Wat is de functie van seleen of selenium? Voeding met seleen

Selenium het recent ontdekte mineraal

Selenium giftig of gezond?

Selenium is nog niet lang bewezen als zijnde een essentiële bouwstof voor de mens. Het is zo’n 55 jaar geleden ontdekt door wetenschappers die er onderzoek naar deden. Echter was het gekend als een giftige stof.

Vooral bij de boeren die leefden in gebieden waar veel aanwezig was in de grond. De koeien die van het gras aten werden vaker ziek als normaal. Dit door de giftige elementen in het mineraal. Er is echter geen grote barrière tussen de aanbevolen dosis en een dosis waarvan symptomen van vergiftiging kunnen optreden zoals haarverlies.

Er wordt 100 microgram per dag aanbevolen. Maar er kunnen reeds bij 3 x de dagelijkse dosis al problemen optreden. Toch is het van onschatbare waarde voor het menselijk lichaam. Zo vermindert het onder andere de kans op kanker en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

hartproblemen vermijden seleen

Functie van selenium

Noten bevatten enorm veel seleen, maar ook vlees en zuivel bevat een redelijk hoge dosis selenium. Verder zit het mineraal in groenten en in volkoren. In ons lichaam is het vooral te vinden in het bloed, de alvleesklier, de lever en in de nieren.

Lees ook :  Natto Of Natto Kinase Voordelen Voor Onze Gezondheid

Het behoort tot een zeer belangrijk anti-oxidant namelijk glutathionperoxidase. Zo is het van groot belang bij het voorkomen van aderverkalking. Selenium zorgt er ook voor dat zware metalen, die we hedendaags meer en meer binnen krijgen via allerlei producten, onschadelijk gemaakt worden.

Onderzoek naar het effect van selenium

In de afgelopen 55 jaren zijn er een hoog aantal onderzoeken gedaan naar het effect van selenium op het menselijk lichaam. Niet alleen door wetenschappers maar ook door een hoog aantal alternatieve genezers.

Zo werd onder andere ontdekt dat mensen die lijden aan de ziekte van alzheimer een lager niveau aan het mineraal hadden in hun lichaam. Ook werd reeds aangetoond dat mensen met reuma er goed aan doen om hun dagelijkse dosis te consumeren. Zo vermindert het zwellingen en pijn.

Het zou ook positief werken op het immuunsysteem in het algemeen. Bijna iedereen heeft een tekort aan selenium in de westerse landen. Daarom is het zeker niet af te raden om een supplement in te nemen. Toch moet er dan zeker rekening gehouden worden dat de dagelijkse aanbevolen dosis niet mag overschreden worden. Bij een “groot” teveel aan het mineraal kunnen er verschijnselen optreden zoals haarverlies, maar ook het verliezen van je tanden kan te wijten zijn aan teveel selenium. Let er dus zeker mee op.

Lees ook :  Agaricus Blazei Murill Voordelen en Voedingswaarde

Fruit met veel selenium

voeding met seleen

Fruitsoorten met veel seleen

Je hebt tussen de 50 en 70 microgram selenium of seleen nodig per dag om te voldoen aan de dagelijkse behoefte.

Selenium of seleen speelt ook een rol in het neutraliseren van vrije radicalen die je beschermen tegen chronische aandoeningen zoals hart en vaatziekten en verschillende soorten kanker.

Terwijl fruit vergeleken met vlees, noten en volkorenproducten weinig seleen bevat. Sommige fruitsoorten bevatten zelfs geen enkele hoeveelheid.

Toch zijn er enkele fruitsoorten die een degelijke dosis bevatten.

Dadels

dadels

één kopje dadels geeft je de hoogste dosis van alle fruitsoorten. Met één kopje krijg je al 4,4 microgram van dat mineraal naar binnen. Je kan ze zo eten, je kan ze eventueel ook mengen in brood of in cake. Het is dus zeker aangewezen om dadels in je dagelijkse dieet te introduceren indien je een hogere inname van het mineraal innemen. Tip om ze te eten zijn bijvoorbeeld met een topje yoghurt met honing.

Bananen

Een van de meest bekende en makkelijkst verkrijgbare fruitsoort. Bananen zijn ook een zeer gezonde bron van selenium. Een banaan bevat ongeveer 3 microgram. Door een banaan bij het ontbijt te eten of een banaan te eten na het middagmaal kan je je dagelijkse dosis een beetje ophogen.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Manuka Honing? Voordelen En Eigenschappen

Rozijnen

rozijnen seleenvoeding

Naast alle andere voordelen van rozijnen zijn ze ook een enorm goede bron van selenium. Een handje rozijnen bevat al 1 microgram. Daarbij zijn rozijnen heel makkelijk te mengen in allerlei snacks en ontbijtgranen.

Bessen

Terwijl bessen niet zoveel selenium of seleen bevatten als de andere fruitsoorten hier beschreven. Ze bieden toch meer dan alle andere fruitsoorten. Het varieert van bes tot bes maar de hoeveelheid bedraagt tussen 0.5 en 1 microgram. Een goede tip is het maken van confituur om te mengen in yoghurt of om op het brood te smeren.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven