Wat Is Het Verschil Tussen Spirulina En Chlorella?

Wanneer we denken aan onze gezondheid dan komen spirulina en chlorella zeker aan bod. Maar wat is nu het verschil tussen spirulina en chlorella? Ze lijken zodanig op mekaar dat heel veel mensen denken dat het gaat om één en dezelfde soort.

Het zijn allebei algen dat klopt. Maar er is wel degelijk een groot verschil tussen spirulina en chlorella. Ze komen allebei voor in zoetwater en bevatten hoge hoeveelheden chlorophyl. Ze hebben een hoge voedingswaarde voor relatief weinig calorieën.

Spirulina

spirulina

Spirulina is een eencellige microscopische alg die we terugvinden in warm zoetwater. Ze kunnen echter ook voorkomen in zoutwater. Ze behoren tot de meest gezonde voedingsstoffen ter wereld en zeker ook één van de oudste. Het werd door heel wat oude beschavingen gebruikt als voedingsbron.

We gaan er vooral van uit dat dit gedaan werd uit louter economische redenen. Het was een goedkope bron van voedsel en hielp om de honger te stillen. Nu weten we echter heel wat meer over de belangrijke voedingsstoffen die zich allemaal bevinden in spirulina. En kunnen we met zekerheid stellen dat ze misschien wel niet alleen om louter economische redenen, hier gebruik gingen van maken. (1)

Chlorella

chlorella

Chlorella is net als spirulina een eencellige microscopische alg, met als verschil dat ze meer op een plant lijkt dan spirulina. Ze heeft namelijk een kern. We kunnen ze alleen vinden in zoetwater en heeft zich vermoedelijk ontwikkeld zo’n 2 miljoen jaar terug. Hoewel ze dus meer eigenschappen van een plant bezit dan spirulina, is ze toch een stuk kleiner. Hoewel ze natuurlijk evenveel belangrijke voedingsstoffen bevat.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Lijnzaadolie In Ons Dieet?

Ze zal er vooral voor zorgen dat zware metalen zoals kwik, uranium en cadmium uit het lichaam gehaald worden. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze ontgiftende werking een zeer krachtig effect heeft op het immuunsysteem. Het wordt daarom aangeraden aan mijnwerkers die regelmatig worden blootgesteld aan deze zware metalen. Of aan mensen die in gebieden wonen waar zuiver drinkwater niet altijd voorhanden is.

Daarnaast is het een probiotica, wat wil zeggen dat ze de natuurlijke aanmaak van lichaamseigen bacteriën zal verbeteren. Dit heeft een reinigend effect op de spijsverteringskanalen en zal ervoor zorgen dat meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen via de darmen. Dit zorgt er ook voor dat we beter beschermd worden tegen ontstekingen in de darmen of maag. (2)

Voedingsstoffen

spirulina chlorella

Spirulina wordt gezien als één van de meest gezonde en complete voedingsmiddelen op deze planeet. Er is geen enkele andere plant die meer eiwitten en meer beta-caroteen bevat.

De hoeveelheid betacaroteen in spirulina is zo’n 10 keer hoger dan die in wortelen. Ook bevat spirulina alle nodige aminozuren en belangrijke vetzuren.

We vinden onder meer vitamine A, B, C, E en K terug in de alg. En mineralen als kalium, calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium en zink. Naast deze mineralen en vitamines krijgen we ook nog onder andere chlorophyl, polysacchariden, sulfolipides en glycolipedes.

Lees ook :  Best Verkochte Kookboeken In Nederland Top 10

Omwille van deze reeks aan voedingsstoffen kunnen we ontstekingen bestrijden. Krijgen we meer bescherming tegen allergische reacties. Kunnen we het cholesterol en de bloedsuiker verlagen. En zouden we beschermd worden tegen bepaalde vormen van kanker.

En hoewel chlorella natuurlijk niet zo oud is als spirulina. Toch bevat zij net zoveel voedingsstoffen als haar tegenhanger. Chlorella is bijvoorbeeld de beste bron van chlorophyl. Er is geen enkele plant die hier beter doet. Ook spirulina niet.

Daarnaast krijgen we betacaroteen, alfacaroteen en luteïne. Hoge hoeveelheden vitamines B, C, D, E en K. Mineralen als fosfor, calcium, zink, magnesium en ijzer. En ook een enorme hoeveelheid eiwitten. Iets minder dan bij spirulina. Maar toch nog goed voor de helft van de totale voedingswaarde.

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?

spirulina tabletten
spirulina tabletten

Het verschil tussen spirulina en chlorella begint bij hoe ze eruit zien. Spirulina is donker groen. Het leunt zelf naar de blauwe kant toe. Terwijl chlorella eerder licht groen van kleur is.

Een ander belangrijk verschil tussen spirulina en chlorella is de hoeveelheid chlorophyl. Die is bij chlorella een stuk hoger dan bij spirulina.

Ook kan chlorella zich in 24 uur verviervoudigen. En is het in staat om zenuwschade te herstellen. Het zal ook de aanmaak van nieuwe cellen bevorderen.

chlorella tabletten
chlorella tabletten

De grootte zorgt verder voor enorme verschillen. Zo kan spirulina tot wel honderd keer groter worden. Het bevat meer eiwitten en meer vetzuren. Mede om die reden heeft deze alg meer voordelen voor het hart. Ook zou het effectiever zijn om kanker te voorkomen.

Lees ook :  Voeding met Vitamine E

Beide algen hebben een sterk ontgiftende werking en zijn in staat om zowel de lever, de nieren als de spijsvertering te verbeteren.

Wat is nu het beste?

Zoals we hebben gezien bezitten ze soortgelijke voedingsstoffen en daarom ook soortgelijke voordelen voor onze gezondheid. Hoewel er toch enkele kleine verschillen zijn wordt algemeen aangeraden om ze gemengd te gaan gebruiken. We kunnen niet zeggen dat de één beter is dan de ander. Ze zijn beiden enorm gezond en bevatten belangrijke voordelen.

Maar doordat ze verschillende antioxidanten bevatten zullen de voordelen licht gaan verschillen. Wanneer we vooral meer eiwitten of ijzer willen dan kiezen we beter voor spirulina. Indien we eerder het ontgiftend effect willen creëren en ook het immuunsysteem sterker willen maken kunnen we opteren voor chlorella. Al is het natuurlijk nog beter om ze allebei te gebruiken in een soort tandem.

Bijwerkingen

Ze kunnen allebei wel leiden tot bijwerkingen zoals diarree en een opgeblazen gevoel. Met mogelijk winderigheid als gevolg. Dit wordt niet meteen gezien als een negatief effect. Omdat dit hoofdzakelijk ontstaat door het ontgiftend resultaat van deze algen op het lichaam. Na enkele dagen gaan deze bijwerkingen meestal weg. Het is dus niet meteen een reden tot paniek wanneer we daarmee te maken krijgen.

Zowel spirulina supplement als chlorella supplement wordt gebruikt in tabletten.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven