Kaliumtekort Symptomen en Oorzaak

Kaliumtekort Symptomen en Oorzaak

De symptomen van een kaliumtekort zijn in de meeste gevallen zeer licht. Zo licht dat we het vaak niet in het oog hebben dat we daadwerkelijk met een kaliumtekort te maken hebben.

Dat gaat dan vooral van vermoeidheid tot nervositeit, maar kan ook constipatie en een verlaagde bloeddruk veroorzaken.

In dit artikel gaan we het hebben over de symptomen van kaliumtekort. En wat de oorzaak is van het kaliumtekort.

Op die manier kunnen we het gebrek aan kalium oplossen en verhinderen dat we daar in de toekomst nog mee te maken krijgen.

Wat doet kalium?

bananen kaliumKalium heeft belangrijke functies in ons lichaam. Het is onder andere van belang om de gezondheid van de cellen in stand te houden. Ook van onze weefsels en onze organen. Het wordt gerekend onder de elektrolieten.

Dat wilt zeggen dat het elektriciteit opwekt samen met sodium, calcium en magnesium in ons lichaam. Vooral het hart en de spieren zijn voor een groot deel afhankelijk van deze functie. Maar ook het regelen van onze vochtbalans in het lichaam hangt samen met hoeveel onze kaliumwaarden en sodiumwaarden bedragen.

Daarnaast speelt het ook een rol bij het in balans houden van onze hormonen. Zo zal het mineraal onder andere helpen bij het omzetten van cholesterol naar progesteron.

Voeding met kalium kunnen we in ruime mate terugvinden in vers fruit. Met als voorbeelden bananen, sinaasappels, aardbeien, kiwi, avocado en abrikozen.

Ook groenten bevatten kalium. Zoals paddestoelen, peulvruchten, tomaten en bieten of aardappelen.

In vlees vinden we het mineraal vooral terug in rund en kalkoen. Bij vis is dat dan zalm en sardines.

De grootste oorzaak van een kaliumtekort is door te weinig voeding met kalium te eten. Al zijn er toch ook verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een verminderde opname van het mineraal. En daardoor ook een kaliumtekort kunnen veroorzaken. We denken dan vooral aan zout en alcohol.

Lees ook :  5 Beste Voordelen Van Een Eiwitdieet

Terwijl de meest voorkomende symptomen van een kaliumtekort te maken hebben met vermoeidheid. Dit uit zich dan in vermoeide spieren of algemene fysieke of mentale vermoeidheid.

Jammergenoeg wordt dit vaak niet in verband gebracht met een mogelijk gebrek aan kalium

Wat zijn de symptomen van een kaliumtekort?

De symptomen van een gebrek aan kalium zijn hoofdzakelijk vermoeidheid en zwak voelen. Dit uit zich vooral op onze spieren. Spierkrampen zijn geen uitzondering wanneer we te maken hebben met te weinig kalium.

Mensen die vochtafdrijvende middelen of medicatie gebruiken kunnen daardoor heel wat van het mineraal verliezen. En op die manier met deze symptomen te maken krijgen.

Hoewel een licht tekort meestal zonder al teveel problemen zal opgelost worden. Kan een groot kaliumtekort wel zorgen voor hartproblemen. Bij mensen met reeds hartproblemen of een zwak hart kan dit uiteindelijk leiden tot een hartaanval.

Andere symptomen van een kaliumtekort :

  • Puistjes of huiduitslag
  • Krampen in de armen en benen
  • Constipatie
  • Vochtophouden (Oedeem)
  • Slapeloosheid
  • Mentale problemen
  • Buikkrampen
  • Lage bloeddruk
  • Hoge bloeddruk
  • Onregelmatige hartslag
  • Veel water drinken
  • Overgeven
  • Misselijkheid
  • Flauwvallen
  • Depressie

Dit zijn allemaal symptomen die kunnen voorkomen bij een gebrek aan kalium. Het wordt om die reden ook vaak verward met andere problemen. Zo zullen weinig mensen denken wanneer ze depressief worden, dat ze uiteindelijk een kaliumtekort hebben. Maar zullen ze eerder denken dat het aan een ander probleem ligt. Stress bijvoorbeeld, of andere oorzaken.

Daarnaast zijn er ook nog andere problemen die er kunnen voor zorgen dat we met een gebrek aan kalium te maken krijgen. Daar gaan we verder op ingaan bij de oorzaken. Maar het gebruik van medicatie voor bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen, of het gebruik van laxerende middelen kan ook leiden tot een gebrek. Zelfs het teveel gebruiken van aspirines kan voor het gebrek zorgen.

Het mineraal is van belang om de bloedvaten te helpen ontspannen. Om die reden kan het zowel zorgen voor een hoge bloeddruk als voor een lage bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk kunnen we het risico op hartziekten of een hartaanval verhogen. Bij een lage bloeddruk kunnen we ons licht in het hoofd voelen en flauwvallen.

Bepaalde processen van het spijsverteringsstelsel kunnen worden vertraagd wanneer niet genoeg kalium aanwezig is. Zo kan het ervoor zorgen dat we een opgeblazen gevoel krijgen. Een opgeblazen buik met buikkrampen en constipatie kan dan voorkomen.

Lees ook :  Lijst Met Meer Dan 30 Kaliumrijke Voedingsmiddelen!

Ook voor het zenuwstelsel is het mineraal van groot belang. Wanneer er voldoende van aanwezig is zullen de zenuwen ontspannen en gezond blijven. Wanneer dit niet het geval is en we te maken hebben met een kaliumtekort dan kunnen we tintelingen ondervinden in onze benen en armen. Dat kan soms voelen als een prik van een naald.

Wat is de oorzaak van een kaliumtekort?

Zoals we reeds eerder hebben vermeld kunnen sommige vormen van medicatie een ongunstige invloed hebben op de hoeveelheid van het mineraal in ons lichaam.

Slecht voedingspatroon

Toch is de allergrootste oorzaak van een kaliumtekort simpelweg dat we te weinig voeding met kalium eten. Dit kan dan komen doordat we teveel fastfood eten, of teveel bereide maaltijden kopen in de winkel. Die bevatten over het algemeen zeer weinig van het mineraal. Maar zijn net goed aangevuld met sodium. Dit zal er nog meer voor zorgen dat de hoeveelheid in ons lichaam gaat verminderen.

Diarree

Andere belangrijke oorzaken zijn diarree of overgeven. Dat kan er voor zorgen dat grote hoeveelheden verloren gaan. Maar ook het gebruik van vochtafdrijvende middelen of laxerende middelen kan een grote hoeveelheid lozen.

Lange inspanningen

Mensen die vaak aan langeduursporten doen kunnen te maken krijgen met een tekort. Omdat ze zodanig gaan zweten en op die manier ook een bepaalde hoeveelheid verliezen. Om die reden bevatten veel sportdranken ook het mineraal, op die manier wordt het verlies gecompenseerd.

Teveel alcohol drinken en weinig kalium opnemen

Ook alcohol kan de kans op een kaliumtekort verhogen. Dit komt doordat de hoeveelheid kalium uit onze voeding minder goed kan worden opgenomen. Bij mensen die veel alcohol drinken is het vaak niet eens nodig om te proberen het kaliumtekort aanvullen. Want wanneer die stoppen met drinken kan de opname terug gegarandeerd worden en is er van een kaliumgebrek echter geen sprake meer.

Teveel zout verhoogt kans op kaliumtekort

Mensen die altijd bereide maaltijden eten hebben ook een verhoogd risico. Omdat deze maaltijden heel vaak worden verrijkt met sodium om de smaak te verbeteren. Dat kan de balans verstoren en op die manier een gebrek aan kalium veroorzaken.

De nieren kunnen ook zorgen dat er teveel van het mineraal wordt afgevoerd. Dit zal hoofdzakelijk gebeuren door vochtadrijvers. Maar kan evengoed ook door problemen met de nieren voorkomen.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van L-arginine Op Ons Lichaam?

Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien is een magnesiumtekort. Want dat kan uiteindelijk ook leiden tot een kaliumtekort.

Wanneer moeten we een dokter raadplegen?

Wanneer we te maken krijgen met een onregelmatige hartslag of wanneer we telkens de neiging hebben om flauw te vallen is het zeker raadzaam om een dokter te raadplegen. Die kan dan verder bekijken wat er kan gedaan worden om het probleem op te lossen.

Meer kaliumrijke voeding eten

Een uitstekende manier om onze inname te verhogen, is natuurlijk door meer kaliumrijke voeding te gaan eten. Er zijn voldoende voedingsmiddelen wat het mineraal in ruime mate aanwezig is. De bekendste is misschien wel de aardappel. Maar ook tomaten zijn uitstekende bronnen van dit belangrijke mineraal. Naast het vermijden van een kaliumtekort kunnen we ook onze hoeveelheid vitamine C verhogen door tomaten toe te voegen aan ons dieet.

Hoeveel kalium per dag?kalium voeding

Baby’s hebben voldoende aan 400 tot 700 mg per dag. Dit wordt gegeven via de moedermelk of via babyvoeding. Kinderen zouden zo’n 3.000 tot 4.000 mg kalium per dag moeten nemen. En volwassenen zouden moeten proberen om ongeveer 4.500 mg kalium per dag in te nemen. Al zijn er heel weinig die deze normen halen. Zeker in het Westers dieet worden vaak onvoldoende voedingsmiddelen rijk aan kalium gebruikt.

Hier vinden we nog enkele voorbeelden van voeding met kalium. Dat zal allemaal bijdragen om het risico op een kaliumtekort zo laag mogelijk te houden.

Meer Kaliumrijke voeding :

  • Witte bonen
  • Pruimensap
  • Bananen
  • Kiwi
  • Dadels
  • Spinazie
  • Pompoen
  • Avocado
  • Kokosnoot
  • Rozijnen

[bctt tweet=”Volwassenen zouden moeten proberen om ongeveer 4.500 mg #kalium per dag in te nemen. Al zijn er heel weinig die deze normen halen.” username=”1gezonderleven”]

Vis kan ook gebruikt worden als kaliumrijke voeding. Zo bevatten sardines per 100 gram ongeveer 400 mg. Wil je nog meer kalium voeding via vis innemen? Dan kan je gaan voor zalm. Eén zalmfilet zal bijna 2.000 mg leveren! Naast het feit dat we er een kaliumtekort kunnen mee bestrijden zullen we ook onze hoeveelheid omega 3 en vitamine D gaan verhogen.

Een andere manier om het kaliumtekort op te lossen is door supplementen te gebruiken. We dienen hier echter de aanbevolen dosis zeker niet te overschrijden. Omdat we anders een verkeerde balans kunnen krijgen tussen andere mineralen die daarvan afhankelijk zijn. Zoals sodium bijvoorbeeld.

Daarnaast heeft teveel kalium een negatieve invloed op de nieren. Om die reden mag de aanbevolen dosis van een supplement zeker niet worden overschreden. Tenzij we natuurlijk weinig tot geen kaliumvoeding aan ons dieet toevoegen en te maken hebben met een ernstig kaliumtekort.

Bronnen:

https://medlineplus.gov/ency/article/002413.htm

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/potassium

http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/potassium

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven