Voeding voor de nieren om ze terug in optimale gezondheid te brengen

Onze nieren hebben een aantal belangrijke taken in ons lichaam. We kunnen daarom met reden zeggen dat ze van vitale noodzaak zijn in het lichaam. Ze zullen ervoor zorgen dat we afvalstoffen uit het bloed kunnen voeren naar de blaas en op die manier de afvalstoffen kunnen uit plassen. Verder zijn ze verantwoordelijk voor het afvoeren van vocht en voor het regelen van onze bloeddruk.

Daarnaast zullen ze ook een grote rol spelen in het bepalen van de zuurtegraad van het lichaam, zullen ze de elektrolyten helpen in stand houden. Die toch van groot belang zijn om onze hartslag optimaal te houden.

Voeding die goed is voor de nieren is dus zeker geen supplement op onze gezondheid maar eerder een noodzaak. In dit artikel gaan we bespreken welke voeding voor de nieren we allemaal kunnen gebruiken in ons dagelijks dieet. Daardoor zullen we zorgen dat ze steeds in optimale gezondheid blijven verkeren. En dus ons hele lichaam gezond houden.

Waar moeten we eerst op letten?

hartproblemen

Eerst en vooral moeten we letten op onze zoutinname. Dat is onder meer van belang om de bloeddruk in balans te houden. Een hoge bloeddruk plaatst een grotere last op de nieren waardoor ze sneller in de problemen zullen komen.

Door verse voeding te kopen vermijden we de eindeloze hoeveelheden zout die men toevoegt aan bereide maaltijden. Het mag dan wel makkelijk en snel lijken, want we hebben vaak weinig tijd om te koken. Toch is het belangrijk dat we hier rekening mee houden. Bereide maaltijden bevatten enorme hoeveelheden zout en suiker. Die hebben we niet nodig in een gezonde maaltijd.

 • Groenten in blik bevatten hogere hoeveelheden zout, die moeten we ook proberen te vermijden.
 • Kruiden waar het zoutgehalte lager ligt
 • Bekijk het voedingslabel om na te gaan hoeveel zout er aanwezig is
 • Indien we toch groenten in blik gebruiken, kunnen we ze een nacht in vers water laten trekken

Opletten met eiwitten

plantaardige eiwitten

We hebben eiwitten nodig om de nodige processen in het lichaam te kunnen uitvoeren. Maar hoge hoeveelheden eiwitten zijn niet gezond voor onze nieren. Wanneer eiwitten gebruikt worden in het lichaam ontstaan afvalstoffen, deze afvalstoffen worden afgevoerd en geneutraliseerd via de nieren. Teveel eiwitten zal ervoor zorgen dat de nieren te hard moeten werken.

Mannen hebben voldoende aan gemiddeld 70 gram eiwitten, voor vrouwen is 50 gram reeds voldoende. We kunnen dit makkelijk berekenen door 1 gram eiwit per vetvrije massa te nemen. Een gemiddelde vrouw van 60 kg met 20% vetpercentage heeft dus ongeveer 48 gram nodig.

Probeer de eiwitten te halen uit:

 • Gevogelte
 • Vis
 • Eieren
 • Vlees
 • Peulvruchten
 • Zuivel (niet mee overdrijven)
Lees ook :  Zijn superfoods gezond en zijn er ook goedkopere alternatieven?

Gezonde voeding voor het hart

hartslag

Waarom is gezonde voeding voor het hart nu relevant bij de gezondheid van onze nieren? Een gezond hart zal minder druk op de nieren leggen. Dus is het ook van belang dat we aan ons hart denken.

Wanneer vet zich gaat opstapelen in onze bloedvaten, dan gaat de bloeddruk stijgen en worden de nieren zwaarder belast.

 • Probeer gefrituurde voeding te vermijden
 • Gebruik plantaardige olie in plaats van boter
 • Koop vetvrij of mager vlees
 • Vermijd transvetten volledig!
 • Beperk verzadigde vetzuren in het dieet

Welke voeding is belangrijk?

 • Peulvruchten
 • Vette vis (onverzadigde omega 3 vetzuren)
 • Fruit
 • Magere zuivel
 • Gevogelte
 • Mager vlees

Alcohol

Drink alcohol met mate. Voor vrouwen volstaat 1 glas alcohol per dag, mannen kunnen 2 glazen drinken. Alcohol zal de lever en onze hersenen aantasten. Het verhoogt de bloeddruk en kan hartproblemen veroorzaken. Waardoor optimale nierfunctie ernstig in het gedrang kan komen.

Voeding voor onze nieren

perziken

Wanneer we ernstige problemen ervaren met onze nieren is het eerst en vooral belangrijk dat we onze dokter daarover aanspreken. Die kan een bloedcontrole laten uitvoeren om na te gaan of er niet teveel fosfor of kalium aanwezig is in het bloed.

Teveel fosfor heeft negatieve gevolgen voor de hoeveelheid calcium in de beenderen. Terwijl teveel kalium dan weer problemen kan vormen voor het hart. Kalium is een enorm belangrijk mineraal en de meeste mensen zullen eerder te maken hebben met te weinig kalium dan een teveel aan dit mineraal. Dit komt omdat we met z’n allen teveel zout innemen via de voeding en daardoor een lagere hoeveelheid kalium krijgen. Een te hoge hoeveelheid kalium komt meestal voor bij mensen die supplementen gebruiken of heel veel tomaten, bananen, sinaasappels en rijst eten.

Voeding met weinig kalium:

 • Appelen
 • Perziken
 • Wortelen
 • Groene peulvruchten
 • Witte pasta
 • Rijstmelk
 • Druiven

Voeding met veel kalium:

 • Bananen
 • Sinaasappels
 • Aardappelen
 • Tomaten
 • Bruine rijst
 • Zuivel
 • Volkoren producten
 • Noten en niet-groene peulvruchten

Paprika

paprika

Paprika is gezond voor ons omwille van verschillende redenen. Eerst en vooral bevatten ze niet enorm veel kalium en hebben ze een enorm goede smaak. Ze zijn goed voor de nieren omdat ze enorm veel vitamine C bevatten, maar daarnaast ook vitamine A, B6 en foliumzuur bevatten. Ze zijn ook nog eens een gezonde bron van vezels.

Paprika bevat ook een bepaald antioxidant, genaamd lycopeen. Dat antioxidant wordt in verband gebracht met de preventie van sommige kankers.

We eten ze het best rauw, want wanneer we ze koken kunnen (kleine) delen van de voedingswaarde verloren gaan. Ze zijn zeer versatiel en kunnen praktisch overal aan toegevoegd worden.

Vitamine C in een aanbevolen dagelijkse dosis is gezond en hebben we nodig. Hoge dosissen via een supplement kunnen zeer schadelijk zijn voor onze nieren. Het is dus beter dat we voldoende vitamine C via de voeding halen, of slechts de aanbevolen dosis uit een supplement gebruiken. (1)

Lees ook :  16 Belangrijke Voordelen Van Granaatappelsap Voor de Gezondheid

Kool

kool dim

Kool behoort tot de kruisbloemige groenten. Zij zullen een bepaalde stof aanmaken in onze spijsvertering, genaamd DIM. DIM of diindolylmethaan zal ervoor zorgen dat onze hormonen in balans worden gehouden. Hoewel dit weinig met onze nieren te maken heeft. Toch zullen de fytochemicaliën in de groente ervoor gaan zorgen dat we een gezond hart behouden en dat we beschermd worden tegen bepaalde vormen van kanker.

Wat wel belangrijk is als voeding voor de nieren, is dat ze weinig kalium bevatten, hoge hoeveelheden vitamine K en C bevatten. En ze zijn rijk aan vezels. Het is ook nog eens spotgoedkoop. We hebben een enorme variëteit in de kolen. Zo hebben we rode kool, bloemkool, witte kool, boerenkool…

Bloemkool in het bijzonder bevat bepaalde bestandsdelen die de lever zullen stimuleren om  beter gifstoffen af te scheiden. Daardoor wordt reeds een deel van het werk van de nieren gedaan en zijn ze uitstekend te gebruiken als voeding voor de nieren. (2)

Ajuinen

ajuinen

Ajuinen zijn een basisingrediënt in heel wat verschillende maaltijden. Ze zijn gekend om zijn bijzondere smaak. En worden daarom bijna in alle culturen over de hele wereld gebruikt. Ajuinen zijn rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten bieden bescherming tegen kanker en zullen ook dienstdoen als uitstekende voeding voor de nieren.

Ze bevatten ook nog eens weinig kalium maar zijn rijk aan chroom. Wat ervoor zal zorgen dat het metabolisme gestimuleerd wordt.

Appelen

appelen nieren

Appelen zijn één van de gezondste fruitsoorten. Ze bevatten nauwelijks calorieën en zijn goed voor talloze problemen. Zo zullen we het cholesterol verlagen door meer appelen te eten. We zullen het risico op kanker zien dalen, alsook het risico op hartziekten zien afnemen.

Ze bevatten hoge hoeveelheden vezels en zijn ontstekingsremmend. Goed nieuws voor de mensen die de nieren willen reinigen en daarbij goede voeding voor de nieren willen toevoegen aan het dieet.

Blauwe bessen

blauwe bessen

Blauwe bessen zijn mijn persoonlijke favoriete fruitsoort. Ze zijn ook enorm rijk aan sterke antioxidanten en hebben daardoor hun bepaalde blauwe kleur gekregen. Ze staan bekend als zeer ontstekingsremmend.

Verder bevatten ze vitamine C, mangaan en vezels. We kunnen onder andere onze hersenen beschermen tegen veroudering door regelmatig blauwe bessen aan ons dieet toe te voegen. Ze zijn natuurlijk ook zeer geschikt als voeding voor de nieren. De antioxidanten zullen vrije radicalen die schade willen toebrengen aan de nieren, snel onschadelijk maken en daardoor de gezondheid van onze belangrijkste organen verbeteren.

Aardbeien

aardbeien

Aardbeien bevatten fenolen. Twee verschillende soorten fenolen dan nog wel. Ze bevatten anthocyanines en ellagitannines. De anthocyananines zijn in staat om de cellen in het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade. Het zijn zij die ook bepalend zijn voor de felrode kleur van de aardbeien. Daarnaast staan de aardbeien ook bekend als uitstekende voedingsmiddelen om de gezondheid van het hart te verbeteren. De ontstekingsremmende werking van de aardbeien is onder meer zeer gunstig voor onze nieren.

Lees ook :  Voordelen van Kokosolie Gebruik

Rode druiven

rode druiven

Rode druiven bevatten dan weer flavonoïden. Zij geven hen net die rode kleur. De flavonoïden zullen ervoor zorgen dat de gezondheid van het hart verbetert. Ze zullen verhinderen dat er oxidatie optreedt door de veroudering of door een ongunstige levensstijl of stress. Daarnaast zullen ze de vorming van bloedklonters helpen tegenwerken.

Resveratrol zijn de actieve flavonoïden die we terugvinden in de druiven. Ze zijn belangrijk om de hoeveelheid stikstof in het lichaam te verhogen. Dat heeft onder meer een positief effect op onze spieren en op het zenuwstelsel. Het zal er ook voor zorgen dat we beter opgewonden worden en dat de erectie bij mannen verbetert.

Stikstof is onder meer verantwoordelijk voor het uitzetten van de bloedvaten. Dit principe is nodig om het bloed makkelijk naar de penis te laten stromen. Ook voor vrouwen kan dit van toepassing zijn. Dan niet naar de penis natuurlijk. Maar de clitoris zal hierdoor beter gestimuleerd worden, doordat de hoeveelheid bloed gaat toenemen. De clitoris wordt daardoor aanzienlijk gevoeliger wat zorgt voor een intenser en makkelijker te verkrijgen orgasme.

Vis

zalm omega 3

Vis behoort tot de betere voeding voor de nieren. Vooral dan door de hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren die we terugvinden in bepaalde vetzuren. Zij zijn onder meer in staat om hartziekten en kanker te verhinderen.

De vetzuren van de omega 3 familie zullen er immers ook voor zorgen dat we ons cholesterolgehalte zien dalen. Dat zal onder meer het geval zijn bij de LDL of bij de slechte cholesterol. Een stijging van de HDL of de goede cholesterol zal dan ook worden opgemerkt. Ook de triglyceriden of de bloedvetten worden verlaagd door omega 3 vetzuren te gebruiken.

Wat ook nog belangrijk is, en wat vooral een rol speelt bij de voeding voor de nieren. Is het feit dat omega 3 een zeer sterke ontstekingsremmende stof is. Daardoor zal het ontstekingen gaan bestrijden die ervoor kunnen zorgen dat we problemen krijgen met onze nieren.

Het is aan te raden om twee keer per week vis op het menu te plaatsen. Echter hoeft het niet altijd vis te zijn. Want de zeevruchten bijvoorbeeld bevatten ook enorme hoeveelheden omega 3. Denk maar aan oesters, krab en kreeft of zelfs mosselen. Het hoeven dus niet altijd de zalm, makreel of de tonijn te zijn die het moeten doen.

Plantaardige omega 3 is hiervoor minder geschikt omdat zij louter en alleen ALA vetzuren bevatten. Die moeten dan nog in het lichaam omgezet worden in EPA en DHA om van de voordelen te genieten voor onze gezondheid. En die omzetting is niet altijd vanzelfsprekend en is zeer minimaal. We kiezen daarom het best voor vis of zeevruchten als voeding voor de nieren.

Referentie:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/eating-nutrition

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20041816

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5251198/

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven