Wat Is De Werking Van Manuka Honing? Voordelen En Eigenschappen

Manuka honing wordt vaak gezien als de nieuwe superfood. Het kan gebruikt worden tegen heel wat problemen, vooral dan wanneer het gaat om allergieën en winterziektes zoals griep, verkoudheid, keelpijn…

Wat de manuka honing ook doet is het immuunsysteem versterken. Klinkt logisch want het zal niet alleen helpen om van onze verkoudheid af te komen. Het zal er ons ook beter tegen beschermen.

Helaas gaan er ook heel wat zogenaamde voordelen de wereld rond over manuka honing, die klaarblijkelijk niet kloppen. In dit artikel gaan we bekijken aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken. Welke voordelen van de werking van manuka honing we kunnen klasseren als echt en welke we beter in de vergeetput stoppen.

manuka honing werking

Oorsprong

Manuka honing wordt eigenlijk gemaakt in Nieuw-Zeeland. Want daar vinden we namelijk de manuka struiken terug. Dat maakt van deze honingsoort één van de meest unieke en voordelige honingsoorten ter wereld.

We kunnen de medicinale gebruiken ervan terugbrengen naar duizenden jaren terug. Het werd toen reeds gezien als een belangrijk natuurlijk middel om bacteriën te bestrijden.

Honingsoorten werden zelfs gevonden in potten in de piramiden van Egypte. Men was toen reeds op de hoogte van dit product.

Er bestaan meer dan 100 verschillende honingsoorten. Maar ondanks de industrialisatie is het moeilijk geworden om nog goede honingsoorten te vinden. Wanneer in de supermarkt gaan, dan krijgen we in de meeste gevallen bijna dezelfde geneeskrachtige werking als confituur.

We moeten om echte goeie honingsoorten te vinden, eerder naar een biowinkel of online gaan zoeken. Toch is het zeker mogelijk om manuka honing te vinden. Alleen moeten we er vaak goed naar op zoek gaan.

Werkzame stoffen

Waterstofperoxide wordt gemaakt door honing. Het is vooral door deze stof dat we dit voedingsmiddel kunnen zien als antibiotisch. Bij de manuka honing hebben we echter veel meer dan enkel een natuurlijke antibiotica.

We vinden bijvoorbeeld ook methylglyoxaal terug. Deze stof vinden we echter in alle honingsoorten terug. Maar dan in veel kleinere hoeveelheden.

De reden waarom we meer methylgloxaal terugvinden komt door de omzetting van hidydroxyaceton. Deze stof vinden we terug in de bloemen van de manukastruik.

Hoe meer methylgloxaal er aanwezig is, hoe krachtiger het antibiotisch effect zal zijn. En dat is bij manuka honing duidelijk meer het geval dan bij alle andere honingsoorten samen.

Lees ook :  7 Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

Hoewel deze stoffen niet de enige zijn, die zorgen voor het geneeskrachtig effect. Het kan toch gezien worden als één van de belangrijkste.

manuka honing voedingswaarde

Kwaliteit van manuka honing

Om de kwaliteit van de manuka honing te bepalen hebben de makers een bepaalde kwaliteitsfactor ontwikkeld. Deze factor bepaalt in feite de geneeskracht van het product. Dit wordt bepaald via een cijfer en de kwaliteitsfactor heet de UMF of unieke manuka factor.

Hoe hoger deze factor, hoe meer potentie de manuka honing heeft om problemen met onze gezondheid te bepalen.

Wanneer we van de voordelen willen genieten dienen we minstens een UMF van 10 hebben voor het product. Alle soorten manuka honing onder deze UMF graad van 10 worden gezien als minder krachtig en kunnen niet gebruikt worden bij het behandelen van problemen met onze gezondheid.

Hoe hoger het cijfer, hoe sterker de werking. Zo hebben we 5, 10, 15 en 20.

Manuka honing met UMF5 wordt niet gezien als voordelig voor onze gezondheid. We dienen minstens UMF 10 of hoger te gebruiken indien we echt willen het effect ervan merken voor onze gezondheid.

Vitamines en mineralen

Manuka honing bevat naast deze drie belangrijke antibacteriële stoffen ook nog heel wat vitamines en mineralen. Deze zullen helpen om bepaalde andere voordelen die deze soort met zich meebrengt, te bekomen.

We vinden onder meer terug:

Brandend maagzuur & Maagzweren

Bacteriën die zich in de maag bevinden kunnen ervoor zorgen dat we last krijgen van brandend maagzuur. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de antibacteriële werking van manuka honing, krachtig genoeg is om deze bacteriën in de maag aan te pakken. En zo problemen zoals brandend maagzuur kan helpen bestrijden.

Via hetzelfde onderzoek heeft men echter ook kunnen aantonen dat het gebruik ervan, kan helpen om maagzweren te bestrijden en te vermijden. (1)

Manuka honing kan door zijn antibacteriële werking zeer krachtig zijn tegen bepaalde bacteriën die de maagwand aantasten. Dit zijn de Staphylococcus aureus (S. aureus) en de Helicobacter pylori (H. pylori). Deze krachtige werking zorgt ervoor dat we deze honingsoort kunnen gebruiken bij maagzweren en brandend maagzuur. (2)

Keelpijn

We weten dat alle honingsoorten effectief zijn bij de behandeling van keelpijn. Dit is bij manuka honing natuurlijk niet anders. Alleen weten we ook dat deze soort nog krachtiger zal werken tegen virussen, infecties en bacteriën. Het spreekt voor zich dat deze honingsoort dan ook nog krachtiger zal werken tegen keelpijn.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Een onderzoek uit 2007 heeft aangetoond dat manuka honing bepaalde immuuncellen kan stimuleren. Daarnaast heeft een ander onderzoek kunnen aantonen dat we de groei van bacteriën in de keel kunnen blokkeren met behulp van manuka honing. Dat is dan ook de reden waarom mensen bij het eten van een soeplepeltje de keelpijn kunnen verzachten.

Spijsvertering verbeteren

Doordat ze werkt als een natuurlijke antibiotica en zal helpen om de aanmaak van natuurlijke lichaamseigen bacteriën te promoten, kunnen we heel wat voordeel doen op vlak van onze spijsvertering.

We zien bijvoorbeeld dat ontstekingen in de darmen met eventueel een opgeblazen gevoel als gevolg, heel goed kunnen bestreden worden. Manuka honing zal helpen om de balans te herstellen in het spijsverteringsstelsel en daardoor de vorming van ontstekingen helpen vermijden.

Slaapkwaliteit verbeteren

Doordat de manuka honing ervoor zal zorgen dat we stelselmatig glycogeen loslaten kunnen tijdens het slapen de essentiële lichamelijke functies blijven functioneren. Wanneer we een glas manuka honing met melk drinken voor het slapengaan zullen we meer melatonine aanmaken. Wat we nodig hebben om een diepe slaap te bereiken.

Het zal er verder ook voor zorgen dat we wakker worden met een uitgeslapen gevoel en zal de productiviteit gedurende de dag ten goede komen.

Allergieën

Wanneer manuka honing genomen wordt kunnen we verlost raken van bepaalde allergieën. Het zou vooral komen door een verminderde aanmaak van histamine. Daardoor zou er minder medicatie zoals antihistamines nodig zijn om de allergie de baas te kunnen. (3)

Genezing van wonden

Wanneer we ons verwond hebben kan manuka honing helpen om de genezing te bevorderen. De hoeveelheid die we daarvoor nodig hebben hangt af van de ernst van de wond. En van de hoeveelheid vocht dat er uit de wonde loopt. Wanneer er meer vocht uit loopt dient er meer manuka honing aangebracht te worden.

We kunnen de honing op het verband aanbrengen, en op die manier op de plaats van de wonde leggen. Dit kan zowel gebruikt worden voor snijwonden als voor brandwonden.

Indien we bijvoorbeeld te lang in de zon hebben verbleven en we hebben last van zonnebrand. Dan kan dit op die manier ook gebruikt worden om de huid sneller te herstellen.

Acne en psoriasis

We vinden heel wat verhalen op het internet terug over de werking van manukahoning. Eén daarvan is de werking tegen acne en eczeem. Dit wordt ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken. Dus kunnen we met zekerheid stellen dat dit één van de bewezen voordelen van manuka honing betreft. (studie)

Doordat manuka honing een ontstekingsremmende werking en een reinigende functie heeft, kunnen we dit ook gaan toepassen wanneer we last hebben van acne of psoriasis. We kunnen de honing dan aanbrengen via een soort masker. En dit gedurende 20 minuten laten liggen op de plaats waar het nodig is. Om het daarna terug af te wassen. Hoe langer we het masker laten liggen op de huid, hoe sneller het herstel zal verlopen. We kunnen dit ook meerdere keren per dag herhalen.

Lees ook :  DIM Supplement Werking en Bijwerkingen

Antivirale werking

Alle honingsoorten worden gezien als een natuurlijk antiviraal middel. Men heeft kunnen aantonen via wetenschappelijke onderzoeken dat deze antivirale werking vooral komt door waterstofperoxide.

De reden waarom manukahoning krachtiger is dan gewone honing komt door de aanwezigheid van methylglyoxaal, dee stof zal er namelijk voor zorgen dat de werking van waterstofperoxide intact blijft, ook al wordt die blootgesteld aan licht of warmte. Iets wat bij gewone honingsoorten, met een lage hoeveelheid methylglyoxaal niet zo sterk het geval is.

Dat zorgt ervoor dat manuka honing effectiever kan worden gebruikt als antiviraal middel, dan andere soorten.

Esthetische voordelen

Manukahoning kan natuurlijk ook gebruikt worden om er mooier uit te zien. We hebben reeds gezien dat de honingsoort kan helpen tegen acne en eczeem. Maar het gaat nog verder dan dat. We kunnen het ook gebruiken om de levenskwaliteit in het algemeen te verbeteren.

Zo kunnen we het gebruiken als gezichtsmasker. De manukahoning zal er op die manier voor zorgen dat we vrije radicalen kunnen bestrijden die schade kunnen teweegbrengen aan de cellen in onze huid. Dat zal dan ook de veroudering tegengaan en ervoor zorgen dat we minder last krijgen van rimpels en zwarte vlekjes in het gezicht.

Nog een andere manier om manuka honing te gebruiken is door het te mengen in shampoo. Het zal er niet alleen voor zorgen dat onze haren extra gevoed worden. Het zal er ook voor zorgen dat de haren voller lijken en glanzend worden.

Welke manuka honing kunnen we gebruiken?

manuka honing kopen

Zoals we reeds hebben gezegd is het belangrijk dat we een hogere UMF waarde gaan gebruiken voor medicinale behoeften. Hoe hoger deze UMF factor, hoe beter geschikt de manukahoning is om bepaalde problemen met onze gezondheid te gaan behandelen.

We zien onder meer dat

  • Van 0 tot 5 een bijna ondetecteerbare hoeveelheid aanwezig is
  • Dan van 5 tot 10 een zeer lage geneeskrachtige werking aanwezig is
  • En 10 tot 15 heeft dan een gemiddelde geneeskrachtige werking
  • 15+ zeer effectieve geneeskrachtige werking

Manuka honing kopen

Prijzen zijn afhankelijk van de kwaliteit van de hoeveelheid.

UMF10 van 500 gram kan je bestellen voor € 65.66

UMF 15 van 250 gram kan je bestellen voor € 71.96

UMF20 van 250 gram kan je bestellen voor € 98.96

Deel dit bericht

Scroll naar boven