Krill Olie Gebruik Werking en Bijwerkingen

De vele voordelen en gebruiken van krill olie plus de bijwerkingen ervan

krill olieTegenwoordig komen er steeds meer voedingsmiddelen en voedingssupplementen op de markt die onze gezondheid moeten bevorderen. We hebben het reeds gehad over spirulina in een vorig artikel. In deze post gaan we het hebben over krill olie, een ander wondermiddel uit de oceaan.

En vooral over de voordelen van krill olie. De meeste mensen zullen daar reeds oppervlakkig van hebben gehoord. Maar zullen niet meteen weten wat het is, en vooral wat het allemaal doet voor onze gezondheid.

Krill olie is te vergelijken met visolie. Ze bevat ook enorme hoeveelheden omega 3 vetzuren. De kleur ervan is echter meestal rood in de plaats van geel. Hoewel ze natuurlijk allebei omega 3 bevatten, zijn er toch enkele verschillen tussen de 2 soorten olie.

Wat is krill olie?

Krill olie is de olie van een klein diertje, ze behoort tot de garnalensoort. Het zijn vooral de walvissen en sommige haaien die deze kleine garnaaltjes gaan eten. In het Noors betekent krill letterlijk, voeding voor de walvissen. De olie wordt gehaald uit de krill en wordt op die manier geplaatst in capsules. Het wordt gebruikt als een geneesmiddel. Hoewel er enorm veel soorten krill olie op de markt zijn hebben ze allemaal een soortgelijke werking op ons lichaam.

Waarvoor wordt krill olie gebruikt?

onder waterKrill olie wordt gebruikt om hartziekten mee aan te pakken. Zoals we terugzien bij de omega 3 vetzuren zullen ze de triglyceriden, of de vetten in het bloed gaan verlagen. Ze zullen ook het hoge cholesterol kunnen aanpakken. Daarnaast krijgen we een daling van de bloeddruk. Met al deze voordelen samen krijgen we een daling van het risico op een beroerte of een hartaanval.

De krill olie is ook gunstig tegen ontstekingen en artritis. Mede door zijn omega 3 vetzuren natuurlijk. Het kan worden ingezet tegen depressie en tegen PMS of premenstrueel syndroom. Het kan ook helpen wanneer we last hebben van pijnlijke menstruatie. Krill olie zou ook gunstig zijn tijdens de menopauze omdat het kan helpen de gemoedstoestand verbeteren door de werking van het zenuwstelsel en de hersenen te stimuleren.

Hoewel de werking van krill olie te vergelijken is met visolie en met omega 3. Zijn er toch enkele kleine verschillen. We weten echter dat de algemene voordelen van omega 3, visolie of krill olie zijn dat ze de ontstekingen zullen verminderen, het cholesterol zullen verlagen en de bloedplaatjes minder kleverig zullen maken. Waardoor de vorming van bloedklonters wordt tegengegaan.

Hoe wordt krill olie gemaakt?

Krill olie wordt gemaakt hoofdzakelijk van de krill ofwel de Euphausia superba. Dat is een zeer kleine garnaalachtige. Ze worden gevonden in alle oceanen en komen van het Noors ‘voedsel voor de walvis’ ofwel ‘zeer kleine vis’. Krill olie wordt gebruikt in vele delen van de wereld. Het wordt ook enorm veel gebruikt om vissen te voederen die worden gekweekt voor consumptie.

Lees ook :  Vezelrijke voeding : Lijst Met Voeding Die Vezels Bevatten

Het is niet zo makkelijk om ze te maken omdat het meer problemen met zich meebrengt. Het moet heel snel worden verwerkt omdat na de vangst, één uur later de krill olie reeds kan bederven. Dat zorgt ervoor dat men heel snel moet zijn in het maken van krill olie supplementen. Om die reden zijn de supplementen met krill olie een stuk duurder. Maar worden ook gezien als iets krachtiger dan de visolie variant. Die praktisch dezelfde werking heeft, maar dan omwille van zijn versheid, niet kan opboksen tegen krill-olie.

Werking van krill olie

Cholesterol

Eén van de grootste voordelen van de werking van krillolie is dat die gunstig is voor het hart en kan helpen om hartziekten te bestrijden. We vinden dit inderdaad terug in bepaalde wetenschappelijke onderzoeken.

We zien onder meer een daling van de slechte cholesterol en een daling van de triglyceriden. Terwijl ze ook de goede HDL cholesterol zulle gaan stimuleren. Het eiwit die verantwoordelijk is voor de vorming van cholesterol kan worden verlaagd met maar liefst 30% wanneer voor een langere periode krill olie gebruikt wordt.

In volgend onderzoek werden mensen gedurende 3 maanden onderzocht, zij gebruikten een supplement met 1.000 en 1.500 mg krill olie. Mensen met hoge triglyceriden waren in staat om een gezond dieet te behouden en konden daarbij de triglyceriden binnen de algemene waarden houden. Men ging verder dan dat en ging daarbij ook de LDL, HDL, glucosewaarden en totaal cholesterol gaan bekijken. De onderzoekers konden duidelijk en met veel zekerheid stellen dat krill olie in staat is om de totale cholesterol, de LDL cholesterol en de triglyceriden te verlagen. Waarbij de HDL waarden, ofwel de goede cholesterolwaarden gingen stijgen. Bij lage en gemiddelde doseringen vond men ook dat krill olie duidelijk krachtiger was dan visolie om de glucosewaarden, triglyceriden en LDL waarden te verlagen. (1)

Goed voor onze hersenen

krill olie hersenenWe weten reeds dat omega 3 en visolie een gunstig effect heeft op onze hersenen. Dat komt hoofdzakelijk doordat onze hersenen voor ongeveer 70 – 80% bestaan uit DHA vetzuren. Wanneer we te weinig van deze DHA vetstoffen in ons lichaam innemen, dan zullen onze hersenen onvoldoende kunnen ontwikkelen. Dat zorgt vooral tijdens de zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding en tijdens de groei van het kind voor grote problemen met de hersenen. Leerachterstand, ADHD, autisme en lagere intelligentie worden daar allemaal mee in verband gebracht. Maar ook onze psychische gezondheid zal daaronder gaan lijden.

Krill olie heeft aangetoond ook voor volwassenen en voor oudere mensen van groot belang te zijn om de gezondheid van onze hersenen te vrijwaren.

Een onderzoek waarbij 45 gezonde oudere mannen tussen 61 en 72 gebruikt werden om 12 weken lang een supplement te gebruiken met krillolie heeft een aantal gunstige resultaten kunnen aantonen. Men stelde vast dat het geheugen duidelijk ging verbeteren. Daaruit kon men dus concluderen dat het cognitief geheugen positief kan worden gestimuleerd door krill olie te gebruiken. Het was krachtiger dan de vetten uit sardines en visolie. (2)

Helpt tegen pijnlijke gewrichten en ontstekingen

Eén van de algemene functies van omega 3, visolie en van krillolie is dat het werkt tegen ontstekingen. Wanneer we voldoende van deze meervoudig onverzadigde vetzuren in het lichaam aanwezig hebben zullen we een verlaagd risico hebben op pijnlijke gewrichten en ontstekingen. Omdat die worden tegengewerkt door de vetstof.

Lees ook :  Verhouding Omega 3 en 6 Belangrijk Bij Afvallen!

Bij krill olie is dat natuurlijk niet anders, want ook zij zijn een soort visolie die deze meervoudig onverzadigde omega 3 vetzuren bevatten.

gelukkige vrouwEen onderzoek naar de werking van krillolie bij chronische ontstekingen werd gedaan bij 90 patiënten die allemaal te maken hadden met een hartziekte en/of te maken hadden met reuma of artrose. Ze kregen een supplement toegediend van krill olie. De onderzoekers zagen reeds na 7 dagen dat het C-reactief eiwit ging dalen met 19.3%. Na 14 dagen ging dit eiwit reeds met 29.7% gaan dalen en na 30 dagen met 31%! Dit terwijl we een stijging van dit eiwit zagen in de groep die een placebo toegediend kreeg. Het verschil tussen beide groepen was dus enorm.

De groep die het supplement toegediend kreeg merkte een vermindering van 30% in de symptomen van de ontstekingen. 20% van de mensen merkte ook een daling op van de stijfheid in de gewrichten. De onderzoekers konden hieruit vaststellen dat zelfs een kleine dosis van 300 mg in staat was om de ontstekingen tegen te houden en daarmee de symptomen van artrose kon doen afnemen. (3)

Immuunsysteem ondersteunen

Het spreekt voor zich wanneer een middel zal helpen om ontstekingen tegen te werken en het de cholesterol zal helpen verlagen, het hart zal beschermen tegen hartproblemen. Dat we dan ook een gunstig effect zullen ondervinden op ons afweersysteem.

De ontstekingen werking van krill olie zal zorgen voor een verhoging van het immuunsysteem.

In het volgend onderzoek zien we bij 19 mannen en 18 vrouwen, bij een gebruik van 2.000 mg krillolie per dag en dit gedurende 6 weken. Een duidelijk verschil in de activiteit van NK cellen of de Naturel Killer Cells. Dit zijn de cellen die zullen helpen bij het bestrijden van aanvallen op ons lichaam. Een verhoogde activiteit van deze cellen duidt dus automatisch op een sterker immuunsysteem. Er werd hier geen verschil opgemerkt tussen de vrouwen en de mannen. (4)

De lever stimuleren

lever ondersteunenVerschillende onderzoeken zijn reeds uitgevoerd naar de rol van vetzuren uit ons dieet in de ontwikkeling van leververvetting. Men heeft kunnen aantonen dat een dieet waarbij heel veel vet gebruikt wordt, kan leiden tot overgewicht, leverziekte, overtollige insuline, en een constant verhoogde bloedsuiker. We hebben gunstige effecten kunnen bereiken die onze lever helpen stimuleren.

Krill olie heeft dan weer kunnen aantonen dat het kan helpen bij het verbeteren van deze bloedsuikerwaarden. Dit zou wijzen op een aantal beschermende effecten tegen leververvetting.

In het volgende onderzoek werden ratten gebruikt gedurende 4 weken. Ze kregen een normaal dieet voorgeschoteld met gemiddeld 35% vet, daarnaast kregen ze een supplement met 2.5% krill olie toegediend. De resultaten wezen aan dat krill olie kan helpen om vet te verbranden wanneer hoge hoeveelheden vet worden ingenomen. Dit effect zou de negatieve effecten van het vetrijke dieet tegenwerken. (5)

PMS Menstruatie en Menopauze

De werking van krill olie kan voordelig zijn voor vrouwen die last hebben van een pijnlijke menstruatie. Vrouwen die last hebben van PMS of het premenstrueel syndroom. En zelfs ook voor vrouwen die de menopauze naderen of zich reeds in de menopauze bevinden.

Lees ook :  Hoe We Dankzij Groene Thee Kunnen Afvallen

De voornaamste werking van krill olie is het tegenwerken van ontstekingen. Dit kan worden gezien als een preventief middel bij een pijnlijke menstruatie.

Via wetenschappelijke onderzoeken konden we vooral vaststellen dat krillolie kan helpen bij het onderdrukken van negatieve emoties. Die kunnen we zowel krijgen tijdens de menstruatie, voor de menstruatie, als voor en tijdens de menopauze. Verder zien we ook een sterke afname van de pijn die wordt ervaren tijdens de menstruatie bij het gebruik van krill olie. (6)

Angst bestrijden

Een voldoende hoeveelheid omega 3 vetzuren zal onze hersenen stimuleren. We hebben het reeds gehad over de hoeveelheid DHA waaruit onze hersenen nu eenmaal bestaan. Maar ook tussen de samenwerking van het zenuwstelsel en onze hersenen zullen verbeteringen merkbaar worden wanneer we een voldoende hoeveelheid van deze vetstoffen innemen. Dat kunnen we dus verhogen door krill olie te gebruiken.

We zien onder meer een verbetering van de gemoedstoestand en positieve effecten ten opzichte van mensen met angststoornissen of symptomen van depressie.

Zwangerschap en borstvoeding

krill olie zwangerschap omega 3Het gebruik van krillolie tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding kan een zeer goed alternatief bieden tegen het eten van vis. We weten dat sommige vette vissen relatief hoge hoeveelheden kwik bevatten. Die kunnen voor volwassenen minder schadelijk zijn. Toch zijn die voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven risicovol omdat ze schade kunnen aanbrengen aan het ongeboren kind of aan de baby.

Krill olie zal de hersenen van de baby helpen om zich beter te ontwikkelen. En daarbij het risico op ADHD, autisme en andere problemen kunnen helpen vermijden. Ook gaat men ervan uit dat kinderen intelligenter zijn wanneer ze tijdens de zwangerschap en tijdens de jonge jaren voldoende omega 3 hebben gekregen. Krill olie supplement kan daarbij dus zeer goed helpen.

Wat is het verschil tussen krill olie en visolie?

Er zijn geen concrete verschillen tussen krill olie en visolie. Daarmee bedoelen we dat ze allemaal de voordelen van omega 3 zullen bieden. Daarmee ook de voordelen die DHA en EPA met zich meebrengen zullen helpen vervullen. We zien echter in alle onderzoeken dat de werking van krill olie een stuk krachtiger en meer effectief is dan die van visolie.

Eén van de redenen zou kunnen zijn dat ze meteen vers worden gebruikt om in supplementen te vervaardigen. Een andere mogelijke verklaring zijn de anti-oxidanten aanwezig in het diertje.

krill olie supplementenDie geven de specifieke rode kleur van het supplement weer. De supplementen zijn ook een stuk kleiner omdat ze minder hoge hoeveelheden nodig hebben om even effectief te zijn als visolie capsules.

Bijwerkingen

De bijwerkingen worden gelijkgesteld aan deze van visolie of omega 3. Teveel van deze vetstoffen kan ervoor zorgen dat we een interactie krijgen met bloedverdunners waardoor het bloed te dun wordt. Men gaat uit van een dosis van 3.000 mg omega 3 per dag om geen problemen te veroorzaken. Bij mensen die reeds medicatie nemen om het bloed te verdunnen houden ze zich beter aan een kleinere dosis van 300 tot 1.000 mg.

Ook vrouwen die heel veel bloed verliezen tijdens de menstruatie kunnen iets meer bloed verliezen wanneer hoge hoeveelheden krill olie supplement worden gebruikt.

Deel dit bericht

Scroll naar boven