Zijn superfoods gezond en zijn er ook goedkopere alternatieven?

Superfoods gezond of niet?

Oorsprong van superfoods

Er wordt dezer dagen heel wat over verteld. Marketingcampagnes komen uit met hun voedingsproducten als “dit is de enige echte superfood”. Maar wat houdt de term superfood nu eigenlijk in? Wanneer is een voedingsproduct een superfood? Zijn daar voorwaarden aan gekoppeld? En zijn superfoods gezond?

Wat is een superfood?

Een superfood is een voedingsproduct die een zeer hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen bevat. Dat betekent dat ze onder andere rijk zijn aan vitamines, mineralen en anti oxidanten. Plus dat ze ook nog eens meestal een hoge concentratie eiwitten, gezonde vetten of duurzame koolhydraten bevatten. Wanneer nu een bepaald voedingsproduct superfood mag genoemd worden is niet echt bepaald.

Zijn Superfoods gezond?

Superfood is echter een term die door de verkopers van die superfoods is uitgevonden en via reclame op televisie enzovoort is uitgegroeid tot een waar fenomeen. Deze superfoods hebben meestal een rijke en lange geschiedenis. Ze werden meestal ook gebruikt door oudere volkeren en stammen, en dit tegen tientallen verschillende kwaaltjes. Daarom werd er van deze superfoods gelooft dat door dagelijks gebruik ervan, de mensen eeuwig jong konden blijven. Veel van de oudere verhalen over deze superfoods zijn natuurlijk opgeklopt. Maar het is wel zo dat sommige van die zogenaamde voedingsproducten heel erg gezond zijn.

Waar vind je die superfoods?

Sommige van die zogenaamde superfoods zijn bij je lokale voedingswinkel te krijgen. Andere zoals chiazaden, gojibes, acaibes zijn dan meer te krijgen in gespecialiseerde winkels. Ze zijn vaak ook een stuk duurder dan “gewone” voedingsmiddelen. Andere superfood die je makkelijk kunt verkrijgen in de supermarkt zijn onder andere knoflook (bekend om zijn positieve eigenschappen voor het hart en de bloedvaten), granaatappel en bessen(enorm hoog gehalte aan bijzondere anti oxidanten), noten, broccoli en tomaten.

Lees ook :  DIM Supplement Werking en Bijwerkingen

Zijn er ook nadelen aan superfood?

Het is echter niet zo dat je met deze voeding volledig gezond gaat worden. Er moet altijd afgewisseld worden met voeding. Ook is er geen enkel voedingsproduct die alle nodige bouwstoffen biedt voor een gezond lichaam. Vaak wordt er door mensen die ze gebruiken in hun dagelijks dieet overdreven met de hoeveelheid. Omdat men denkt, hoe meer ik ervan consumeer, hoe gezonder ik word. Dat klopt natuurlijk niet, want elk voedingsproduct heeft natuurlijk nadelen. Zo is het af te raden om bijvoorbeeld veel chiazaad te eten, omwille van de bloedverdunnende werking van chia zaad. Maar wanneer ze met mate genuttigd worden, en er goed wordt gevarieerd in de voeding zal het leiden tot zeer gunstige voordelen omtrent de gezondheid.

De superfood versus de goedkope superfoods alternatieven van bij ons

De goedkope alternatieven voor superfood

Superfoods, sinds enkele jaren zijn ze bijna overal verkrijgbaar. Diverse pitten, bessen en zaadjes die zo gezond zijn. Omdat ze boordevol anti-oxidanten zitten. Ze bevatten een hoge hoeveelheid mineralen en vitamines.

Dat is natuurlijk wel zo. Maar daarnaast zijn ze ook wel heel erg duur. Omdat ze meestal van verre exotische landen komen. Wat ze ook niet zo heel groen maken voor het milieu. En wat nog belangrijker is.

Er zijn heel wat groenten uit onze landen die zeker te vergelijken zijn met de talrijke voordelen van deze superfoods. Zoals Erwten, ajuinen, broccoli, druiven… Erwten bevatten heel veel proteïnes, ajuinen bevatten een enorme hoeveelheid anti-oxidanten, druiven bevatten ook polyfenolen, alsook elke soort thee.

Lees ook :  Hoe Werkt Omega 3 Tegen Haaruitval?

Dus zijn er voor alle superfoods wel altijd goedkopere inheemse alternatieven. Die goedkoper zijn voor de portemonnee, én beter zijn voor het milieu. Een aantal van deze alternatieven voor superfoods worden hier besproken. (1)

Chenopodium quinoa zaden

quinoa

Quinoa zaden bevatten zeer belangrijke stoffen. Onder andere foliumzuur, een hoge hoeveelheid vitamine B en E, IJzer, magnesium en koper. Het bevat alle nodige aminozuren. Het wordt meestal klaargemaakt als een soort vervanging van rijst of couscous.

De goedkopere variant :

linzen

Een goedkopere vervanger van deze superfood is in de eerste plaats de linzen. Ze zijn onder andere hoger in proteïnen en bevatten meer ijzer dan de quinoa zaden. Linzen kunnen worden gebruikt in elk gerecht maar kan evengoed toegevoegd worden aan pasta of soep. Ook erwten is een gelijkaardige voedingsbron ter vervanging van deze superfood en is aanzienlijk goedkoper.

Chiazaden

chiazaad

Chiazaden zitten boordevol omega 3 vetzuren en vezels. Ze worden meestal gemalen en dan in een slaatje of in een bloemmengsel vermengt. Het is niet per se nodig om ze te malen maar de opname is toch een stuk beter. Chia in zijn oorspronkelijke vorm is hard, door de opname van vocht gaan de kleine zaadjes opzwellen en worden ze zachter. Het grote voordeel, naast de enorme hoeveelheid voedingsstoffen, is dat ze smaakloos zijn. Dat betekent dat we ze kunnen toevoegen aan wat we maar willen, het zal de smaak van het oorspronkelijk voedingsmiddel niet veranderen.

De goedkopere variant

Lijnzaden hebben dezelfde samenstelling als het gaat om voedingsstoffen zoals de chiazaden. Ze zijn daarbij nog eens stukken goedkoper en makkelijker verkrijgbaar. En beschermen het lichaam tegen hart-aandoeningen. Lijnzaden bevatten krachtige anti-oxidanten genaamd lignanen. Zij hebben een beschermende werking op het hart en de bloedvaten. Lijnzaden kunnen op talrijke manieren gebruikt worden, we kunnen die toevoegen aan een yoghurt, smoothie, salade of aan brood. Er kan ook gekozen worden om lijnzaadolie te gebruiken. Deze is niet lang houdbaar maar bevat een enorme hoeveelheid omega 3 vetzuren.

Lees ook :  Wanneer En Hoe Moeten We Het Lichaam Ontzuren?

Goji bes

gojibessen

Wordt al duizenden jaren gebruik in de Chinese geneeskunde om allerlei aandoeningen te behandelen. Ze bevatten onder andere veel verschillende vitamines. Maar zeer veel anti-oxidanten. Die de veroudering tegenwerken. Alsook werken de gojibessen als een neutralizer van giftige stoffen in het lichaam. Gojibessen worden gerekend onder de belangrijkste superfoods.

De goedkopere variant

Bessen die nog meer anti-oxidanten bevatten dan de gojibes zijn met name de bosbessen. Die zijn dus eigenlijk de echte superfood. Goedkoper en meer anti-oxidanten dan de gojibes. En voor het afscheiden van giftige stoffen is de abrikoos een heel sterk en goedkoper alternatief.

Acaibes

acaibessen

Hebben eigenlijk een beetje dezelfde werking als de gojibes. Ze zijn rijk aan een bepaalde kleurstof die zeer goed werkt bij ontstekingen omwille van zijn ontsmettende functie. Ook zijn ze goed in het bestrijden van hartziekten.

De goedkopere variant

Weer de bosbessen. Ze bevatten een enorm aantal anti-oxidanten. De bessen die je moet in huis hebben zijn vast en zeker de bosbessen! Die zouden ook vast en zeker moeten gerekend worden onder de superfoods.

Granaatappel

granaatappel superfood

Werden door de oude grieken al gezien als ware superfoods en zijn sinds enkele jaren bij ons ook heel makkelijk verkrijgbaar. Omwille van hun polyfenolen hebben ze een sterke anti-oxiderende werking. Prijs is nogal hoog maar is de laatste tijd wel fors aan het dalen omwille van de grotere vraag naar deze superfood. Het is niet makkelijk om een granaatappel te eten omdat alle besjes afzonderlijk moeten uitgehaald worden. Gelukkig vinden we op Youtube een aantal makkelijke manieren.

De goedkopere variant :

Alle soorten thee en veenbessen bevatten ook deze polyfenolen. Alsook druiven en aardbeien.

De commerciële heisa

Overal wordt er gesproken over deze voedingsmiddelen en over hoe gezond ze wel zijn. Toch zijn ze meestal niet lekker van smaak en zijn ze veel duurder dan onze eigen groenten en fruit. Ze bieden eigenlijk ook geen echte meerwaarde want voor elke superfood zijn er wel een aantal alternatieven met een soortgelijke werking.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven