Waarom Zijn Pompoenpitten Zo Gezond?

Hoe gezond zijn pompoenpitten?

Je hebt vast wel eens soep gemaakt met pompoen en daarna zonder het goed en wel te beseffen de zaden weggegooid. De volgende keer dat je soep klaarmaakt zal je echter deze feiten kennen.

Met een enorme variëteit aan voedingstoffen zoals onder andere magnesium, koper, eiwitten, zink… zijn pompoenpitten een ware voedingsbom. Verpakt in een klein pitje.

pompoenpitten gezond

Ze bevatten ook plantaardige fytosterolen. Dat zijn stoffen die de cholesterol doen dalen. Doordat ze een gelijkaardige werking hebben als cholesterol zorgen ze ervoor dat cholesterol zich niet kan vasthechten waardoor het lichamelijk cholesterol uitgescheiden wordt.

De zaadjes zijn ook hoog aan anti-oxidanten. Anti-oxidanten die ons beschermen tegen ziekte en vermoeidheid. Het versterkt op die manier het immuunsysteem. Pompoenpitten moeten niet in de koelkast bewaard blijven. Daardoor zijn ze enorm flexibel om mee te nemen wanneer je gaat wandelen of gaat picknicken.

Mineralen in pompoenpitten

Een kwart kopje bevat de helft van het nodige magnesium dat men per dag nodig heeft. Dat zorgt ervoor dat het pompen van het hart vlotter verloopt, een gezonde tand en botten formatie, relaxatie van de bloedvaten enzovoort. Er werd aangetoond dat magnesium een positief effect heeft op de bloeddruk en helpt om een plotse hartaanval te voorkomen. Ondanks magnesium in heel veel voedingsstoffen aanwezig is, zijn er toch bijna 3 op 4 die een tekort hebben aan magnesium in hun lichaam.

Lees ook :  12 Krachtige Voordelen Van Granaatappel Voor de Gezondheid

Pompoenpitten zijn een rijke bron aan zink. Zink is belangrijk voor het lichaam. Zo is zink belangrijk voor het groeien van de cellen, voor je slaap, je humeur, je smaak en geur, de ogen en de huid, het regelen van de suikerspiegel en het mannelijke hormoon testosteron.

Heel veel mensen hebben een tekort aan zink. Een tekort aan zink kan gepaard gaan met vaak ziek worden, vermoeidheid, depressie, niet geconcentreerd zijn… Bij mannen heeft een tekort aan zink een zeer negatieve invloed op het libido.

Afvallen met Omega 3

pompoen omega 3

Rauwe noten en zaden, zoals pompoenzaadjes zijn de beste bronnen van omega 3 vetzuren. We hebben ze allemaal nodig. Omega 3 vetzuren bestaan uit 3 groepen. ALA, EPA en DHA. ALA is de plantaardige omega 3 vorm die we binnenkrijgen.

In het lichaam worden ze dan omgezet in EPA en DHA. Om die reden is pompoenzaadolie heel goed voor het verzekeren van voldoende Omega 3 vetzuren in het lichaam.

De vetzuren zullen ervoor zorgen dat het metabolisme gaat versnellen waardoor we ook makkelijker kunnen afvallen.

Invloed pompoenpitten op de prostaat

Men heeft de werking van pompoenpitten op de prostaat reeds verschillende keren onderzocht en kwam tot de conclusie dat de pitten kunnen helpen om een vergrote prostaat te helpen voorkomen. (1)

Diabetes

Studies met dieren hebben aangetoond dat pompoenpitten de suikerspiegel regelt en kan helpen met het voorkomen van diabetes type 2.

Lees ook :  13 vergeten groenten recepten en hoe je ze lekker maakt!

Het zijn hoofdzakelijk de vetten die ervoor gaan zorgen dat we minder hoge pieken gaan aantreffen in de bloedsuikerwaarden. Ook het hoge gehalte aan vezels zullen de bloedsuikerspiegel binnen de perken houden.

Dit is allemaal goed nieuws voor mensen met overgewicht of insulineresistentie. Die kunnen dus genieten van een dagelijkse portie pompoenpitten en op die manier bescherming krijgen tegen diabetes.

Depressie

Voor vrouwen die te maken hebben met depressie of angstige gevoelens kunnen de pompoenpitten ook heel wat goeds betekenen. Volgens de Universiteit van Maryland kan een milde tot gematigde depressie worden behandeld door het regelmatig eten van pompoenpitten.

Het is vooral de stof tryptofaan die daarvoor verantwoordelijk zou zijn.

Bloeddruk

Pompoenpitten zijn rijk aan gezonde vetten, anti-oxidanten en vezels. Vooral in combinatie met andere zaden zijn ze goed voor de optimale gezondheid van het hart.

Het zijn vooral zijn cholesterolverlagende effecten, de LDL cholesterol wordt verminderd door de vele belangrijke voedingsstoffen in de pitten.

Daarnaast wordt ook de hoge bloeddruk geregeld en kan het gebruikt worden in een gezond dieet om een hoge bloeddruk te behandelen.

Het hangt natuurlijk af van de ernst van de bloeddruk. Vaak zal dit niet voldoende zijn om terug een normale bloeddruk te halen. Maar kan misschien de nood aan medicatie wat verlagen.

Tryptofaan om de gemoedstoestand te regelen

Pompoenpitten zijn een uitstekende bron van tryptofaan, een aminozuur die ervoor gaat zorgen dat serotonine gaat toenemen.

Serotonine zal helpen om de gemoedstoestand te regelen en zal bijdragen aan een beter welzijn. Het zal er ook voor zorgen dat voldoende melatonine kan worden aangemaakt zodat we makkelijk kunnen slapen.

Lees ook :  Wat is beter? Krill olie of visolie?

Testosteron

Doordat ze zo rijk zijn aan onverzadigde vetten en vele andere belangrijke voedingsstoffen als zink zijn ze zeer nuttig om het testosteron op peil te houden.

We weten van zink dat het helpt om testosteron aan te maken. Ook werkt zink als antioxidant in het lichaam dus zullen we ook bescherming krijgen tegen allerlei ziektes en aanvallen van buitenaf.

Pompoenpitten in je dieet toevoegen

Het is natuurlijk wel zo dat bij organische voeding je de meeste voordelen kunt halen uit de zuivere versie. Echter zijn verse pompoenpitten eerder smaakloos.

Ze zijn het lekkerst wanneer je ze roostert in de oven. Let daarbij wel dat je ze niet roostert op een temperatuur boven de 175 graden. Anders rooster je alle voedingsstoffen bijna weg die aanwezig zijn in de zaden. Best rooster je ze op een temperatuur van 100 – 120 graden Celsius en niet langer dan 5 – 10 minuten.

Waar kan ik pompoenpitten kopen?

Pompoenpitten zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten of bio-winkels. Er hangt echter een hoog prijskaartje aan vast. Ze kunnen snel tot 4 euro kosten per 100 gram. Waarom ze zo duur zijn heeft voor een deel te maken met de grootte van een pompoen en de weinig hoeveelheid zaden die er in aanwezig zijn. Je betaalt een deel voor de pompoen wanneer je de pitten aankoopt. Online kan je ze makkelijk en snel kopen. Daar vind je hoge kwaliteit pompoenpitten.

Deel dit bericht

Scroll naar boven