Fibromyalgie Symptomen Verzachten Met Natuurlijke Middelen

Kunnen we de fibromyalgie symptomen doen afnemen?

fibromyalgie symptomenFibromyalgie wordt gezien als een chronische aandoening. De belangrijkste symptomen van fibromyalgie zijn pijn in de spieren en in de beenderen. Er kunnen ook plaatsen zijn waar men extra gevoelig wordt. Fibromyalgie symptomen gaan vaker ook gepaard met vermoeidheid.

Doordat de symptomen van fibromyalgie zo abstract zijn en om die reden makkelijk worden verward met andere aandoeningen, wordt om die reden vaak een verkeerde diagnose gesteld. Heel veel mensen lijden aan de ziekte zonder het zelf te weten. Er zijn dan ook geen concrete tests die kunnen uitwijzen dat we de ziekte hebben.

Er heerst daarom controverse in de medische wereld, rond het al dan niet bestaan van de ziekte. Toch hebben mensen die er last van hebben, ook vaak te maken met andere ernstige aandoeningen zoals depressie.

Toch worden de laatste jaren heel wat wetenschappelijke onderzoeken gedaan om de ziekte meer te kunnen begrijpen. In het verleden waren veel artsen geneigd om een aantal pijnstillers voor te schrijven. Nu wordt steeds meer de nadruk gelegd op het aanpassen van je levensstijl, om op die manier toch de ziekte iets beter onder controle te kunnen houden.

Meest Voorkomende Fibromyalgie Symptomen

fibromyalgie symptomen spierpijnDe symptomen die het meest voorkomen zijn bepaalde plaatsen waar we pijn ervaren. Dat kan subtiel zijn. Maar kan ook reeds ontstaan wanneer we een zachte aanraking op de plaats hebben.

Hoewel deze symptomen natuurlijk een groot aantal aandoeningen kunnen omvatten. Toch zijn ze een belangrijk symptoom van fibromyalgie. Maar niet voldoende om met zekerheid te kunnen stellen dat we aan de aandoening lijden.

Wanneer de pijn op dezelfde plaats gedurende enkele maanden blijft voortduren, wordt het risico groter op het daadwerkelijk hebben van fibromyalgie.

Er zijn nog een groot aantal andere belangrijke symptomen die dan worden bekeken. Zij zullen voorkomen in combinatie met de pijnlijke spieren of beenderen.

Dat zijn:

 • Slapeloosheid
 • Depressie
 • Angst
 • Verlies van concentratie
 • Pijn in de buikstreek
 • Hoofdpijn of migraine
 • Vermoeidheid
 • Nooit het gevoel hebben dat je uitgerust bent

Het zijn ook altijd bepaalde punten van het lichaam die pijn zullen veroorzaken. Er zijn er in totaal heel wat. En wanneer enkele van die punten kunnen worden vastgesteld, heeft men een kleine zekerheid dat we daadwerkelijk te maken hebben met fibromyalgie.

Waar komt de pijn meestal voor?

De pijn zal hoofdzakelijk voorkomen op dezelfde plaatsen bij de meeste patiënten. Dat houdt in dat we pijn kunnen ervaren aan de achterkant van het hoofd. De schouders zijn ook een zeer broos lichaamsdeel voor mensen met de aandoening. Verder zien we dat de borst, heupen, knieën en ellebogen ook vaak aangetast zijn door pijn.

Lees ook :  Omega 3 Bij Fibromyalgie en CVS

Wanneer we op deze plaatsen gedurende enkele maanden pijn hebben. En er kan niet meteen een oorzaak voor het probleem gevonden worden, dan wordt vaak vastgesteld dat we fibromyalgie hebben. Maar de pijn kan in bepaalde gevallen ook op andere plaatsen voorkomen.

Wat zijn nu de oorzaken van fibromyalgie?

oorzaken fibromyalgieZoals we reeds hebben gezegd rijst er controverse rond de ziekte. Men weet nog niet exact wat het is en kan ook niet met zekerheid stellen wat de daadwerkelijk oorzaak van fibromyalgie is. Dankzij het recent onderzoek kunnen we echter wel bepaalde zaken in verband brengen met de aandoening.

We kunnen echter met zekerheid stellen dat deze lijst nog niet volledig is.

Stress

Stress is de aanstoker van heel wat problemen. Het wordt daarom ook vaak in verband gebracht met de aandoening omdat heel wat processen in het lichaam verstoord raken door langdurige blootstelling aan stress.

Zo krijgen we een verkeerde balans tussen de belangrijke hormonen in het lichaam. Die kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat we oververmoeid raken. Dat het immuunsysteem zwakker wordt. En dat op termijn ook de beenderen en spieren zeer gevoelig worden.

Infectie

Wanneer we reeds te maken hebben gehad met een ernstige infectie kan de ziekte aangewakkerd worden. Dit zijn dan vooral infecties op de spieren.

Voedingstekort

voedingstekort oorzaak fibromyalgieEen groot aantal vitamines en mineralen zijn van groot belang voor de gezondheid van onze spieren en beenderen. We kunnen met zekerheid stellen dat een vitamine D tekort één van de belangrijkste rollen hier kan spelen. Omdat veel mensen met fibromyalgie ook een gebrek of een lage waarde aan vitamine D hebben. Dat is niet meteen onlogisch. We weten dat vitamine D van belang is bij het vermijden van osteoporose. Ook zal vitamine D ervoor zorgen dat we calcium kunnen opnemen. Dat zijn allemaal factoren die belangrijk zijn om het risico op fibromyalgie te verkleinen.

Verder zal vitamine D ook inwerken op onze gemoedstoestand. Doordat de stof ervoor zal zorgen dat we meer serotonine zullen aanmaken in de hersenen. En dat we die serotonine ook beter kunnen gebruiken. Dat verkleint de kans op depressie. Depressie wordt toch gezien als een van de belangrijke symptomen van fibromyalgie.

Daarnaast wordt ook vitamine C en B12, magnesium en fosfor in verband gebracht met de aandoening. Al hebben we daar weinig wetenschappelijk onderzoek over kunnen vinden.

Lees ook :  Leucine | Werking En Bijwerkingen Van Aminozuren

Komt voor in de familie

Wanneer we reeds mensen in onze nauwe omgeving hebben met de aandoening, zoals de moeder, zus, neef of nicht, oom of tante, dan hebben we zelf ook een verhoogd risico op fibromyalgie. Het kan vast en zeker ook voorkomen dat de ouder reeds een lichte vorm van fibromyalgie had. Zonder daar ooit voor gediagnosticeerd te zijn geweest. En dat deze genen zijn doorgegeven aan het kind, en zich uiteindelijk in een kwadraat gaan manifesteren.

Verzwakt immuunsysteem

Hier hebben we vooral de reden waarom vitamine C in verband gebracht wordt met fibromyalgie. Maar ook vitamine D eigenlijk. Wanneer we te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem kan de communicatie tussen de zenuwcellen minder vlot verlopen. Het lichaam kan dan sneller en sterker gaan reageren op prikkelingen. We kunnen dus op die manier sneller pijn ervaren.

Artrose en Reuma

Hoewel fibromyalgie volledig losstaat van artrose en reuma. Toch hebben mensen die reeds last hebben van artrose of reuma, een verhoogd risico op het ontwikkelen van fibromyalgie. De reden hiervoor is minder duidelijk. Omdat ongeveer dezelfde symptomen worden vastgesteld. Daarom worden deze mensen ook meestal niet gediagnosticeerd. Een duidelijk verschil is dat mensen met fibromyalgie ook andere symptomen naast de pijn zullen ervaren. Zoals vermoeidheid, depressie en hoofdpijn.

Fibromyalgie behandeling

fibromyalgie behandelingEr is geen concrete medicatie voorhanden om fibromyalgie te behandelen. Wel worden de verschillende symptomen van fibromyalgie aangepakt door medicatie voor te schrijven. Dat zal dus bij elke patiënt verschillend zijn.

Hoewel bijna alle patiënten pijnstillers worden voorgeschreven. Dat kan variëren van lichte pijnstillers zoals Dafalgan of Ibuprofen. Maar kunnen ook sterkere pijnstillers zijn zoals Lorazepam of zelfs Morfine in zeer ernstige gevallen van pijn.

Slechts weinig patiënten worden enkel pijnstillers voorgeschreven. Omdat de aandoening ook vaak gepaard gaat met depressie worden ook heel wat mensen behandeld met antidepressiva. Deze medicijnen kunnen de symptomen van depressie helpen onderdrukken door de gemoedstoestand te verbeteren. Dat zorgt in de meeste gevallen ook dat symptomen als hoofdpijn en slapeloosheid gaan afnemen.

Bij bepaalde patiënten worden ook medicijnen voorgeschreven die worden gebruikt door patiënten met epilepsie.

Natuurlijke middelen tegen fibromyalgie

Er kunnen ook heel wat natuurlijke middelen gebruikt worden om fibromyalgie onder controle te houden. Zij zullen in de meeste gevallen de aandoening niet helpen verdwijnen. Al zijn er wel gevallen bekend waar dit daadwerkelijk het geval was.

De belangrijkste hebben we reeds gehad. En daar gaan we eerst aandacht aan besteden.

Vitamine D

vitamine d tekort fibromyalgieIn bijna alle gevallen van fibromyalgie hebben de patiënten een vitamine D tekort of een zeer lage waarde. Het verhogen van de hoeveelheid vitamine D in het lichaam kan de symptomen doen afnemen.

Lees ook :  De Oorzaken Van Hoge Bloeddruk En Hoe Vermijden!

Ze zal helpen bij fibromyalgie op verschillende manieren. We krijgen meer serotonine in de hersenen. Waardoor het zenuwstelsel beter zal kunnen communiceren. Onze gemoedstoestand zal ook een stuk beter worden. We krijgen minder kans op depressie en hoofdpijn.

Ook heeft de vitamine D een ontstekingsremmende werking. Deze kunnen in combinatie met andere eigenschappen, een grote vooruitgang opleveren.

Vitamine D zorgt ervoor dat we calcium kunnen opnemen in het lichaam. Wanneer we te weinig vitamine D hebben zullen we onvoldoende calcium kunnen opnemen. Deze calcium zal dan uiteindelijk uit de beenderen worden gehaald. Waardoor onze botten een stuk zwakker worden.

vitamine d voeding tegen fibromyalgieHet risico op osteoporose, maar ook op fibromyalgie wordt daardoor een stuk hoger. (studie)

Vitamine D kunnen we hoofdzakelijk aanmaken via de zon. Via de voeding zijn er weinig bronnen die ons kunnen vitamine D leveren. Toch kunnen we meer vette vis eten zoals zalm, makreel, tonijn en sardines. Maar ook zeevruchten zoals oesters, garnalen, krab en kreeft. Zij zullen ervoor zorgen dat we meer vitamine D in het lichaam hebben. Verder bevatten eieren en paddenstoelen ook een kleinere hoeveelheid.

We kunnen ook een supplement nemen. Dit is vooral in de winter belangrijk om te blijven zorgen voor een adequate hoeveelheid in het lichaam.

Omega 3 of visolie

Omega 3 of visolie heeft een ontstekingsremmende werking. De vetten worden ook in verband gebracht met onze mentale toestand. Omdat deze vetzuren voor een groot deel terug te vinden zijn in onze hersenen. Mensen met een omega 3 tekort worden daarom ook vaker in verband gebracht met hartproblemen, hoog cholesterol, depressie, artrose of reuma. Ook fibromyalgie komt vaker voor bij mensen met een lage hoeveelheid omega 3. (studie)

omega 3 voeding tegen ontstekingenDe hoeveelheid omega 3 kunnen we het best verhogen door voedingsmiddelen te eten die deze vetzuren bevatten.

Voeding met omega 3 vinden we terug in:

 • Zalm
 • Tonijn
 • Makreel
 • Sardines
 • Garnalen
 • Oesters
 • Krab
 • Mosselen
 • Kreeft
 • Lijnzaden
 • Chiazaden
 • Walnoten

Walnoten bevatten een stuk meer omega 6 dan omega 3.

Omega 6 heeft een tegengestelde werking als omega 3 en kunnen we niet gebruiken als hoofdbron van omega 3.

We moeten er namelijk voor zorgen dat we ongeveer 4 op 1 tot 1 op 1 verhouding halen tussen omega 6 en omega 3.

Een hogere omega 6 waarde is normaal omdat wij niet elke dag vis eten. En daarom ook meer voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan omega 6.

walnotenToch dienen we te proberen deze verhouding niet hoger dan 4 op 1 te laten uitlopen.

Sommige mensen met artritis, hartziekten, fibromyalgie en depressie hebben uitzonderlijk hoge verhoudingen omega 6 / omega 3. Deze verhoudingen lopen op van 10 / 1 tot wel 25 / 1. En dat zorgt ervoor dat omega 3 zijn functie niet kan vervullen in het lichaam.

Om deze verhouding gunstig te maken en te kunnen genieten van de ontstekingsremmende werking van omega 3 om de symptomen van fibromyalgie te verzachten kunnen we ook een supplement gebruiken.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven