Wat Zijn De Voordelen Van Chlorella?

Chlorella is te vergelijken met spirulina, en heeft net als spirulina een reeks van voordelen te bieden voor onze gezondheid. Het wordt gebruikt als een supplement en heeft naast zijn indrukwekkende voedingswaarde onder meer als werking dat het cholesterol gaat verlagen en giftige stoffen uit het lichaam helpt verwijderen.

Chlorella is een ééncellige groene alg die we terugvinden in zoetwater. Er zijn enorm veel verschillende soorten. Al is het vooral de Chlorella vulgaris en Chlorella pyrenoidosa die wordt gebruikt in supplementen.

chlorella algen

Enorme voedingswaarde

Net als bij spirulina het geval is, heeft ook chlorella enorme hoeveelheden voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vetzuren en antioxidanten in zich. Het kan daarom gebruikt worden om bijna eender welk voedingstekort aan te pakken.

Meer dan de helft bestaat uit eiwitten. Verder krijgen we voor deze hoge hoeveelheden eiwitten ook nog eens alle nodige aminozuren toegediend. Geen enkel ander voedingsmiddel doet beter.

Chlorella bevat een hoge hoeveelheid vezels die zullen helpen om de spijsvertering vlotter te laten voordelen. Een reeks van voordelen zoals het cholesterolverlagend en bloedsuikerverlagend effect zijn rechtstreeks verbonden aan deze hoge hoeveelheid vezels.

Mineralen die we terugvinden in chlorella zijn kalium, calcium, ijzer, koper, zink, magnesium en fosfor. Ze bevatten bijna alle vitamines.

Metalen en andere gifstoffen verwijderen uit het lichaam

Een belangrijke functie van chlorella is het verwijderen van metalen en giftige stoffen. Wanneer we ademen, drinken en eten krijgen we altijd een reeks gifstoffen in ons lichaam. Het is belangrijk dat we die op tijd en stond kunnen verwijderen om problemen met de lever en nieren te vermijden.

Door chlorella te gebruiken kunnen we de hoeveelheid van zware metalen in de lever en nieren drastisch verlagen. (1)

Lees ook :  Wat Kunnen Ze Zaaien of Planten In Januari In Onze Moestuin?

Bepaalde giftige stoffen die we terugvinden in onze voeding zoals dioxine en andere gifstoffen kunnen dankzij het gebruik van chlorella ook op een veilige manier worden afgevoerd.

Kortom we zullen de mogelijkheid om afvalstoffen en giftige stoffen sterk verbeteren wanneer we chlorella gebruiken. Dit zorgt voor een ontgiftend effect op onze lever en nieren.

chlorella voedingswaarde

Cholesterol verlagen

Chlorella zal door de hoge hoeveelheid vezels helpen om het cholesterol te verlagen. Doordat de vezels gaan opzwellen in de spijsverteringskanalen zal overtollig cholesterol kunnen opgenomen worden en via de stoelgang het lichaam verlaten.

Verder zijn er nog andere stoffen aanwezig in de algen die een cholesterolverlagende werking op het lichaam hebben. We denken dan vooral aan de hoeveelheid niacine die we terugvinden. Niacine, ofwel vitamine B3 is één van de belangrijkste stoffen om cholesterol te doen dalen in het lichaam. (2)

Ook de antioxidanten en carotenoïden zullen helpen dit effect te bekomen.

Stimuleert de ademhaling

Wanneer we last hebben van ontstekingen kunnen we te maken krijgen met astma of andere aandoeningen van de luchtwegen. Chlorella zal de vorming van ontstekingen tegenwerken en zal ook helpen om het ademhalen makkelijker te maken. (3)

Bloedsuiker verlagen

Een ander rechtstreeks effect van de hoge hoeveelheden vezels zijn het verlagend effect op de bloedsuiker. Een te hoge bloedsuiker voor een langere periode verhoogt het risico op overgewicht en uiteindelijk op diabetes. Omdat het lichaam voortdurend hoge hoeveelheden insuline moet aanmaken en daardoor het lichaam minder gevoelig gaat maken voor die insuline. (4)

Bloeddruk in balans houden

Door de gezondheid van de nieren te verbeteren krijgen we een betere balans van de bloeddruk in het lichaam. Maar niet alleen de nieren zullen hierbij een rol spelen. Ook worden de bloedvaten voor een groot deel gereinigd bij het gebruiken van chlorella. Dit zal op zich ook zorgen voor een betere bloedsomloop en de bloeddruk helpen dalen. (5)

Verbetert het geheugen

Chlorella bevat ijzer maar bevat ook chlorophyl. Chlorophyl zal ervoor zorgen dat er meer hemoglobine kan worden aangemaakt. Deze hemoglobine speelt een belangrijke rol in het transporteren of vervoeren van zuurstof doorheen het lichaam. De hersenen krijgen dus meer zuurstof toegediend waardoor een verbetering van het geheugen en de concentratie zal optreden.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Meer energie

Het verwijderen van de gifstoffen uit het lichaam in combinatie met de verhoogde hoeveelheid zuurstof in het lichaam zal ervoor zorgen dat we meer energie hebben. En dus minder last krijgen van vermoeidheid.

Gaat veroudering tegen

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat chlorella in staat is om de veroudering tegen te gaan. Dat betekent dat we er dus jonger kunnen blijven uitzien door deze algen te gebruiken.

Dit komt vooral door de antioxidante werking van de algen. Die gaan ervoor zorgen dat de vrije radicalen in onze huid worden bestreden, waardoor tekenen van veroudering minder snel zichtbaar zijn. (6)

Ogen gezond houden

Omdat chlorella een hoge hoeveelheid vitamine A bevat zijn de algen ook zeer gunstig voor onze ogen. We hebben het dan vooral over beta caroteen. Deze stof zorgt ervoor dat de veroudering van de ogen wordt tegengegaan.

Verder bevat chlorella ook luteïne, een andere belangrijke stof voor de gezondheid van onze ogen. Luteïne bevindt zich in de ooglens en in de retina. Zij zorgt er onmiddellijk voor dat we geen schade oplopen door het zonlicht.

Een hoge hoeveelheid luteïne in de ogen zal ervoor zorgen dat de ogen minder snel last krijgen van verouderingsverschijnselen.

Goed voor tanden en tandvlees

Een ander opmerkelijk voordeel van de werking van chlorella is zijn mogelijkheid om de tanden gezond te houden. Dit hebben we eigenlijk te danken aan de hoeveelheid chlorophyl die we terugvinden in de algen. Zij zullen er echter ook voor zorgen dat een slechte adem wordt tegengegaan.

Voorkomt nierstenen

Het voorkomen van nierstenen hebben we dan ook weer te danken aan de hoge hoeveelheid chlorophyll die we terugvinden in chlorella. Deze zal er bijvoorbeeld dankzij de hoeveelheid vitamine K voor zorgen dat er minder calcium kan worden opgestapeld in de urine. En zal daardoor de vorming van nierstenen helpen bestrijden.

Lees ook :  Voeding met Vitamine E

Verzuring tegengaan

Chlorophyll zal er samen met magnesium voor zorgen dat het lichaam beschermd wordt tegen verzuring via de voeding. We hebben bijna allemaal een iets te lage PH waarde in het lichaam. De ideale waarde bedraagt namelijk 7.

Dankzij de hoeveelheid magnesium kunnen we dus die verzuring in het lichaam tegengaan. Dat zal vooral voordelig zijn voor ons hart, onze nieren, onze spieren, de lever en de hersenen.

Spijsvertering verbeteren

Hoewel problemen met de spijsvertering net één van de belangrijkste bijwerkingen zijn van chlorella. Toch heeft dit niet meteen te maken met het feit dat de spijsvertering onder het gebruik van deze algen gaat lijden. Integendeel, de gifstoffen worden afgevoerd wat ervoor kan zorgen dat diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel optreedt.

Dit verschijnsel is enkel voelbaar in het begin dat we chlorella gebruiken en verdwijnt na enkele dagen. Want de ontstekingsremmende werking zal er net voor zorgen dat de spijsvertering vlotter gaat verlopen. Er worden onder meer hogere hoeveelheden enzymen aangemaakt in de spijsvertering. Deze zullen ervoor zorgen dat er een betere opname van vitamines en andere voedingsstoffen kan plaatsvinden in het lichaam.

We zien ook dat bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van crohn er gunstige effecten kunnen bereikt worden. Er zijn merkbaar minder symptomen van deze ziektes zichtbaar bij mensen die chlorella dagelijks gebruiken.

Bijwerkingen van chlorella

chlorella kopen

Bijwerkingen die regelmatig kunnen optreden zijn diarree en gasvorming. Dit is niet meteen een negatief effect want kan grotendeels veroorzaakt worden door het vrijgeven van gifstoffen. Deze effecten zullen na enkele dagen verdwijnen.

Er kan ook misselijkheid, maagkrampen en overgevoeligheid voor zonlicht optreden als mogelijke bijwerkingen.

Hoewel er weinig onderzoeken zijn gedaan bij vrouwen tijdens de zwangerschap, toch wordt het door sommige bronnen aangeraden om te gebruiken tijdens de zwangerschap omwille van zijn ontgiftende werking en de mogelijkheid om de aanmaak van hemoglobine te verhogen.

Chlorella wordt bijna altijd gebruikt via een supplement.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven