Voordelen van een veganistisch dieet

veganistisch dieet

Wat zijn de voordelen van een veganistisch dieet

veganistische voedingVan alle verschillende soorten dieet die mogelijk zijn, en van alle soorten dieet met een goeie rating is veganisme misschien wel één van dé meest in het oog springende soorten dieet. De naam alleen al klinkt als een soort religie. Misschien kan je dat wel zeggen. Want vele mensen die een veganistisch dieet volgen hebben daar vaak ethische redenen voor.

Met de ethische waarden langs de kant geschoven kan deze levensstijl wel een enorme toewijding zijn. Veganisten gaan elk product dat afkomstig is van dieren uit de weg. Dit in tegenstelling tot vegetariërs, eten veganisten dus ook geen kaas, melk, boter, eieren…

Alle voedingsproducten die nog maar gemaakt zijn met behulp van dieren wordt verbannen uit het veganistisch dieet. Zelfs sommige suikers.

Het veganistisch dieet is is een volledig voedingsplan dat enkel en alleen kan gevolgd worden door de mensen die er het meest aan gehecht zijn. Het zijn zeker deze redenen die het moeilijk maken voor mensen om een veganistisch dieet te gaan volgen.

Het goeie nieuws is dat je geen volledige veganist dient te worden om te kunnen profiteren van de vele voordelen voor de gezondheid van dit belangrijk dieet. Vele gezondheid experts geloven dat door simpelweg vlees en zuivel 2 keer per week te vervangen door een gezonder voedingsmiddel, je al veel gezonder kan maken.

Door vlees en andere dierproducten te gaan vervangen in je dieet door een gezondere variant. Zorgt ervoor dat er meer plaats is voor fruit en groenten. Een doel dat veel mensen willen bereiken maar tot nu toe niet in slagen. Bijna 3 op de 4 mensen slaagt er niet in om 3 stukken fruit of groenten per dag te eten.

Fruit en groente doet hartaandoeningen dalen

verlaagde kans op hartproblemenDit is jammer want een studie in het “European Heart Journal” toonde aan dat elke portie groente of fruit iemand consumeert, het risico op ischemische hartaandoeningen kan doen dalen met 4%.

Lees ook :  6 Voordelen Van Borstvoeding Voor De Moeder

De mensen die dus per dag 8 keer groenten of fruit aten hadden dus een daling van 22%.

Het vermijden van dierlijke producten kan ook helpen om de inname van verzadigde vetzuren en cholesterol te doen dalen. Dit kan er op zijn beurt voorzorgen dat de HDL cholesterol (de goede cholesterol) de slechte LDL cholesterol kan doen dalen.

Ook dit zal het risico op een hartziekte doen dalen.

Dus wanneer je aan het overwegen bent om over te stappen op een meer veganistisch dieet zijn hier een aantal ideeën om dat in je voedingspatroon te gaan introduceren.

Er zijn enkele voorbeelden voor het ontbijt, het middagmaal en het avondmaal. Je kan ze in het dagelijks dieet gebruiken gedurende enkele dagen per week en profiteren van de voordelen voor de gezondheid.

Ontbijt : Amandel melk met een Fruit Smoothie

Melk is bijna synoniem met het ontbijt. En dit met een goede reden. Melk heeft 2 voordelen. Het is rijk aan calcium én het is rijk aan eiwitten (proteïnes). Het is een uitstekende manier om de dag te starten. Om dit effect van melk te evenaren kan je een smoothie maken met verse spinazie, tofu en amandelmelk.

De dagen dat je geen melk eet, wil je dat verlies gaan compenseren met donker groene bladgroenten.

Wanneer je een romige ontbijt smoothie wilt maken, dan kan je dat doen met 1 kopje tofu. Een halve diepgevroren banaan. 1 Kopje mango en een beetje sinaasappelsap of ananassap. Je kan er een scheutje honing aan toevoegen. Een kopje spinazie en genoeg amandelmelk om dit mengsel in een romige smoothie om te toveren.

Ontbijt : Tofu ontbijt Burritos

Eieren zijn een andere klassieker in het ontbijt. Eieren dus ook afkomstig van dieren. fruit smoothieZe zijn voldoende rijk aan eiwitten. Op die manier zorgen ze ervoor dat je maag vol blijft tot het middagmaal. Ze nemen ook nog eens de smaak over van alle voedingsproducten waar ze in vermengd worden.

Gelukkig is er tofu. Die doen dat ook. Tofu is dan ook nog eens een uitstekende bron van veganistische eiwitten.

Om een gemakkelijk veganistische ontbijt burrito te maken dien je een beetje olijfolie op te warmen in een pan en dit op een medium vuurtje. Voeg er een handje groenten aan toe en bak tot ze zacht worden.

Voeg dan ongeveer 100 gram tofu toe en bestrooi het mengsel met zout en peper. Je kan eventueel ook lookpoeder gebruiken. Voeg ook gerookte paprika toe. Meng de ingrediënten tot er een mooi homogeen mengsel ontstaat.

Lees ook :  Voordelen Van Acerola Voor Onze Gezondheid

Daarna haal je het mengsel uit de pan en smeer je het in een warme tortilla.

Middagmaal : Kikkererwten met Rijst Salade

Een missconceptie van het veganistisch dieet is dat je er geen voldoende eiwitten mee kan binnenkrijgen. Daarom wordt er vaak overgeschakeld naar vlees. Omdat vlees rijk is aan eiwitten.granaatappel

Toch is dat niet altijd nodig. Hoewel bladgroenten zoals salade en kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool niet veel eiwitten bevatten. Zijn er andere groenten en fruitsoorten die wel genoeg eiwitten bevatten. Noten en zaden bijvoorbeeld zijn een enorm goede bron van eiwitten. Niet alleen zijn ze rijk aan eiwitten, ze zijn ook nog eens hoog aan onverzadigde vetzuren. En vormen op die manier een ondersteuning voor het hart en de bloedvaten.

Een voorbeeld daarvan is de kikkererwten met rijst salde.

Je combineert 1 kopje gekookte bruine rijst met 1 kopje kikkererwten.

Je voegt er 1 rode peper aan toe. Samen met 2 gesneden uien. Als dressing kan je citroensap of olijfolie gebruiken. Een beetje koriander, kaneel en zwarte peper samen met zout om op smaak te brengen.

Lunch : Soep van Wortelen en Witte bonen

wortelsoepEen ander makkelijk recept om een lunch klaar te maken volgens de veganistische normen is met wortelen en witte bonen. En dit samenbrengen in een soep. Deze soep zal romig zijn maar toch heel laag aan calorieën. Ook bevatten ze heel wat vezels en anti-oxidanten. Waaronder het vitamine A van in de wortelen.

Een dieet hoog aan vezels is ook gelinkt aan een lager risico op hartziekten en bepaalde soorten kanker. Terwijl anti-oxidanten op hun beurt de vrije radicalen veroorzaakt door kanker gaan bestrijden.

Combineer 400 gram wortelen met 1 ui en 1 soeplepel gemberwortel. Kook de groenten tot de wortelen zacht zijn en voeg er vochtige witte bonen aan toe. Op smaak brengen doen we met zout en peper naar behoefte.

Mixen in een blender of mixer en serveren met olijfolie. Na de lunch kunnen we met het resterende gember een gemberthee drinken.

Lees ook :  Voeding voor de nieren om ze terug in optimale gezondheid te brengen

Avondmaal : Noodles met Champignons en Groenten

noodles met groentenHeel vaak draait een avondmaal rond een bepaald soort eiwit met een aantal groenten erbij. Maar door de groenten centraal te plaatsen kan je het avondmaal nog veel gezonder maken.

Bijvoorbeeld, veel mensen bakken vlees voor het avondmaal. Vlees, natuurlijk een uitstekende bron van ijzer. Toch zijn champignons en bladgroenten een nog betere bron van ijzer als je het per calorie bekijkt.

Wanneer je de twee gaat combineren met boekweit noodles heb je een stevig avondmaal in een handomdraai. Dit avondmaal verdient zeker zijn plaats in je veganistisch dieet

Warm olijfolie op in een pan met een hoog vuurtje. Voeg gehakte shitake toe, voeg naar keuze ook nog andere champignons toe aan de schotel. Laten bakken tot ze donker bruin zijn van kleur.

Dan verlaag je het vuurtje naar medium en voeg je er palmkool aan toe, die in stukjes gesneden is. Ondertussen kook je de noodles in kokend water.

Voeg daarna de noodles toe aan de inhoud van de pan en breng op smaak met soja saus, sesamolie en bestrooi het met sesamzaadjes.

Avondmaal : Risotto

Een andere lekkere en complete bron van eiwitten zijn quinoa zaden. Om het avondmaal klaar te maken kunnen we een volkoren variant van risotto gaan gebruiken, die op zijn beurt de cholesterol helpt verlagen en de bloedsuiker controleert.

Door nog enkele groenten eraan toe te voegen zullen we nog meer vezels, vitamines en mineralen toevoegen aan het avondmaal.

We bakken een half kopje quinoa in een beetje olijfolie tot ze goudkleurig worden. Ondertussen warmen we 4 kopjes groentesap (Het sap waar groenten in werden gekookt) op in een kleine pan op een medium vuurtje tot het gaat koken. Daarna voegen we dat beetje per beetje toe aan de zaden. Wacht tot de zaden het sap gaan absorberen voor je er de volgende portie bijdoet.

Daarna voegen we 2 handjes spinazie toe, in stukjes gesneden. We voegen een half kopje erwten en 1/4 van een kopje basilicum toe. Om af te sluiten met een kopje Cherry tomaten. We brengen het op smaak met peper en zout.

Voordelen van een veganistisch dieet
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved