Werking van luteïne in het lichaam

Luteïne is een soort carotenoïde en een antioxidant die we het meest kennen om zijn beschermende werking voor onze ogen. Net zoals andere carotenoïden vinden we luteïne terug in kleurrijke groenten en fruit. Oranje en gele groenten en fruitsoorten bevatten daarom hoge hoeveelheden. Maar ook zeker de groene groenten.

In combinatie met het ander belangrijk antioxidant zeaxanthine zal luteïne terug te vinden zijn in ontstekingsremmende voeding. Voedingsmiddelen die bekend staan preventief te werken tegen kanker. We vinden luteïne daarom voornamelijk terug in boerenkool, broccoli, citrusvruchten, papaya, spruiten en eieren.

Wanneer we weinig groenten en fruit eten hebben we een verhoogde kans om weinig luteïne in het lichaam te hebben. En hoewel het natuurlijk beter is om te zorgen voor luteïne via de voeding, toch zijn er ook  supplementen en voedingsmiddelen die zijn verrijkt met luteïne.

spruiten

Werking van luteïne

Wanneer we voedingsmiddelen met luteïne eten of de stof innemen via een supplement, dan wordt de stof makkelijk getransporteerd in het lichaam. Zeker in de ogen wordt een hoge hoeveelheid teruggevonden.

De antioxidante eigenschappen van luteïne kunnen helpen om te strijden tegen vrije radicalen. Die ontstaan onder meer door blootstelling aan de zon, maar ook door afvalstoffen die we terugvinden in onze voeding. Onze omgeving en de lucht die we inademen speelt ook een belangrijke rol in de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam.

De aanwezigheid van vrije radicalen verhoogt het risico op heel wat verouderingsaandoeningen zoals cataract en het verzwakken van het zicht. In de ogen is het van groot belang dat de lens licht kunnen sturen naar de retina. Dat is dan ook de hoofdreden waarom de lens zuiver moet blijven. De belangrijkste reden waarom de lens wat troebel wordt is door oxidatie en dus veroudering. Daarom is het van groot belang voldoende antioxidanten aanwezig te hebben die deze oxidatie zullen bestrijden.

Lees ook :  Moeten vegetariërs ijzertabletten gebruiken? Kans op ijzertekort

Beschermt de ogen tegen veroudering

ogen luteine

Luteïne wordt gezien als een natuurlijke behandeling tegen de veroudering van de ogen. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen, maar ook van het verslechteren van het zicht. Meer dan 25 miljoen mensen hebben problemen met symptomen van deze veroudering, denk maar aan cataract.

De stof zal de ogen beschermen door een grote hoeveelheid UV stralen weg te filteren. Die kunnen uiteindelijk schade aan de ogen toebrengen. Onderzoeken hebben aangetoond dat daar zeker geen hoge hoeveelheden voor nodig zijn. Slechts 6 mg per dag kan reeds een daling van 43% opleveren. We hebben daarmee dus bijna de helft minder kans op oogproblemen wanneer we ouder worden.

Een ander onderzoek heeft aangetoond (in combinatie met zeaxanthine en vitamine E) dat we een sterke daling opmerken van de vorming van cataract. Ook heeft het gebruiken van luteïne voordelen kunnen bieden bij mensen die reeds cataract hebben.

Ook zal de stof de ogen beschermen tegen vermoeidheid en lichtgevoeligheid. Dit zal onder meer gebeuren door de lens en de retina op zijn optimale dichtheid te houden. Wat het oogweefsel zal versterken en uiteindelijk het zicht zal verbeteren.

Huid gezond houden

Naast het feit dat luteïne heel gunstig is voor de gezondheid van onze ogen, zo is luteïne ook van groot belang voor onze huid. Om de gezondheid van onze huid te behouden en preventief bescherming te krijgen tegen huidkanker dienen we dus te zorgen voor adequate dagelijkse hoeveelheden van dit belangrijk antioxidant.

Lees ook :  Leucine | Werking En Bijwerkingen Van Aminozuren

Luteïne zal helpen om de golflengten van visueel licht te filteren, waardoor het ontstaan van oxidatieve stress sterk wordt verminderd. Onderzoeken hebben aangetoond dat luteïne bescherming kan bieden tegen schade aangericht door de zon en kan helpen om tekenen van veroudering uit te stellen.

Risico op diabetes verlagen

diabetes luteine

Verschillende onderzoeken bij dieren hebben kunnen aantonen dat luteïne kan helpen om een betere balans van de bloedsuiker te verkrijgen. Een studie gedaan bij ratten met diabetes heeft kunnen aantonen bij het gebruik van luteïne dat er duidelijk een betere controle mogelijk was van de bloedsuiker.

En wat nog belangrijker was, ze hadden minder last van oxidatieve stress en minder schade aan de ogen als gevolg van diabetes. Belangrijke problemen die optreden bij patiënten met diabetes zijn oogproblemen. Dat zou dus goed nieuws zijn voor deze mensen.

Ze kunnen niet alleen een betere balans van de bloedsuiker verkrijgen, maar ook bescherming tegen eventuele oogschade als gevolg van diabetes.

Preventief tegen kanker

Er zijn aanwijzingen die wijzen op een verlaagd risico voor de ontwikkeling van kanker. Mensen met voldoende luteïne in hun lichaam hebben een lagere kans op het uiteindelijk ontwikkelen van darmkanker, longkanker, hersenkanker en borstkanker. Het staat echter niet vast hoe luteïne uiteindelijk in verband kan worden gebracht met kanker. Toch kunnen we stellen dat het verlagend effect op ontstekingen en oxidatieve stress zorgt voor een preventieve werking tegen deze kankers.

Het is zeker nog te vroeg om te stellen dat we met luteïne kunnen beschermend worden tegen kanker. Daarvoor moet er veel meer wetenschappelijk onderzoek gedaan worden. En moet men vooral met concreter resultaat naar voren komen, toch zijn de bevindingen op dit moment hoopgevend te noemen.

Functie van het hart ondersteunen

gezondheid hart luteine

Niet alleen de ogen zullen kunnen genieten van de beschermende werking van luteïne. Ook ons hart kan hier voordeel bij doen. Men kon vaststellen dat mensen die voldoende luteïne gebruiken, hetzij via voeding hetzij via supplementen, een lager risico hadden op de ontwikkeling van hartziekten en beroerte. Zoals we hiervoor hebben vermeld over de mogelijke preventieve werking tegen kanker, zo kunnen we ook niet meteen vaststellen hoe deze ondersteunende werking voor het hart tot stand komt.

Lees ook :  Wat is de Werking van MCT olie?

We weten dat luteïne ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft. Wat er zal voor zorgen dat er minder ontstekingen in en rond het hart zullen plaatsvinden. Chronische vormen van ontsteking zijn de voorlopers van hartziekten en andere chronische ziektes.

Toch is er wetenschappelijk onderzoek waar we kunnen uit citeren. Men stelde onder meer vast dat een lage hoeveelheid van dit antioxidant kan zorgen voor een verdikking van de aderwanden. Wat op zich het risico op aderverkalking doet stijgen. En daardoor ook het risico op hartziekten en een hartaanval kan doen verhogen.

Mensen met de hoogste hoeveelheden luteïne in het bloed hadden het minste last van plak in de aderen. Wat ook het voorkomen van atherosclerose gaat doen afnemen.

Hoeveel luteïne hebben we nodig?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor luteïne is niet enorm. We hebben slechts 10 mg per dag nodig. Deze hoeveelheid kan relatief makkelijk behaald worden wanneer we regelmatig groenten en fruit eten. Mensen die weinig groenten en fruit eten zullen het automatisch een stuk moeilijker hebben om aan deze hoeveelheid te komen.

Voeding met luteïne

boerenkool luteine

Het voordeel van de voeding met luteïne is dat ze ook nog eens belangrijke vitamines en mineralen bevatten. Onder meer vitamine A en vitamine C wordt regelmatig in verband gebracht met adequate hoeveelheden van deze stof.

  • Boerenkool
  • Knolraap
  • Spinazie
  • Spruiten
  • Broccoli
  • Maïs
  • Sinaasappelen
  • Groene bonen
  • Eieren

Een supplement kan gebruikt worden om de dagelijkse hoeveelheid van 10 mg makkelijker te halen. Maar is niet meteen nodig voor de mensen die regelmatig groenten en fruit eten.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven