Wat Zijn De Voordelen Van Lijnzaadolie In Ons Dieet?

Lijnzaadolie is zeker één van de beste plantaardige bronnen van omega 3 vetzuren. Deze hebben een gunstig effect op het hart, het bloed, onze huid, haren, het lichaamsgewicht en vele andere zaken.

Lijnzaadolie wordt gemaakt van lijnzaad. De olie bestaat voor meer dan de helft uit omega 3 vetzuren. Daarnaast bevat de olie een belangrijk antioxidant, namelijk lignanen.

Het wordt reeds eeuwen gebruikt, zowel in de keuken alsook voor kleding en houtbewerkingsmiddel.

De omega 3 vetzuren die we terugvinden in lijnzaadolie zijn Alfa-linoleenzuur of kortweg ALA. Deze vetzuren worden in het lichaam uiteindelijk omgezet in twee andere vetzuren namelijk Eicosapentaeenzuur en Docohaxaeenzuur of EPA en DHA.

Deze onverzadigde vetzuren worden dan omgezet in vetten. De vetweefsels bieden bescherming voor onze ogen, de hersenen en het zenuwstelsel. Ze hebben een gunstig effect op de bloeddruk en kunnen hoog cholesterol aanpakken. Ook een lager risico op kanker wordt in verband gebracht met lijnzaadolie.

Door puur lijnzaad te eten kunnen we deze vetzuren ook innemen. Alleen zal de hoeveelheid een stuk hoger zijn wanneer we pure lijnzaadolie gebruiken.

Lijnzaadolie beschermt het hart

lijnzaadolie hart

Lijnzaadolie toevoegen aan ons dieet zal de hoeveelheid omega 3 in het lichaam verhogen. Daardoor krijgen we een hoger DHA en EPA. Dat zal op zijn beurt een lager risico geven op hartziekten.

Naarmate we meer EPA en DHA vetzuren in het bloed hebben, zal het risico op hartziekten blijven afnemen.

De ALA vetzuren die zich bevinden in lijnzaadolie worden in het lichaam omgezet in EPA en DHA. Voor EPA is dat ongeveer 5% voor DHA is dat net 0.8 tot 1.5%.

Cholesterol in balans houden

Lijnzaadolie zal ervoor zorgen dat we de totale hoeveelheid LDL cholesterol kunnen doen afnemen in het bloed. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat na 8 weken het LDL cholesterol sterk gedaald was, alsook het totale cholesterol (studie)

Men kon in de meeste onderzoeken betere resultaten bereiken met lijnzaadolie, dan met lijnzaad alleen, om het cholesterol te doen dalen.

Lees ook :  Afvallen met citroensap? Hoe werkt dat?

Goed voor onze huid

Wanneer we weinig omega 3 in ons lichaam hebben dan hebben we vaker last van een droge huid. De huid kan ook wat brozer worden en er minder gezond uit zien.

Lijnzaadolie heeft een hoge hoeveelheid omega 3 en kan daarom ondersteuning bieden aan onze huid. Verder zal lijnzaadolie ook ontstekingen helpen bestrijden die zich in de huidcellen kunnen voordoen.

Eczeem gaat meestal gepaard met een droge huid, we krijgen te maken met rode vlekken en kunnen jeuk ervaren. Lijnzaadolie zal ervoor zorgen dat de huid gezonder wordt en de kans op eczeem een stuk kleiner wordt.

Bescherming tegen kanker

Er zijn heel wat voedingsmiddelen die beloven een gunstig en beschermend effect te hebben tegen kanker. Slechts weinigen hebben dit ook wetenschappelijk kunnen aantonen en bewijzen.

Lijnzaadolie heeft mogelijke kankerwerende eigenschappen. Het zijn krachtige antioxidante eigenschappen die de groei van tumoren helpt bestrijden.

De lignanen die we vinden in lijnzaadolie hebben aangetoond effectief te zijn tegen borstkanker en longkanker (studie)

Nog een ander onderzoek heeft aangetoond dat de groei van kankercellen kan afnemen dankzij Omega 3 vetzuren (bron)

Bij muizen heeft lijnzaadolie de groei van tumoren in de longen kunnen verminderen. (studie)

Maar hoewel lijnzaadolie dus kan gezien worden als een bescherming tegen kanker. Het is te vroeg om te stellen dat we er kanker mee kunnen genezen. Het kan een ideaal hulpmiddel zijn om de behandeling extra kracht te geven. Toch zouden aanzienlijk hoge concentraties nodig zijn om louter en alleen de olie te gebruiken in de behandeling tegen kanker.

Bescherming tegen diabetes

lijnzaad olie diabetes

Lijnzaadolie zal er ook voor zorgen dat we een verlaagd risico hebben op de ontwikkeling van diabetes. Het zou ook helpen om de aandoening onder controle te houden bij mensen die reeds lijden aan diabetes.

Een onderzoek waarbij 62 volwassen betrokken waren heeft aangetoond dat lijnzaad een verbeterde gevoeligheid voor insuline kon teweegbrengen. Wanneer het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline kan de bloedsuiker hoog worden en uiteindelijk diabetes ontstaan. (bron)

Het dagelijks gebruiken van lijnzaad of lijnzaadolie heeft aangetoond bij mensen met overgewicht, tot een verbeterde bloedsuikerbalans te leiden.

Lijnzaadolie helpt bij het afvallen

Het lijkt nogal bizar en tegenstrijdig, maar lijnzaadolie kan daadwerkelijk helpen om af te vallen. Dit heeft alles te maken met leptine. Leptine is een eiwit die wordt aangemaakt in de vetcellen. Wanneer we weinig leptine aanmaken zullen we meer gaan eten. Op termijn kan dit ervoor zorgen dat we met overgewicht te kampen hebben.

Lees ook :  Met Welke Voeding Kan Ik Nu Het Best Afvallen?

Lijnzaadolie heeft een laxerend effect en zal ook ontstekingen gaan bestrijden in het lichaam. Dit zal helpen bij het afvallen. Door lijnzaadolie te gebruiken zullen we meer leptine aanmaken en dus automatisch minder gaan eten.

Verbetert de spijsvertering

Lijnzaad olie kan werken als een laxerend middel, maar zal op zijn beurt ook helpen om diarree te bestrijden. Het kan de ontstekingen verminderen bij patiënten die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom.

Verder kan slechts 5 ml lijnzaadolie per dag helpen om constipatie te vermijden.

Ontstekingen verminderen

Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking. Die zullen dus op hun beurt reeds helpen om ontstekingen te bestrijden in het lichaam. Maar men heeft ook kunnen aantonen dat lijnzaadolie kan helpen bij ontstekingen als gevolg van histamine.

Bescherming voor de hersenen

hersenen beschermen lijnzaad olie

Een onderzoek bij gezonde mensen bracht een aantal belangrijke resultaten aan het licht. Men zag onder meer dat er een verhoogde BDNF factor kon opgemerkt worden. De BDNF factor is de “brain derived neurotrophic factor”. Hoe hoger deze waarden hoe makkelijker neuronen kunnen overleven in het lichaam. Deze verhoogde BDNF factor zou ook een rol spelen in het voorkomen van beroertes. (studie)

Een ander onderzoek waarbij 51 patiënten met bipolaire stoornis bij betrokken waren toonde aan dat lijnzaadolie zorgde voor een verbetering van de gemoedstoestand bij deze patiënten. (bron)

Nog een ander onderzoek kon aantonen dat het gebruiken van lijnzaad olie kan helpen bij het voorkomen van hersenenschade opgelopen als gevolg van diabetes. Dit heeft men kunnen vaststellen bij ratten. De lijnzaadolie zorgde voor een daling van de oxidatieve stress, waardoor de hersencellen beschermd werden.

ADHD

Een onderzoek waar 30 kinderen aan deelnamen die allemaal ADHD hadden heeft aangetoond dat lijnzaadolie en vitamine C de symptomen van ADHD kon doen afnemen en verhoogde ook de EPA en DHA waarden in het lichaam. De kinderen hadden minder last van rusteloosheid en waren minder impulsief. Ze leken zich ook makkelijker te kunnen controleren en hadden dus een verhoogde zelfcontrole.

Lees ook :  Jodiumtekort Symptomen En Oorzaken En De Enige Oplossing!

Bescherming voor de nieren

Bij slecht functionerende nieren kon men aantonen dat lijnzaadolie kon helpen om de verdere afzwakking van de nieren tegen te gaan. Dit werd aangetoond bij ratten.

Nog een ander onderzoek bij ratten bracht aan het licht dat lijnzaadolie kan helpen om cystenieren tegen te gaan. Polycysteuze nieren of cystenieren is een aandoening waarbij zich in de nieren cystes gaan vormen. De effecten waren sterker bij de vrouwelijke ratten dan bij de mannelijke ratten. (studie)

Verder zal een hoge bloeddruk uiteindelijk ook schade toebrengen aan de nieren. Wanneer we lijnzaadolie gebruiken zal de bloeddruk dalen waarbij er ook minder schade aan de nieren zal ontstaan.

Beenderen sterker maken

De omega 3 vetzuren in lijnzaadolie zullen bescherming bieden tegen veroudering van de beenderen en zullen verdere afzwakking van de beenderen tegengaan.

In een wetenschappelijk onderzoek heeft men kunnen aantonen bij muizen, dat lijnzaadolie de sterkte van de beenderen kon behouden. Het kon verlies van beenderweefsel verhinderen die werd veroorzaakt door bepaalde medicijnen.

Daarnaast kon lijnzaad olie ook bescherming bieden tegen osteoporose bij muizen die een tekort hadden aan oestrogeen. Dit is vooral goed nieuws voor vrouwen na de menopauze. Zij kunnen hierdoor bescherming krijgen tegen osteoporose. Hoewel we tegen osteoporose ook moeten denken aan een aanbevolen dosis vitamine D.

Menopauze

We hebben het daarnet gehad over osteoporose. In combinatie met vitamine D kunnen we dus met lijnzaad olie een kleiner risico hebben op de ontwikkeling van osteoporose. Maar er is meer.

Onderzoek heeft aangetoond dat we ook een verminderde frequentie van opvliegers zullen ervaren tijdens de menopauze. (bron)

Bijwerkingen lijnzaadolie

Hogere hoeveelheden omega 3 kan het risico op bloedingen verhogen. Hoewel dat louter en alleen het geval zal zijn bij enorme dosissen, hoeveelheden die onrealistisch zouden zijn om in het dieet te gebruiken. Toch moeten mensen die bloedverdunners gebruiken hier rekening mee houden. Zij dienen lijnzaadolie in kleinere hoeveelheden te gebruiken.

Er kunnen problemen met de spijsvertering ontstaan. Dit kan diarree of maagproblemen veroorzaken. Deze effecten zijn meestal merkbaar wanneer we voor het eerst lijnzaad olie gaan gebruiken.

Aanbevolen dosis

De aanbevolen dosis lijnzaadolie ligt tussen de 1.000 en de 3.000 mg per dag. Al kunnen zeker hogere hoeveelheden gebruikt worden. Alleen de mensen die bloedverdunners nemen dienen zich zeker aan deze aanbevolen hoeveelheid te houden. Lijnzaadolie kunnen we makkelijk online bestellen.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven