Top 5 Van De Meest Nitraatrijke Groente!

groentenNitraat is een zout van salpeterzuur en kan worden gevonden in bepaalde nitraatrijke groente, fruit en granen. Het wordt ook vaak toegevoegd aan charcuterie zoals salami en bacon. Ze worden toegevoegd omdat ze er zouden voor zorgen dat het vlees de kleur behoudt, maar ook om de groei van bacteriën tegen te gaan.

Eén nitraatrijke groente of fruitsoort kan voor de gezondheid heel wat voordelen bieden. Echter kunnen sommige nitraten omgezet worden tot nitriet in het lichaam. Dat kan dan weer nitrosamine aanmaken en voor negatieve effecten zorgen.

Hoewel vitamine C ervoor zorgt dat de omzetting naar nitrosamine vermindert. Om die reden is het nitraat uit een nitraatrijke groente of fruitsoort beter voor de gezondheid en zorgt voor veel minder problemen dan vlees met een hoge hoeveelheid toegevoegd nitraat.

Waarom is nitraat belangrijk?

Nitraat is essentieel voor de plant en wordt opgenomen via de aarde. Om die reden komt nitraat bijna in alle groenten en fruit voor. Meststoffen bevatten ook nitraat en dat is de reden waarom men soms nog resten kan zien liggen op de nitraatrijke groente. Dit dien je dan eerst te wassen vooraleer je die gaat gebruiken, omdat andere potentieel giftige stoffen in de meststoffen voor problemen kunnen zorgen.

Er is duidelijk een verschil tussen de groenten.

Zo heb je een nitraatrijke groente,

maar ook nitraatarme groente.

Hieronder vind je een lijst met de verschillende soorten nitraatrijke groente

Gemiddeld is de hoeveelheid nitraat lager in fruit dan in groente. Zeker de groenten die in de grond gekweekt zijn of waarvan de wortel wordt gebruikt voor consumptie bevatten heel wat nitraat. Veel hangt ook af van de grond waarin ze zijn verbouwd. Is de grond laag aan nitraat, dan zal de groente of fruitsoort ook niet veel nitraat bevatten.

Lees ook :  Fibromyalgie Symptomen Verzachten Met Natuurlijke Middelen

wortelenVeel groenten, zeker de groenten waar men de wortel van gebruikt. Worden gekweekt in een grond waar een hoge concentratie nitraat aanwezig is. Deze nitraatrijke groente zijn :

  • Bieten
  • Wortelen
  • Groene bonen
  • Spinazie
  • Peterselie
  • Witte kool
  • Radijs
  • Selder
  • Mergkool
  • Salade

Natuurlijk hangt de hoeveelheid nitraat af van de bodem waarin ze zijn geteeld. Dus bieten die gekweekt zijn in Nederland kunnen verschillen met bieten die gekweekt zijn in België. Wanneer men sap maakt van een verse nitraatrijke groente, dient dit sap zo snel mogelijk opgedronken te worden. De reden daarvoor is dat hoe langer het sap van een nitraatrijke groente blijft staan. Des te meer het nitraat zich omzet in nitriet.

Hieronder vind je de lijst met de meest compact nitraatrijke groente

Rucola

rucola nitraatrijke groenteStaat bekend als de meest nitraatrijke groente in de hele wereld. De volledige naam is de Aragula maar heet in onze landen gewoon Rucola. Is heel makkelijk toe te voegen aan elke schotel en behoort zeker bij veel mensen tot hun dieet.

Deze salade soort heeft een eerder bittere smaak, daarom wordt het vaak vermengt in andere salades.

Wanneer je niet houdt van salade en toch wilt kunnen profiteren van de voordelen van deze nitraatrijke groente kan je ze in een blender gooien met water en op die manier opdrinken.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van L-arginine Op Ons Lichaam?

Let wel op waar je ze koopt want sommige soorten rucola zijn besproeid met zodanig sterke pesticiden dat ze voor problemen kunnen in het hormoonsysteem.

Spinazie

Een ander voorbeeld van een nitraatrijke groente is spinazie. Spinazie wordt onder andere bestempeld als één van de meest gezonde voedingsproducten ter wereld. En dat is zeker geen verkeerde bewering!

spinazie nitraatrijkSamen met rucola staat spinazie ook bovenaan op de lijst met nitraatrijke groenten. Niet te vergeten dat spinazie ook volgepakt is met sterolen en ecdysteroiden. Stoffen die het testosteron verhogen.

Een van de lekkerste recepten met spinazie is door er simpelweg een soep van te maken. Deze soep is niet zo populair maar is toch enorm lekker!

Hoewel het enorm lekker is om spinazie in een soep te gebruiken kan je wel enkele belangrijke voedingsstoffen om zeep helpen door ze te koken. Daarom is het ook belangrijk om spinazie in zijn verse vorm te gaan eten.

Je kan de spinazie gewoon kauwen of ze mengen in een blender met water.

Bieten

Bieten zijn een nitraatrijke groente die gunstig zijn voor vele verschillende uiteenlopende aandoeningen. Dat gaat van hoge bloeddruk tot erectiestoornissen. Dit komt doordat ze de bloedvaten ontspannen, het bloed dunner maken en op die manier de bloeddruk doen dalen en het makkelijker maken om bloed naar de penis te laten vloeien. Dat wisten de Romeinen al duizenden jaren geleden. Het eten van bieten deed men bijvoorbeeld alvorens een gevecht aan te gaan en voor specifieke activiteiten in de slaapkamer.

Bieten bevatten ook een stof die overtollige oestrogenen uit het lichaam weren.

Lees ook :  13 vergeten groenten recepten en hoe je ze lekker maakt!

Selder

Selder behoort zeker tot de top 5 van nitraatrijke groente. Verhoogt de opname van stikstofmonoxide in het bloed en is de perfecte voeding voor mannen die hun mannelijke activiteiten willen verbeteren zoals het testosteron en andere libido gerelateerde oorzaken te verhogen.

IJsbergsalade

ijsbergsalade nitraatDit zal waarschijnlijk bij de meeste mensen de meest gebruikte nitraatrijke groente zijn. In vele gezinnen bijna dagelijks in het dieet vermengd.

De nitraten zijn de hoofdreden waarom ijsbergsalade zo gezond is. Toch zijn er mensen die er niet van houden. De oplossing is dan door ze tussen een boterham te gooien met kaas of vlees. Of ze toe te voegen aan een vettige biefstuk friet, om het toch een beetje gezond te maken. Of in het laatste geval ze te mixen in een blender met water en op te drinken.

De voordelen van nitraat

Nitraat wordt omgezet door nitriet in het lichaam, bijna vanaf het moment dat het de tong aanraakt. Dit komt door bacteriën die zich op de tong bevonden. Zo lang dat nitriet zich niet omzet naar nitrosamine in de maag, zal nitriet veranderen naar stikstofmonoxide in het bloed. Dat zal de bloedvaten ontspannen.

Op die manier kunnen nitraatrijke groenten ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt en dat het bloed verdunt. Door de hoeveelheid stikstofmonoxide in het bloed.

Neveneffecten van nitriet

Echter kan het er ook voor zorgen dat sommige mensen migraine krijgen. Dat komt dan door de negatieve effecten van nitriet die de bloedstroom en bloeddruk ook gaan beïnvloeden. Wanneer je last hebt van migraine en je gebruikt heel vaak een nitraatrijke groente kan je beter raad vragen aan je dokter, de groente ergens anders kopen of een andere groente gebruiken.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven