Voeding met Vitamine E

Voeding met Vitamine E

zonnebloempitten vitamine e voedingVitamine E is een belangrijk antioxidant. Ze is vetoplosbaar en zal vooral instaan voor het bestrijden van schadelijke effecten van de oxidatie veroorzaakt door vet. Onderzoek wees zelfs uit dat de stof van groot belang kan zijn in het volledig blokkeren van de vrije radicalen in het lichaam. Dit is één van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten en veroudering. Het antioxidant is ook een belangrijk element ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Er is reeds gunstig resultaat bereikt in onderzoeken naar alzheimer en dementie wanneer dit antioxidant gebruikt wordt. Iedereen die het voldoende inneemt zal er wel bij varen.

Voeding met vitamine E vinden we vooral terug in organisch voedsel. Op die manier kan je de inname van deze belangrijke antioxidanten verhogen.

We gaan verder naar de lijst van voeding met vitamine E

Voeding met vitamine E – lijst

Zaden

pompoenpitten vitamine eZaden zijn rijk aan dit antioxidant. Voorbeelden zijn pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaden. Slechts een kleine portie zaden van 25 gr kan reeds bijna voor 100% van de dagelijkse aanbevolen dosis zorgen.

Zonnebloempitten zal bijvoorbeeld 36 mg per 100 gram leveren en is daarom de beste vitamine E voeding. Zonnebloempitten zijn voordelig voor het hart. Dat is grotendeels door zijn hoge hoeveelheid Alpha Tocopherol ofwel vitamine E.

Daarnaast zullen de fytosterolen ervoor zorgen dat we het cholesterol in balans kunnen brengen. We krijgen een grote hoeveelheid magnesium. Dit zal op zich ook weer gunstige effecten hebben op het hart. En verder werken deze pitten stimulerend op de schildklier. Het zal door zijn hoeveelheid selenium of seleen, ervoor zorgen dat de schildklierhormonen gestimuleerd worden. Mede daardoor worden zonnebloempitten gezien als uitstekende voedingsmiddelen om af te vallen.

Lees ook :  Het Verband Tussen Calcium en Vitamine D Tekort

Amandelen

amandelen rijk aan vitamine eDit zijn één van de beste soorten voeding met vitamine E. Bij het eten van een kleine hoeveelheid van 25 gram hebben we reeds 6.4 mg van dit belangrijke antioxidant ingenomen. Het eten van meer amandelen is daarom meteen de beste manier om de inname sterk te verhogen. We kiezen daarbij beter voor de ongezouten variant. Andere voedingsmiddelen die amandelen bevatten zoals amandelmelk bevat ook een relatief hoge hoeveelheid.

Hazelnoten

We vinden de meeste voeding met vitamine E terug in organische voeding. Zaden en noten zijn de beste bronnen. Hazelnoten zullen bij het eten van een handvol nootjes (25 gr) reeds 17% van de dagelijkse aanbevolen dosis leveren. Hazelnoten kunnen bijvoorbeeld heel lekker zijn als tussendoortje. Maar je kan ze ook in stukjes snijden en toevoegen aan een yoghurt, smoothie of zelfs een salade.

Er zijn een groot aantal noten die behoren tot de vitamine E voeding. Maar de amandelen en de hazelnoten zijn veruit de beste bronnen.

Hoewel we ook kunnen kiezen voor brazilnoten, pecanoten, pistachenoten en walnoten. Daarnaast krijgen we ook gezonde meervoudige onverzadigde vetzuren. Dit werkt gunstig voor het cholesterol, de verlaging van triglyceriden. Het zal ook helpen om de bloedsuikerwaarden in balans te houden en daarmee het risico op diabetes type 2 doen dalen.

Olie

Bepaalde soorten olie zijn rijk aan deze stof. We hebben het dan vooral over zonnebloemolie, hennepolie, kokosolie en olijfolie. Andere oliën zoals lijnzaadolie en koolzaadolie bevatten ook deze antioxidanten maar dan in mindere mate.

Snijbieten

Snijbieten zijn een zeer gezonde groente. Je kan ze zeker toevoegen aan je dieet en er wekelijks van gaan genieten. Niet alleen zijn ze rijk aan Vitamine E, ze bevatten ook enorme hoeveelheden van de vitamines K, A en C.

Lees ook :  Wat is een Nachtschade allergie?

Spinazie

spinazie vitamine e voedingDit wordt bij velen geschuwd. Zeker dan de gekookte versie omdat die er nogal papperig uit gaat zien. We kunnen ze echter ook vers gaan eten en profiteren van de vele voordelen die spinazie ons kan brengen. Niet alleen is spinazie rijk aan ijzer, het is ook hoog aan calcium, foliumzuur en wat je misschien niet wist vitamine E.

Broccoli

De vele voordelen van het eten van broccoli houden niet op. Ze zijn van groot belang voor het in balans brengen van onze hormonen. Ze behoren ook tot de voeding met vitamine E. Echter natuurlijk in mindere mate dan de zaden en de noten. Toch levert een normale portie broccoli reeds 5% van de dagelijkse aanbevolen dosis van deze belangrijke antioxidanten.

Olijven

Zoals we reeds eerder hebben gezegd, kunnen we olijfolie gebruiken om onze inname van vitamine E te verhogen. Het spreekt dus voor zich dat ook olijven daarbij horen en dus ook deze antioxidanten zullen bevatten.

Een hoeveelheid van 100 gram zal 25% van de dagelijkse hoeveelheid leveren.

Boerenkool

boerenkool vitamine e rijke voedingBoerenkool behoort net als broccoli tot de kruisbloemige groenten. Ze zijn dus ook in staat om onze verschillende hormonen in balans te brengen in het lichaam. Daarnaast is boerenkool zeer hoog aan vele voedingsmiddelen. Het is altijd beter om de bladeren rauw te eten. Omdat wanneer ze worden gekookt ze een deel van hun voedingswaarde gaan verliezen.

Avocado

Niet alleen behoort avocado bij de belangrijke voedingsmiddelen met onverzadigde vetzuren. En zijn ze om die reden belangrijk voor het in balans brengen van de cholesterol. Ook zijn de avocado’s een uitstekende bron van vitamines. E bijvoorbeeld, voor 1 avocado kunnen we reeds 4 mg vitamine-e aanrekenen. Ideaal dus om onze opname te verhogen.

Lees ook :  Voeding met veel calcium

Papaya

Papaya is niet zo bekend bij ons en is niet altijd makkelijk te vinden. De betere supermarkten zullen die wel in hun aanbod hebben. We kennen de papaya als belangrijke leverancier van Vitamine-C. Echter zijn ze ook rijk aan die andere vitamines E bijvoorbeeld.

Bij het eten van enkel 1 papaya kunnen we reeds 20% van onze dagelijkse hoeveelheid innemen.

Functie

functie vitamine e lidtekensDe stof helpt vooral in het vertragen van de veroudering in het lichaam. Daarnaast behoort ze ook tot de vochtafdrijvende middelen en helpt het de huid onderhouden. Er zijn ook resultaten die aantonen dat ze kan worden ingezet in de preventie tegen kanker, hartziekten, cataract en het verminderen van littekens.

Het is belangrijk dat we bij het eten van deze voedingsmiddelen vet toevoegen indien er nog geen vet in de voeding aanwezig is. Omdat de stof vetoplosbaar is heeft ze dus vet nodig om te worden opgenomen door het lichaam.

Symptomen van een tekort gaan gepaard met heel wat symptomen die vaak zullen duiden op andere problemen terwijl we wel degelijk met een tekort aan vitamine E te maken hebben. Symptomen zijn bijvoorbeeld :

  • Zwakke spieren
  • Krampen in de benen
  • Traag genezen van wonden
  • Droog haar
  • Haaruitval
  • Impotentie
  • Miskraam
  • Vergrote prostaat
  • Verminderde bloedcirculatie

Wanneer we dit willen vermijden kunnen we meer voeding met vitamine E gaan eten of kunnen we een supplement nemen. En op die manier genieten van de vele voordelen voor onze gezondheid. Met vooral dan de veroudering van de huid en het lichaam tegengaan. En het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam die chronische ziektes doen ontstaan.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven