Wat Zijn Lignanen?

Lignanen zijn fytovoedingsstoffen die zowel oplosbare als niet oplosbare vezels bevatten. Het zijn antioxidanten die het immuunsysteem helpen ondersteunen. Ze zijn uitstekend te gebruiken om de hormoonwaarden in het lichaam in balans te brengen. Bij vrouwen zullen lignanen helpen om het oestrogeengehalte in balans te houden. Bij mannen zullen de lignanen helpen om de juiste verhouding tussen testosteron en DHT (dihydrotestosteron) te behouden. Dit zorgt voor een verlaging van het DHT met een verbeterde gezondheid van de prostaat. Ook zullen de lignanen een bepaald enzym namelijk het HSD enzym helpen blokkeren. Dat resulteert in een verlaagd cortisol. Lignanen hebben ook anti-oestrogene effecten en zullen daardoor kunnen helpen om natuurlijke hormonen( uit voeding of uit ons milieu) te verhinderen zich te hechten aan de oestrogeenreceptoren in het lichaam. Dat zal de negatieve effecten van deze oestrogenen dus kunnen doen afnemen.

sesamzaad lignanen

Haaruitval

Eén van de belangrijkste oorzaken van haaruitval bij mannen is een overgevoeligheid voor DHT. Dat betekent echter niet altijd dat ze een te hoog DHT hebben. Men ging er vroeger soms van uit dat haaruitval bij mannen veroorzaakt wordt door teveel testosteron. Dat is zeker niet zo. Kaalheid wordt veroorzaakt, in de meeste gevallen dan toch, door een overgevoeligheid voor DHT. Of dat DHT nu hoog ligt of niet. Het spreekt voor zich dat mensen met een overgevoeligheid er beter voor zorgen dat ze het DHT wat lager houden. Lignanen kunnen hierbij helpen doordat ze de omzetting van testosteron naar DHT zullen verminderen. Er zal minder DHT worden geconverteerd uit testosteron. Waardoor mensen met beginnende kaalheid langer zullen kunnen genieten van hun haardos. Het zal dus zeker de haaruitval niet herstellen. Maar kan het proces vertragen en de gezondheid van de haren verbeteren.

Lees ook :  Is Het Gezond Om Veel Eiwitten Te Eten?

Bloeddruk verlagen

bloeddruk verlagen

De lignanen die we vooral terugvinden in lijnzaden en lijnzaadolie hebben een positief effect op de systolische bloeddruk. Dat is het eerste nummer in de bloeddrukmetingen. Het eerste nummer slaat op de druk van het bloed in de bloedvaten, wanneer het hart samentrekt. Hoe hoger dit nummer, hoe groter het risico op hartziekten.

Een onderzoek waarbij oudere mensen aan deelnamen heeft kunnen aantonen dat na 24 weken, de systolische bloeddruk kon dalen na het gebruik van lignanen gevonden in lijnzaadolie. Daardoor stelden de onderzoekers dat er een verlaagd risico op hartziekten zal plaatsvinden bij het gebruik van lignanen.

Gezondheid beenderen en osteoporose

Lignanen zijn een plantaardig oestrogeen. Dat betekent dat ze in sommige gevallen de effecten van oestrogeen zullen nabootsen in het lichaam. Vrouwen die te maken hebben met symptomen van de menopauze kunnen hierdoor goed geholpen worden. Tijdens en na de menopauze is er een verhoogd risico op de ontwikkeling van osteoporose. Dit komt grotendeels door de verlaagde hoeveelheid oestrogeen. Te weinig oestrogeen resulteert in pijnlijke beenderen en verhoogt de kans op osteoporose.

In het onderzoek heeft men getest met lijnzaadolie. Dus kon men niet met 100% zekerheid stellen dat dit effect verwezenlijkt werd door de lignanen in lijnzaadolie, dan wel door de omega 3 vetzuren. Maar hoogstwaarschijnlijk waren de lignanen hiervoor verantwoordelijk. Weten dat ze het tekort aan oestrogeen kunnen helpen aanvullen door hun fyto-oestrogene werking.

Lees ook :  Voordelen van Kokosolie Gebruik

Vergrote Prostaat en Prostaatkanker

prostaat lignanen

Het verminderen van de omzetting testosteron naar dihydrotestosteron of DHT verlaagt de kans op een vergrote prostaat (bron)  of prostaatkanker. Onderzoek heeft aangetoond dat we met lignanen een bescherming kunnen krijgen tegen prostaatkanker.

In het Westen krijgt ongeveer 1 op de 3 oudere mannen uiteindelijk prostaatkanker. In landen als Japan en China is dat 10 keer lager. De reden hiervoor zoeken de onderzoekers in de richting van fyto-oestrogenen. Omdat in Azië het gebruik van fyto-oestrogenen een stuk hoger ligt dan in onze Westerse landen. Men stelde ook vast dat lignanen het verloop van prostaatkanker kunnen beïnvloeden. Hoewel men het exacte werkingsmechanisme niet meteen kon vaststellen. Toch kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat lignanen kunnen helpen als bescherming en zelfs behandeling van prostaatkanker. (bron)

Borstkanker

Van de in totaal 10 onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat het gebruiken van lijnzaad een bescherming kan bieden tegen opvliegers en een verlaagd risico op borstkanker. Ook stelde men vast dat de overlevingskans hoger wordt bij vrouwen met borstkanker die lijnzaad gebruiken. Omdat deze onderzoeken gedaan werden met lijnzaad (25 gram per dag) kunnen we niet met absolute zekerheid stellen dat deze effecten bekomen zijn door de aanwezig van lignanen alleen. (bron)

Lees ook :  Hoeveel kg afvallen per week is gezond?

Lignanen in onze  voeding

pompoenpitten lignanen voeding

Lignanen vinden we louter terug in plantaardige voedingsmiddelen, dit betreffen altijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels. Daarom kunnen we ronduit stellen dat elk voedingsmiddel met veel vezels, vaak ook een hoge hoeveelheid lignanen zal bevatten.

In noten en zaden vinden we een hoge hoeveelheid terug. De lijnzaden zijn de absolute topper op dit vlak. Lijnzaad bevat nog meer lignanen dan lijnzaadolie. Maar ook sesamzaadjes, zonnebloempitten, pompoenpitten, pindanoten en cashewnoten bevatten een relatief hoge hoeveelheid.

De meeste peulvruchten en volkoren granen bevatten hoge hoeveelheden. Dit zijn vooral granola, haver, rijst, volkoren brood en pasta, bonen en zelfs tofu.

Groenten kunnen ook helpen om de hoeveelheid op te krikken. Zo bevatten kruisbloemige groenten een gezonde hoeveelheid. We hebben het dan over bloemkool, boerenkool, broccoli, spruiten en andere koolsoorten. Knoflook, paprika, wortelen en olijven bevatten ook lignanen.

Hoeveel hebben we nodig?

Wanneer ons dieet bestaat uit onbewerkte voedingsmiddelen rijk aan vezels, dan hebben we waarschijnlijk een hoge hoeveelheid lignanen via onze voeding. De aanbevolen hoeveelheid vezels ligt tussen de 20 en de 30 gram per dag. Op die manier zullen we ook een adequate hoeveelheid lignanen innemen via de voeding.

Toch halen de meeste mensen die 20 gram niet, het gemiddelde is een stuk lager. Om die reden kan er ook een supplement gebruikt worden.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven