Wat Zijn De Voordelen Van Spirulina Voor Onze Gezondheid?

Wat is spirulina en welke voordelen biedt het allemaal?

Spirulina komt voortdurend in de belangstelling te staan de laatste jaren. Ik kan me voorstellen dat de meeste mensen hier echter nog nooit over gehoord hebben. En zij die er reeds over gehoord hebben zullen dan waarschijnlijk slechts een vaag idee hebben wat het eigenlijk is. Nog anderen zullen dan weten dat het groen is en er uiteindelijk maar heel vies en raar uit ziet. Toch heeft spirulina enorm veel te bieden voor onze gezondheid. Zo bevat dit voedingsmiddel meer voedingsstoffen dan 99% van alle andere voedingsmiddelen die we te eten krijgen op ons bord. Laat ons even overlopen wat spirulina nu daadwerkelijk is. En vooral wat het allemaal kan betekenen voor ons lichaam.

Wat is spirulina?

spirulina algen rivier waterSpirulina zijn een algensoort. We vinden ze vooral terug in rivieren en meren. Het ziet er eigenlijk een vies hoopje groen uit. Lijkt een beetje op een moerasgebied zoals we vaak zien in natuur documentaires.

Spirulina moet echter eerst mooi schoongemaakt worden om te kunnen verkocht worden. Heel wat gunstige effecten voor onze gezondheid zijn aangetoond waaronder het verlagen van cholesterol, een detoxmiddel voor het hele lichaam. Reinigend voor verschillende virussen waaronder candida en hepatitis. En bevat enorm sterke antioxidanten die ons afweersysteem alleen maar sterker maken.

Er zijn echter heel wat gelijkenissen met chlorella. De werking van beide algen is zeer krachtig en ze bevatten allebei enorme hoeveelheden vitamines en mineralen. Het grote verschil zit hem in de kleur. Spirulina bijvoorbeeld is donker groen. Terwijl chlorella licht groen van kleur is. Ook is de samenstelling anders. Zo wordt spirulina makkelijker opgenomen door het lichaam. Terwijl chlorella een eerder complexere celstructuur heeft, en daar moeilijker kan worden opgenomen in zijn originele vorm.

Spirulina voedingswaarde

Aminozuren en eiwitten

Spirulina bevat alle nodige aminozuren. Het is meteen dan ook één van de weinige voedingsmiddelen die zoveel verschillende aminozuren bevat. Dat is vooral interessant voor vegetariërs en veganisten. Het is dan ook deze groep die het vaakst gebruik maakt van spirulina, en voor wie dit soort voeding zeker niet onbekend zal zijn.

De hoeveelheid eiwitten is ook enorm hoog. Meer dan de helft van de calorieën bestaat uit eiwitten. Dat maakt het meteen het enige voedingsmiddel die zoveel eiwitten bevat in zijn pure vorm.

Er is echter één nadeel aan dit belangrijke voedingsmiddel. De prijs is een stuk hoger dan andere voedingsmiddelen die misschien iets minder eiwitten bevatten. Om die reden wordt het niet meteen gekozen als primaire bron van proteïnes.

Mineralen in spirulina

spirulina smoothieSpirulina bevat per 100 gram maar liefst 13 mineralen. Het zijn er echter meer dan 13, maar de waarde was te klein om vermeld te worden. Sommige bronnen gaan uit van 19 mineralen. We gaan het hier echter houden op 13 omdat we daar de gedocumenteerde hoeveelheid van hebben.

Lees ook :  6 Voordelen Van Borstvoeding Voor De Moeder

We zien onder meer :

Wat ons meteen opvalt is de hoge hoeveelheid ijzer die we terugvinden in de pure vorm van spirulina. Daarnaast hebben we ook jodium die ons gaat beschermen tegen radioactief afval of radioactiviteit waar nu meer en meer in de actualiteit over wordt gesproken.

Bescherming tegen ijzergebrek

ijzertekort vermijden spirulinaDeze hoge hoeveelheid ijzer zal bescherming bieden tegen bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort. Wanneer we weten dat de aanbevolen hoeveelheid voor mannen 8 mg betreft en voor vrouwen 18 mg. Dan zien we dat met spirulina reeds 10 keer of 5 keer de aanbevolen dosis krijgen voor mannen en vrouwen.

Dat is dan weer vooral voor veganisten en vegetariërs belangrijk als bescherming tegen een ijzertekort. Omdat zij daar wel een hoger risico op hebben, doordat ze geen heemijzer kunnen innemen via dierlijke voeding. Maar omdat ze zijn aangewezen op non-heemijzer die moeilijker door het lichaam wordt opgenomen. Een dosis spirulina erbij zal dit dus zeker helpen oplossen.

IJzer is vooral belangrijk bij het aanmaken van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zullen ook instaan om een bepaald eiwit hemoglobine aan te maken. Dat zal ervoor zorgen dat er zuurstof kan worden getransporteerd doorheen de bloedvaten naar alle cellen in het lichaam. Die zullen op hun beurt de zuurstof doorgeven aan de weefsels en organen die zuurstof nodig hebben om hun processen uit te voeren. Een tekort aan ijzer zal heel dit proces in de water sturen en ervoor zorgen dat we vermoeid worden.

Vooral zwangere vrouwen en vrouwen die nog steeds menstrueren hebben hier een verhoogd risico op. Maar ook mensen die dierlijke voeding gaan vermijden kunnen een verhoogd risico lopen. Omdat de ijzer uit dierlijke voeding beter op te nemen is door het lichaam.

Bescherming tegen radioactiviteit

We hadden het vernomen via de actualiteit, iedereen zou moeten jodium tabletten kopen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke aanslagen op de kerncentrales in België en Nederland. Met spirulina krijgen we 1.8 mg jodium en krijgen daarmee ook bescherming tegen radioactiviteit.

Onderzoeken werden uitgevoerd, men zag daar onder meer dan een dosis van 4 tot 5 gram ervoor kan zorgen dat de symptomen en gevolgen van radioactieve besmetting wordt weggewerkt. (1)

Vitamines in spirulina

Waar we 13 mineralen konden in terugvinden, kunnen we dus ook talrijke vitamines in terugvinden. Spirulina zal ons 12 vitamines leveren. Dat zullen er ook wel een stuk meer zijn, maar door zijn lage hoeveelheden worden deze niet vermeld in de voedingswaarde tabellen.

We zien onder meer :

 • Vitamine B1 of Thiamine 4.4 mg
 • B2 of Riboflavine 6.9 mg
 • B3 Niacine of Nicotinezuur 5.9 mg
 • B6 Pyridoxine 18.4 mg
 • B12 160 mcg
 • C 1.4 mg
 • D 240 IU
 • K 1.3 mg
 • Pantotheenzuur 110 mcg
 • Foliumzuur 27 mcg
 • Inositol 64 mg
 • Vitamine E 13 mg
Lees ook :  Het Verband Tussen Zink En Testosteron

De controverse rond vitamine B12

We vinden een enorm hoge hoeveelheid vitamine B12 terug in spirulina. Dat zou voor veel vegetariërs en veganisten betekenen dat ze door een kleine portie spirulina reeds de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zullen halen van deze vitamine B12. Niets is minder waar. Dit soort plantaardige vitamine b12 kan niet worden opgenomen door het lichaam. Het kan dus niet helpen om te zorgen voor een aanbevolen dosis B12.

Maar hier is echter geen reden tot paniek voor de planteneters onder ons. Er zijn voldoende ontbijtgranen, sojaproducten en vleesvervangers voor vegans die een verrijkte vorm van de vitamine B12 bevatten.

De voordelen van spirulina

Voedingstekort helpen voorkomen

Zoals we reeds hebben gezien bevatten spirulina een enorme lijst voedingsstoffen. Met z’n 13 mineralen en 12 vitamines. Met ook meer dan de helft eiwitten waarbij we de volledige aanbevolen hoeveelheid aminozuren kunnen halen uit één voedingsmiddelen zitten we goed met spirulina. We kunnen dit dus heel goed gebruiken om een eventueel voedingstekort te vermijden.

spirulina poederVooral voor ijzer, zink, vitamine D, E, B, seleen, kalium en fosfor is dit een uitstekend voedingsmiddel. Ze bevatten zeer hoge hoeveelheden die we als aanvulling op ons dieet kunnen gebruiken als bescherming om geen tekort op te stapelen.

Een ander groot voordeel, dan vooral voor veganisten en vegetariërs terug. Is dat ze DHA bevatten. DHA is een lid van de omega 3 familie die we normaal louter en alleen terugvinden in dierlijke voedingsmiddelen. Vooral dan in vis en in zeevruchten. We kunnen een degelijke hoeveelheid DHA halen uit spirulina, waardoor het dus ook voor vegans en vegetariërs makkelijker wordt om de dagelijkse aanbevolen dosis DHA te halen zonder daarvoor een biologisch omega 3 supplement te moeten nemen.

Ondersteunt de beenderen en het skelet

Spirulina bevat een gunstige hoeveelheid calcium die we anders uit zuivel moeten halen. dat zal een beschermend effect geven op ons skelet en voor onze beenderen. Dankzij de hoeveelheid vitamine D zijn we ook goed in staat om deze calcium op te nemen in het lichaam. Naast calcium krijgen we ook magnesium en fosfor. Wat ook zal helpen het skelet te ondersteunen.

Cholesterolverlagend

Spirulina zal het cholesterol verlagen. We zien hier vooral een daling van het LDL cholesterol. Dat is het slechte cholesterol. Daarvan willen we dus geen hoge waarde. Teveel LDL cholesterol voor een langere periode zal de vorming van plak gaan bevorderen aan de wanden van de bloedvaten. Dit zal ervoor zorgen dat de bloeddruk gaat stijgen en de bloedsomloop verstoord wordt.

Daarnaast krijgen we ook een daling van de triglyceriden. Nog een precursor van plak aan de bloedvaatwanden. We zien via wetenschappelijke onderzoeken onder meer een daling van 10% van de LDL dcholesterol.

En we zien ook een daling van 15% van de triglyceriden in het lichaam. (2) Men stelde ook vast dat hoe hoger de dosis werd die men gebruikte, hoe gunstiger de resultaten werden. Al kunnen we natuurlijk wel geen enorm hoge dosissen spirulina gebruiken.

Lees ook :  Voordelen van groenlipmossel voor onze gezondheid

We zouden mede door de hoge hoeveelheid ijzer en andere mineralen, problemen kunnen ondervinden met de maag en de darmen. Wat dan kan leiden tot diarree of andere problemen.

Gaat veroudering tegen

spirulina voordelenSpirulina zal helpen om de veroudering tegen te gaan. Omdat het zo rijk is aan antioxidanten, en het vooral de vrije radicalen zijn die uiteindelijk schade zullen toebrengen aan de cellen van onze huid. Door deze vrije radicalen te bestrijden, via de antioxidanten krijgen we dus een beschermend effect op onze huid en gaan we de veroudering tegen gaan.

Menstruatiepijn PMS of overgangsproblemen

Wanneer we last hebben van buikpijn of van een opgeblazen gevoel dan kunnen we dankzij spirulina ook deze problemen bestrijden. De planten hebben een ontspannend effect op het lichaam, ze gaan ontstekingen tegen en zullen de pijn kunnen afremmen. Dit kan ook gebruikt worden tijdens de overgang wanneer we met krampen te maken hebben.

Candida

Spirulina heeft een aantal bestandsdelen die zullen werken als een antibacterieel middel. Dat kan ons helpen om bepaalde problemen zoals candida aan te pakken. Candida is niet schadelijk, het zal ook geen ernstige problemen veroorzaken. Het kan echter de geur van de vagina enorm veranderen. Dat kan het plezier tijdens de seks ernstig verstoren. Het kan zelfs leiden tot schaamte en het libido doen kelderen.

Spirulina zal helpen om binnen de kortste keren het virus uit te roeien en daardoor het immuunsysteem terug aansterken.

Goed voor onze ogen

Spirulina is een uitstekend supplement voor de mensen die de gezondheid van hun ogen willen verbeteren. Deze groene algen bevatten namelijk een relatief hoge hoeveelheid vitamine A. En die stof is natuurlijk van groot belang voor het behouden van gezonde ogen.

Om deze reden kunnen we dus ook de gezondheid van de ogen verhogen, door de hoeveelheid vitamine A in ons lichaam te verhogen. Om even een vergelijking te maken, spirulina bevat 10 keer de hoeveelheid vitamine A als wortelen. Wortelen die meestal bekend staan als één van de betere voedingsmiddelen met vitamine A.

Spirulina bijwerkingen

spirulina capsulesWe hebben het nu gehad over alle mogelijke voordelen van spirulina. Maar net zoals bij elk voedingsmiddel zijn er natuurlijk ook bijwerkingen verbonden aan het gebruik van spirulina.

Men raadt aan om niet meer dan 25 gram per dag te gebruiken. Dit komt omdat er verschillende bijwerkingen verbonden zijn aan hogere hoeveelheden van de plant.

Eerst en vooral krijgen we te maken met problemen met onze spijsvertering. Daarnaast kan een allergie optreden. Het is daarom niet aangeraden een hoge dosis te gebruiken. althans zeker niet in het begin, wanneer het lichaam echter zich kan aanpassen aan het nieuwe voedingsmiddel. Dan kunnen we het risico op bijwerkingen omlaag brengen. Spirulina kan alleen worden genomen uit een extract. Je kan spirulina hier online bestellen.

Om zeker te zijn van geen bijwerkingen te ervaren gebruiken we dus best een gemiddelde dosis van 25 gram. We hebben hiervoor een enorme hoeveelheid vitamines, eiwitten, mineralen en vooral antioxidanten. Zij zullen bescherming bieden voor het lichaam tegen allerlei ziektes en kunnen ons dus in het algemeen een stuk gezonder maken.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven