Voordelen en werking van L-Theanine

Voedingssupplementen die L-theanine bevatten worden geacht te helpen om mensen te ontspannen. Ze zijn in staat om stress te verlagen. Ook dragen ze bij tot het bevorderen van onze slaap. Een verhoogde concentratie en alertheid zijn andere claims die worden toegeschreven aan het gebruik van L-theanine.

Maar wat zegt de wetenschap hierover? Kunnen we voor al deze claims ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs vinden? We zochten het even voor je op.

Wat is L-Theanine?

Theanine is een aminozuur die we kunnen vinden in theebladeren en in sommige schimmelsoorten. Het wordt gebruikt om de gemoedstoestand op te krikken en kan stress bestrijden. Niet alleen zijn er mentale voordelen die gepaard gaan met het gebruik van L-theanine, zo kunnen we er de hersenen en het hart ook mee helpen beschermen.

Wanneer we het hebben over theanine, dan bedoelen we hier alleen L-Theanine. Bij aminozuren hebben we steeds een “L-” en “D-” vorm. Dit wijst op de chemische structuur. L-Theanine vinden we in voedingsmiddelen terug, dus is deze geschikt voor menselijke consumptie. D-Theanine vinden we nergens terug in voedingsmiddelen.

Stress aanpakken

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen te maken met stress. We hebben het altijd druk en we kunnen onze gedachten moeilijk even tot rust brengen. Omdat we daar simpelweg in veel gevallen de tijd niet voor hebben.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat wanneer proefpersonen een supplement gebruikten, en daarna bepaalde opdrachten moesten uitvoeren, ze in werkelijkheid minder symptomen van stress vertoonden dan de proefpersonen die een placebo hadden genomen. (1)

Ook heeft men kunnen vaststellen dat andere belangrijke indicatoren van stress, zoals een verhoogde hartslag en hogere bloeddruk, minder van toepassing waren bij de personen die het supplement hadden genomen.

Bij patiënten met schizofrenie kon worden vastgesteld dat er minder symptomen van angst zichtbaar waren. (bron) Dit wilt echter in geen geval zeggen dat L-theanine kan gebruikt worden als middel om schizofrenie of psychotische episodes onder controle te houden. Louter en alleen de angst en de gemoedstoestand kan onderdrukt en verbetert worden. Het gaat hier dus niet over de puur psychotische symptomen.

Lees ook :  Magnesiumvoeding: Beste 20 Voorbeelden van Magnesium Voeding

Verder zien we dat bij relatief gezonde mensen, ook een ontspannend effect optreedt wanneer een supplement met L-theanine gebruikt wordt. (studie)

Hersenfunctie verbeteren

L-Theanine kan helpen om het geheugen te stimuleren. Dit gebeurt vooral door een verhoogde alertheid en een verbeterde werking van het geheugen.

We hebben gezien dat bij mannen en vrouwen, die te maken hebben met lichte schade aan de hersenen, een extract van L-theanine er kan voor zorgen dat het geheugen sterk wordt verbeterd. Dit kon worden vastgesteld bij het uitvoeren van een mentale oefening.

In hetzelfde onderzoek werd ontdekt dat de alertheid en aandacht evenals wordt verhoogd. (bron)

Niet alleen mensen met hersenschade kunnen hiervan profiteren. Een andere studie heeft kunnen vaststellen dat mensen die vaker te maken hebben met angst, hier ook kunnen profiteren van een verhoogde concentratie en alertheid. (studie)

Beschermende werking op hart en bloedvaten

L-Theanine heeft een beschermende werking op het hart en op de bloedvaten. Dit gebeurt door een verhoogde aanmaak van stikstof. Daardoor gaan de bloedvaten licht uitzetten. Wat leidt tot een verbeterde bloedsomloop. (2)

Een ander beschermend effect van L-theanine op het hart en de bloedvaten is het feit dat ze LDL cholesterol zullen verlagen. Dat verlaagt het risico op aderverkalking. (studie)

Een verlaging van de bloeddruk zien we bij ratten met hypertensie.

Krachtige Anti-oxidante werking

Theanine zal ervoor zorgen dat de antioxidante capaciteit van de levercellen hersteld wordt. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat de lever beschermd wordt tegen schade. Maar zal ook bijdragen aan een verbeterde spijsvertering. (3)

Bij proefdieren kon worden vastgesteld dat bij bepaalde dosissen, de oxidatieve schade aan de cellen kon gestopt worden. Ook ontstekingen konden tegengewerkt worden. (4)

Beter slapen

Kinderen (en volwassenen) met ADHD ondervinden regelmatig problemen bij het slapen. Wanneer kinderen met ADHD een dosis van 200 mg L-theanine supplement per dag namen, kon, men na 6 weken een sterk verbeterde slaapkwaliteit opmeten. (studie)

Een ander belangrijk punt die men heeft kunnen ontdekken is dat de kinderen die het supplement gebruikten, minder vaak wakker werden gedurende de nacht.

Lees ook :  Hoe We Dankzij Groene Thee Kunnen Afvallen

Bepaalde symptomen van schizofrenie onderdrukken

Theanine is in staat om bepaalde symptomen van schizofrenie te onderdrukken. We hebben het dan vooral over het onderdrukken van angstige gevoelens en minder spierproblemen.

Er werden positieve resultaten geboekt in het onderzoek. Er moet echter gesteld worden dat deze patiënten ook een anti-psychotische behandeling genoten tijdens deze kuur met L-Theanine. Wat dus in geen enkel geval wilt betekenen dat we een complexe aandoening als schizofrenie kunnen behandelen met theanine.

Verder onderzoek volgt hieromtrent. om uiteindelijk te bepalen wat de effectieve rol is van L-theanine in de behandeling van schizofrenie. (5)

Immuunsysteem versterken

Theanine kan helpen om de activiteit van de T-cellen te verhogen. Deze zijn van groot belang voor het immuunsysteem. Ze zullen ervoor zorgen dat we infecties en tumoren kunnen bestrijden.

L-Theanine zal helpen om de balans tussen Th1 en Th2 in het voordeel van Th1 te brengen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat de cytokines actiever worden. Maar zal ook helpen het cortisol te verlagen en de hoeveelheid dopamine in de hersenen te verhogen. (6)

Hoger cortisol onderdrukt de Th1 in het immuunsysteem. Wat op zich de hoeveelheid Th2 zal verhogen. Cortisol stijgt niet alleen door mentale stress. Wanneer we lange fysieke inspanningen doen, dan zal het cortisol ook gaan pieken. Wat de kans op ontstekingen doet stijgen. Het gebruik van L-Theanine kan in dit geval deze trend stopzetten. En daarmee de kans op ontstekingen sterk doen afnemen. (7)

Verder onderzoek toont ons dat we bij het gebruiken van een supplement ook problemen zoals griep en verkoudheid kunnen vermijden. (8)

Kanker

Medicatie tegen kanker blijkt beter te werken in combinatie met het aminozuur. Zo bevordert het de vernietiging van kankercellen. (9)

Ander onderzoek verminderde de groei van kankercellen in lever en longen. (10)

Depressie bestrijden

We hebben het reeds gehad over het verlagen van het cortisolgehalte in het lichaam. En cortisol staat bekend als het stresshormoon. Of die stress nu ontstaat door fysieke inspanning of door mentale problemen.

Bij mentale stress kunnen we dus op termijn last krijgen van depressie. Nu heeft het aminozuur aangetoond te helpen bij het onderdrukken van enkele symptomen die kunnen duiden op depressie. Zo zien we een werende werking tegen angst en piekeren. De slaapkwaliteit verbetert. Bij mensen met een ernstige depressie kon een enorme vooruitgang opgemerkt worden. (11)

Lees ook :  10 Krachtige Voordelen Van 5-HTP Voor Onze Gezondheid

L-Theanine helpt bij het afvallen

Er is voldoende bewijs dat groene thee kan helpen bij het afvallen. Zo wordt onder meer de vetverbranding gestimuleerd. Maar het aminozuur in groene thee kan hierbij dus ook een doorslaggevende rol bij spelen.

Een verlaging van de triglyceriden wordt opgemerkt. Het lichaamsgewicht neemt af bij proefdieren die een supplement toegediend krijgen. (12)

Maagzweren behandelen op een natuurlijke manier

Het behandelen van maagzweren kan bij een dosis van 10 mg/kg. Voor een persoon van 50 kg betekent dit dus 500 mg. Bij ernstige maagzweren was een relatief hogere dosis van 40 mg/kg nodig. Wat uiteindelijk neerkomt op 2.000 mg bij een persoon van 50 kg. (13)

Hoe werkt Theanine in het lichaam?

L-Theanine kan meteen in de hersenen worden opgenomen via het bloed. Het zal daardoor een grote invloed uitoefenen op belangrijke chemische stoffen die instaan voor het regelen van de opwinding, angst, plezier en concentratie.

Eén uur later komt het aminozuur in het bloed terecht. Het komt in de hersenen terecht na 5 uur. Na 24 uur is het effect verdwenen.

Het is om die reden aangeraden het supplement op hetzelfde tijdstip te gebruiken. Misschien best net voor het slapen.

Een verhoging wordt opgemerkt in de serotoninewaarden en dopaminewaarden. Wat een positief effect heeft op de gemoedstoestand. Maar ook op vele andere processen die gepaard gaan met deze neurotransmitters. Zoals we reeds hebben vermeld, een daling van het overtollige cortisolgehalte.

Eén van de meest gekende effecten van L-Theanine bij bodybuilders, is het verhogen van de hoeveelheid GABA, alsook het actief maken van GABA.

Bijwerkingen van L-Theanine

Zelfs bij hoge doseringen werden geen existentiële bijwerkingen vastgesteld. Hoewel dit enkel bij dieren getest werd. Om die reden kunnen we niet met zekerheid stellen of dit bij mensen ook het geval blijkt.

De combinatie met andere medicatie is iets wat we in het oog moeten houden. Dit gaat dan vooral over medicijnen tegen hypertensie. Maar ook medicijnen tegen depressie of angst. Theanine zal de werking van kalmerende middelen versterken. Alsook slaapmedicatie.

Aanbevolen dosis

De aanbevolen dosis bedraagt 200 mg voor volwassenen. Bij wetenschappelijke onderzoeken worden vaak hogere hoeveelheden gebruikt. Die worden ook best alleen gedaan onder toezicht van een huisarts. Het supplement wordt beter ’s avonds ingenomen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven