Wat is het verschil tussen visolie en krill olie?

Is er een verschil tussen krill olie en visolie?

visolie capsules werkingHet verschil tussen visolie en krill olie is er wel degelijk. Al moeten we meteen daarbij zeggen dat ze allebei dezelfde werking hebben. Het betreft namelijk allebei visolie die rijk is aan omega 3 vetzuren. Het enige verschil tussen visolie en krill olie zit hem echter in de kwaliteit. Krill olie is van een betere kwaliteit en zal daarom ook een krachtigere werking hebben dan zijn verwant de pure visolie. Ze hebben dus dezelfde werking, al zien we een krachtiger effect bij de krill olie. Dit is te verklaren door een aantal omstandigheden. Die gaan we even in dit artikel voor jou overlopen.

Waarom is krill olie beter dan visolie?

We zien dat we bij allebei de vetzuren dezelfde samenstelling zullen krijgen. We krijgen dus vooral EPA en DHA vetzuren toegediend. De werking van deze vetten is vooral gunstig voor het cholesterol, de bloedsuiker, tegen ontstekingen en bevordert de werking van onze hersenen.

krill olie garnaalKrill olie is afkomstig van een zeer klein garnaalachtig diertje. Ze worden hoofdzakelijk gegeten door walvissen, al zijn er ook sommige haaien die deze lekkernij van de oceaan tot zich nemen.

Het woord krill komt voort uit het oud Noors en betekent letterlijk “eten voor de walvis”.

Men gaat de diertjes vangen en er dan meteen de oliën uit halen.

Krill olie is verser dan visolie

De oliën zijn echter slechts een zeer korte tijd houdbaar. Wanneer de olie uit de garnaal wordt gehaald kan die na een uur reeds vervallen zijn. Dat wil zeggen dat men heel snel moet overgaan tot de productie van supplementen. Wil men de versheid van de olie garanderen.

Lees ook :  8 Beste Groenten die het metabolisme versnellen

In tegenstelling tot visolie moet men dus heel snel te werk gaan. Dat is voor een groot deel te verklaren waarom de prijs een stuk hoger uitvalt.

Maar de prijs heeft ook te maken met de krachtigere werking.

Krill olie wordt sneller opgenomen door het lichaam

Een ander groot verschil tussen krill olie en visolie is dat krill olie sneller kan worden opgenomen door het lichaam. We kunnen daardoor een hogere hoeveelheid opnemen. Dat is meteen ook de reden waarom de supplementen altijd kleiner zijn dan die van visolie.

De wetenschappelijke uitleg hiervoor is als volgt

visolieDe structuur van de moleculen in de verschillende oliën is geheel anders. We zien onder meer bij visolie dat we met een ander soort omega 3 te maken hebben.  De vetzuren zijn gevormd door triglyceriden. Dat wil zeggen dat ze eerst nog moeten worden omgezet in DHA en EPA wanneer ze het lichaam binnenkomen.

Visolie wordt minder goed opgenomen

Deze worden ook nog eens minder goed opgenomen door de maag. Dat is dan ook de hoofdreden waarom we altijd met een vieze nasmaak te maken hebben wanneer we visolie capsules gebruiken.

Wanneer de visolie wordt afgebroken in de maag kan ze verder worden getransporteerd naar de lever. In dit proces gaan grote hoeveelheden verloren. We zullen dus nooit de totale hoeveelheid EPA en DHA kunnen opnemen die op de verpakking vermeld staat.

De visolie komt daarna terecht in de lever. De lever zal de vetzuren dan gaan omzetten in fosfolipiden. Waardoor de DHA en EPA wel kan worden opgenomen door ons lichaam.

Bij krill olie hebben we niet met dat probleem te maken.

Krill olie heeft een andere structuur

krill olie werkingKrill olie bestaat bijna voor de volle 100% uit fosfolipiden. Dat wil zeggen dat we niet zo’n lange weg hoeven af te leggen om de vetzuren te kunnen opnemen in het lichaam.

Lees ook :  Hoe We Dankzij Groene Thee Kunnen Afvallen

Dat zorgt er niet alleen voor dat we een hogere hoeveelheid kunnen opnemen. Maar zorgt er ook voor dat we niet te maken krijgen met zure oprispingen.

Verschil tussen visolie en krill olie

Er zijn dus duidelijk een groot aantal verschillen te vinden tussen visolie en krill olie. Dat is dan ook de grote reden waarom de één een stuk duurder is dan de ander.

We kunnen niet meteen een cijfer plakken op hoeveel krachtiger krill olie nu daadwerkelijk is. Er zijn bronnen die beweren 50% er zijn andere bronnen die dan weer meer dan 75% beweren.

Hoewel het niet makkelijk is om zo’n vergelijking te maken. Beter kijken we naar de resultaten om wat meer inzicht te krijgen in de werking van krill olie ten opzichte van visolie.

Cholesterol verlagen

Het effect op cholesterol hebben we kunnen aantonen aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken. Een onderzoek waarbij drie maanden lang mensen werden getest met een hoge cholesterolwaarde toonde de volgende resultaten…

Wetenschappelijk bewijs van het verschil tussen visolie en krill olie

verschil krill olie en visolieEr werden 120 patiënten gebruikt voor het onderzoek. Ze werden ingedeeld in 4 groepen. Een bepaalde groep kreeg een relatief hoge dosis krill olie toegediend van 2 tot 3 gram afhankelijk van hun lichaamsgewicht. De tweede groep kreeg een gemiddelde dosis toegediend van 1 tot 1.5 gram. Een derde groep kreeg visolie toegediend, terwijl een vierde groep een placebo kreeg toegediend.

De verschillen waren enorm. Men stelde vast dat na 90 dagen het verschil tussen krill olie en visolie duidelijk merkbaar was. Krill olie was krachtiger in het verlagen van de totale cholesterol, de LDL cholesterol, de triglyceriden en bij het verhogen van de goede of de HDL cholesterol. Dit was zowel bij een lage als bij een hoge dosis het geval en was duidelijk een stuk krachtiger dan bij visolie.

In dit onderzoek zien we echter geen percentage of zien we geen exacte waarden waaruit we de werking kunnen gaan vergelijken in concrete cijfers. (onderzoek)

Lees ook :  Voeding met veel calcium

Hersenfunctie verbeteren

sardines visolieVisolie staat gekend als een uitstekend middel om de hersenfunctie te ondersteunen. We zien een verbetering van het cognitief geheugen. Onderzoeken zijn volop aan de gang om een eventueel verband met dementie en alzheimer vast te kunnen stellen.

Maar ook via wetenschappelijke onderzoeken waarbij de hersenfunctie werd onderzocht hebben we gezien dat het verschil tussen krill olie en visolie duidelijk merkbaar is in de resultaten.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 55 oudere mannen. Ze waren tussen de leeftijd van 61 en 72 jaar oud. Ze kregen een 12 weken durende kuur toegediend met de verschillende soorten vetzuren.

De ene groep kreeg een placebo toegediend. De andere groep kreeg krill olie, terwijl nog een andere groep visolie in de vorm van sardineolie toegediend kreeg.

De verschillen tussen krill olie en visolie waren duidelijk merkbaar. Men zag bij beide vetzuren een verbetering van het cognitief geheugen. Al was dat bij de groep die het krill olie supplement toegediend kreeg een stuk groter dan bij de andere groep die sardineolie toegediend kreeg.

De verklaring die de wetenschappers hiervoor gaven was dat de hoeveelheid omega 3 sneller in het lichaam kan worden opgenomen wanneer die afkomstig is uit krill olie. Mede door de betere moleculaire structuur, waar we het reeds eerder in dit artikel over hebben gehad. Daardoor kan een hogere hoeveelheid worden opgenomen en zal die ook nog eens sneller worden opgenomen in het lichaam. Er gaat een lagere hoeveelheid van de omega 3 vetten verloren wanneer krillolie gebruikt wordt.

Het verschil tussen visolie en krill olie in het kort

Krill olie wordt gezien als krachtiger dan visolie. De prijs is ook een stuk duurder. Dit heeft mede te maken door de betere kwaliteit. Krill olie is altijd een stuk verser dan zijn tegenhanger.

De hoeveelheid kan ook optimaal worden opgenomen door het lichaam omwille van zijn verbeterde moleculaire structuur.

De effecten in alle onderzoeken zijn te vergelijken met die van visolie. Al is de werking altijd een stuk krachtiger.

 

Er zijn niet meteen concrete gegevens gevonden om daar een percentage op te plakken. De bronnen die we daarvoor hebben geraadpleegd zijn niet wetenschappelijk aangetoond. Toch hebben we uit onderzoeken kunnen vaststellen dat we voor de hogere prijs van de krill olie supplementen, toch een verbeterde kwaliteit en een krachtigere werking in de plaats krijgen ten opzichte van een visolie supplement.

Deel dit bericht

Scroll naar boven