Welke Voeding met Bètacaroteen Heb je Allemaal?

Voeding met bètacaroteen

Voordelen voor de gezondheid

betacaroteen voedingBètacaroteen is een pro-vitamine die in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Het is een krachtig antioxidant die mogelijk kanker kan helpen bestrijden. Het beschermt de cellen, geeft het immuunsysteem een duwtje in de rug, en helpt het lichaam gezond houden. Deze voedingsstof heeft vele voordelen voor een optimale gezondheid!

Het wordt opgelost in vet en is ook de reden waarom bepaalde groenten en fruit oranje worden van kleur. Wanneer men zichzelf wel eens zou afvragen, waar zit bètacaroteen in? Dan kan je makkelijk kijken naar de kleur van de groente of het fruit. Is die kleur oranje, dan weet je het antwoord op de vraag : waar zit bètacaroteen in?

Naast zijn mogelijke bescherming tegen kanker, waaronder vooral longkanker is bètacaroteen ook zeer belangrijk voor de ogen en voor de lever. Door voeding met deze stof te eten kan je dus de gezondheid enorm verbeteren.

Om de opname van de stof uit de verschillende voedingsmiddelen te verbeteren kan je eventueel vet toevoegen. Door bijvoorbeeld gestoofde wortelen met olijfolie te eten kan je dus de opname van bètacaroteen ernstig verbeteren.

Waar zit bètacaroteen in?

Organenvlees staat bekend als een zeer goede bron aan bètacaroteen. Verder is het vooral te vinden in groenten zoals wortelen en pompoenen. Hieronder vindt u een lijst van voeding met beta caroteen.

Lees ook :  Voeding met vitamine A

In onze voeding

voeding met beta caroteenOranje voedingsproducten, met name vooral wortelen zijn zeer gekend om zijn hoge hoeveelheid bètacaroteen. De naam caroteen is eigenlijk afkomstig van de ontdekking van de stof, in wortelen. Dat werd ontdekt in de begin jaren van de 19 de eeuw. Terwijl bètacaroteen vooral in oranje voedingsmiddelen zit, bevatten de meeste gele fruitsoorten en groenten ook deze stof. Mango’s bijvoorbeeld zijn een goede bron. Andere bronnen zijn maïs en gele paprika’s.

Ook rode groenten kunnen de stof bevatten. Tomaten zijn één van die rode groenten waar bètacaroteen in zit. Andere rode voedingsmiddelen zijn radijzen en watermeloen.

Groene voedingsmiddelen horen ook bij de voeding met bètacaroteen. Vooral de groene bladeren van de groenten zijn rijk aan vitamine A en dus ook aan bètacaroteen. Spinazie en witte kool ook. Andere bronnen zijn bladeren van bieten, bladeren van de mosterdplant, witte kool, knolraap bladeren. Verder zijn bonen, groene paprika’s, broccoli, Brusselse spruiten, en asperges ook zeer geschikt. Daarbovenop bevatten de fruitsoorten avocado, kiwi zijn groene fruitsoorten die ook deze stof bevatten.

Wortelen

De nummer 1 zijn de wortelen. Deze wortelgroente is een uitstekende bron van vitamine A. 3/4 kopje wortelsap is goed voor 1.692 mg en slechts 71 calorieën. Een half kopje gekookte wortelen bevat slechts 27 calorieën en heeft 671 mg vitamine A.

Pompoen

Een reden om pompoensoep te maken is misschien wel omdat een half kopje pompoen goed is voor 953 mg vitamine A en slechts 42 calorieën bevat.

Lees ook :  Wat is beter? Krill olie of visolie?

Zoete aardappelen

Een zoete aardappel bevat gemiddeld 1.096 mg vitamine A met daarbij 103 calorieën. Dat maakt de zoete aardappelen de derde in rij, van de voeding met bètacaroteen.

Spinazie

spinazie betacaroteenVoeding met bètacaroteen is meestal geel of oranje van kleur. Maar toch heeft spinazie ook een relatief hoge hoeveelheid. Een half kopje verse spinazie levert 573 mg vitamine A, voor slechts 30 calorieën.

Mergkool

Deze bladgroenten bevatten 489 mg vitamine A. Voor slechts 31 calorieën in een half kopje.

Boerenkool

Een andere bladgroente waar bètacaroteen in zit is de boerenkool. Boerenkool bevat 478 mg vitamine A met slechts 20 calorieën voor een half kopje.

Knolraap bladeren

Deze bladeren op de knolraap bevatten enorm hoge voedingswaarde. Een half kopje van deze bladeren leveren 441 mg vitamine A, 851 mg vitamine K. Dit voor slechts 24 calorieën. Daarbij bevatten de bladeren van de knolraap ook nog vitamine C, foliumzuur en calcium. Ze zijn belangrijker als het gaat om de voedingswaarde, dan de knolraap zelf.

Je kunt de bladeren toevoegen aan een salade. Andere bladeren die dezelfde effecten hebben zijn de bladeren van de mosterdplant en de bladeren van de paardenbloem. Naast de lijst van voeding met bètacaroteen kan de paardenbloem ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

Paardenbloem is één van de snelst werkende vochtafdrijvende kruiden.

Bladeren van bieten

De bladeren van de bieten zijn een bron aan verschillende voedingsstoffen. De bladeren van de biet bevatten maar liefst 276 mg vitamine A, 697 mg vitamine K, 655 mg kalium met slechts 19 calorieën per half kopje.

Lees ook :  Is Het Gezond Om Veel Eiwitten Te Eten?

Net zoals bij de bladeren van de knolraap zijn de bladeren van de knolraap te vinden bij boeren en op sommige markten. Je kan ze ook makkelijk zelf kweken.

Andere voeding met bètacaroteen

Volkoren granen en oliën zijn andere voorbeeld van voeding met bètacaroteen. Haver is van de granen één van de belangrijkste bronnen.

Is overdosis mogelijk?

beta caroteen voedingEen overdosis kan je bijna niet krijgen door dit uit de voeding alleen te halen. De stof wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Wanneer er dus teveel vitamine A wordt ingenomen via voeding of via supplementen kan een overdosis mogelijk zijn.

De effecten zijn dan vooral geelzucht en gele nagels. Dit kun je krijgen door teveel supplementen te gebruiken of door meer dan een kilo wortelen per dag te eten. Door te stoppen met teveel voeding met bètacaroteen te eten of door minder supplementen te gaan nemen gaan de neveneffecten meteen weg.

De dagelijkse aanbevolen dosis is 1000 IU voor vitamine A. Echter komt vitamine A tekort niet vaak voor in onze landen. Toch vormt het een probleem wereldwijd.

Andere voordelen voor de gezondheid

Andere voordelen voor de gezondheid van het nuttigen van voeding met bètacaroteen zijn de mogelijkheid om veroudering tegen te gaan. Veel nachtcrèmes bevatten de vitamine A om rimpels en andere tekenen van veroudering van de huid tegen te gaan.  Vitamine A behoort bij de beste vitamine voor een mooie huid te krijgen.

Ook kan het risico om verbrand te worden door de zon verminderen door het gebruik van voeding waar de vitamine in zit. Er kan indien nodig ook een supplement gebruikt worden.

Referenties:

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/999.html

Deel dit bericht

2 gedachten over “Welke Voeding met Bètacaroteen Heb je Allemaal?”

  1. bij mijn weten wordt beta caroteen juist omgezet in vitamine A en NIET omgekeerd!
    Overdosis beta caroteen is geen probleem. Maar overdosis vitamine A wel!
    bij dieren geeft overdosis vitamine A geboorte afwijkingen .
    Mensen die teveel ijsberenlever aten kregen ook problemen(in ijsberenlever schijnt een hele hoge concentratie vitamine A voor te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven