Wanneer En Hoe Moeten We Het Lichaam Ontzuren?
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: juli 6, 2018 om 6:59 am
Laatste update: maart 26, 2019

Er is tegenwoordig heel wat te doen rond gezonde voeding. Nooit in de geschiedenis van de mensheid waren we zoveel bezig met gezonde voeding, gezondheid en een gezonde levensstijl. Ironisch genoeg waren we nog nooit in de geschiedenis zo ongezond. Heel wat mensen hebben overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes, hartproblemen, depressie, noem maar op. Veel van deze problemen zijn te wijten aan een ongezonde levensstijl.

Vooraleer we te ver over de oorzaak van onze gezonde of ongezonde levensstijl gaan uitwijken, in dit artikel gaan we dus spreken over ontzuren. Wanneer moeten we het lichaam ontzuren, hoe moeten we het lichaam ontzuren, en vooral ook, is het nu echt nodig dat we het lichaam ontzuren?

Lichaam ontzuren is onzin

Het idee om te ontzuren is een onderwerp dat reeds lang meedraait in onze samenleving. Er wordt onder meer geloofd dat we een verhoogd risico hebben op bepaalde ziektes zoals Diabetes, kanker, jicht, reuma en andere gezondheidsproblemen wanneer het lichaam te zuur is.

Osteoporose

Wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen dat er wel degelijk een sterke relatie bestaat tussen acidose en bepaalde ziektes. Wanneer we teveel voeding innemen die het lichaam verzuren zullen we beendermassa verliezen. Dat veroorzaakt osteoporose.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Kruidnagel? Eigenschappen En Voordelen

Het mechanisme hierachter is het volgende, wanneer de longen en nieren teveel zuur moeten verwerken dient er uiteindelijk calcium vanuit de beenderen gebruikt worden. Er is ongeveer 3 gram bot nodig om 1 gram zuur te verwerken. Daaruit kunnen we dus meteen vaststellen dat het lichaam ontzuren belangrijk is voor het voorkomen van osteoporose. Dit is nog meer het geval bij mannen en vrouwen boven de 50 jaar oud. (bron)

Nierstenen

Een ander probleem zijn nierstenen. Die kunnen rechtstreeks in verband gebracht worden met acidose. Omdat de hoeveelheid zuur in onze voeding een belangrijke predictor is van nierstenen. Daar spelen 3 factoren een grote rol in. Onder andere de verhoogde afgifte van calcium, de verminderde afgave van citraat die de calcium helpt oplossen en de verhoogde afgifte van urinezuur. Elk van deze factoren kunnen nierstenen doen ontstaan. (bron)

Diabetes en hartziekten

Een ander belangrijk aspect is het feit dat we bij acidose insuline resistentie kunnen ontwikkelen. Dat verhoogt het risico op diabetes en op hartziekten. (bron)

Het lichaam ontzuren is dus helaas geen onzin.

Wanneer moeten we nu het lichaam ontzuren?

Deze symptomen zijn zeer vaag. Een belangrijk symptoom van een te zuur lichaam is vermoeidheid. We hebben zeer weinig energie en zijn voortdurend moe. Dat is één van de eerste symptomen die zullen optreden.

Lees ook :  Top 5 Van De Meest Nitraatrijke Groente!

We kunnen ook overgewicht opstapelen, last krijgen van acne of droge huid. De gewrichten kunnen ontstekingen oplopen waarbij we symptomen van artrose ervaren. Ook kan het haar brozer en dunner worden.

Hoe moeten we het lichaam ontzuren?

Er bestaan gelukkig verschillende middelen om te ontzuren. Dit kan met bepaalde voeding. Maar kan ook  door bepaalde kruiden te gebruiken. Of door bepaalde supplementen te gebruiken.

Citroen

citroen ontzuren

Het lichaam ontzuren met citroen is misschien wel één van de meest bekende manieren. En dat lijkt nogal bizar want citroen heeft een lage ph waarde. Hoe kunnen we dan met een zuur voedingsmiddel, het lichaam gaan ontzuren? Moeten we daarom geen voedingsmiddelen met een hoog PH gaan gebruiken in ons dieet?

Het speelt geen enkele rol welke PH een bepaald voedingsmiddel heeft wanneer we het innemen. Het belangrijkste is hoeveel zuur er overblijft wanneer deze de nieren bereiken. Bij citroen is dat heel laag door de hoeveelheid kalium en magnesium. De nieren zullen hierdoor heel weinig zuur moeten filteren waardoor de PH waarde van de urine gaat stijgen.

En hoewel dit effect niet zichtbaar is in het bloed, toch zal dit effect in de cellen en in de urine zichtbaar zijn. Waardoor we kunnen genieten van de ontzurende werking van citroen.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Spinazie

Spinazie is een uitstekend voedingsmiddel om de zuurtegraad in de nieren te verlagen. Het bevat ook ijzer en zal daarmee helpen bij de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Het wordt regelmatig toegevoegd aan smoothies om het lichaam te ontgiften. We hebben het wel over verse spinazie en niet over gekookte spinazie.

Lees ook :  Het Verband Tussen Calcium en Vitamine D Tekort

Bananen

Bananen bevatten een hoge hoeveelheid kalium en zullen daarom ook helpen om de zuurtegraad in het lichaam te verlagen. Daarnaast zullen bananen dankzij hun hoge hoeveelheid vitamine B helpen om het metabolisme te verbeteren.

Ontzurende kruidenthee

Groene thee heeft een ontzurende werking op het lichaam. We kunnen dus alle soorten groene thee gebruiken om het lichaam te ontzuren. Er bestaan ook speciale alkaline samenstellingen. Die hebben een krachtigere werking dan groene thee. We kunnen deze samenstelling online bestellen.

Chlorella

chlorella ontzuren lichaam

Chlorella staat bekend als een superfood en bevat een enorme hoeveelheid voedingsstoffen voor een zeer kleine hoeveeheid calorieën. We vinden vitamines B, C en E. Heel wat aminozuren en mineralen zoals zink, ijzer, calcium, magnesium, kalium en omega 3 vetzuren.

Chlorella zal er niet alleen voor zorgen dat we het lichaam ontzuren. Maar zal er verder ook voor zorgen dat we eventuele voedingstekorten kunnen wegwerken.

De algen bevatten alle acht essentiële aminozuren waardoor chlorella kan gezien worden als een compleet eiwitrijk voedingsmiddel. Een ideale manier voor vegetariërs om ervoor te zorgen dat ze de nodige eiwitten en andere voedingsstoffen kunnen innemen.

Niet alleen kunnen we met chlorella het lichaam ontzuren. Maar ook het lichaam ontgiften. En dat is een zeer belangrijk gegeven want we krijgen overal gifstoffen in het lichaam. Elke keer we drinken of eten krijgen we gifstoffen. Ze zijn ook aanwezig in de lucht die we inademen. Of in de medicijnen die we moeten nemen. Onze lever is in staat om een groot deel van deze gifstoffen af te voeren. Dankzij chlorella kunnen we deze ontgiftende werking stimuleren en nog verbeteren.

Lees ook :  Plantaardige Omega 3 Voeding Voor Vegetariërs En Veganisten

Chlorella wordt gebruikt in tabletten.


Close