Wat Zijn De Voordelen Van Levertraan Voor Onze Gezondheid?

De voordelen van levertraan zijn onder meer dat we het cholesterol kunnen verlagen, het kan helpen bij het behandelen van diabetes type 1. Daarnaast kunnen we nog het risico op hartproblemen verkleinen, osteoporose, astma, depressie en zelfs bepaalde vormen van kanker. De levertraan is de olie die we halen uit de lever van de kabeljauw. Het heeft een uitstekende werking op onze huid, kan werken als spierontspanner en heeft het immuunsysteem een enorme boost. Mensen gebruiken het ook om de spijsvertering te verbeteren en de werking van de ogen te stimuleren.

Wat is levertraan?

Levertraan komt van de lever van kabeljauw. Die bevat een hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Het is een zeer belangrijk supplement, vooral dan door zijn hoge hoeveelheid vitamine A en vitamine D. Deze voedingsstoffen zullen het lichaam stimuleren en de werking van onze organen ondersteunen.

Levertraan heeft een geel-transparante kleur. Ze heeft een zeer sterke geur die te vergelijken is met vis, wat natuurlijk logisch is. Tegenwoordig worden er wel andere stoffen toegevoegd zoals munt of fruit. Toch is de sterke visgeur net belangrijk om de kwaliteit te kunnen bepalen. Een sterke visgeur duidt in de meeste gevallen op een uitstekende kwaliteit van de levertraan.

levertraan werking

We kunnen levertraan kopen wat hoofdzakelijk wordt gevonden in vloeibare vorm. Het kan tegenwoordig gelukkig in capsules genomen worden waar de vloeibare stof in opgesloten zit. Op die manier kunnen we de geur vermijden.

De productie van levertraan wordt gedaan met geavanceerde technologie. Hier zullen we proberen de belangrijkste eigenschappen van levertraan te bespreken. Deze werking van levertraan hebben we vooral te danken aan de hoge hoeveelheid vitamine A, vitamine D en omega 3 vetzuren.

Voedingswaarde levertraan

Levertraan zal een aantal belangrijke zaken verwezenlijken om te helpen optimale gezondheid te behouden. Dit komt door zijn uitzonderlijke voedingswaarde.

Een hoge hoeveelheid vitamine A die zal helpen om het immuunsysteem te versterken en daarbij bescherming zal bieden tegen ontstekingen en ziektes. En ook zeer belangrijk, het zal de werking van de ogen verbeteren. De hoge hoeveelheid vitamine D zal ons helpen om de beenderen sterk te houden en daarbij het risico verlagen op osteoporose. Al heeft vitamine D nog tal van andere eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld bij prostaatkanker, testosteron, cholesterol, hartproblemen en depressie als gevolg van te weinig serotonine.

Lees ook :  Top 5 Van De Meest Nitraatrijke Groente!

De omega 3 vetzuren zullen ook hun steentje bijdragen. Omega 3 heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Het zal er op die manier voor zorgen dat we minder last hebben van artrose en astma. Maar het kan ook de kans op allergische reacties doen afnemen en zou een gunstig effect op de hersenen hebben. Daarbij het geheugen stimuleren, maar ook de kans op depressie doen afnemen.

Werking van levertraan

De voedingswaarde van levertraan is onder meer een hoge hoeveelheid vitamine A en D, maar ook nog omega 3 vetzuren. Het spreekt voor zich dat een groot deel van de voordelen van levertraan hierdoor zullen ontstaan, zij het rechtstreeks of onrechtstreeks.

Levertraan werd wereldwijd zeer vaak bestudeerd. Vooral dan door zijn aanzienlijk aantal voordelen voor onze gezondheid. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het gebruiken van levertraan bescherming kan bieden tegen een grote variëteit aan chronische ziekten. Waaronder artrose, kanker, diabetes, nierproblemen, en hartziekten.

Artrose

Levertraan wordt regelmatig gebruikt als een supplement om de beenderen gezond te houden. Dit is vooral belangrijk wanneer we ouder worden. Het wordt verondersteld een zeer krachtige werking te hebben op de gezondheid van de beenderen.

Onderzoek heeft kunnen aantonen dat levertraan kan gebruikt worden bij de behandeling van artrose. Het gebruiken van levertraan zal daarbij zorgen voor een verminderde nood aan geneesmiddelen en pijnstillers. Deze geneesmiddelen hebben altijd ook negatieve effecten op het lichaam. Terwijl levertraan (in de aanbevolen dosering) enkel voordelen biedt voor onze gezondheid.

Spierpijn vermijden

levertraan spierpijn

Een vitamine D tekort leidt vaak tot problemen met onze beenderen en spieren. Levertraan bevat een enorme hoeveelheid vitamine D en zal daardoor helpen om de beenderen sterk te maken en vooral ook te behouden. Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer de hoeveelheid vitamine D in het lichaam wordt verhoogd, dankzij het gebruik van levertraan, dat we daardoor ook de spieren sterker maken en een verlaagde kans hebben op spierpijn.

Een vitamine D tekort voor een lange periode kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Zo kunnen bij kinderen de beenderen vervormd raken. Bij volwassenen zien we dan vooral een verzwakking van de beenderen. Al staat depressie en hartproblemen ook op het lijstje met mogelijke problemen bij een langdurig gebrek aan vitamine D.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Chlorella?

Het gebruik van levertraan kan de kans op een gebrek aan deze vitamine meteen doen afnemen. En zal dus ook bescherming bieden tegen spierpijn door de spieren sterker te maken.

Risico op Osteoporose verkleinen

Reeds decennialang wordt levertraan gezien als een natuurlijke behandeling tegen osteoporose. Deze olie is een unieke aanvulling op het dieet van dames die de menopauze achter de rug hebben. Omdat het de symptomen van osteoporose zal tegengaan (bron). En hoewel er geen echte limiet wordt vastgesteld op het gebruik van vitamine D, toch is het aangeraden voor mensen boven de 50 jaar oud om minstens 400 IU per dag in te nemen voor mannen. Terwijl de vrouwen zeker 600 IU nodig hebben.

Laten we niet vergeten dat vitamine D belangrijk voor een optimale calciumopname is.  Mensen hebben bijna nooit een calciumtekort als gevolg van te weinig calcium. Maar wel van een gebrek aan vitamine D. Waardoor er onvoldoende calcium kan worden opgenomen in het lichaam. Dit zal ervoor zorgen dat er een hogere hoeveelheid in het bloed blijft hangen. Waardoor de nieren extra hard moeten werken om deze hoeveelheden weg te werken.

Hartziekten vermijden

hartproblemen levertraan

Een groot aantal hartziekten kan worden vermeden wanneer we regelmatig deze olie gaan gebruiken. In verschillende onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat er een aanzienlijk verlaagd risico bestaat op de uiteindelijke ontwikkeling van hartproblemen. De patiënten die zelfs reeds een hartaanval, of een ander ernstig hartprobleem gehad hebben, kunnen zelfs een stuk sneller herstellen dankzij levertraan.

De onderzoekers gaan ervan uit dat hoofdzakelijk de hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren hierbij een grote rol speelt. Al zal de hoeveelheid vitamine D daar ook wel voor iets tussen zitten. Maar de omega 3 vetzuren zullen de bloedvaten sneller helpen herstellen wanneer er schade opgetreden is. En de beide vitamines A en D zullen bijdragen aan een verbeterde opname van belangrijke mineralen. Daarbij ook helpen om de spieren beter te laten functioneren. Maar vooral ook bijdragen aan het verbeteren van de elasticiteit van de bloedvaten.

Cholesterol

We weten dat omega 3 vetzuren in staat zijn om de triglyceriden te verlagen. Er kan echter ook een daling opgemerkt worden van het LDL cholesterolgehalte. Dat is het slechte cholesterol en daar hebben mensen met een ongezond dieet, weinig beweging of rokers maar al te vaak last van.

Lees ook :  Levertraan Voedingswaarde en Voordelen Voor Onze Gezondheid

Gezondheid van de huid verbeteren

Levertraan werd regelmatig gebruikt als een natuurlijke remedie om de huid gezond te houden. We kunnen levertraan onder meer gebruiken bij de behandeling van brandwonden of andere wonden. Het zal de huid sneller genezen wanneer de olie wordt aangebracht op de plaats waar de wonde zich bevindt.

Het zal bijvoorbeeld ook de veroudering van de huid helpen tegengaan. Omdat vitamine D werkt als een krachtig antioxidant in het lichaam.

Preventieve werking tegen kanker

Een onderzoek (bron) heeft kunnen aantonen dat levertraan kan helpen bij de behandeling tegen kanker. Verschillende studies hebben echter ook kunnen aantonen dat onder meer darmkanker en prostaatkanker kan worden vermeden door levertraan te gebruiken.

Depressie

depressie levertraan

Bij het gebruik van levertraan hebben we twee belangrijke voedingsstoffen in hoge hoeveelheden, die hebben aangetoond te kunnen helpen bij het onderdrukken van symptomen die depressie veroorzaken. Er is namelijk een hoge hoeveelheid vitamine D aanwezig. Waarvan we hebben gezien dat het serotoninegehalte gaat stijgen. Omega 3 wordt ook in verband gebracht met depressie en kan daarbij ook helpen de symptomen onderdrukken.

Werking van de ogen verbeteren

Levertraan bevat een hoge hoeveelheid vitamine A. Deze stof is van groot belang bij het beschermen van onze ogen. Zeker als bescherming tegen verschillende vormen van veroudering van de ogen kunnen we levertraan gebruiken. (bron)

Immuunsysteem versterken

De olie zal ervoor zorgen dat we het immuunsysteem stimuleren. Vitamine D is namelijk belangrijk voor het lichaam als bescherming tegen auto-immuunziektes. Het kan de kans op infecties sterk doen afnemen. Regelmatig levertraan gebruiken zal dus zorgen voor een gezond immuunsysteem en de kans op ziekte sterk doen afnemen.

Risico bij het gebruik van levertraan

Hoewel levertraan enorm veel voordelen voor onze gezondheid kan bieden. Toch dienen we rekening te houden met een aantal mogelijke problemen. Zo kan de hoge hoeveelheid vitamine A voor problemen zorgen. De maximale aanbevolen hoeveelheid voor vitamine A bedraagt 10.000 IU. We moeten er dus zeker op letten dat de supplementen deze maximale hoeveelheid niet overschrijden.

Het belangrijkste wat we dus moeten doen bij het kiezen van een levertraan supplement, is nagaan of er geen enorme hoeveelheden vitamine A in aanwezig zijn.

Kwik kon vroeger aanwezig zijn in levertraan. Hoewel dit nu heel nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Producenten van supplementen dienen daarom te voldoen aan strikte eisen en worden dus ook gecontroleerd op de aanwezigheid van kwik.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven