Verschil Tussen snelle en langzame koolhydraten

Verschil tussen snelle en langzame koolhydraten

Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

snelle koolhydratenSnelle koolhydraten vinden we terug in allerlei voeding die we eigenlijk beter totaal niet zouden eten. Snelle koolhydraten vinden we in allerlei snoepgoed, koekjes en gebakjes. Maar ook in aardappelen, witte rijst, wit brood en in witte pasta. Dit zijn de snelle suikers. Ze geven je tijdelijk een boost van energie maar geven je heel snel terug honger. Wanneer je op het moment zelf deze boost van energie niet nodig hebt, kunnen problemen als overgewicht heel snel ontstaan. Ook diabetes type 2 wordt gelinkt aan insulineresistentie, door een teveel aan snelle koolhydraten. Waardoor het lichaam de hoge hoeveelheden aan glucose niet meer kan verwerken op een gezonde manier.

Het tweede nadeel van deze snelle koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel gaan doen stijgen en insulinepieken zullen ontstaan waardoor de omzetting van snelle suikers in vet wordt gestimuleerd.

Dit is de grootste reden waarom een koolhydraatarm dieet zo doeltreffend is! Overgewicht ontstaat bijna altijd door een teveel aan snelle koolhydraten!

In het metabolisme op 100% passen we dit ook toe, maar gaan we niet zo ver gaan dat we de langzame suikers of langzame koolhydraten ook gaan mijden.

Langzame koolhydraten geven je een langere periode energie. Geven je niet zo snel terug honger en zullen de bloedsuikerspiegel niet enorm doen stijgen. Er worden ook geen insulinepieken waargenomen. Omdat er veel minder insuline nodig is om deze langzame glucose op te nemen door het lichaam.

Verschil tussen snelle en langzame koolhydraten begrijpen en kunnen toepassen is de gezondste manier om af te vallen

Waarom zijn langzame koolhydraten zo belangrijk?

trage koolhydratenLangzame koolhydraten zijn van groot belang omdat ze vezels bevatten. Vezels zullen zeker bij het afvallen helpen om de spijsvertering gezond te houden.

Een ander voordeel van de vezels is dat ze in de maag zullen opzwellen door het water in de maag. En zullen je heel snel een vol en verzadigd gevoel in de maag geven. Waardoor je niet al te snel terug honger krijgt.

Wanneer we te strikt omgaan met het koolhydraatarm dieet en na de snelle suikers ook nog eens de trage suikers gaan vermijden krijgen we op de duur te maken met problemen als constipatie en kunnen we zelfs ernstige blijvende problemen ondervinden met het spijsverteringsstelsel.

Het grote verschil tussen de snelle en langzame koolhydraten is dat bij de langzame koolhydraten de opname van die glucose meer geleidelijk aan zal gebeuren. Op die manier is er een stuk minder insuline voor nodig en dit zorgt er op zijn beurt voor dat de insuline op een normale waarde blijft.

Lees ook :  Kaliumtekort Symptomen en Oorzaak

We kunnen deze langzame koolhydraten tegenkomen in allerlei volkoren producten. In zaden en noten zijn ze ook in ruime mate aanwezig maar ook in boekweit en in alle verschillende soorten bonen en erwten.

Door de langzame koolhydraten in combinatie te nemen met proteïnes en vetzuren zullen ze echter nog langzamer door het lichaam worden opgenomen.

Deze combinatie van langzame koolhydraten met eiwitten en vetzuren is de meest gezonde manier en geeft het minste kans op het krijgen van overtollig vet. Het is ook de essentie van Het metabolisme op 100% programma!

Langzame koolhydraten combineren met eiwitten en (on)verzadigde vetzuren is de essentie van een vlot werkend metabolisme zonder overtollig vet op te slaan die resulteert in overgewicht

Verschil tussen snelle en langzame koolhydraten – De rol van insuline

bloedsuiker stabiel houdenInsuline is het hormoon die door het lichaam wordt gemaakt in onze alvleesklier.

De functie van de insuline die wordt aangemaakt is eigenlijk om een signaal te geven om glucose toe te laten.

Deze glucose gaan we dan gebruiken om de cellen de nodige energie te geven.

Wanneer we echter teveel van die snelle koolhydraten gaan innemen en niet meteen nood hebben aan deze enorme hoeveelheid energie zal het lichaam de overtollige glucose gaan opslaan in de vetcellen.

Wanneer dit proces zich blijft herhalen zal je op een gegeven moment te kampen krijgen met overgewicht.

Uiteindelijk wordt deze glucose opgeslagen met de bedoeling dat je die energie die nu vet geworden is, nog zal nodig hebben op momenten dat er een tekort aan glucose is.

Maar in de meeste gevallen gebeurt dat niet en blijven we dus overgewicht opstapelen.

Verschil tussen snelle en langzame koolhydraten – De Glycemische index

koolhydraten banaanDe glycemische index is een bepaalde waarde. Deze waarde staat voor hoe snel dit bepaald voedingsproduct de bloedsuiker gaat doen stijgen.

Wanneer we pure suiker nemen, de bekende kristalsuiker of de suikerklontjes die we kunnen kopen. Dan heeft die een glycemische index van 100.

Dat betekent dat we zoveel als mogelijk deze voedingsproducten dienen te vermijden. Een glycemische index van 100 zal de bloedsuikerspiegel enorm doen stijgen. Waardoor heel veel insuline zal worden aangemaakt en uiteindelijk de glucose voor een groot deel zal worden opgeslagen als vet, indien we niet meteen een marathon gaan lopen.

Wanneer de index dus te hoog is kunnen we zien dat we te maken hebben met snelle koolhydraten.

Als de glycemische index onder de 50 zit kunnen we ervan uitgaan dat dit product meer langzame koolhydraten zal bevatten. Dit zijn dan vooral groenten, maar ook zaden en zoete aardappelen.

Andere voedingsmiddelen zoals bananen en rozijnen hebben dan weer een waarde tussen de 51 en 75. Deze voeding kunnen we wel nu en dan eens eten, maar dienen we uiteindelijk beter ook niet teveel te gaan eten.

Toch dienen we te weten dat het eten van niet-rijpe groene bananen, de glycemische index waarde ver onder de 50 ligt (gemiddeld 35). Het eten van groene bananen zal de bloedsuikerspiegel niet drastisch doen stijgen en kan dus gerekend worden onder de trage koolhydraten. Ook bevatten groene bananen meer resistent zetmeel die kunnen helpen bij het afvallen. Ze zijn natuurlijk niet zo zoet als de rijpe bananen.

Lees ook :  Beste Voorbeelden van Vitamine C Voeding

Voedingsproducten die dan weer een hogere waarde dan 75 bevatten op de glycemische index schaal zijn voedingsproducten die we eigenlijk beter helemaal niet gaan eten. Dit gaat dan vooral om cake, taart, koekjes, aardappelen, wit brood en gewone ontbijtgranen.

We willen de hoge insulinepieken kost wat kost vermijden omdat de kans op overgewicht veel groter is wanneer deze insulinepieken worden aangemaakt.

Het koolhydraatarm dieet

Meestal wordt het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten niet in acht genomen

Het koolhydraatarm dieet is een zeer effectief dieet. Veel mensen hebben reeds grote hoeveelheden gewicht verloren door dit dieet toe te passen.

Het grote probleem met koolhydraatarm is dat koolhydraatarm ook wel een arm dieet is. Je zal zeker de eerste 4 weken heel wat problemen hebben met de aanpassing naar de nieuwe brandstof (vet) en zal daardoor heel uitgeput zijn, geen zin hebben om iets te ondernemen. Het kan ook mentaal zeer sterk gaan doorwegen.

Wanneer de koolhydraatarme levensstijl wordt gestopt kan je ook makkelijk te maken krijgen met het jojo effect doordat het lichaam de verbranding van suiker niet meer gewoon is.

Ook wordt door het koolhydraatarm dieet het metabolisme een stuk vertraagd door het gebrek of de vermindering aan vezels die we heel hard nodig hebben voor onze spijsvertering.

Voordelen van het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten wordt vervangen door het eten van enorme hoeveelheden vet

noten onverzadigde vetzurenEen ander probleem die vaak wordt vastgesteld bij een koolhydraatarm dieet is dat mensen veel teveel vetten gaan eten.

Zoals we weten zijn de onverzadigde vetzuren heel gezond voor het hart en voor de hersenen. Maar deze onverzadigde vetzuren gaan hoe dan ook samen met de verzadigde vetzuren.

Elk voedingsmiddel die onverzadigde vetzuren bevat, zal hoe dan ook, ook verzadigde vetzuren bevatten. Al is dat vaak wel in een kleine hoeveelheid. Wanneer we dus veel vetten gaan eten, gaan we ook veel verzadigde vetzuren gaan eten. Waardoor de cholesterol kan gaan toenemen.

Door het tekort aan vezels kunnen ook nog eens blijvende problemen met de spijsvertering ontstaan.

Het heeft geen enkele zin om alle koolhydraten (snelle en langzame koolhydraten) te gaan vervangen door vetten (verzadigd en onverzadigd).

Snelle koolhydraten vervangen is natuurlijk begrijpelijk. Maar sommige mensen gaan echt ver in het verbannen van koolhydraten net alsof ze het eeuwige kwaad zijn. Terwijl we juist gebruik moeten maken van het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten en dus enkel de snelle koolhydraten zoveel als mogelijk dienen te verbannen.

Wat is dan wel goed aan koolhydraatarm dieet? Waarom valt men dan af?

bonen langzame koolhydratenDe reden waarom het koolhydraatarm dieet zo goed is om af te vallen, is omdat het in de meeste gevallen (90%). De oorzaak van het overgewicht gaat aanpakken.

Lees ook :  Hoeveel calorieen mag ik eten om te vermageren

De oorzaak van overgewicht is meestal niet dat we te weinig bewegen of dat we teveel vetten eten. De oorzaak van overgewicht is dat we teveel snelle suikers gaan eten die we niet nodig hebben op het moment dat we ze eten.

Stel nu, om een voorbeeld te geven. Dat we om 15u in de namiddag 2 stukken taart bij oma gaan eten. En we blijven bij oma om koffie te drinken tot 17u. We hebben een bom aan energie ingenomen en hebben gewoon stilgezeten en koffie gedronken.

Deze bom aan energie moet ergens naartoe als ze niet wordt omgevormd in zweet.

Om die reden zijn de snelle suikers de oorzaak van het overgewicht. De snelle koolhydraten worden omgezet in vet, met als bedoeling dat we ze later wel nodig zullen hebben. Maar ’s avonds komen we thuis en gaan we met het avondmaal beginnen.

Toch hebben we nog steeds dat opgeslagen vet uit de snelle suikers. Dus beginnen we reserves aan te leggen en begint onze buik uit te zetten.

Verschil tussen snelle en langzame koolhydraten wordt vaak niet geapprecieerd

Het meest gezonde dieet zou het snelle koolhydraatarm dieet zijn. Waarbij we de snelle koolhydraten gaan vervangen door de trage koolhydraten. En dus niet te maken krijgen met een explosie van energie, die dan uiteindelijk wordt omgevormd in vetcellen.

Echter zijn we zodanig kwaad op onszelf dat we het zover laten komen hebben. En hebben we geen zin meer om suiker in ons lichaam te brengen. We houden geen rekening met het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten en gaan meteen alle suikers gaan verbannen.

Met alle gevolgen voor de spijsvertering, onze energie en ons metabolisme erbij te nemen.

Wanneer we heel goed begrijpen wat het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten is, zullen we ook heel goed gaan begrijpen waarom het geen zin heeft om die duurzame complexe koolhydraten te gaan mijden en ons lichaam onder zo’n grote stress te plaatsen.

Is het Metabolisme op 100% koolhydraatarm?

Is het Metabolisme op 100% koolhydraatarm?

Het Metabolisme op 100% kan niet worden vergeleken met een koolhydraatarm dieet omdat in het programma geen focus gelegd wordt op het vermijden van koolhydraten. Toch is het koolhydraatarm omdat alle snelle suikers worden vervangen door belangrijke duurzame koolhydraten.

Wanneer we dus verstaan onder koolhydraatarm, het systematisch weren van snelle suikers, snelle koolhydraten, die geen enkele meerwaarde bieden voor het lichaam kunnen we het Metabolisme op 100% zien als koolhydraatarm.

We passen duidelijk het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten toe in het programma. En genieten van de voordelen van het koolhydraatarm dieet (makkelijk afvallen). Zonder dat er problemen worden ondervonden met de spijsvertering door het gebrek aan vezels, met constipatie als gevolg. En gaan het metabolisme enorm stimuleren door de combinatie van langzame koolhydraten met eiwitten en onverzadigde vetzuren te gaan gebruiken.

Door de toepassing van het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten, in combinatie met eiwitten en vetzuren kunnen we blijven onze dagelijkse energie behoefte blijven eten. We hebben geen calorie-tekort nodig doordat we de werking van het Metabolisme van dag 1 gaan versnellen.

Wanner we het metabolisme versnellen zullen we hoe dan ook meer calorieën verbranden dan onze dagelijkse energie behoefte aan calorieën, vooraleer we het metabolisme gingen versnellen.

Wanneer we met een dagelijkse energie behoefte van 2.000 Kcal, deze behoefte kunnen opdrijven naar 2.500 Kcal per dag. En toch blijven 2.000 Kcal eten hebben we dus elke dag 500 Kcal vet verbrand! Dit gaan we toepassen in Het Metabolisme op 100%!

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven