantaardige omega 3 beschikbaar is, toch bevatten vissen meer omega 3 dan omega 6. En dat is niet altijd makkelijk te halen via andere voedingsmiddelen. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Vissen blijven de makkelijkste manier om een positieve balans tussen omega 3 en omega 6 te krijgen.

Verder zullen deze vissoorten naast omega 3 en vitamine B12 voeding, ook nog eens vitamines D bevatten. Die krijgen we in de winterperiode ook zeer moeizaam in het lichaam. Dankzij het eten van vis kunnen we ook hier zorgen voor een adequate dagelijkse hoeveelheid.

Nu weet je de belangrijkste voedingsmiddelen van waar zit vitamine B12 in. Wanneer je een tekort hebt dien je dan voeding met B12 eten of een supplement nemen. (Vitamine B12 capsules online bestellen)

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven