Wat Zijn De Voordelen Van Gojibessen?

Voordelen van Gojibessen

Gojibessen zijn een van de bekendste voedingsproducten uit de superfood collectie. Tientallen positieve eigenschappen worden toegeschreven aan het eten van gojibessen. Met als hoofd-eigenschap het hart en de bloedvaten. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. In Europa worden verschillende namen gegeven aan deze bessensoort. Onder andere de wolfbes. In Azië worden ze al sinds jaar en dag gegeten omwille van hun positieve eigenschappen. In Europa zijn ze nog maar enkele jaren in verschillende plaatsen verkrijgbaar. Er wordt onder andere wijn, sap en medicijnen van gemaakt.

Zijn gojibessen een superfood?

Heel bekend onder de filmsterren en ander bekend volk zijn de gojibessen. Gojibessen zijn gebruikt in de Chinese geneeskunde voor ruim 6.000 jaar.

Deze gerimpelde rode bessen zijn verantwoordelijk voor het versterken van het immuunsysteem, ze vergroten de activiteit van de hersenen, beschermen tegen hartziekten en tegen kanker. Gojibessen zouden de levensverwachting ook aanzienlijk verhogen.

Gojibessen bestaan uit vitamine C, vitamine B2, vitamine A, ijzer, selenium en vele andere mineralen en anti-oxidanten.

Ze worden gezien als zowel een fruit als een kruid, goji bessen komen oorspronkelijk uit Azië maar zijn sedert enkele jaren bijna overal ter wereld verkrijgbaar. Ze zijn echter tamelijk duur.

Gojibessen zijn een uitstekende bron van anti-oxidanten. Ze zijn wel niet voor iedereen toegankelijk. Zo zijn ze te vermijden voor mensen die bloedverdunners nemen of medicatie voor diabetes. Of toch zeker niet te eten in grote hoeveelheden. Maar wanneer je enkel een handvol bessen wilt eten hier en daar, zijn ze bijna in alles te gebruiken. Ze kunnen verwerkt worden in gebak, smoothies, thee…

Lees ook :  Voordelen van groenlipmossel voor onze gezondheid

Hier zijn enkele dingen die je moet weten vooraleer je gojibessen koopt.

De positieve eigenschappen van goji bessen

Goji bessen zijn rijk aan anti oxidanten. Ze zijn daarom zeer geschikt om het immuunsysteem te versterken. Ze kunnen hart-aandoeningen helpen genezen en voorkomen. En ze zijn effectief bij het bestrijden of voorkomen van darm-aandoeningen. Ook zou de werking van de hersenen verbeteren bij het gebruik van de goji bes. Het zou om deze reden dan ook een positieve invloed hebben bij het voorkomen van de ziekte van alzheimer. Er wordt her en der ook van beweert dat het, het verouderingsproces kan vertragen. Of dit klopt kan natuurlijk niet wetenschappelijk worden bewezen en is grotendeels afkomstig uit de oudere verhalen uit Azië. (1) (2)

Voedingsstoffen die in gojibessen aanwezig zijn.

Echter kan er wel een verklaring gevonden worden voor het vertragen van het verouderingsproces. De bessen bevatten een hoog gehalte aan vitamine A. Van vitamine A is gekend dat het de veroudering kan dwarsbomen. Maar ze zitten niet alleen boordevol vitamine A. In gojibessen zijn ook hoeveelheden vitamine B en E aanwezig. Met als koploper Vitamine C. Ze bevatten 21 mineralen met als belangrijkste zink, ijzer, calcium en fosfor. En ze zijn rijk aan verschillende aminozuren. Daarnaast bevatten ze omega vetzuren en een hoge concentratie aan carotenoïden.

Bevatten de hoogste voedingswaarde

Gojibessen is het fruit met de hoogste voedingswaarde op aarde. Ze zijn lid van de nachtschade familie, waar onder meer ook tomaten, aardappelen en peper toe behoren. Er zijn ook giftige planten die tot deze familie behoren zoals de belladonna.

Ze komen oorspronkelijk van het Himalaya gebergte tussen Tibet en Mongolië. Tegenwoordig groeit de gojibes in veel andere landen.

Echter zijn ze maar zeer recent geïntroduceerd in het westen. In het oosten worden ze al duizenden jaren gebruikt, zowel in de keuken als voor medicinale redenen. Vooral in China en Tibet.

Bevatten alle essentiële aminozuren

Ze zijn een unieke fruitsoort omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Ze zijn rijk aan eiwitten. Iets wat voor een fruitsoort zeer uitzonderlijk is. Ook is een hoge concentratie vitamine C in de gojibessen aanwezig. De bessen bevatten de hoogste concentratie aan carotenoïden. Meer dan gelijk welk ander voedingsmiddel. Er zijn maar liefst 21 mineralen te vinden in de goji bessen met 15 keer meer ijzer dan in spinazie. Maar niet alleen ijzer, ook calcium, zink, selenium en vele andere mineralen zijn in de gojibessen te vinden. Er bestaat geen twijfel dat de gojibes een enorme voedingsbom is.

Lees ook :  16 Voedingsmiddelen die veel calcium bevatten

Goji bessen bevatten ook nog eens stoffen die ontstekingsremmend en anti bacterieel werken. Hun sterke anti-oxidanten geven een enorme boost voor het immuunsysteem. Het is geen wonder dat ze in de Chinese geneeskunde gebruikt worden voor meer kracht en vitaliteit.

Welke smaak hebben ze?

Gojibessen smaken natuurlijk zoet met een lichte kruidachtige smaak. Ze bevatten ook kleine zaden, die zaden bevatten heel wat vezels. Ze geven een extra smaak aan je maaltijden.

Hoe kan je gojibessen eten?

Je kan ze rauw eten of je kan ze in heet water onderdompelen. Sommige mensen voegen gojibessen toe aan yoghurts of ontbijtgranen. In salades kunnen ze evengoed gebruikt worden. En om het vettig te maken kunnen ze ook verwerkt worden in gebak en in taartjes.

Gezonde gladde huid

Zoals bij bijna alle bessensoorten zijn gojibessen rijk aan carotenoïden. Deze carotenoïden helpen om de huid er stralend uit te laten zien.

Gojibessen goed voor de ogen

Omdat ze zo een hoge dosissen carotenoïden bevatten zijn ze heel erg goed voor de ogen. Mensen die op latere leeftijd problemen krijgen met de ogen kunnen gebaat zijn met een handvol gojibessen per dag om hun ogen te versterken.

Imuunsysteem en gojibessen

Gojibessen zijn bekend om het immuunsysteem te versterken. Het is niet voor niks een superfood. En net als alle andere bessen zijn ze rijk aan vitamine C en anti-oxidanten. Ze zijn zo hoog aan deze anti-oxidanten omdat ze een hoge zuurstof absorberende capaciteit hebben.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Gojibessen zijn dus zeer gezond en laag aan calorieën. Zonder vet en rijk aan vezels. Dat zorgt ervoor dat je een gezond gewicht blijft behouden en geregeld een bezoekje brengt aan het toilet.

Gebruik goji bessen in de Chinese geneeskunde

Volgens de Chinese geneeskunde heeft de gojibes een positief effect op de lever en de nieren en het wordt ingezet om rugpijn te behandelen, duizeligheid en voor de ogen. Omwille van het enorme aantal carotenoïden kan na het geregeld eten van gojibessen een grote vooruitgang geboekt worden. Mensen die minder goed kunnen zien, doen er goed aan geregeld goji bessen te eten.

Ze worden meestal verkocht in de gedroogde vorm en kunnen ook zo worden opgegeten. Ook kunnen ze worden vermengd in muesli of in havermout. Ze kunnen enkele uren worden ondergedompeld in water en daarna opgedronken als een soort smoothie.

Er is echter een gevaar bij het eten van grote hoeveelheden gojibessen voor mensen die medicatie nemen voor diabetes en een hoge bloeddruk of bloeddruk verdunners. Wanneer je één van deze aandoeningen hebt, doe je er goed aan met je dokter te overleggen of het al dan niet aangewezen is om gojibessen te eten.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het eten van gojibessen?

gojibessen nadelen

Aan gojibessen zijn heel wat positieve eigenschappen verbonden. Ze kunnen echter ook gevaarlijk zijn indien er teveel wordt van geconsumeerd. Zo hebben ze een grote invloed op de bloedstolling. Bij mensen die hoge hoeveelheden van deze bessen eten of drinken kunnen dus ernstige gevaren verbonden zijn. Zelfs al wanneer je een kleine wond hebt. Een ander gevaar van te hoge dosis gojibessen is de stof atropine. Atropine is een stof die in bijna alle planten van dezelfde familie voorkomt als de gojibes. Ze kan leiden tot duizeligheid en slapeloosheid, met in het ergste geval hartritmestoornissen. Meestal is de hoeveelheid atropine in gojibessen laag tot zeer laag. Maar de hoeveelheid kan verschillen naargelang de plaats waar ze verbouwd wordt.

Goji bessen kopen?

Gojibessen zijn te verkrijgen in de betere natuurwinkels of biologische winkels. Ze zijn echter zeer duur. In de winkel betaal je makkelijk € 10 voor 200 gram. De goedkoopste manier om er te kopen is online. Gojibessen kopen doe je het voordeligst online. Dan krijg je de beste kwaliteit gojibessen aan een goedkopere prijs dan in de biologische winkel.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven