Wat is een Nachtschade allergie?

Groenten van de nachtschade familie kunnen allergische reacties uitlokken. De nachtschade familie bevat onder meer tomaten, paprika, aardappelen en ashwagandha. Eerst en vooral moeten we zeggen dat een nachtschade allergie zeer zeldzaam is. Het komt zeer weinig voor maar kan bij de mensen die er last van hebben wel voor ernstige problemen zorgen.

Een persoon met een nachtschade allergie kan problemen ondervinden tijdens het ademhalen. Er kan een plots warm gevoel optreden of we kunnen last krijgen van eczeem bij het eten van deze groenten.

Nachtschade allergie betekent een overgevoeligheid voor voedingsmiddelen omdat ze onvoldoende kunnen worden verteerd. Dat kan een reeks van symptomen uitlokken. Vooral dan symptomen die te maken hebben met onze spijsvertering.

aubergine nachtschade

Wat is nachtschade?

Nachtschade is een familie van planten die bijna 3.000 soorten omvat. Veel mensen kennen de bekendste leden van de nachtschade zoals aardappelen, tomaten, paprika, aubergine en verschillende bessensoorten.

De meeste soorten van de nachtschade zijn niet eetbaar. Sommige zijn zelfs giftig en kunnen ervoor zorgen dat we zelfs sterven wanneer we ze eten. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de belladonna of wolfskers.

 Wat is een nachtschade allergie?

Nachtschades omvatten een groep chemische stoffen, genaamd alkaloïden. Deze kunnen giftige bestandsdelen bevatten. Dat is eigenlijk ter bescherming tegen ziektes. Alkaloïden die we vooral terugvinden in nachtschades zijn solanine, nicotine en capsaicine. Een allergie voor deze stoffen is zeldzaam, maar kan dus toch voorkomen.

Lees ook :  Lijst Met Meer Dan 30 Kaliumrijke Voedingsmiddelen!

Veel mensen lijden met deze allergie lijden dan aan bepaalde symptomen na het innemen van deze stoffen. De hoogste concentratie vinden we terug in de stengels, bladeren en in de onrijpe vruchten. Het is daarom sterk af te raden om groene en onrijpe aardappelen te eten. Ook groene tomaten eten wordt sterk afgeraden.

Symptomen van nachtschade allergie

De belangrijkste symptomen die kunnen optreden, na het eten van deze groenten zijn:

 • Jeuk
 • Roodheid van de huid
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Overmatige aanmaak van speeksel
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Ontstekingen
 • Huidproblemen (eczeem, acne)

Nachtschade Intolerantie

De intolerantie bij nachtschades wordt niet meteen gezien als een allergie. Het zal in de meeste gevallen enkel effect hebben op de spijsvertering. De symptomen zijn dan ook minder ernstig dan bij een allergische reactie. Een intolerantie is hoofdzakelijk het gevolg van een tekort aan enzymen om de nachtschades te verteren. Dit kan in sommige gevallen opgelost worden wanneer we deze intolerantie ervaren als gevolg van een vitamine of mineralentekort.

aardappelen nachtschade

Symptomen die dan optreden zijn:

Behandeling nachtschade allergie

Mensen die denken te maken te hebben met een nachtschade allergie of een intolerantie kunnen een dagboek bijhouden  met wat ze eten. Dit kan vooral bij mensen met een intolerantie leiden tot het voorkomen van het probleem. Wanneer we zien dat we bij het eten van een bepaald gerecht de symptomen ervaren en bij het eten van een ander gerecht de symptomen niet ervaren. Dan kunnen we nagaan welke verschillende ingrediënten we gebruikt hebben. En kan het probleem in veel gevallen reeds opgelost worden.

Lees ook :  Snel afvallen met deze 4 voedingsmiddelen

dagboek nachtschade allergie

Bij een allergie is dit natuurlijk helemaal anders. Toch is het nog steeds belangrijk om een dagboek bij te houden. Omdat we misschien niet bij elk voedingsmiddel van de nachtschade een allergie zullen opmerken.

Wanneer we symptomen van een nachtschade allergie ervaren kunnen we één maand lang geen voedingsmiddelen eten die tot deze familie behoren. En dan na een maand terug proberen om voedingsmiddel per voedingsmiddel terug te introduceren. Er is namelijk een kans dat de symptomen niet meer voorkomen.

Indien de symptomen te ernstig zijn, dan vermijden we beter voor altijd alle groenten van de nachtschades. We kunnen ook een diëtist of dokter raadplegen.

De dokter kan dan aan de hand van een aantal onderzoeken nagaan met welke vorm van allergie we te maken hebben. Dat kan door middel van een simpele priktest of door middel van een bloedtest.

Alternatieven nachtschade

Voor elk voedingsmiddel van de nachtschades kunnen we eigenlijk een alternatief gebruiken. Dat is dan ook de beste manier om deze ellendige allergische reacties te vermijden. De alternatieven zijn gelijkaardig van smaak en textuur.

zoete aardappelen

 • Aardappelen : zoete aardappelen
 • Tomaten : bieten, wortelen
 • Aubergine : paddenstoelen
 • Paprika : radijzen, selder
 • Cayenne peper : zwarte peper, witte peper
 • Paprika (specerij) : komijn, kurkuma longa
 • Bosbes : blauwe bessen
 • Goji bessen : veenbessen, rozijnen
Lees ook :  Magnesiumvoeding: Beste 20 Voorbeelden van Magnesium Voeding

Nachtschade allergie gevaarlijk

Sommige aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de symptomen van nachtschade erger worden. Wanneer we te maken hebben met reeds bestaande problemen met onze spijsvertering zoals maagzuur, gasvorming, opgeblazen gevoel, ziekte van Crohn en prikkelbare darmsyndroom. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat de nachtschades deze problemen erger kunnen maken.

Ook mensen die last hebben van auto-immuunziektes zoals artrose kunnen door het eten van nachtschades te maken krijgen met ontstekingen van de huid. Al zijn hiervoor ook geen wetenschappelijke bewijzen gevonden. Toch wordt dit algemeen aangenomen als waarheid. Terwijl andere bronnen dan weer het omgekeerde beweren. Het beste wat we in dit geval kunnen doen is een dagboek bijhouden en op die manier merken of we al dan niet te maken krijgen met symptomen.

Besluit

Een nachtschade allergie is zeldzaam, zeer zeldzaam zelfs. Toch kunnen bij de mensen die hier last van hebben, ernstige symptomen ontstaan. De beste manier om na te gaan of we hiermee te maken hebben is door deze voedingsmiddelen tijdelijk uit ons dieet te weren. Om ze enkele weken later terug stap voor stap te introduceren.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven