De 5 Belangrijkste Voordelen Van Zaden In Ons Dieet

Waarom zijn zaden gezond?

Zaden zijn zeer gezond en dat is eigenlijk zeer logisch te verklaren. Want zaden zorgen voor een nieuwe plant. Dus moeten ze beschikken over alle nodige voedingsstoffen om een nieuwe plant te kunnen laten ontstaan en laten groeien.

Zaden zijn daarom rijk aan vetten, eiwitten, mineralen en vitamines.

Eigenlijk is de beste manier om zaden te eten gewoon rauw, puur natuur. Zo verliest het zaad geen enkele voedingswaarde. Maar er zijn relatief veel zadensoorten die moeilijker te verteren zijn.

Daarom worden ze best niet in al te grote hoeveelheden rauw gegeten. Je kan ze koken, roosteren, bakken, vermalen. Mengen in een slaatje tot zelfs gebruiken in een vleessausje. Ze zijn een absolute smaakmaker!

De voordelen van zaden

Zaden zijn ook een zeer sterk voorbehoedsmiddel tegen hartproblemen. Ze halen namelijk de slechte cholesterol deels uit het lichaam.

Ze reinigen de bloedvaten waardoor de bloeddruk verlaagt wordt en de kans op hart-en vaatziekten enorm afneemt.

Elk soort zaad heeft zo z’n eigen specifieke kenmerken die bevorderend zijn voor de algemene gezondheid.

Zo is geweten van sesamzaad dat het de lever reinigt. Zaden geven zeer snel een verzadigd gevoel. Dat moet ook want ze bevatten enorm veel calorieën. Omdat in zaad heel veel vetstoffen aanwezig zijn.

Die vetten zijn wel heel goed voor de gezondheid. Je mag er natuurlijk niet mee overdrijven. 100 gram zaad is afhankelijk van de soort ongeveer rond de 500 Kcal. Waarvan bijna de helft vet.

Dus om het meest van de gezondheidsvoordelen van zaden te kunnen genieten eet je best niet meer dan 25 tot 50 gram per dag.

Doordat ze zoveel verschillende belangrijke voedingsstoffen bevatten zijn ze goed te gebruiken om een eventueel voedingstekort tegen te gaan. Wanneer we op dieet zijn kunnen we wel eens te weinig innemen van bepaalde vitamines en mineralen. Een mengeling van zaden toevoegen is daarvoor een ideale manier om het voedingstekort tegen te gaan.

Zaden om af te vallen

Ironisch genoeg is zaad een perfect middel om af te vallen. Dat lijkt moeilijk te begrijpen, als je weet hoeveel calorieën er in zaad aanwezig zijn. Hoe kan je dan afvallen met zaden?

Het is simpel te verklaren door het feit dat zaden heel snel een verzadigd gevoel geven. Waardoor je minder gaat eten.

En omdat de meeste mensen met overgewicht gewoon een enorm tekort hebben aan de nodige mineralen en vitamines. Daardoor gaan ze vaker honger krijgen dus meer eten. Welke zaden om af te vallen je kan eten zijn bijvoorbeeld zonnebloemzaden, pompoenpitten, maanzaad, sesamzaad.

Die zaden zitten boordevol vetten uit de omega 3 familie. Dat zijn een groep gezonde onverzadigde vetzuren. Elke dag een portie van 50 gram zaden in je dieet mengen kan al helpen om af te vallen.

Omega 3

Alle zaden bevatten een bepaalde hoeveelheid omega 3 vetzuren. Deze vetzuren worden gelinkt aan heel wat belangrijke eigenschappen. Zo bieden ze bescherming voor het hart, zullen ze het cholesterol helpen verlagen, hebben een verlagend effect op de bloedsuiker en bieden ze een ondersteuning voor het geheugen en het zenuwstelsel.

Er zijn echter maar 2 soorten zaden die meer omega 3 dan omega 6 bevatten. En dat is wel belangrijk willen we de verhouding tussen omega 3 en omega 6 een beetje gunstiger maken voor ons lichaam.

We hebben van nature allemaal al meer omega 6 dan omega 3 in het lichaam. Het eten van chiazaden en lijnzaden kan er helpen voor zorgen dat de hoeveelheid omega 3 gaat stijgen in het lichaam. Waardoor de verhouding terug gunstiger wordt voor ons lichaam.

Lees ook :  Wat is beter? Krill olie of visolie?

Een gezonde verhouding tussen omega 3 en 6 bedraagt 1 op 1 tot 1 op 4. Jammer genoeg hebben de meeste mensen 1 op 10 tot 1 op 25 in het lichaam. Dat betekent dat we voor 1 eenheid omega 3, maar liefst 10 tot 25 eenheden omega 6 in het lichaam hebben. En ook bij het afvallen is dat zeer ongunstig.

Chiazaden en lijnzaden zijn de enige zaden die deze verhouding kunnen helpen in balans brengen.

Vezels in zaden

zaden vezels

Los van het feit dat zaden enorm veel vitamines en mineralen bevatten. Ook zijn ze rijk aan vezels. Vezels zullen er namelijk voor zorgen dat we de spijsvertering vertragen en ook verbeteren. Dat betekent ook dat we minder snel de bloedsuiker zullen doen stijgen.

Teveel suiker eten is één van de belangrijkste oorzaken voor overgewicht. We bedoelen dan wel suiker uit de verkeerde voedingsmiddelen. Dit noemen we snelle suikers. Wanneer we teveel snelle suikers eten gaat de bloedsuiker heel snel stijgen. Waardoor enorme hoeveelheden insuline nodig zijn om deze hoge bloedsuiker op te vangen.

Dit leidt heel snel tot overgewicht wanneer we daar meermaals per dag mee geconfronteerd worden. En dat gaat heel snel. Stel dat we in de namiddag een stukje taart met een tas koffie drinken. We krijgen daarna oneindig veel energie ter beschikking van de vele suikers in de taart. Maar gebruiken die energie niet op het moment. Dit wordt dan opgeslagen als vet.

Wanneer we dan ’s avonds een stukje TV kijken krijgen en we een zakje chips openmaken krijgen we hetzelfde tafereel. We zullen een stijging opmerken van de bloedsuikerwaarden, waardoor we weer hoge hoeveelheden insuline nodig hebben om die op te vangen.

De energie die daarbij vrijkomt zal dan heel snel worden omgezet in vet en opgeslagen worden in de vetcellen. Waardoor we overgewicht opstapelen.

Op termijn krijgen we een hoger risico op de ontwikkeling van diabetes type 2 omdat we ofwel weerstand zullen opbouwen tegen insuline, of minder goed insuline zullen aanmaken via de pancreas.

De zaden zijn dus een gunstig voedingsmiddel om te gebruiken ter vervanging van deze ongezonde voedingsmiddelen die maar één doel hebben in het lichaam. En dat is de bloedsuiker verhogen en overgewicht opstapelen.

Waar kan ik zaden kopen?

Zaden kan je kopen in de supermarkt en in de betere natuurwinkels. Zaden zijn niet goedkoop, daarom zal je ze in de supermarkt wel goedkoper kunnen kopen dan in de natuurwinkels. Een deel ten koste aan de kwaliteit natuurlijk.

Een andere goedkopere methode is om ze te kopen via internet. De Online Drogist verkoopt kwaliteitsvolle zaden tegen de scherpste prijzen. Wanneer je bestelt voor 16 u heb je ze meestal de dag erna al thuis in je brievenbus.

Heel makkelijke manier om de beste kwaliteit aan zaden te krijgen, zonder te zoeken naar een geschikte bio of natuurwinkel en een stuk goedkoper.

Met welke zaden kunnen we afvallen?

Met welke zaden kan ik afvallen? Hieronder vind je een lijst met 7 zaden die kunnen gebruikt worden om af te vallen. Zaden hebben allemaal bepaalde dingen gemeen. Zaden zijn rijk aan eiwitten, bevatten heel wat mineralen (hoewel elk zaad verschillende mineralen bevat), ze zijn rijk aan vitamines en bevatten onverzadigde vetzuren.

Laat je niet blindstaren op de calorieën want zaden bevatten heel veel calorieën. Toch kan je heel goed afvallen met zaden. Dit heeft verschillende redenen.

Zaden zorgen ervoor dat je minder snel terug honger hebt. Zaden bevatten bijna alle nodige stoffen die het metabolisme nodig heeft om vet te verbranden. Zaden zijn ook nog eens rijk aan vezels die de spijsvertering extra gaan stimuleren en gezond gaan houden.

Lees ook :  5 Beste Voordelen Van Een Eiwitdieet

Lijnzaden

lijnzaad

Lijnzaden zijn de beste bron van omega 3 vetzuren. Omega 3 is enorm belangrijk voor ons lichaam. Deze vetzuren zullen ontstekingen gaan tegenwerken. Terwijl de 6 variant net ontstekingen in de hand gaat werken.

We hebben natuurlijk het algemene proces van ontsteking nodig. Maar het is ook van belang om een optimale verhouding te bekomen. Het beste is een 1 op 1 verhouding tussen de 3 en 6 vetten.

Dit kunnen we bekomen door veel lijnzaden en chiazaden te eten. Omdat onze voeding algemeen gezien reeds veel meer O6 vetten bevat. Zullen deze 2 zaden de ratio een beetje naar beneden halen en die meer gunstig maken voor onze gezondheid.

Lijnzaden bevatten de belangrijkste mineralen, vitamines en natuurlijk de macro-ingrediënten eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetzuren.

Afvallen met lijnzaadolie kan heel makkelijk door de olie te gaan gebruiken in je dagelijks dieet.

Pompoenpitten

pompoenpitten

Pompoenpitten bevatten ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn belangrijk om de nodige energie te leveren en de vermoeidheid tegen te gaan.

Daarnaast bevatten ze ook een degelijke hoeveelheid zink. Dit is vooral van belang voor onze hormonen en werkt ook in het lichaam als een antioxidant. Ze biedt bescherming tegen ziektes en allerlei aanvallen van buitenaf.

Zink staat ook in verband met het libido.

Rijk aan eiwitten voor het opbouwen van spiermassa of om de spieren voldoende voeding te geven. Dit is van groot belang bij het afvallen met zaden. Hoe meer spiermassa we opbouwen, hoe meer calorieën we automatisch gaan verbranden in rust. Dit heet het basaal metabolisme.

Pompoenpitten zijn echter niet zo smaakvol wanneer we ze rauw eten. Het is ook gevaarlijk om ze op een te hoge temperatuur te roosteren. Ik raad aan om ze enkele minuten te roosteren op 80 graden. Daardoor zijn ze ook lekker krokant en zullen we de samenstelling van de vetten niet verstoren.

Pompoenpitten gebruiken is een ideale manier om minder snel terug honger te hebben. Een verzadigd gevoel te hebben en voldoende energie te hebben gedurende een lange periode.

Hennepzaden

hennepzaden

Het volgende zaad om te kunnen afvallen zijn de hennepzaden. Dat helpt niet alleen bij het afvallen, het heeft een zeer positief effect op de hersenen.

Ze zijn rijk aan vezels en natuurlijk eiwitten. En helpen op verschillende manieren om gewicht te verliezen.

Ze bevatten ook de omega 3 vetten die slechte LDL cholesterol gaan aanpakken, maar ook zijn invloed zal hebben op de bloeddruk en op het metabolisme in het algemeen.

Er wordt ook gezegd van vetten dat ze de gemoedstoestand verbeteren. Doordat vet eten gelukkig maakt.

Ze zullen net als bij de pompoenpitten het geval is het lichaam helpen ontzuren. Dit is altijd gunstig omdat het lichaam over het algemeen te zuur is bij de meeste mensen.

Mineralen zoals zink en kalium vinden we onder andere terug. En natuurlijk de standaard voedingsstoffen bij zaden, de duurzame koolhydraten en de eiwitten. Die koolhydraten, die een hoog aantal vezels bevatten zullen helpen constipatie voorkomen.

Het gebruik van hennepzaden of het gebruiken van hennepzaadolie levert je de vele voordelen die hennep met zich meebrengt.

Chiazaden

chiazaden

De azteken waren de eersten die deze zaden gingen verbouwen. Zij deden dat voornamelijk omdat het hen energie gaf. Toen was van afvallen nog geen sprake. Of mensen toen geen overgewicht hadden is niet meteen bekend.

Maar zij verbouwden het vooral omdat de zaden volgepakt zijn met belangrijke voedingsstoffen. Die zijn onder andere omega 3, eiwitten, vezels en enkele belangrijke mineralen zoals ijzer. We hebben witte en zwarte chia zaden.

Ze bevatten echter allen dezelfde voedingsstoffen. De ene komen van Zuid-Amerika, en de ander van Australië.

Lees ook :  Top 10 kruiden, vitamines en mineralen die vet verbranden

Ze zijn zeer geschikt om toe te voegen aan ontbijtgranen, yoghurt, pudding, melk, salades… Er zijn talloze recepten met chiazaden voorhanden.

Chiazaden geven je een vol gevoel voor een zeer lange tijd. Dit is hoofdzakelijk te verklaren door de vezels, eiwitten en vetzuren. Die hebben een langere tijd nodig om te verteren. Ze zullen ook de spijsvertering vertragen en gaan verbeteren. Op die manier zal de bloedsuiker ook niet zo hard gaan stijgen.

Dit is ook uitstekend voor mensen met diabetes of mensen die het risico lopen op de aandoening. Door de minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel moet minder snel insuline aangemaakt worden. Iets wat mensen met insulineresistentie alleen maar ten goede komt.

Zonnebloempitten

zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn hoofdzakelijk te vinden in de dierenspeciaalzaken als vogelzaad of voeding voor de knaagdieren die we thuis hebben.

Maar zonnebloempitten behoren tot het menu in heel veel culturen over de hele wereld. Ze kunnen goed gebruikt worden om af te vallen doordat ze net als alle andere zaden de basisstoffen bevatten.

Het is ook logisch te verklaren. Een zaadje wordt uiteindelijk een plant. Dus moet ze voldoende krachtig zijn qua voedingsstoffen om de plant tot ontwikkeling te laten komen.

Om die reden hebben we een hoge hoeveelheid vitamine E in zonnebloempitten. Een beetje omega 3 maar meer omega 6.

Ze zijn niet zo goed als chia en lijnzaad wanneer het gaat om de omega 3 en 6 ratio. Dit wil zeggen dat ze een stuk meer omega 6 bevatten dan 3.

Het is niet altijd gunstig om een te hoge ratio verhouding te hebben. Daarom worden de zonnepitten beter in kleinere hoeveelheden gegeten. Liefst in combinatie met lijnzaad of chiazaad.

In vergelijking met pompoenpitten zijn ze echter wel heel lekker wanneer we ze rauw eten.

Zonnebloempitten bevatten ook magnesium.

Quinoa

quinoa

Quinoa wordt vaak gezien als graan. Toch behoort deze tot de zaden. De zaden zijn misschien iets minder bekend bij ons maar zijn toch van belang bij het afvallen.

Ze zullen ons de nodige voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, mangaan, vitamine B2 geven. Daarnaast hebben ze net als de meeste zaden een lage glycemische index. Dit wil zeggen dat ze de bloedsuikerspiegel niet snel gaan doen stijgen. Dit is goed nieuws voor mensen die sukkelen met diabetes of een verhoogd risico daarop hebben.

Ook zijn ze geschikt bij mensen die last hebben van constipatie. Dit komt dan vooral door hun hoge gehalte aan vezels. Ze zullen er ook voor zorgen dat we minder snel terug honger hebben. Zelfs in kleine hoeveelheden genieten we reeds van de vele voordelen van Quinoa.

Sesamzaden

sesamzaad

We vinden de sesamzaden vooral terug op broodjes in de bakkerij. Maar ze kunnen uiteindelijk voor heel wat verschillende gerechten dienst doen.

Denk maar aan de heerlijke smaak die ze kunnen geven aan een salade.

Heel wat voordelen zijn reeds toegeschreven aan de sesamzaden. Zo zullen ze door hun hoge aantal vezels bescherming bieden tegen diabetes. Mensen met diabetes doen er ook goed aan om dit voedingsmiddel te gaan gebruiken in hun dieet.

Een ander gunstig effect van de sesamzaden vinden we terug bij cholesterol. Het zal namelijk de slechte LDL cholesterol doen dalen. Dit met als resultaat dat ook de bloeddruk gaat dalen.

Dit alles geeft dan weer de nodige voordelen voor ons hart en de bloedvaten die door de hoge bloeddruk en of hoge cholesterol problemen kunnen doen ontstaan.

Los van dit alles zijn ze heel geschikt bij het afvallen met zaden.

De mineralen zijn vooral magnesium, zink en calcium. Met als vitamines krijgen we een hoog aantal vitamines E.

Sesamzaden of sesamzaadolie kunnen worden toegevoegd aan soep, salade, brood…

Het is altijd beter om zaden rauw te eten dan wanneer je roostert. Geroosterde zaden kunnen de samenstelling van de vetten veranderen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven