Wat zijn de voordelen van Mangosteen in het lichaam?

Wanneer we het hebben over mango dan zal er waarschijnlijk twijfelen. We zijn allemaal bekend met deze fruitsoort. Maar er is ook iets als mangosteen. En het gaat hier dus niet om een steen die zich binnenin de mango bevindt. Maar om een heel ander soort fruit. Namelijk de mangosteen of mangostan.

Mangosteen komt uit Azië en is moeilijk te vinden in onze landen. Het wordt gezien als de koning van alle fruitsoorten en wordt gebruikt om een enorme lijst aan problemen met de gezondheid te bestrijden. We vinden onder meer een hoge hoeveelheid vitamine C terug in de mangosteen. Maar ook een aantal krachtige antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de belangrijke voordelen die mangosteen te bieden heeft.

Hoewel het in Azië gebruikt wordt als fruit, toch kunnen we er in onze landen van profiteren in de vorm van supplementen of door het nuttigen van het geconcentreerd sap van deze vrucht. Er zijn een groot aantal voordelen die hieraan gepaard gaan. De belangrijkste zijn het stimulerend effect op het immuunsysteem, het bestrijden van ontstekingen, balanceren van de hormonen en zelfs het bestrijden van kanker.

In dit artikel gaan we de belangrijkste effecten van mangosteen opsommen.

mangosteen oorsprong

Wat is mangosteen?

Mangosteen is een tropische vrucht die groeit aan de Garcinia mangostana. We vinden die terug in Zuid-Oost Azië. De boom produceert een zoete vrucht die een donker paarse kleur heeft. Onder de beste omstandigheden kan de boom ongeveer 6 meter hoog worden. Deze bomen kunnen tot wel 1.000 vruchten bevatten.

De boom heeft dikke, donker groene bladeren en roze bloemen. In niet-tropische gebieden zal de boom niet zijn maximale hoogte bereiken en heeft vaak moeite om vruchten te produceren.

De mangosteen is een zoete vrucht met een zeer specifieke smaak. De smaak is de vergelijken met die van lychee. Toch is ze zoeter en enorm zacht zodat ze bijna smelt in de mond.

Voedingswaarde Mangosteen

mangosteen voedingswaarde

De voedingswaarde van mangosteen is heel hoog wanneer we dit gaan vergelijken met de slechts 63 Kcal. We krijgen daarvoor echter 15 gram koolhydraten waarvan 30% bestaat uit vezels. Daarnaast bevat mangosteen 15% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C en verder nog vitamine A, IJzer , kalium, magnesium en calcium.

De belangrijkste eigenschap aan de voedingswaarde van mangosteen is echter zijn hoge hoeveelheid aan krachtige antioxidanten. Die zijn bijna voor alle eigenschappen verantwoordelijk.

Allergische reacties tegengaan (Hooikoorts)

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat bepaalde stoffen in mangosteen een krachtige werking hebben tegen allergische reacties. Eén bepaalde studie heeft namelijk kunnen aantonen dat er bepaalde stoffen die allergieën uitlokken, genaamd prostaglandines, kunnen worden tegengewerkt. Wat resulteert in het verminderen van de histamine. Waardoor we minder last krijgen van ontstekingen en allergische reacties. Dit kan onder meer helpen tegen hooikoorts. (1)

Preventief tegen Diabetes

Mangosteen kan helpen om Diabetes onder controle te houden. Ook mensen die een hoger risico lopen op Diabetes kunnen hiervan profiteren. We zien onder meer dat de bloedsuiker in balans wordt gebracht. Dat zal onder meer gebeuren door enzymen te blokkeren die zetmeel omzetten in glucose. Men stelde vast dat de effecten van mangosteen op de bloedsuikerwaarden, te vergelijken zijn met bepaalde medicijnen die gebruikt worden tegen Diabetes type 2. (2)

Lees ook :  Wat Kunnen Ze Zaaien of Planten In Januari In Onze Moestuin?

De mogelijkheid van mangosteen om de bloedsuiker te verlagen komt voort uit de hoeveelheid tanninezuur en andere zuren die we terugvinden in de vrucht. Deze stof vinden we ook terug in noten, zaden, groenten en bloemen. Ze zijn niet alleen goed om de bloedsuiker in balans te brengen. Maar hebben ook een antibacteriële en antivirale werking. Wat verder ook kan helpen om ontstekingen in het lichaam te bestrijden.

mangosteen voordelen

Spijsvertering verbeteren

Omdat de mangosteen een hoge hoeveelheid vezels bevat, kunnen we vaststellen dat de vrucht onze spijsvertering sterk kan verbeteren. Wanneer we de vrucht of extracten daarvan gaan nuttigen, dan kunnen we onder meer constipatie tegengaan. Ook andere problemen met de spijsvertering zoals een trage vertering, opgeblazen buik of krampen, tegengaan.

Een ander belangrijk voordeel is dat we een relatief hoge hoeveelheid probiotica zullen innemen dankzij mangosteen. Wat zal zorgen voor een vlottere vertering en een betere balans tussen de bacteriën in onze darmen. Dat verlaagt op zich weer de kans op eventuele problemen met de spijsvertering.

Immuunsysteem versterken

In de winterperiode is het van groot belang dat we het immuunsysteem zo sterk mogelijk maken. Dat is onder meer belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet ten prooi vallen aan een griepje of plotse verkoudheid. De mangosteen kan ons daarmee helpen omdat we een hoge hoeveelheid xanthones terugvinden in de vrucht. Zij zullen heel wat vitale functies in het lichaam helpen ondersteunen en zullen bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Maar niet alleen de xanthones zullen hierbij helpen. Ook de hoge hoeveelheid vitamine C zal bijdragen aan een beter en sterker immuunsysteem.

Vitamine C zal de functie van de leukocytes verhogen, dat zal ook een gunstig effect hebben op de witte bloedcellen en daarmee makkelijker kunnen strijden tegen eventuele virussen en infecties.

Hartfunctie ondersteunen

gezond hart

Een hoge hoeveelheid oxidatieve stress kan ervoor zorgen dat we op termijn met hartproblemen te maken krijgen. Het is daarom belangrijk dat we zorgen voor voldoende antioxidanten zodoende de hoeveelheid oxidatieve stress terug te dringen en vrije radicalen te bestrijden die zich in het lichaam bevinden.

Men heeft kunnen vaststellen dat een bepaalde xanthone die we terugvinden in mangosteen, een beschermend effect heeft op het hart en op de bloedvaten. Op die manier kunnen we het risico op hartproblemen sterk doen afnemen. (3)

Bloeddruk verlagen

Het gebruiken van gezonde voeding in ons dieet is van groot belang voor een optimale gezondheid te behouden. De mangosteen bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen zijn van groot belang voor de gezondheid van het hart omdat ze zullen bijdragen aan een gebalanceerde bloeddruk en daarnaast ook de hartslag optimaal zullen houden.

Bloedsomloop stimuleren

De xanthones die we terugvinden in de mangosteen zullen helpen om de bloedvaten te ontspannen. Dat zal ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden en helpt de bloedsomloop stimuleren. Een betere en vlottere bloedsomloop zal het risico op hartproblemen in de toekomst helpen vermijden.

Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen is de oorzaak van heel wat ernstige ziektes. We hebben het dan wel over chronische ontstekingen. Maar wanneer we daar niks aan doen worden ontstekingen helaas chronisch. Mangosteen kan ons daarbij helpen dankzij hun krachtige ontstekingsremmende werking.

De vrucht wordt reeds honderden jaren gebruikt om zijn ontstekingsremmende werking. Hoewel het vooral de xanthones zijn in de mangosteen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Dit kan helpen bij het bestrijden van een aantal zeer ernstige chronische aandoeningen.

Mangosteen kan helpen om de groei van cellen te verminderen bij mensen met leukemie. Dankzij zijn anti-allergische werking kunnen we de symptomen van astma onderdrukken. Ook kan de vrucht enkele negatieve aspecten van Alzheimer bestrijden. Zijn krachtige ontstekingsremmende werking heeft aangetoond te helpen bij het doden van kankercellen.

Lees ook :  Jodiumtekort Symptomen En Oorzaken En De Enige Oplossing!

Alzheimer

Dit is misschien een zeer verrassend voordeel van de mangosteen. De vrucht kan namelijk helpen in het behandelen van Alzheimer. Deze ziekte zorgt voor verwarring die wordt veroorzaakt door de veroudering van de hersenen. Daardoor wordt het moeilijk voor deze patiënten om dingen te onthouden.

Overmatig oestrogeen bestrijden

Mangosteen kan worden gebruikt om een teveel aan oestrogeen te behandelen. Dit komt dankzij het anti-oestrogene effect van de vrucht. Wanneer er teveel oestrogeen in het lichaam aanwezig is kunnen we te maken krijgen met een aantal ongunstige effecten zoals overgewicht. Ook een verlies aan libido hoort bij de symptomen van een teveel aan oestrogeen.

Dankzij het remmend effect op te hoge oestrogeenwaarden zien we een daling van het risico op borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen.

Verder zien we ook een daling van de aromatase. Aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dit willen we het liefst zo laag mogelijk houden. Hoewel bepaalde factoren zoals stress kunnen bijdragen aan een hogere aromatase. Stress kan zowel fysiek als mentaal van aard zijn. Zo kunnen atleten ook last hebben een hogere aromatase door de stress die op de spieren geplaatst wordt.

Borstkanker

Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat mangosteen ingezet kan worden tegen borstkanker. De onderzoekers deden een test door borstkankercellen te gebruiken en te behandelen van een extract van de vrucht. Men stelde vast dat het extract in staat was om kankercellen te doen afsterven. Een hogere dosis had een sterker resultaat. (4)

Prostaatkanker

Dankzij de blokkerende werking op een te hoge hoeveelheid oestrogeen krijgen we reeds een verlaagd risico op de ontwikkeling van prostaatkanker. Maar wetenschappelijke onderzoeken hebben ook kunnen aantonen dat de xanthones in mangosteen kunnen helpen om prostaatkanker te bestrijden.

De vrucht zal met name de apoptose stimuleren. Dat is het verwijderen van ongewenste cellen en weefsels in het lichaam. Wanneer we te maken hebben met kankercellen kunnen we er op die manier voor zorgen dat zij worden verwijderd uit het lichaam. Het kan heel goed gebruikt worden in  combinatie met de traditionele behandeling tegen kanker. Omdat het immuunsysteem ook gestimuleerd zal worden na de chemo-behandeling. (5)

Gezondheid van Urinewegen en Prostaat

Niet alleen tegen prostaatkanker kan mangosteen ingezet worden. We kunnen zien dat mangosteen, en dan vooral de xanthones in de vrucht, in staat zijn om de prostaat op drie verschillende manier te helpen.

Eerst en vooral hebben we de anti-virale en anti-bacteriële eigenschappen van de vrucht. Zij zullen werken als een soort natuurlijke anti-biotica en op die manier infecties helpen bestrijden. Infecties die zich via opgeslagen urine in onze prostaat kunnen gaan vestigen.

Daarnaast hebben we de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van de antioxidanten in de vrucht. Zij zullen symptomen helpen onderdrukken en zullen ervoor zorgen dat we geen medicijnen moeten gebruiken die dan weer andere negatieve effecten heeft op het lichaam.

Ook zullen de xanthones het herstel van het lichaam versnellen. Waardoor we een stuk sneller kunnen herstellen van eventuele problemen met de urinewegen en/of prostaat.

Huid herstellen en veroudering tegengaan

gezonde huid

De meeste vrouwen en sommige mannen genieten ervan om wat tijd door te brengen in de zon. De zon zorgt voor een adequate hoeveelheid vitamine D in het lichaam. Ze zal zorgen voor een enorme verhoging van serotonine in de hersenen. We krijgen een sexy bruin kleurtje en voelen ons enorm gelukkig dankzij het zonnetje.

Het grote nadeel hiervan echter is dat de UV stralen niet alleen zorgen voor het mooie kleurtje, ze brengen ook schade aan onze huid toe. En dat kan leiden tot vervroegde tekenen van veroudering van de huid.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Oestrogeen Verlagen Bij Mannen?

Dankzij mangosteen kunnen we deze effecten bestrijden. De xanthones zijn hier weer eens voor verantwoordelijk. Ze zullen de huid strakker maken en vrije radicalen in de huidcellen gaan bestrijden. Daardoor kunnen we genieten van een gezonde huid en blijven we er lekker jong uit zien.

Acne en eczeem

Omdat acne en eczeem ook een soort ontstekingen zijn in de huid, of een ophoping van gifstoffen in de huid zijn, kunnen we ook deze effecten bestrijden door mangosteen te gebruiken.

Goed voor onze ogen

gezondheid ogen

Doordat we voortdurend naar schermen staren, krijgen onze ogen het hard te verduren. Denk dan bijvoorbeeld aan de computer waar we dagelijks op werken. Onze smartphone waar we elk uur wel eens naar kijken. En de vele elektronische signalisaties die we overal terugvinden in onze samenleving. Al deze zaken leggen een verhoogde druk op de ogen. Mangosteen kan helpen om de ogen te herstellen en eventuele schade die wordt aangebracht door vrije radicalen, te gaan bestrijden.

We vinden onder meer een hoeveelheid vitamine A en C terug in de vrucht. Al zijn deze hoeveelheden niet enorm en zijn het vooral de xanthones die verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van onze ogen.

Mondhygiëne verbeteren

Mangosteen kan helpen om de mondhygiëne te verbeteren. Dit komt vooral door zijn anti-bacteriële werking. In onze mond bevinden zich een enorme hoeveelheid bacteriën. Deze zijn niet allemaal slecht. Maar wanneer de balans tussen goede en slechte bacteriën in de mond wordt verstoord kunnen we te maken krijgen met allerhande negatieve effecten.

Bloedend tandvlees na het poetsen is daar één van. Wanneer we onze tanden poetsen en merken dat bepaalde plaatsen gaan bloeden, dan kan dit wijzen op een infectie. Dankzij de mangosteen kunnen we deze infecties helpen bestrijden.

Verder kan een ongunstige balans van bacteriën in de mond zorgen voor een slechte adem. Ook dit kunnen we bestrijden door mangosteen te gebruiken. De probiotica in de vrucht zal helpen om de hoeveelheid goede bacteriën de hoogte in te jagen. Waardoor we minder last krijgen van een stinkende adem.

Bijwerkingen mangosteen

mangosteen bijwerkingen

Wanneer we de vrucht nuttigen dan is weinig reden om te vrezen voor eventuele bijwerkingen van mangosteen. Ook wanneer we een supplement gebruiken is er geen reden tot paniek. Tenzij we bepaalde medicijnen gebruiken. Die medicijnen kunnen worden versterkt door de werking van mangosteen.

We hebben het dan over bloedverdunners en sommige medicijnen die zorgen voor het verminderen van de vorming van bloedklonters. Dit komt omdat mangosteen op zichzelf reeds een bloedverdunnende werking heeft. Wanneer we dit combineren met medicijnen krijgen we natuurlijk een dubbel effect.

Er zijn gevallen bekend waarbij mangosteen supplementen zorgde voor constipatie, hoofdpijn, droge mond en vermoeidheid. Al komen deze bijwerkingen vooral voor wanneer we beginnen met het gebruik van deze extracten. De effecten verdwijnen na enkele dagen.

Gebruik mangosteen

Mangosteen kan op verschillende manieren gebruikt worden. Eerst en vooral hebben we de vrucht zelf. Al kunnen we die moeilijker vinden in onze landen. De grotere supermarkten kunnen die tijdens bepaalde perioden wel in hun assortiment hebben. In Aziatische supermarkten kunnen we vaak een ingeblikte versie van de mangosteen kopen. Maar de verse vrucht is heel moeilijk te vinden. Ook het openen van de vrucht is niet makkelijk als je niet weet hoe het moet. Onderaan kun je zien hoe dit in zijn werk gaat.

Indien we de mangosteen niet terugvinden in onze supermarkt dan is dat niet meteen een probleem. De meeste onderzoeken zijn echter verricht met een geconcentreerd extract van de vrucht. Het is daarmee misschien wel iets beter om één van deze extracten te gebruiken. Zo bestaat er een supplement in de vorm van capsules.

Deel dit bericht

Scroll naar boven