Inhoud
D-mannose is een soort suiker. We weten dat suiker meestal niet zo gunstig is voor ons lichaam, althans een teveel daaraan. Maar zoals we wellicht kunnen vermoeden, hebben we verschillende soorten suikers. Het lichaam heeft suikers nodig voor pakweg elke functie in ons lichaam. Het is dan ook compleet zinloos om alle suikers over eenzelfde kam te scheren. Voor D-mannose maken we dus een uitzondering, want zij behoren tot de gezonde suikers.
D-mannose wordt gezien als een glyconutriënt. Dit vinden we terug in de wand van elke cel van ons lichaam. Glyconutriënten zullen ervoor zorgen dat glycolipides en glycoproteïnes kunnen worden opgebouwd. Zij vormen samen dan de groep van de glycoconjugaten.
Ook heeft D-mannose een antivirale en een antibacteriële werking. We kunnen ze ook gebruiken bij bepaalde schimmelinfecties. Omdat de werking van D-mannose ook schimmelwerend zal werken. Een belangrijke werking van d-mannose is het helpen aanmaken van cytokines. Cytokines zullen het immuunsysteem helpen om infecties te bestrijden wanneer het lichaam aangevallen wordt.
Hoewel het natuurlijk gaat om een soort suiker, toch wordt D-mannose niet verbrand door het lichaam om te gebruiken als energiebron. Dat komt doordat de stof niet dezelfde effecten heeft op het lichaam als gewone glucose.
Hoe werkt D-mannose?
Gewone suiker zal zijn pakweg meteen in het bloed worden opgenomen. Het wordt minder snel opgenomen in het lichaam dan andere soorten suiker. Wanneer het bloed doorheen de nieren vloeit zullen de D-mannose moleculen zich mengen met onze urine. Dat zal op zijn manier de urinewegen helpen herstellen. En de balans herstellen tussen de goede en slechte bacteriën.
Voeding met D-mannose
We vinden D-mannose terug in bepaalde groenten en fruit. Voorbeelden daarvan zijn…
- Aloë Vera
- Sojabonen
- Veenbessen
- Blauwe bessen
- Groene bonen
- Algen
- Koolsoorten
- Knolraap (turnip)
- Kruisbessen
- Zwarte bessen
- Aalbessen
- Aubergine
Blaasontsteking en problemen met de urinewegen
Wanneer mensen te maken krijgen met een blaasontsteking kunnen ze in contact komen met D-mannose. Of wanneer we een andere infectie of een ander probleem met de urinewegen ervaren. Dit komt doordat deze stof voor heel wat problemen met de urinewegen kan worden gebruikt.
Men gaat vaak veenbessen aanraden als natuurlijk middel tegen blaasontstekingen. Hoewel dit gedeeltelijk te maken heeft met de hoeveelheid vitamine C die we terugvinden in de veenbessen. Toch heeft dit voor een groot deel ook te maken met de hoge aanwezigheid van D-mannose.
Onderzoek heeft kunnen aantonen dat het gebruik van D-mannose zeer effectief kan zijn bij blaasontstekingen.
Een onderzoek waarbij men 308 vrouwen ging testen die last hadden van blaasontsteking, heeft dat positief effect kunnen aantonen. De vrouwen werden verdeeld in 3 groepen. Een bepaalde groep kreeg D-mannose toegediend. Een andere groep kreeg een medicijn toegediend tegen blaasontsteking. Een derde groep kreeg geen specifieke behandeling.
Men kon daaruit vaststellen dat de vrouwen die in de groep van D-mannose behoorden, gedurende de laatste 6 maanden bijna niet meer te maken kregen met blaasontstekingen. Vrouwen die gewone traditionele medicijnen gebruikten hadden nog een terugkeer van het probleem bij 1 op de 5 dames. En tenslotte de dames die niks van behandeling kregen, hadden een terugkeer bij 6 op 10 dames.
De zeer krachtige werking zou hier vooral bekomen worden door het onschadelijk maken van de E. coli bacterie. (1)
Spijsvertering
Een onderzoek heeft kunnen aantonen dat de glyconutriënten een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van het spijsverteringsstelsel. We zien onder meer bij ontstekingen van de twaalfvingerige darm, dat mensen steeds een zeer lage hoeveelheid D-mannose in het lichaam hebben. Mensen met een hogere hoeveelheid D-mannose hebben praktisch niet te maken met ontstekingen van de darmen.
Daarnaast heeft men kunnen aantonen dat de stof bescherming kan bieden tegen lectines. Die zijn een groep proteïnes die we van nature terugvinden in zaden, granen, bonen en sommige fruitsoorten. Ze bevinden zich in ongeveer 3 op de 10 voedingsproducten en kunnen niet worden verteerd door het maagzuur.
Dat betekent dat ze heel makkelijk onze darmen bereiken. Ze worden gebruikt door microben en bacteriën om op die manier de maag te verlaten.
D-mannose zal ervoor zorgen dat lectine zich zal hechten en daardoor de werking van lectine voor een groot deel blokkeren. Dit zal problemen zoals ontstekingen, chronische darmaandoeningen en mogelijk ook darmkanker helpen vermijden.
Hoe kunnen we D-mannose gebruiken?
Hoewel we deze soort suikers kunnen terugvinden in vele groenten en fruit. Toch zijn er vaak onrealistisch hoge hoeveelheden nodig om enig voordeel te doen. Men zal daarom eerder aanraden om een supplement te gebruiken.
De dosering hangt af van de aandoening. Wanneer we bijvoorbeeld te maken hebben met een blaasontsteking dan zijn relatief hoge dosissen nodig. Zo’n 1.500 mg is dan nodig. Wanneer we het middel willen gebruiken als preventief middel voor onze blaas dan kan 100 mg reeds voldoende zijn.
Hetzelfde geld voor problemen met de spijsvertering. Indien we last hebben van ontstekingen dan zijn hogere hoeveelheden nodig. Indien we dit enkel en alleen gebruiken als preventief middel. Dan kunnen hoeveelheden van 100 mg via een supplement ook reeds voldoende zijn.