Wat is de werking van Avena Sativa?

Haver wordt gezien als een gezonde aanvulling in een gebalanceerd dieet. Vooral dan omwille van zijn belangrijke voedingswaarde. Toch heeft de avena sativa heel wat voordelen voor onze gezondheid. Velen daarvan zijn we vast en zeker nog niet gewaar.

Haver die wordt gewonnen uit de Avena sativa plant biedt enorm veel voordelen voor onder meer het zenuwstelsel. Maar kan ook ingezet worden als preventief middel tegen kanker.

Voedingswaarde Avena Sativa

avena sativa voordelen

Hoewel dit oorspronkelijk werd gegeven aan runderen en paarden, toch hebben ook voor mensen deze voedingsmiddelen enorm veel voordelen. Zo zal 100 gram reeds meer dan 30% van de aanbevolen hoeveelheid eiwitten leveren. En bijna de helft van de dagelijkse hoeveelheid vezels. We zien verder dat er heel wat vitamines B aanwezig zijn in Avena sativa. En belangrijke mineralen zoals mangaan, magnesium, kalium, ijzer en chroom.

Voordelen van Avena Sativa

In dit artikel gaan we de belangrijkste voordelen van avena sativa bespreken. Dit zijn effecten die wetenschappelijk zijn vastgesteld. Al zijn er heel wat voordelen die we terug kunnen op het internet, waar tot op heden nog geen of toch zeker onvoldoende wetenschappelijk bewijs over bestaat. In dit artikel hebben we het dus louter en alleen over de bewezen voordelen.

Gezondheid van het hart en de bloedvaten verbeteren

Eén van de belangrijkste voordelen van avena sativa is zeker zijn beschermende werking op heet hart. Dit is van groot belang omdat hartziekten toch wel de meest voorkomende doodsoorzaak betreffen bij zowel mannen als vrouwen. Het probleem ontstaat vooral door een hoge bloeddruk. Deze hoge bloeddruk zal niet meteen voor problemen zorgen, toch niet bij de meeste mensen. Maar onder deze sluier ontwikkelen zich hartziekten en kan uiteindelijk hartfalen het gevolg hiervan zijn.

Lees ook :  Voedingsmiddelen Om Symptomen Ziekte Van Crohn Te Verzachten!

gezondheid hart avena sativa

Avena sativa bevat een hoge hoeveelheid vezels. Deze vezels kunnen ervoor zorgen dat de bloeddruk gaat dalen. Verder zal de hoeveelheid vezels ook bijdragen aan een lager cholesterolgehalte. Vooral dan het LDL cholesterol. En zien we een verhoging van het goede cholesterol of het HDL cholesterol.

Doordat het cholestergehalte zal dalen krijgen we een mindere kans op de vorming van plaque aan de wanden van onze bloedvaten. Deze kunnen uiteindelijk de bloedsomloop bemoeilijken, waardoor de bloeddruk gaat stijgen. In ernstige gevallen kan de bloedsomloop volledig geblokkeerd worden voor enige tijd. Dit kan leiden tot een hartaanval. Het is dus belangrijk dat we de hoeveelheid plaque, en zeker ook het LDL cholesterol goed in de gaten houden.

Er is nog een andere reden waardoor avena sativa zal helpen om de bloeddruk te verlagen. De krachtige antioxidanten die we terugvinden in de plant zullen hier ook voor zorgen.

De krachtige antioxidanten (meer dan 20 in totaal) hebben aangetoond te helpen tegen ontstekingen. Deze ontstekingen zijn de basis voor eventuele hartproblemen omdat wanneer de frequentie van ontstekingen chronisch, verhoogt de kans op de ontwikkeling van chronische ziektes. (1) Dit zijn echter niet alleen hartziekten, maar kan ook kanker, diabetes of een andere chronische ziekte zijn.

Lees ook :  5 Heerlijke Recepten Om Af Te Vallen Met Chiazaad

Gemoedstoestand verbeteren

gemoedstoestand verbeteren

Avena sativa bevat heel wat vitamines B. Vitamines B hebben een gunstige invloed op ons zenuwstelsel. Onvoldoende vitamines B kunnen leiden tot depressie en kunnen ervoor zorgen dat we neerslachtigheid ervaren. Deze vitamines zullen er ook voor zorgen dat we voldoende energie aanmaken. Wat automatisch onze gemoedstoestand zal gaan stimuleren.

Ook zullen de antioxidanten in avena sativa, met name saponines, ervoor gaan zorgen dat we de bloedsuiker in balans houden. Wat ook zal leiden tot minder last van vermoeidheid en neerslachtigheid.

PMS of pijnlijke menstruatie

Wanneer we last hebben van problemen tijdens de menstruatie dan kan avena sativa zeker helpen om een groot aantal van deze problemen te behandelen. We hebben het dan bijvoorbeeld over krampen tijdens de menstruatie, of wanneer we last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik als gevolg van de menstruatie.

Daarnaast werkt avena sativa als een vochtafdrijvend middel. Wat zal bijdragen aan het verminderen van de kans op overmatige vochtopslag. Deze vochtafdrijvende werking heeft ook nog eens een reinigend effect op de nieren en op de urinewegen.

Libido verhogen

Wanneer we avena sativa gebruiken kunnen we dus ook het libido verhogen. Bepaalde stoffen in de plant zullen fungeren als een afrodisiacum.

De onderzoekers zoeken de verklaring eerder in het stimulerend effect op de bloedsomloop. En het is inderdaad zo dat wanneer we meer energie hebben, we ook daadwerkelijk meer zin zullen hebben in seksuele betrekkingen met onze partner. Maar vermoed wordt, dat er nog andere zaken hier een rol zullen spelen. Onder meer de saponines, we zien ook dat deze saponines verantwoordelijk zijn voor het stimulerend effect op het libido van tribulus terrestris.

Lees ook :  Vezelrijke voeding : Lijst Met Voeding Die Vezels Bevatten

Avena sativa wordt regelmatig toegevoegd aan natuurlijke erectiemiddelen en natuurlijke potentiemiddelen.

Gezondheid van de huid verbeteren

huid gezonder maken

Zowel de Romeinen als de Grieken geloofden dat we de gezondheid van de huid kunnen verbeteren door avena sativa te gebruiken. Het wordt heel vaak gebruikt in producten die ons bescherming moeten bieden tegen zonnebrand en andere aandoeningen van de huid.

Doordat avena sativa heel wat verschillende antioxidanten bevat kan het helpen om de cellen te herstellen en daarbij ook de strijd aangaan met vrije radicalen die uiteindelijk rimpels en andere tekenen van veroudering kunnen doen ontstaan.

Bloedsuiker in balans brengen

Avena sativa gebruiken kan helpen om de bloedsuiker in balans te brengen. Na een maaltijd waarbij we een ruime hoeveelheid koolhydraten hebben gegeten zal de hoge hoeveelheid vezels die we terugvinden in avena sativa helpen om de bloedsuikerwaarden niet te sterk doen stijgen.

Verder zal het metabolisme versnellen en verbeteren. Dat zal helpen om het gevoel van voldoening te geven. We zullen een langere tijd zonder honger kunnen doorbrengen en voedingsstoffen beter kunnen opnemen.

Dit zou ook kunnen helpen tegen overgewicht.

Bijwerkingen avena sativa

avena sativa bijwerkingen

Er zijn natuurlijk ook bijwerkingen te melden bij avena sativa. Al zien we dat die weinig voorkomen bij het gebruik van een normale aanbevolen dosis. De kans op bijwerkingen gaat stijgen wanneer we hoge hoeveelheden gaan gebruiken. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn slapeloosheid, rusteloosheid, hoofdpijn en een versnelde hartslag.

Avena sativa kopen

We kunnen avena sativa gebruiken in de vorm van supplementen. Er bestaan vloeibare extracten en capsules die we kunnen gebruiken.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven