Wat is de werking van cranberry pillen?

Veenbessen zijn kleine rode bessen en zijn zeer populair tijdens het seizoen. Ze bevatten krachtige antioxidanten en belangrijke eigenschappen voor onze gezondheid. Cranberry pillen worden gemaakt van de gedroogde veenbessen die tot poeder verwerkt worden. Cranberry pillen zijn een makkelijke manier om van de voordelen van veenbessen te genieten.

In dit artikel gaan we de belangrijkste voordelen van cranberry pillen bespreken. We gaan ook de bijwerkingen en de aanbevolen dosis van deze bessen beschrijven.

Wat zijn cranberry pillen?

cranberry tabletten

Cranberry pillen bevatten zoals gezegd, de gedroogde veenbessen. Die worden na het drogen verwerkt tot poeder en uiteindelijk in supplementen gegoten. Ze bevatten dezelfde eigenschappen van veenbessen al kunnen ze soms betere resultaten opleveren doordat we sneller hogere hoeveelheden antioxidanten en actieve stoffen kunnen opnemen. De hoeveelheid water is verdwenen uit de gedroogde veenbessen, waardoor de werkzame stoffen meer geconcentreerd zijn.

Sommige cranberry pillen bevatten extra hoeveelheden vitamine C of probiotica, om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Wanneer we 1 tablet gebruiken, dan hebben we gemiddeld dezelfde hoeveelheid als 1 groot drinkglas veenbessensap ingenomen.

Blaasontstekingen

Cranberry pillen worden meestal gebruikt bij het bestrijden van blaasontstekingen. Ook bij het voorkomen van blaasontstekingen bij mensen die daar regelmatig last van hebben. Er kan anti-biotica gebruikt worden tegen een blaasontsteking. Maar het is niet aangeraden om dit meer dan 1 keer per jaar te doen. Om die reden zijn cranberry pillen een natuurlijke en betere oplossing. Het zal de balans tussen de bacteriën in ons lichaam niet gaan verstoren. Integendeel, dankzij zijn probiotische werking kunnen we de hoeveelheid goeie bacteriën net gaan verhogen.

Lees ook :  Waarom Zijn Pompoenpitten Zo Gezond?

Cranberry pillen bevatten net als veenbessen proanthocyanidines, deze stof is in staat om de E. coli bacterie te bestrijden. Ze zal er namelijk voor zorgen dat deze bacteriën zich niet kunnen vasthechten aan de blaas. Doordat de bacteriën zich niet kunnen hechten zullen ze worden afgevoerd via de urine en kunnen ze zich niet vermenigvuldigen. Wat uiteindelijk een preventieve werking heeft tegen blaasontstekingen. (1)

Verschillende onderzoeken hebben gunstige resultaten kunnen aantonen. Dit was vooral te zien bij vrouwen, niet meteen omdat cranberry pillen niet werken bij mannen, maar vooral omdat blaasontsteking eerder een probleem is die bij vrouwen meer gaat voorkomen dan bij mannen.

In de meeste gevallen wordt blaasontsteking veroorzaakt door de E. coli bacterie. Echter kan een blaasontsteking ook ontstaan door schimmels of door andere bacteriën.

Antioxidante werking

veenbessen blaasontsteking

Veenbessen zijn rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten zullen het lichaam beschermen tegen schade van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen chronische ziektes helpen ontstaan. Dat houdt in dat ze onder meer verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor kanker, diabetes, overgewicht, hartziekten en hoge bloeddruk.

Cranberry pillen zijn zelfs zo krachtig dat verschillende onderzoeken hebben kunnen aantonen dat ze sterker zijn dan vitamine E. En vitamine E is toch een zeer krachtig, om maar niet te zeggen, het meest krachtige antioxidant in ons lichaam. (2)

Lees ook :  Blaasontsteking Oorzaken en hoe ze voorkomen

Cranberry pillen worden dus gemaakt van gedroogde veenbessen, de hoeveelheid antioxidanten blijft dus nog steeds werkzaam. Door cranberry tabletten te gaan gebruiken kunnen we oxidatieve stress in het lichaam heel sterk doen afnemen. (3)

Maagzweren

Veenbessensap en cranberry tabletten kunnen helpen bij het bestrijden van bepaalde bacteriën die in de maag een maagzweer kunnen doen ontstaan. Dit zal onder meer de balans tussen gezonde bacteriën helpen herstellen waardoor we een beschermende werking krijgen tegen maagzweren.

Het gaat onder meer om de Helicobacter pylori bacterie. De proanthocyanidines hebben kunnen aantonen de groei van deze groep bacteriën tegen te werken. (4)

Orale gezondheid

veenbessen cranberries

Het gebruik van cranberry pillen kan helpen om de orale gezondheid te verbeteren. Zo zien we dat bacteriën in de mond worden afgeremd als gevolg van de actieve bestandsdelen in veenbessen tabletten. Dit gaat dan vooral om de Streptococcus groep. Wat uiteindelijk kan beletten dat we te maken krijgen met tandplak, tandvleesontsteking en een slechte adem. (5)

Immuunsysteem versterken

Krachtige antioxidanten hebben altijd reeds in verband gebracht geweest met een verhoogde immuniteit. Maar in cranberry pillen vinden we ook vitamine C. En vitamine C zal op verschillende vlakken helpen het immuunsysteem stimuleren. Waardoor we minder vaak zullen last krijgen van verkoudheden en griep.

Lees ook :  Is druivenpitolie gezond of niet?

Een leuk weetje is dat vitamine C ook wordt genoemd als bescherming tegen blaasontsteking. Dat zou dus een tweede werkingsmechanisme kunnen betreffen, in de strijd tegen blaasontsteking.

Cranberry pillen zijn gezonder

Omdat cranberry pillen de gedroogde veenbessen bevatten, zijn er geen toegevoegde suikers aanwezig in de tabletten. Iets wat bij veenbessensap meestal wel het geval is. Omdat het zuivere sap nogal zuur van smaak is. En daardoor door de meeste mensen niet meteen wordt geapprecieerd.

Bijwerkingen

Cranberry pillen hebben weinig bijwerkingen indien ze in aanbevolen dosissen worden gebruikt. Al kunnen bijwerkingen zoals maagproblemen, buikkrampen en verhoogd urineren wel voorkomen.

Veenbessen bevatten eenzelfde stof als aspirine, mensen die allergisch zijn aan aspirine zullen dan ook allergisch zijn aan cranberry pillen. Voor hen is het dan ook aangeraden deze tabletten te vermijden.

Een niet onbelangrijk detail is dat cranberry tabletten de werking van bepaalde bloedverdunnende medicijnen kan versterken. Mensen die bloedverdunners nemen zullen dus beter eerst met een arts overleggen of het nemen van deze cranberry supplementen wel een goed idee is.

Aanbevolen dosering

Het probleem bij de aanbevolen dosering is dat verschillende producenten, verschillende concentraties gaan gebruiken. Algemeen kunnen we stellen dat een aanbevolen dosis tussen de 500 en de 5.000 mg bedraagt via een supplement.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven