Is druivenpitolie gezond of niet?

De voordelen van druivenpitolie zijn onder meer het verbeteren van de gezondheid van onze huid. Druivenpitolie kan ook gebruikt worden om de haren te herstellen en heeft een beschermende werking op het hart. We kunnen het cholesterol in balans brengen en zullen het immuunsysteem een boost geven. Preventieve werking tegen kanker behoort ook tot de voordelen van druivenpitolie. Alsook andere chronische ziektes. De belangrijkste reden voor zijn gunstige werking op de haren en onze huid is zijn hoge hoeveelheid vitamine E.

Wat is druivenpitolie

Druivenpitolie is ook wel bekend als druivenolie, het wordt gehaald uit de zaden van de druiven. Wanneer de wijn wordt gemaakt door de druiven te persenen worden de zaden gebruikt om de olie te winnen. Dat kan gezien worden als een bijproduct bij het maken van wijn. De olie heeft de aandacht van de wetenschappelijke wereld gehaald door zijn hoge hoeveelheid onverzadigde vetzuren en zijn verschillende culinaire en medische mogelijkheden.

voedingswaarde van druivenpitolie

druivenpitolie voedingswaarde

Druivenpitolie is een belangrijke bron aan vetzuren. We vinden onder meer Omega 3 en Omega 6 en er zijn ook een aantal andere voedingsstoffen die zeer gunstig kunnen zijn voor het lichaam. De belangrijkste daarvan is vitamine E. Vitamine E is onder meer verantwoordelijk voor de gunstige werking op het hart, de haren, de huid en onze hersenen.

Voordelen van druivenpitolie

Veel mensen gebruiken druivenpitolie als natuurlijke behandeling tegen artrose. Het kan ook gebruikt worden tegen andere vormen van ontstekingen zoals Diabetes, eczeem, psoriasis, dementie, Alzheimer en roos.

Lees ook :  Agaricus Blazei Murill Voordelen en Voedingswaarde

De stimulerende werking op het immuunsysteem kan helpen om verkoudheden en griep te bestrijden. En dankzij de gezonde vetzuren kunnen we de bloeddruk verlagen en het risico op hartziekten doen dalen.

Goed voor onze huid

Druivenpitolie is goed voor onze huid omwille van zijn krachtige antioxidanten. Wanneer dit wordt aangebracht op onze huid zal dit de huid gaan hydrateren. Dit zal ervoor zorgen dat de huid er jonger blijft uitzien en zal de huid ook soepel houden.

Druivenpitolie zal verder ook de elasticiteit van de huid verbeteren en daarmee de verschijning van rimpels en andere tekenen van veroudering helpen tegengaan.

De ontstekingsremmende werking van druivenolie zal helpen bij het bestrijden van allerhande huidproblemen die we kunnen ervaren. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis, eczeem, jeuk, rode plekken… De druivenpitolie heeft een ontspannend effect op de huid.

Haaruitval tegengaan

Druivenolie bevat heel wat vitamine E. Dat kan helpen bij het voeden van onze haren. Het zal er ook voor zorgen dat de haren minder droog worden en kan op die manier de haargroei stimuleren. Dit zal ook de ophoping van dode huidcellen doen afnemen, waardoor we kunnen te maken krijgen met dunner wordende haren.

Immuunsysteem stimuleren

Druivenpitolie bevat een aantal belangrijke stoffen die in staat zijn het immuunsysteem te versterken. De belangrijkste is natuurlijk vitamine E.

Vitamine E zal het immuunsysteem stimuleren en daarmee celschade helpen bestrijden.

Genezing van wonden

Druivenpitolie zal helpen bij het herstellen van wonden. Bacteriën rondom de wonde, die het herstel kunnen vertragen zullen verwijderd worden. Onderzoek heeft aangetoond dat het aanbrengen van druivenolie op de geblesseerde plaatsen, kan helpen om het genezingsproces te stimuleren.

Cholesterolwaarden in balans brengen

De gezonde vetzuren zullen hier helpen om het LDL cholesterol te verlagen, waardoor het risico op hartziekten gaat afnemen. Dat zal op zijn beurt ook het risico op aderverkalking en een hartaanval doen afnemen.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Levertraan Voor Onze Gezondheid?

Libido verbeteren

Druivenpitolie kan helpen om het libido te verhogen. Dit is vooral gunstig wanneer we de tijd in de slaapkamer wat willen ophogen. De capsules zijn hier vooral voor verantwoordelijk. Zij bevatten, in tegenstelling tot de druivenolie, ongeveer 80% proanthocyanidines, en deze stoffen zullen het libido verhogen.

Stress aanpakken

Druivenpitolie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo kan het gebruikt worden als massage olie of om als huidbehandeling. Het ontspannend effect van de olie zal helpen tegen stress en angst. Het wordt om die reden dan ook heel vaak gebruikt in de aromatherapie.

Dementie

Druivenpitolie kan helpen om Alzheimer te voorkomen. Of toch zeker het verder verloop van de ziekte vertragen. Dit komt door een verbeterde werking van het geheugen in combinatie met een verhoogde concentratie. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat de ontstekingsremmende werking en de antioxidante werking in de druivenolie, kunnen helpen om ontstekingen in de hersenen tegen te gaan.

Bloeddruk verlagende werking

Wanneer we druivenpitolie gaan gebruiken in de keuken kunnen we onder meer een verlaging van de bloeddruk ervaren. De onverzadigde vetzuren die in staat zijn het cholesterol in balans te brengen, zullen de aanmaak van plaque in de bloedvaten verminderen. Dit zal op zijn beurt ook bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Een hoge bloeddruk treft ongeveer 1 op de 3 mensen. De meesten zijn er zich niet van bewust en kunnen op die manier ten prooi vallen aan hartziekten. Er zijn verschillende zaken die bijdragen aan een hoge bloeddruk, waaronder een passieve levensstijl, alcohol, ongezonde voeding, veel zout gebruiken in de voeding….

Lees ook :  De 5 Belangrijkste Voordelen Van Zaden In Ons Dieet

Het beste proberen we om wat meer te bewegen in combinatie met druivenpitolie, om op die manier de beste resultaten te bereiken.

Preventief tegen kanker

De hoge hoeveelheid vetzuren die we terugvinden in de druivenolie, gecombineerd met het antioxidante vitamine E zullen het lichaam sterker maken tegen oxidatieve schade. Vrije radicalen kunnen gezonde cellen aantasten en ervoor zorgen dat zich kankercellen gaan ontwikkelen. Krachtige antioxidanten, zoals vitamine E, kunnen deze vrije radicalen neutraliseren en daarbij de groei van tumoren afremmen. Onderzoeken hebben aangetoond dat druivenpitolie een gunstig effect heeft bij darmkanker, prostaatkanker, borstkanker en longkanker.

Diabetes onder controle houden

Wanneer we regelmatig druivenolie gaan gebruiken kunnen we de hoge pieken in de bloedsuikerwaarden helpen tegengaan. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die lijden aan diabetes, of mensen die een risico hebben op de ontwikkeling van diabetes.

Onderzoeken hebben aangetoond dat linolzuur, een stof sterk vertegenwoordigd in de druivenolie, kan helpen om de insulinegevoeligheid te verhogen. En dat is zeer goed nieuws voor iedereen die lijdt aan diabetes, of een risico hiervoor vormt. Toch kunnen hoge hoeveelheden druivenpitolie net Diabetes uitlokken.

Welke druivenpitolie is de beste

Het is beter om te kiezen voor een koudgeperste olie, omdat op die manier de grootste hoeveelheid voedingsstoffen zullen overblijven na het persproces. Pure druivenpitolie is een goede optie en wordt gemaakt met de kleinste hoeveelheid toevoegingsstoffen. Wanneer er hitte wordt gebruikt bij het persproces gaan een groot deel van de actieve stoffen verloren.

Bijwerkingen van druivenpitolie

Het gebruik van druivenolie is over het algemeen veilig. Er zijn zeer weinig bijwerkingen te melden bij normaal gebruik. Wanneer we de olie echter in grote hoeveelheden gaan gebruiken bestaat de kans op eventuele bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en allergische reacties.

Hoge hoeveelheden moeten vermeden worden doordat druivenpitolie meer omega 6 dan omega 3 bevat. Een te hoge hoeveelheid omega 6 kan teveel ontstekingen veroorzaken waardoor de kans op overgewicht, cholesterol en diabetes gaat toenemen.

We kunnen druivenpitolie vinden in de betere supermarkten. We kunnen ze ook online bestellen.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven