12 Krachtige Voordelen Van Granaatappel Voor de Gezondheid

Voordelen van Granaatappel voor de gezondheid

werking granaatappelGranaatappels zijn één van de gezondste fruitsoort ter wereld. Ze bevatten een hele resem aan positieve effecten, misschien wel het meeste van alle andere fruitsoorten. Vele studies zijn reeds uitgevoerd om de voordelen van granaatappel voor de gezondheid aan te tonen. De belangrijkste voordelen van granaatappel zijn dat ze de risico’s op ziektes gaan verminderen.

In dit artikel vind je de belangrijkste voordelen van granaatappel. Deze voordelen van granaatappel worden ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken.

Granaatappels bevatten een pak belangrijke voedingsstoffen

De granaatappels of de punica granatum is een struik die een rood fruit aanmaakt. Ze wordt gecategoriseerd als een bes, het granaatappelfruit is 5 tot 12 cm in diameter. Het is rood, rond en lijkt een beetje op een rode appel met een bloemachtige top.

De huid van de granaatappel is dik en niet eetbaar, maar er zijn honderden eetbare zaden binnenin de vrucht. Het zijn de zaadjes die men eet. Dat kan puur zijn of in granaatappelsap.
Granaatappels hebben een zeer indrukwekkend voedingsprofiel.

granaatappel voedingswaarde1 gemiddelde granaatappel bevat :

  • Vezels : 7 gram
  • Eiwitten : 3 gram
  • Vitamine C : 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
  • Vitamine K : 36% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
  • Foliumzuur : 16% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
  • Kalium : 12% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

De bessen of zaden van de granaatappel zijn zeer zoet en bevatten 144 calorieën. Ze bevatten ook suiker.

Hoewel ze reeds veel belangrijke voedingsstoffen bevatten, is de punica granatum ook in staat om enkele medische aandoeningen te voorkomen of te behandelen.

Granaatappels bevatten 2 bestandsdelen met krachtige medische werking

Veel van de voordelen van granaatappel, om maar niet te zeggen alle voordelen van granaatappel zijn te wijten aan de sterke antioxidanten die aanwezig zijn in de granaatappel. Er zijn er 2 die daar echt bovenuit steken. Deze zijn verantwoordelijk voor bijna al de voordelen van granaatappel voor de gezondheid. (bron)

Punicalagines

granaatappel vruchtvleesPunicalagines zijn enorm sterke antioxidanten die worden gevonden in de bessen en in de schil van de granaatappel.

Ze zijn echter zo sterk dat granaatappelsap een tot 3 keer sterkere antioxidante werking heeft dan bijvoorbeeld rode wijn en groene thee.

Een extract of supplement van granaatappel is vaak gemaakt van de schil doordat die ook deze antioxidanten bevatten in een hoge hoeveelheid.

Lees ook :  6 Voordelen Van Borstvoeding Voor De Moeder

Punicic zuur

Punicic zuur, ook bekend als granaatappelzaadolie, zijn de vetzuren in de zaden. Het is een Omega 3 vetzuur

Granaatappel heeft ontstekingsremmende werking

Chronische ontstekingen zijn de aanleiding tot heel wat dodelijke ziektes. Dit is dan vooral hartziekte, kanker, diabetes type 2, Alzheimer en zelfs overgewicht.

Granaatappels hebben belangrijke ontstekingsremmende bestandsdelen. Die zijn grotendeels te danken aan de sterke werking van het antioxidant van de punicalagines.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het onstekingsactiviteit in het spijsverteringsstelsel kan verminderen, maar ook borstkanker en ook kanker van de dikke darm.

Een onderzoek gedaan bij mensen met diabetes toonde aan dat met het drinken van 250 ml granaatappelsap per dag en dit gedurende 12 weken. De CRP en interleukine-6 verminderd was met respectievelijk 32% en 30%.

De punicalagines in granaatappelsap hebben aangetoond dat ze ontstekingen verminderen. Eén van de grootste oorzaken van dodelijke ziekten. (*)

Granaatappel kan helpen om prostaatkanker te bestrijden

prostaatkanker voorkomenProstaatkanker is één van de meest voorkomende kankers bij mannen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat een extract van granaatappels het proces van prostaatkanker kan vertragen. Onder meerwordt de aanmaak van nieuwe kankercellen vertraagd. Ook wordt het afsterven van kankercellen bevordert.

Het prostaatspecifiek antigeen (PSA) is een soort indicatie voor toekomstige prostaatkanker

Mannen met verdubbelde PSA waarden in een korte periode hebben een verhoogd risico op het sterven van prostaatkanker.

Een studie met mannen toonde aan dat 250 ml granaatappelsap per dag zorgde ervoor dat het 4 keer langer duurde voor de PSA waarde op hetzelfde niveau kwam als bij andere mannen die het granaatappelsap niet dronken.

Er is bewijs gevonden dat granaatappelsap kan helpen bij mannen met prostaatkanker. Zo wordt de groei van de kankercellen tegengehouden en wordt het risico op sterven van prostaatkanker verlaagd.

Granaatappel helpt vrouwen tegen borstkanker

preventief tegen borstkankerBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Een extract van de granaatappel heeft aangetoond de productie van borstkanker cellen tegen te gaan en zelfs enkele ervan te doden.

Toch zijn er slechts weinig testen gedaan naar deze specifieke voordelen van granaatappel. Meer onderzoek moet daar nog naar gedaan worden.

Granaatappels verlagen de bloeddruk

Hoge bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken voor hartfalen en beroertes.

In een onderzoek dat werd gedaan bij mensen met een hoge bloeddruk, zag men een duidelijke verlaging van de bloeddruk na het drinken van 150 ml granaatappelsap, elke dag, gedurende 2 weken.

Andere onderzoeken geven een soortgelijk resultaat weer. Het is dan voornamelijk de systolische bloeddruk die gaat dalen. Dat is het hogere nummer in de bloeddruk uitslag.

Het regelmatig drinken van granaatappelsap of het gebruik van een extract met granaatappels kan helpen om de bloeddruk te doen dalen, en dit na slechts 2 weken. (*)

Granaatappel helpt om artritis en gewrichtspijn te verminderen

Artritis is een vaak voorkomend probleem in onze westerse landen. Er zijn verschillende types, toch ontstaan de meeste van hen door enige vorm van ontsteking in de gewrichten.

Lees ook :  Serotonine Tekort Aanvullen

Doordat één van de vele voordelen van granaatappel zijn, dat het ontstekingen gaat remmen en verminderen, is het duidelijk dat ook bij artritis granaatappel kan helpen om de symptomen te verzachten en verdere ontstekingen kan helpen voorkomen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het extract van de vrucht de enzymen kan tegenhouden die de gewrichten schade toebrengen, bij mensen met artritis.

Dit werd ook getest bij muizen, bij mensen zijn er slechts enkele onderzoeken gedaan naar de effecten van granaatappels op artritis.

Onderzoeken bij dieren en geïsoleerde cellen van mensen, hebben aangetoond dat een extract van de granaatappels kan helpen om bepaalde vormen van artritis te behandelen. Toch is meer onderzoek bij mensen nodig om dit te bevestigen.

Granaatappel vermindert het risico op hartziekten

gezond hartDe belangrijkste voordelen van granaatappel zijn voor het hart en het bloed. Dit zijn ook de belangrijkste oorzaken voor dodelijke medische aandoeningen. Hartziekten zijn de nummer 1 doodsoorzaak bij mensen en bij vroegtijdig sterven. Door te profiteren van de voordelen van granaatappel voor het hart en het bloed kunnen we ervoor zorgen dat ons hart in een goede toestand verkeert, en blijft verkeren.

Echter zijn hartziekten een gecompliceerde aandoening. Ze zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Puninic zuur, de vetzuren van de omega 3 familie in de granaatappelzaadjes, helpen om bepaalde oorzaken van hartziekten te voorkomen.

Een studie die werd uitgevoerd bij 51 mensen met een te hoog cholesterol, werd 800 mg olie van de granaatappels gegeven gedurende 4 weken. Er werd een duidelijke verlaging van de LDL cholesterol aangetoond. En een betere verhouding tussen de LDL (slechte cholesterol) en de HDL (goede cholesterol).

Granaatappelsap of omega 3 heeft ook aangetoond dat zowel bij dieren als bij mensen, de LDL cholesterol deeltjes beschermd worden tegen oxidatie. Eén van de oorzaken van hartziekten.

Ik zeg granaatappelsap of omega 3 omdat het de omega 3 vetzuren zijn, die worden gevonden in de granaatappels, die dit effect verzorgen. Om die reden kunnen we vele van de voordelen van omega 3 ook geven aan de granaatappel, maar dan voornamelijk granaatappelzaadolie. Want die zijn rijk aan omega 3.

Granaatappel helpt bij erectiestoornissen

erectiestoornissenSchade door oxidatie kan ervoor zorgen dat het bloed niet meer goed kan stromen naar bepaalde delen van ons lichaam. Dit kan er dus voor zorgen dat problemen met de erectie of erectiestoornissen gaan ontstaan.

Lees ook :  16 Belangrijke Voordelen Van Granaatappelsap Voor de Gezondheid

Granaatappels kunnen helpen bij erectiestoornissen doordat de bloedsomloop wordt verbeterd en in onderzoeken met konijnen, duidelijk werd dat de erectie ernstig kan verbeterd worden bij het gebruik van granaatappelsap. Bij onderzoeken met mensen kwam men tot dezelfde conclusie.

Granaatappel helpt bij erectiestoornissen doordat het de oxidatie gaat helpen voorkomen die ervoor zorgt dat het bloed minder goed kan stromen naar de penis.

Granaatappel helpt bacteriën en infecties bestrijden

De bestandsdelen in de granaatappels kunnen helpen om schadelijke micro-organismen te bestrijden.

De belangrijkste bacterie is misschien wel de candida bacterie. Maar niet alleen candida kan genieten van de voordelen van granaatappel bij het bestrijden van bacteriën en infecties. Ook bacteriën in de mond worden bestreden met granaatappel.

Ook hebben de zaden van granaatappels die je terugvindt in de granaatappels zelf, en meestal in kleine deeltjes gemixt in granaatappelsap, een schurend effect op de tong. En gaan ze op die manier de tong gaan schoonmaken van resterende aanslag van voedingsresten.

Andere voordelen van granaatappel zijn dat ze gunstig zijn voor infecties in de maag, tandvlees en keel.

Granaatappels helpen om het geheugen te verbeteren

geheugenEr zijn enkele aanwijzingen dat de vrucht zou helpen om het geheugen te verbeteren.

Een studie die werd gedaan onder patiënten, de patiënten kregen een supplement toegediend met een concentraat van 2 gram gewonnen uit de granaatappels. De resultaten wezen uit dat de vrucht kan helpen bij het voorkomen van verlies van geheugen door de leeftijd.

Een ander onderzoek bij mensen met geheugen problemen wees uit dat er een duidelijk verschil was bij het verbale en visuele geheugen na het gebruiken van een extract van de vrucht.

Ook is er reeds bewijs gevonden dat granaatappels een rol kunnen spelen bij het bestrijden van Alzheimer.

Granaatappels helpen tijdens inspanningen

inspanningenEén van de vele voordelen van granaatappel is dat ze de prestaties kunnen verbeteren. Dit komt vooral door de nitraten die aanwezig zijn in de vrucht. Deze zorgen voor een betere bloedstroming.

Een onderzoek werd gedaan bij 19 atleten wanneer die aan het fietsen waren.

Ze kregen 1 gram granaatappelextract toegediend, 30 minuten voor de oefening.

Men zag een duidelijk verbeterde bloedstroming bij de mensen die het extract kregen toegediend.

Deze verbeterde bloedstroming zorgt ervoor dat men minder snel vermoeid raakt en kan de prestatie op die manier verbeteren.

Deze effecten zijn te vergelijken met het drinken van bietensap.

Conclusie

Dit waren de voornaamste voordelen van granaatappel. Wanneer je wilt genieten van deze voordelen voor de gezondheid kan je ofwel granaatappels eten of granaatappelsap drinken. Er bestaan echter ook supplementen met een concentraat van de granaatappelvrucht. Slechts gespecialiseerde Bioshops hebben dit in assortiment. We herkennen dat de belangrijkste voordelen van granaatappel, de voordelen voor het hart en het bloed zijn. Die dan in verbinding staan met de vele andere pluspunten van de vrucht.

Granaatappel kunnen we:

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven