Top 5 Van De Meest Nitraatrijke Groente!
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: december 26, 2015 om 3:31 pm
Laatste update: januari 19, 2017

groentenNitraat is een zout van salpeterzuur en kan worden gevonden in bepaalde nitraatrijke groente, fruit en granen. Het wordt ook vaak toegevoegd aan charcuterie zoals salami en bacon. Ze worden toegevoegd omdat ze er zouden voor zorgen dat het vlees de kleur behoudt, maar ook om de groei van bacteriën tegen te gaan.

Eén nitraatrijke groente of fruitsoort kan voor de gezondheid heel wat voordelen bieden. Echter kunnen sommige nitraten omgezet worden tot nitriet in het lichaam. Dat kan dan weer nitrosamine aanmaken en voor negatieve effecten zorgen.

Hoewel vitamine C ervoor zorgt dat de omzetting naar nitrosamine wordt tegengehouden. Om die reden is het nitraat uit een nitraatrijke groente of fruitsoort beter voor de gezondheid en zorgt voor veel minder problemen dan vlees met een hoge hoeveelheid toegevoegd nitraat.

Nitraat is essentieel voor de plant en wordt opgenomen via de aarde. Om die reden komt nitraat bijna in alle groenten en fruit voor. Meststoffen bevatten ook nitraat en dat is de reden waarom men soms nog resten kan zien liggen op de nitraatrijke groente. Dit dien je dan eerst te wassen vooraleer je die gaat gebruiken, omdat andere potentieel giftige stoffen in de meststoffen voor problemen kunnen zorgen.

Er is duidelijk een verschil tussen de groenten.

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Zo heb je een nitraatrijke groente,

maar ook nitraatarme groente.

Hieronder vind je een lijst met de verschillende soorten nitraatrijke groente

Gemiddeld is de hoeveelheid nitraat lager in fruit dan in groente. Zeker de groenten die in de grond gekweekt zijn of waarvan de wortel wordt gebruikt voor consumptie bevatten heel wat nitraat. Veel hangt ook af van de grond waarin ze zijn verbouwd. Is de grond laag aan nitraat, dan zal de groente of fruitsoort ook niet veel nitraat bevatten.

wortelenVeel groenten, zeker de groenten waar de wortel van gebruikt wordt. Worden gekweekt in een grond waar een hoge concentratie nitraat aanwezig is. Deze nitraatrijke groente zijn :

  • Bieten
  • Wortelen
  • Groene bonen
  • Spinazie
  • Peterselie
  • Witte kool
  • Radijs
  • Selder
  • Mergkool
  • Salade

Natuurlijk hangt de hoeveelheid nitraat af van de bodem waarin ze zijn geteeld. Dus bieten die gekweekt zijn in Nederland kunnen verschillen met bieten die gekweekt zijn in België. Wanneer sap wordt gemaakt van een verse nitraatrijke groente, dient dit sap zo snel mogelijk opgedronken te worden. De reden daarvoor is dat hoe langer het sap van een nitraatrijke groente blijft staan. Des te meer nitraat wordt omgezet in nitriet.

Hieronder vind je de lijst met de meest compact nitraatrijke groente

Rucola

rucola nitraatrijke groenteStaat bekend als de meest nitraatrijke groente in de hele wereld. De volledige naam is de Aragula maar wordt in onze landen gewoon Rucola genoemd. Is heel makkelijk toe te voegen aan elke schotel en behoort zeker bij veel mensen tot hun dieet.

Lees ook :  Het Verband Tussen Zink En Testosteron

Deze salade soort heeft een eerder bittere smaak, daarom wordt het vaak vermengt in andere salades.

Wanneer je niet houdt van salade en toch wilt kunnen profiteren van de voordelen van deze nitraatrijke groente kan je ze in een blender gooien met water en op die manier opdrinken.

Let wel op waar je ze koopt want sommige soorten rucola zijn besproeid met zodanig sterke pesticides dat ze voor problemen kunnen in het hormoonsysteem.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Spinazie

Een ander voorbeeld van een nitraatrijke groente is spinazie. Spinazie wordt onder andere bestempeld als één van de meest gezonde voedingsproducten ter wereld. En dat is zeker geen verkeerde bewering!

spinazie nitraatrijkSamen met rucola staat spinazie ook bovenaan op de lijst met nitraatrijke groenten. Niet te vergeten dat spinazie ook volgepakt is met sterolen en ecdysteroiden. Stoffen die het testosteron verhogen.

Eén van de lekkerste recepten met spinazie is door er simpelweg een soep van te maken. Deze soep is niet zo populair maar is toch enorm lekker!

Hoewel het enorm lekker is om spinazie in een soep te gebruiken kan je wel enkele belangrijke voedingsstoffen om zeep helpen door ze te koken. Daarom is het ook belangrijk om spinazie in zijn verse vorm te gaan eten.

Lees ook :  Is Zout Goed Of Slecht Voor Onze Gezondheid?

Je kan de spinazie gewoon kauwen of ze mengen in een blender met water.

Bieten

Bieten zijn een nitraatrijke groente die kunnen gebruikt worden voor vele verschillende uiteenlopende aandoeningen.

Dat gaat van hoge bloeddruk tot erectiestoornissen.

Dit komt doordat ze de bloedvaten kunnen doen ontspannen, het bloed dunner maken en op die manier de bloeddruk doen dalen en het makkelijker maken om bloed naar de penis te laten vloeien.

Dat wisten de Romeinen al duizenden jaren geleden, Het eten van bieten werd aangeraden alvorens een gevecht en voor activiteiten in de slaapkamer.

Bieten bevatten ook een stof die overtollige oestrogenen uit het lichaam weren.

Selder

Selder behoort zeker tot de top 5 van nitraatrijke groente.

Selder verhoogt de opname van stikstofmonoxide in het bloed en is de perfecte voeding voor mannen die hun mannelijke activiteiten willen verbeteren zoals het testosteron en andere libido gerelateerde oorzaken te verhogen.

IJsbergsalade

ijsbergsalade nitraatDit zal waarschijnlijk bij de meeste mensen de meest gebruikte nitraatrijke groente zijn. Ze wordt in vele gezinnen bijna dagelijks in het dieet vermengd.

De nitraten zijn de hoofdreden waarom ijsbergsalade zo gezond is. Toch zijn er mensen die er niet van houden. De oplossing is dan door ze tussen een boterham te gooien met kaas of vlees. Of ze toe te voegen aan een vettige biefstuk friet, om het toch een beetje gezond te maken. Of in het laatste geval ze te mixen in een blender met water en op te drinken.

Lees ook :  13 vergeten groenten recepten en hoe je ze lekker maakt!

De voordelen van nitraat

Nitraat wordt omgezet door nitriet in het lichaam, bijna vanaf het moment dat het de tong aanraakt. Dit komt door bacteriën die zich op de tong bevonden. Zo lang dat nitriet niet wordt omgezet naar nitrosamine in de maag, wordt nitriet omgezet naar stikstofmonoxide in het bloed. Dat zal de bloedvaten ontspannen.

Op die manier kunnen nitraatrijke groenten ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt en dat het bloed wordt verdund. Door de hoeveelheid stikstofmonoxide in het bloed.

Neveneffecten van nitriet

Echter kan het er ook voor zorgen dat sommige mensen migraine krijgen. Dat komt dan door de negatieve effecten van nitriet die de bloedstroom en bloeddruk ook gaan beïnvloeden. Wanneer je last hebt van migraine en je gebruikt heel vaak een nitraatrijke groente kan je beter raad vragen aan je dokter, de groente ergens anders kopen of een andere groente gebruiken.

Gerelateerde Posts

Lees ook :  Wat is de werking van Avena Sativa?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close