Omega 3 Bij Fibromyalgie en CVS

Omega 3 Tegen fibromyalgie en chronisch vermoeidheid syndroom

Omega 3 vetzuren zijn een belangrijke voedingsstof. Ze worden vaak genomen in de vorm van een supplement. Dat kan dan via omega 3 supplementen of door bijvoorbeeld krill olie te gebruiken.

We vinden ze echter ook terug in plantaardige voedingsmiddelen zoals lijnzaden, chiazaden en walnoten. Hoewel we daarin enkel en alleen de ALA of alfa-linoleenzuren krijgen. Die moeten in het lichaam worden omgezet naar EPA en DHA. Daardoor kan slechts een zeer kleine hoeveelheid van de ALA vetzuren daadwerkelijk worden opgenomen.

Het is om die reden toch een stuk beter indien we onze omega 3 vetzuren halen uit zeevruchten of vis.

Omega 3 vetten behoren tot de onverzadigde vetzuren en hebben een groot aantal voordelen te bieden voor het lichaam.

Voorbeelden daarvan zijn:

 • Preventief tegen hartziekten
 • Gunstig effect op de bloedsuiker
 • Verlaagd risico op verschillende soorten kanker
 • Kan gebruikt worden bij artrose en reuma om de pijn te verzachten
 • Mentale problemen vermijden
 • Bloeddruk verlagen
 • Ontstekingen verminderen
 • Hersenfunctie stimuleren

Een groot deel van deze voordelen kunnen daarom worden gebruikt als preventie tegen verschillende ziekten. Denk maar aan alzheimer, depressie, diabetes …

Lees ook :  Voeding voor de nieren om ze terug in optimale gezondheid te brengen

Fibromyalgie en CVS

fibromyalgie en cvs omega 3

Ook fibromyalgie en CVS horen bij de voordelen van omega 3. Zeker wanneer we het hebben over het onderdrukken van de ontstekingen in het lichaam. EPA en DHA vetzuren uit de omega 3 familie hebben een ontstekingsremmend effect in het lichaam.

Ze zullen er daarom voor zorgen dat oxidatieve schade aangebracht door vrije radicalen kan worden bestreden.

Omega 3 supplementen hebben kunnen aantonen dat ze ontstekingen afremmen en daardoor gunstig kunnen zijn bij mensen met fibromyalgie en CVS.

We kunnen er echter de chronische ziektes niet mee genezen. Wel kunnen we de pijn en problemen die ontstaan als gevolg van de aandoening, ernstig verminderen. Waardoor heel wat minder medicijnen nodig zijn. Dat zal automatisch ook zorgen voor een verminderde hoeveelheid bijwerkingen die we kunnen ontvangen van deze medicijnen.

Hoeveel omega 3 innemen per dag?

omega 3 supplementen

Hoewel de waarden mekaar vaak tegenspreken. Om die reden kunnen we niet meteen een ideale aanbevolen hoeveelheid vermelden. We kunnen wel zeggen dat dosissen boven de 3.000 mg niet worden aangeraden.

Vooral dan door het bloedverdunnende effect van omega 3. Mensen die bijvoorbeeld medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk of medicijnen nemen om het bloed te verdunnen dienen extra voorzichtig te zijn met deze supplementen. Zij vragen daarom beter eerst raad bij de huisarts.

Lees ook :  Omega 3 Tegen Buikvet? Hoe Goed Werkt Dat?

Omega 3 in de voedingomega 3 voeding

Zoals we reeds hebben gezegd vinden we de vetzuren zowel terug in plantaardige voeding als in dierlijke voeding. Het verschil tussen deze twee soorten voeding is niet alleen de soort voeding. In plantaardige voeding zoals lijnzaden, chiazaden en andere noten en zaden vinden we vooral ALA vetzuren terug. Deze ALA vetzuren dienen eerst worden omgezet in DHA en EPA. Dat gaat soms zeer moeizaam. Hoewel de exacte hoeveelheid niet vaststaat, toch kunnen we ervan uitgaan dat er niet meer dan 5% DHA en EPA kan worden aangemaakt uit een bepaalde hoeveelheid ALA vetzuren.

De DHA en EPA vetzuren zijn de vetten die de voordelige werking hebben op het lichaam. Het is dus niet aangeraden om onze hoeveelheden louter en alleen uit plantaardige voeding te halen.

We kiezen daarom beter uit vis of zeevruchten. De voorbeelden zijn enorm. We kunnen kiezen voor :

 • Zalm
 • Tonijn
 • Sardines
 • Forel
 • Garnalen
 • Oesters
 • Mosselen
 • Kreeft
 • Krab
 • Andere vissoorten en zeevruchten

Aangeraden wordt om toch zeker 2 keer per week één van deze voedingsmiddelen toe te voegen aan ons dieet.

We kunnen natuurlijk ook kiezen om een omega 3 supplement te gebruiken of om krill olie te gebruiken.

Het verschil tussen krill olie en visolie is louter en alleen de werking. Ze bevatten dezelfde hoeveelheid vetzuren. Maar de vetten in de krill olie zijn zuiverder en hebben een krachtigere werking in het lichaam.

Lees ook :  Waarom Zijn Pompoenpitten Zo Gezond?

Ze kunnen daarnaast ook beter worden opgenomen en zijn daarom gunstiger. Dat is dan ook de hoofdreden waarom krill olie toch een stuk duurder is dan visolie.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven