Beste Voorbeelden van Vitamine C Voeding

Welke voedingsmiddelen met vitamine C hebben we?

Vitamine C is een belangrijke stof. Ze kan helpen in het voorkomen van een verkoudheid en griep. Maar vooral, ze zal helpen het immuunsysteem te versterken, waardoor we minder lang last zullen hebben van onze verkoudheid of griep indien we toch door deze geveld worden. Vitamine C  zal ook helpen om weefsel op te bouwen, de beenderen te versterken en de bloedvaten ondersteunen. Het zal ervoor zorgen dat we beter calcium kunnen opnemen. Concreet is vitamine C een stof die we elke dag terug moeten innemen. We kunnen ze echter niet opslaan in het lichaam omdat het gaat om een water oplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat we te hoge hoeveelheden zullen verliezen via onze nieren en dan via de urine.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de stof kan helpen om de hersenen te ondersteunen. Ze zullen ervoor zorgen dat we sneller gaan genezen van een blessure of van een ziekte. Het is een krachtig antioxidant die zal helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen. Mensen die een tekort aan vitamine C hebben kunnen problemen met de gezondheid ondervinden. We hebben dagelijks ongeveer 90 mg nodig voor een man. Vrouwen hebben voldoende aan net iets minder, voor vrouwen bedraagt de dagelijkse aanbevolen dosis 75 mg.

Wanneer we denken aan vitamine C voeding, dan denken we automatisch aan citroenen en sinaasappels. Hoewel deze vitamine C voeding, natuurlijk een gezonde hoeveelheid bevat. Toch zijn er nog heel wat andere voedingsmiddelen die hogere doseringen bevatten. Met dit artikel over vitamine C voeding zullen we je helpen om nieuwe ideeën op te doen. En op die manier van voeding met vitamine C kan genieten, door andere voedingsmiddelen te gebruiken dan sinaasappels en citroenen.

Vitamine C voeding

Zwarte bessen

zwarte bessen

Zwarte bessen bevatten enorme hoeveelheden van de stof. En zijn daarom één van de belangrijke bronnen van vitamine C voeding. Daarnaast zijn bessen ook één van de gezondste voedingsmiddelen die we maar kunnen eten. Ze zijn enorm rijk aan antioxidanten en zullen daarom ook bescherming bieden tegen vrij radicalen. Naast de antioxidanten die zich reeds in vitamine C zelf bevinden kan dit onze gezondheid en vooral ons immuunsysteem een sterk duwtje in de rug geven.

Lees ook :  Wat is de Werking van Zink Tabletten?

Pikante Pepers

pepers vitamine c

Verdere gunstige voedingsmiddelen met vitamine C zijn de pepers en de paprika’s. Ze bestaan in vele geuren en kleuren. Wanneer we kiezen voor een portie chilipepers dan hebben we voor een kleine portie reeds meer dan 100 mg van deze belangrijke antioxidanten ingenomen. Per 100 gram is dat zelfs niet minder dan 145 mg vitamine C. Een enorme hoeveelheid dus.

Daarnaast krijgen we ook nog 30% van de dagelijkse dosis vitamine A en hebben we een kleine hoeveelheid E en K. Aan mineralen kunnen we kleine hoeveelheden mangaan, fosfor, calcium en ijzer terugvinden.

Paprika

paprika

Paprika bevat ook hoge hoeveelheden en behoort daarom ook tot de voeding met vitamine C. Voor 100 gram paprika’s krijgen we een hoeveelheid van 128 mg. Dat is meteen bijna 2 keer de aanbevolen dosis voor vrouwen.

We krijgen ook geen hoge hoeveelheden mineralen in de paprika. Maar kunnen ook genieten van 65% van de aanbevolen dosis vitamine A. Rode paprika bevat de hoogste hoeveelheid. Gevolgd door de groene paprika en de gele paprika. Paprika’s zijn misschien wel de makkelijkste voedingsmiddelen om te gebruiken in je gerechten. Ze geven aan praktisch alle gerechten een speciale en unieke smaak. En zijn zeker een belangrijke bron om toe te voegen aan het dieet.

Aardbeien

aardbeien

Aardbeien moeten het met net iets minder doen dan paprika. Maar is toch een enorme goede bron van de stof en staat daarom in de lijst met belangrijke vitamine c voeding.

Aardbeien zullen ons net niet de 100% aanbevolen dosering geven voor vrouwen wanneer we er 100 gram van gaan eten. Helaas bevatten ze verder geen hoge hoeveelheden andere vitamines. Wel krijgen we een relatief gunstige hoeveelheid mangaan met zijn 0.4 mg.

Papaya

papaya

Een medium papaya bevat slechts 120 calorieën. Daarvoor krijgen we maar liefst 2 keer de aanbevolen dosering voor mannen. En bijna 3 keer de aanbevolen dosis voor vrouwen. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamine A en krijgen we ook enkele vitamines B. Mineralen zijn niet rijk vertegenwoordigd in de papaya, hoewel we toch bijna 25% van de aanbevolen dosering kalium kunnen krijgen in deze fruitsoort.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Himalayazout Voor Onze Gezondheid?

Kiwi

kiwi vitamine c

De kiwi is goed voor de aanbevolen dosering voor vrouwen. Dit krijgen we reeds voor slechts een gemiddelde kiwi. Daarnaast worden we ook voorzien van foliumzuur 19 mcg, en vitamine K 30.6 mcg.

Kiwi kan heel goed gebruikt worden na het eten omdat het de spijsvertering zal helpen stimuleren. We krijgen ook nog een kleine dosis kalium bij het eten van een gemiddelde kiwi.

Spruiten

spruiten

Dit is één van de voedingsmiddelen die door de meeste mensen niet worden geliefd. Toch zijn ze een belangrijke voedingsbron. Ze behoren natuurlijke tot de betere voeding met vitamine C, we krijgen daarvoor 85 mg per 100 gram. Dit is net niet de aanbevolen dosering voor mannen. Ze worden niet meteen geliefd omdat ze hard gaan ruiken wanneer we ze bereiden. Ook de smaak vindt niet iedereen erg lekker. Toch zijn ze naast belangrijke vitamine C voeding, ook nog een uitstekende bron van vitamine K, we krijgen daarvoor 180 mcg en dan is 225% van de aanbevolen dosering. De spruiten bevatten ook nog een gunstige hoeveelheid kalium en mangaan.

Spruiten zijn niet alleen belangrijk als voedingsmiddelen met vitamine C. Ze bevatten een bepaalde stof die in het lichaam zal worden omgezet in Diindolylmethaan. Diindolylmethaan of DIM is een stof die zal helpen de hormonen in balans houden. Bij vrouwen die de menopauze naderen, of zich in de menopauze bevinden kan dit enorm gunstig zijn om de problemen tijdens de overgang te vermijden.

Maar ook voor mannen kan DIM wonderen doen. Zo zullen ze helpen wanneer teveel testosteron wordt omgezet in oestrogeen. We krijgen ook een preventieve werking tegen borstkanker voor dames en prostaatkanker voor mannen.

Meloen

meloen

Hoewel meloen bijna alleen naar water smaakt, en dan ook voor meer dan 90% bestaat uit water. Toch zijn ze uitstekende voorbeelden van voedingsmiddelen met vitamine C. Ze bevatten de helft van de dagelijkse aanbevolen dosis per portie. Dat krijgen voor slechts 63 calorieën.

Lees ook :  Omega 3 Tegen Buikvet? Hoe Goed Werkt Dat?

Andere vitamines en mineralen zijn niet talrijk in meloen. We vinden wel sporen terug van bijna alle vitamines en mineralen, maar in zeer kleine hoeveelheden. Toch kunnen we stellen dat we 14% van de hoeveelheid kalium innemen bij het eten van een normale portie meloen.

Broccoli

broccoli

Broccoli behoort net als spruiten tot de kruisbloemige groenten. Ook zij zullen wanneer ze de spijsvertering bereiken, de stof diindolylmethaan aanmaken. DIM heeft zoals we hebben gezegd, gunstige effecten op onze hormonen en biedt bescherming tegen bekende ouderdomskankers.

Broccoli behoort tot de voeding met vitamine C omdat ze ons meer dan de aanbevolen dosis zullen geven voor mannen per 100 gram. Voor dames is dat maar liefst 150%. We krijgen ook nog een hoge hoeveelheid vitamine K wanneer we broccoli eten.

Tomaten

tomaten

Tomaten behoren tot de alledaagse voeding. We kunnen makkelijk stellen dat bijna alle gezinnen wel één keer per week een maaltijd met tomaten gaan bereiden. Denk maar aan spaghetti, pizza, tomate crevette en vele andere gerechten die deze groenten bevatten.

Hoewel ze geen grote hoeveelheden bevatten per 100 gram, toch gebruiken we vaak wel hogere hoeveelheden. Voor 100 gram tomaten krijgen we 16 mg vitamine c voeding. We krijgen ook nog 212 mg  kalium. Tomatenpasta bevat vijf keer hogere dosis kalium voor dezelfde hoeveelheid.

Bloemkool

Bloemkool is een ander lid van de kruisbloemige groenten. En zullen dus ook DIM aanmaken wanneer we deze vitamine C voeding gaan verwerken in de spijsvertering. We krijgen per 100 gram zo’n 50 mg vitamine C wanneer we bloemkool gaan eten.

Verder hebben we nog een gezonde hoeveelheid kalium en mangaan.

Besluit

We zien dus dat we een enorme keuze hebben aan vitamine C voeding. En we daarvoor niet meteen citrusvruchten moeten eten. Natuurlijk behoren citroenen, sinaasappels, pompelmoes, limoenen ook tot de voeding met vitamine C.

Het kan dus zeker niet moeilijk zijn om dagelijks de aanbevolen dosis te halen. Indien we daaraan twijfelen kunnen we natuurlijk ook een supplement gebruiken.

We moeten hierbij wel rekening houden dat we natuurlijke supplementen gebruiken. Synthetische vitamine c kan ervoor zorgen dat we nierstenen ontwikkelen en kan ook niet optimaal opgenomen worden door het lichaam.

We kiezen beter voor een supplement met rozenbottel.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven