Jodiumtekort Symptomen En Oorzaken En De Enige Oplossing!

Jodiumtekort is een veelvoorkomend tekort en wordt gezien als één van de meest voorkomende voedingstekorten, maar toch ook de makkelijkste om te vermijden. Het is onder meer van groot belang voor kinderen. Om onder meer de hersenen te laten ontwikkelen. Maar is ook van groot belang voor onze schildklier.

Jodium is een mineraal die we kunnen zien als essentieel voor onze schildklierhormonen. Deze hormonen zullen alle activiteiten van het metabolisme helpen regelen en spelen een belangrijke rol in de groei van bijna al onze organen.

Wanneer we te maken hebben met een jodiumtekort zullen de cellen minder goed ontwikkelen. Dat is zichtbaar door een verminderde aanmaak van schildklierhormonen, en een ongunstige werking van de spieren, het hart, de lever en nieren. Alsook de functie van onze hersenen.

We hebben dus een bepaalde hoeveelheid jodium nodig in het lichaam om voldoende schildklierhormoon te kunnen aanmaken. We kunnen te maken krijgen met een vergrote schildklier indien we met een jodiumtekort te maken hebben. Het kan echter ook zorgen voor een aantal mentale problemen.

Hoeveel jodium per dag?

We hebben per dag ongeveer 150 mcg nodig. We kunnen het mineraal niet uit onszelf aanmaken. Het is daarom noodzakelijk dat we dit halen uit bepaalde soorten voeding. Verder is het ook zo dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, dat ze een hogere hoeveelheid per dag innemen. We spreken dan over ongeveer 200 mcg per dag. We vinden jodiumvoeding vooral terug in zuivelproducten.

Hoewel een jodiumtekort vooral voorkomt bij mensen die er een ongezond voedingspatroon op nahouden. Toch zien we dat ongeveer 1 op de 3 met een tekort te kampen heeft. Dat zijn niet altijd ernstige tekorten. Maar zijn toch allemaal waarden die we de hoogte kunnen injagen en op die manier kunnen profiteren van een betere gezondheid.

Zwangere dames vormen hier het grootste risico voor. Zij worden daarom aangeraden om extra jodiumvoeding te gaan eten.

Wat zijn de symptomen van jodiumtekort?

De belangrijkste symptomen van jodiumtekort die zullen optreden zijn de volgende

Lees ook :  16 Belangrijke Voordelen Van Granaatappelsap Voor de Gezondheid

De problemen voor kinderen die te maken hebben met een (langdurig) jodiumtekort zijn vaak niet te herstellen. Of zullen zich toch niet herstellen zonder de nodige moeite daarvoor te doen.

We zien dan bijvoorbeeld bij kinderen met een jodiumtekort

  • Een verlaagde begaafdheid
  • Problemen om te leren
  • Mentale problemen

Hoe kunnen we weten of we met een tekort te maken hebben?

De beste manier om na te gaan of we al dan niet met een jodiumtekort te maken hebben is door een arts te verwittigen.

Er kunnen dan ofwel een urinetest of een bloedtest afgelegd worden. Die zal dan uitmaken hoeveel jodium er nog in de urine of in het bloed aanwezig is. En kan ons een duidelijk beeld geven of we al dan niet met een gebrek te maken hebben.

De oorzaken van een jodiumtekort

jodium in bodem

Wanneer we weinig jodium in het lichaam hebben, zullen onder meer de schildklier minder effectief gaan werken. Maar wat zijn de oorzaken hiervan?

Weinig jodiumvoeding innemen

De belangrijkste oorzaak is uiteraard door te weinig voeding met jodium te eten. Wanneer we in bepaalde gebieden wonen, dan kan de grond heel jodiumarm zijn. We denken dan vooral aan bergachtige gebieden. Wanneer we dan groenten uit fruit uit deze gebieden gaan eten. Zullen die een stuk minder jodium bevatten, dan we voordien misschien zouden aannemen.

We zien ook vooral dat de mensen uit deze gebieden een hoger risico hebben op een jodiumtekort dan anderen.

Het grote probleem met een jodiumtekort is dat voedingsmiddelen ze meestal niet zullen bevatten van nature. Ze worden gevonden in de grond en worden op die manier opgenomen door deze groenten die in de grond worden verbouwd.

We kunnen ook zeevruchten of vis gaan eten. Zij bevatten ook een ruime hoeveelheid jodium.

zeevruchten jodiumvoeding

Seleentekort

Een jodiumtekort kan samengaan of ontstaan door een seleentekort. Dat kan in de meeste gevallen een probleem met de schildklier veroorzaken. Dat kan een vergroting van de schildklier zijn. In heel wat mensen met een jodiumtekort zien we dat er ook een seleentekort aanwezig is.

Lees ook :  12 Krachtige Voordelen Van Granaatappel Voor de Gezondheid

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat wanneer deze twee mineralentekorten optreden, we een hogere kans hebben op een vergrote schildklier. Omdat de schildklier beide mineralen nodig heeft om schildklierhormoon aan te maken.

Seleen of selenium zal er verder ook nog voor gaan zorgen dat we een betere opname kunnen verkrijgen van jodium uit onze voeding. Wanneer we reeds met een seleentekort te maken hebben, dan zal de schildklier harder moeten werken om voldoende schildklierhormoon aan te maken.

Roken

Mensen die roken hebben een verhoogd risico op een jodiumtekort. Omdat sigarettenrook een bepaalde stof bevat, thiacyanaat. En die stof zal ervoor zorgen dat jodium minder goed zal worden opgenomen in het lichaam. Verder zal nicotine en andere schadelijke stoffen in sigaretten ervoor zorgen dat het reeds aangemaakt schildklierhormoon onbruikbaar wordt.

Fluoride

Fluoride kan ervoor zorgen dat er minder jodium kan worden opgenomen. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de intelligentie van kinderen lager wordt, naarmate er meer fluoride en minder jodium in het lichaam aanwezig is.

Kruisbloemige groenten

Hoewel kruisbloemige groenten een bepaalde stof in het lichaam zullen aanmaken. De stof die we vinden in een DIM supplement. Toch bevatten kruisbloemige groenten zoals broccoli, radijzen en spruiten een bepaalde stof. Deze stof heet goitrogenen. Zij zullen ervoor zorgen dat jodium minder goed kan worden gebruikt om schildklierhormonen aan te maken.

Wat we echter wel kunnen doen, is deze groenten volledig te gaan koken. Op die manier is de stof volledig verdwenen uit deze groenten. En hebben we geen verder risico op een jodiumtekort (bron)

Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en veganisten hebben ironisch genoeg ook een groter risico op een gebrek aan jodium. Het jodiumtekort ontstaat doordat zij geen vis of zeevruchten eten. Toch wel één van de belangrijkste bronnen van jodium. Het jodiumtekort zou bij hen dan op de beste manier kunnen opgelost worden door een supplement te gaan gebruiken. (bron)

Jodiumvoeding

Een makkelijke manier om een jodiumtekort te gaan vermijden is door voldoende jodiumvoeding te gaan eten. Dat is voor sommige groepen mensen makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben het al gezegd, dat de betere bronnen zich bevinden tussen de zeevruchten en vissoorten. Mensen zoals vegetariërs en veganisten die geen dierlijke producten eten. Kunnen deze dus alvast niet gebruiken in hun dieet.

Lees ook :  16 Voedingsmiddelen die veel calcium bevatten

Aardappelen

Aardappelen zijn een zeer goede bron van jodium. We hebben het dan vooral over gebakken aardappelen. Daar zal meer jodiumrijke voeding in aanwezig zijn dan in bijvoorbeeld aardappelpuree.

We zien daarnaast ook een hoge hoeveelheid kalium. Eén gemiddelde aardappelen kan ons reeds de helft van de aanbevolen hoeveelheid aan jodiumvoeding leveren. Dit betekent dat twee aardappelen reeds voldoende zijn om een jodiumtekort te vermijden.

Melk

Zuivelproducten zijn een uitstekende bron van jodiumvoeding. Zij bevatten verder ook nog een hoge hoeveelheden calcium met een bepaalde hoeveelheid vitamine D. Daarnaast kunnen we rekenen op maar liefst 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid jodium, wanneer we een glas melk drinken.

Zeewier

zeewier jodiumrijk

Wanneer we zelf sushi maken, of graag sushi kopen, dan verlagen we het risico op een jodiumtekort. Dit is vooral voordelig voor veganisten en vegetariërs die geen vis kunnen eten.

Zeewier bevat hoge hoeveelheden jodiumvoeding en zal ons per 100 gram maar liefst 2/3 van de dagelijkse hoeveelheid jodium leveren. Een zeer makkelijke manier om een jodiumtekort te vermijden dus.

Kabeljauw

Dan zijn we aangekomen aan de vissoorten. Kabeljauw is veruit de beste bron. We zien dat we per 100 gram ongeveer 100 mcg aan jodium kunnen innemen. Daarnaast krijgen we een hoge hoeveelheid eiwitten, kalium, calcium en vitamine E.

Garnalen

Garnalen behoren tot de meest lekkere zeevruchten ter wereld. 100 gram garnalen zal ons zo’n 35 mcg leveren. Een lagere hoeveelheid dan bij de kabeljauw, maar verder ook belangrijk voor een hoeveelheid vitamine D, omega 3 en belangrijke eiwitten.

Himalaya zout

himalaya zout jodiumrijk

Himalaya zout is van groot belang voor onze gezondheid en is een stuk gezonder dan het gewone tafelzout die we kennen. De smaak is volledig hetzelfde maar de voordelen voor onze gezondheid zijn een stuk groter dan bij gewoon tafelzout.

We zien dat bij slechts een kleine hoeveelheid himalaya zout er reeds 150% van de dagelijkse hoeveelheid iodine ingenomen wordt. Dat betekent dat we met een klein beetje himalaya zout per dag reeds een jodiumtekort kunnen bestrijden.

Gedroogde pruimen

Wie had gedacht dat gedroogde pruimen jodium zouden bevatten? Toch is het zo. We zien dat slechts 5 pruimen reeds voldoende zijn voor 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Maar verder bevatten gedroogde pruimen nog een reeks andere voordelen voor onze gezondheid. Bijvoorbeeld vitamine K, vitamine A, vezels en borium.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven