Wat is de werking van gemberthee op ons lichaam?

Een kopje gemberthee kan één van de meest gezonde drankjes zijn die we maar kunnen drinken. Zolang we weten hoe we het moeten klaarmaken natuurlijk. Het is ook belangrijk dat we weten wanneer we de gemberthee het best drinken en welke bijwerkingen daarmee verbonden zijn. In dit artikel gaan we de verschillende voordelen van het drinken van gemberthee bespreken.

Wat is gemberthee?

Gember thee is zoals de naam reeds doet vermoeden, thee die is klaargemaakt van gember. We kunnen daarvoor gemberwortel gebruiken, maar kunnen net zo goed gemberpoeder gebruiken. Of we kunnen ook gewoon een zakje gebruiken om het makkelijk te maken.

Gember ofwel zingiber officinale wordt reeds duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda of de Indiase geneeskunde. Het gebruik heeft zich ondertussen verspreid over de ganse wereld.

De gemberthee is heel makkelijk te bereiden en heeft een groot aantal effecten op ons lichaam. De drank bevat ook een aantal belangrijke voedingsstoffen. Zo hebben we enorm krachtige antioxidanten. We krijgen een hoge hoeveelheid vitamine C in combinatie met magnesium en ijzer.

Voordelen voor onze gezondheid

gember thee

De belangrijkste eigenschappen van gemberthee zijn de mogelijkheid om maagproblemen of andere problemen met de spijsvertering te verhelpen. Ook zullen we het immuunsysteem stimuleren. We krijgen een ontstekingsremmende werking waardoor er ook voor mensen met bijvoorbeeld artrose, een verminderde nood aan pijnstillers zal ontstaan. Het wordt gebruikt om af te vallen en er zijn indicaties dat gemberthee kan gebruikt worden als preventie tegen verschillende soorten kanker.

Lees ook :  Symptomen Te Hoog Cortisol

Afvallen

De ingrediënten die we terugvinden in gemberthee zullen het metabolisme versnellen. Dat komt grotendeels doordat het lichaam zal opwarmen. Doordat het lichaam automatisch zal beginnen met het opstarten van processen om het lichaam terug af te koelen, krijgen we deze verhoogde verbranding.

Gember kan echter ook gebruikt worden om minder honger te hebben. Dat maakt het makkelijker tijdens een dieet om die laatste 5 kilo af te vallen.

Het is echter zeker geen wondermiddel en het behouden van een ongezonde levensstijl in combinatie met enorm veel gemberthee zal er heus niet voor zorgen dat we gewicht verliezen.

Misselijkheid

Gemberthee kan gebruikt worden bij vrouwen die regelmatig misselijk zijn voor de menstruatie of last hebben van PMS. Ook tijdens het volgen van een chemo behandeling kan gemberthee helpen om misselijkheid en overgeven na de behandeling tegen te gaan.

Ontstekingsremmend en pijnstillend

pijnstiller ontstekingsremmend gemberthee

De ontstekingsremmende eigenschappen van gemberthee kunnen helpen om gewrichtspijn te bestrijden. Het zal ook helpen om de maag terug op gang te brengen wanneer we bijvoorbeeld een luie maag hebben of last hebben van een maagzweer. Gemberthee heeft een licht verdovende werking, waardoor we iets beter bestand zijn tegen pijn. De receptoren voor pijn in de hersenen zullen minder snel worden aangesproken. Om die reden kan gember thee ook gezien worden als een natuurlijke pijnstiller.

Spijsvertering verbeteren

Doordat gemberthee het metabolisme zal versnellen zal ook de spijsvertering verbeteren. Bij problemen in het spijsverteringsstelsel kunnen die ook worden aangepakt dankzij de krachtige ontstekingsremmende werking. Dit zal helpen om eventuele irritatie in de darmen te bestrijden.

Immuunsysteem versterken

De hoeveelheid vitamine C die we terugvinden in gember thee kan helpen om meer witte bloedcellen aan te maken. Deze hebben een stimulerend effect voor het immuunsysteem en zal ervoor zorgen dat we minder snel ten prooi vallen aan verkoudheid of griep.

Lees ook :  6 stappen om te vermageren terwijl je slaapt

Bloedsomloop verbeteren

bloedsomloop verbeteren

Een andere belangrijke eigenschap van gember thee is dat we de bloedsomloop gaan verbeteren. Dit is goed nieuws voor mensen met koude handen en koude voeten. Door het stimuleren van de bloedsomloop zijn deze problemen binnenkort van de baan.

Ook voor het hart en onze bloeddruk is dit relevant. Een betere bloedsomloop zal de druk op het hart doen afnemen wat het risico op hartziekten doet afnemen en de bloeddruk helpt in balans brengen.

Er kan ook meer zuurstof doorheen het lichaam gepompt worden. Dat zorgt voor een toename aan energie.

Luchtwegen reinigen

Gemberthee is een krachtig middel om problemen met onze luchtwegen aan te pakken. De ontstekingsremmende werking zal ontstekingen bestrijden. Daarnaast zal gember thee er ook voor zorgen dat vastzittend slijm wordt losgemaakt in de longen. Dat resulteert in een vrijer gevoel en een betere diepere ademhaling.

Stress

stress verlagen gemberthee

Stress is de absolute boosdoener voor heel wat problemen met onze gezondheid. In Chinese filosofie gelooft men dat elke ziekte te maken heeft met een negatieve energie. Er zijn steeds meer onderzoeken die deze gedachtegang ondersteunen. Stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van cortisol. Een voortdurend hoger cortisol verhoogt het risico op hartziekten, diabetes, overgewicht, oververmoeidheid, laag libido, erectieproblemen, snellere veroudering en zelfs kanker.

Gingerol die we terugvinden in gember en in gemberthee kan ervoor zorgen dat we deze cortisolwaarden terug in balans zien te brengen.

Lees ook :  Wat is de werking van Avena Sativa?

Hoe maken we gemberthee?

gemberthee bereiden

Er zijn talloze manieren om gemberthee te maken. Verschillende ingrediënten kunnen daarbij toegevoegd worden om de smaak te verbeteren of veranderen (voor de mensen die gember niet lusten).

Wat hebben we nodig?

  • Gemberwortel
  • Limoen of citroen
  • Honing (beter niet, maar als het zonder honing te zuur is…)
  • Melk (beter niet, maar voor de mensen die het zo beter vinden…)

Werkwijze

We snijden de gember in kleine stukjes. Daarna koken we het water in een pot. We voegen de gember toe aan het kokend water en laten dit 10 minuutjes borrelen. Daarna kunnen we het mengsel in een kopje gieten. De citroen of limoen kunnen we er achteraf bij doen. Er kan honing of melk toegevoegd worden om de smaak wat zoeter te maken.

Gemberthee (voor de mensen die het nog nooit gedronken hebben), je moet er gewoon aan worden. In het begin smaakt dit wat bizar en lijkt het wat sterk. Maar je wordt er gewend aan. Na enkele weken wil je niks anders meer. Om die reden is honing en melk echt overbodig.

Bijwerkingen

Te hoge hoeveelheden gemberthee kunnen problemen met de maag of spijsvertering veroorzaken. Gember thee heeft ook een invloed op de bloedsuikerwaarden. Mensen die medicijnen nemen tegen een hoge bloedsuiker praten daar best eerst even over met een behandelend arts. Daarnaast zal de bloedverdunnende werking van gember thee een risico vormen voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Ook deze mensen praten beter eerst met een arts. Deze drank is uitermate gezond voor hen, maar kan door de werking van de medicijnen het risico op bloedingen verhogen. Een aangepaste dosis van de medicatie is hier zeker nodig indien we willen gemberthee drinken. We kunnen ook essentiële gember olie gebruiken of een supplement gebruiken.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven