Wat is de Werking van MCT olie?

Wat is MCT olie?

MCT olie is een supplement die zijn populariteit te danken heeft aan het gebruik door atleten en bodybuilders. Het bevat vooral kokosolie en ook dat heeft aan populariteit gewonnen de laatste jaren. De letterlijke vertaling is medium ketting triglyceride of medium chain triglyceride (MCT). Hoewel MCT olie ook uit andere voedingsmiddelen komt, zoals palmolie en zuivel, zullen we in de winkel vooral de kokosolie variant vinden. In de meeste gevallen is daar caprylzuur en caprinezuur aan toegevoegd.

Voordelen van MCT olie

Afvallen

Het gebruik van dit product zal ervoor zorgen dat we meer peptide YY en leptine aanmaken. Dat zijn twee belangrijke hormonen om het verzadigd gevoel te stimuleren. Waardoor we uiteindelijk minder gaan eten en sneller een vol gevoel hebben. (1)

We zien het vaak terug in een ketogeen dieet omdat MCT olie wordt omgezet in ketonen in de lever en op die manier ook  de hersenen  voeden.

Geeft veel energie

Middellange vetzuren worden makkelijker opgenomen in het lichaam. Ze gaan sneller van de maag naar de lever en hebben geen gal nodig om af te breken. Dat zorgt ervoor dat ze makkelijk dienen als energiebron en dus heel snel beschikbaar zijn.

Lees ook :  Waarom Stress Ervoor Kan Zorgen Dat Je Niet Kan Afvallen

Het is makkelijk op te nemen in het lichaam en is heel snel getransporteerd doorheen het lichaam. Dat maakt het een zeer snelle bron van energie en kan omgezet worden in ketonen.

Verbetert atletische prestaties

Wanneer we een fysieke prestatie leveren wordt melkzuur aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat onze spieren pijn lijden. MCT olie kan die aanmaak van melkzuur verminderen waardoor we betere prestaties kunnen leveren.

Dit werd onder andere getest met muizen. Men kon aantonen dat de zwemcapaciteiten van muizen verbeterde door gebruik te maken van MCT olie (2). Maar ook bij mensen hebben wetenschappers bewezen dat de prestaties verbeteren in vooral langeafstand sporten.

MCT olie en neurologische aandoeningen

Het gebruik van de triglyceriden helpt tegen epilepsie. De toegenomen ketonen bieden bescherming tegen epileptische aanvallen (3).

Een andere studie toonde aan dat het in combinatie met caprylzuur efficiënter is dan bepaalde medicijnen tegen epilepsie (4).

Ook bij Alzheimer is er bewijs van verbetering. Alzheimer zorgt voor een verminderde mogelijkheid om suiker op te nemen in de hersenen. Het is natuurlijk geen behandeling tegen Alzheimer. Toch kunnen we de symptomen van milde Alzheimer onderdrukken (5).

Het helpt bij kinderen om de effecten van autisme te onderdrukken (6).

MCT olie beschermt tegen schimmel en bacteriën

De stof heeft een aantal antimicrobiële en schimmelwerende effecten (7).  Kokosolie (bevat veel MCT’s) vermindert de groei van Candida albicans met 25%. Candida is een veelvoorkomende schimmelinfectie die kan zorgen voor een slechte adem of tandproblemen.

Lees ook :  De belangrijkste voeding tegen verzuring van het lichaam

Door caprylzuur worden deze effecten waarschijnlijk versterkt (8).

Bescherming tegen hartziekten

Verschillende factoren dragen bij aan het risico op hartziekten. Waaronder cholesterol, roken, hoge bloeddruk, overgewicht…

Het kan helpen overgewicht aanpakken en kan op die manier het risico op hartziekten doen afnemen. Een wetenschappelijk onderzoek bij 24 mannen met overgewicht, heeft aangetoond dat het cholesterol met 12.5% daalt, terwijl dat met olijfolie slechts 4.7% is (9). Daarnaast zal MCT olie de productie van HDL cholesterol verhogen.

De hoeveelheid C-reactief eiwit (C-reactive protein of CRP) neemt af, en dat eiwit verhoogt het risico op hartziekten (10).

Bloedsuiker blijft in balans

MCT olie kan ook helpen bij mensen met Diabetes. Omdat we een verminderde vetopslag en een verhoogde verbranding van vet zien. En dat kan helpen in het behandelen van Diabetes.

Wetenschappelijk onderzoek bij 40 mensen met Diabetes toonde aan dat het lichaamsgewicht ging dalen, insuline resistentie verminderde en de buikomvang afnam bij de mensen die MCT olie gebruikten (11).

Bijwerkingen MCT olie

We moeten opletten met het gebruik van hoge dosissen. Niet alleen kunnen hoge dosissen belastend zijn voor de lever, ze bevatten veel calorieën.

Het is ook belangrijk dat we de supplementen innemen met voeding, de hoge concentratie zou de maag overstuur kunnen maken.

Lees ook :  Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

We kunnen 1.000 tot 3.000 mg per dag nemen van het supplement. Wel beginnen we het best bij 1.000 mg om het lichaam gewoon te laten worden aan het supplement.

Deel dit bericht

Scroll naar boven