Aminozuren en de werking ervan in het lichaam

aminozuren

Wat zijn Aminozuren?

Zowat 20% van ons lichaam is opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten spelen een belangrijke rol in bijna alle biologische processen. Aminozuren zijn de bouwstenen voor deze processen.

Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsels zijn opgebouwd uit aminozuren. Dat betekent dat ze heel wat belangrijke lichamelijke functies kunnen dragen. Ze kunnen de cellen hun structuur geven, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen in het transporteren van en het opslaan van voedingsstoffen. Amino’s hebben een invloed op het functioneren van de organen, de klieren, de bloedvaten en de pezen. Ze zijn essentieel voor het genezen van wonden en het herstellen van weefsel. Zeker in de spieren, beenderen, huid en in het haar is dit het geval. Ze zullen ook instaan voor het verwijderen van gifstoffen die worden aangemaakt tijdens de verbranding.

Het belang van aminozuren is cruciaal voor ons algemeen welzijn

Anno 2018 begint men meer en meer te weten over de aminozuren en het belang van deze aminozuren op onze algemene gezondheid. Het zorgen voor voldoende aminozuren kan heel wat positieve effecten teweegbrengen.

Er zijn echter heel wat factoren die het ons moeilijker maken om te zorgen voor een volledig  gebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen. We denken dan bijvoorbeeld aan de luchtvervuiling, de hormonen die dieren toegediend krijgen en die wij dan uiteindelijk eten, de bewerkingsmechanismen die gebruikt worden bij groenten en fruit, slechte gewoontes zoals roken en alcohol drinken. Al deze factoren zullen ervoor zorgen dat we niet alles wat we eten daadwerkelijk kunnen gebruiken. Het ergste is het verlies van belangrijke voedingsstoffen tijdens bepaalde bewerkingsprocessen van onze voeding.

Aminozuren kunnen ervoor zorgen dat we eventuele verliezen kunnen compenseren en toch zorgen voor een algemeen goede gezondheid en vitaliteit.

Een Duits onderzoek heeft aangetoond dat oudere mensen eerder geneigd zijn om te maken te hebben met voedingstekorten. Wanneer het lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt kan het bepaalde lichamelijke of mentale functies niet meer naar behoren uitvoeren. Zonder de nodige vitamines, amino’s, mineralen en andere elementen is er een risico op bepaalde gezondheidsproblemen.

Lees ook :  Wat is de werking van Avena Sativa?

De totale hoeveelheid aminozuren moet correct zijn

De totale hoeveelheid verschillende aminozuren zal ervoor zorgen dat het metabolisme naar behoren blijft werken. Op die manier worden de verschillende processen in het lichaam ook naar behoren uitgevoerd.

De totale hoeveelheid amino’s zijn de totale hoeveelheid verschillende aminozuren in het lichaam. We hebben ongeveer 120 gram aminozuren nodig in een gezond lichaam. Wanneer we eiwitten via het dieet eten, dan zullen deze eiwitten in het spijsverteringsstelsel worden afgebroken in amino’s en dan terug samengebracht worden als een nieuw eiwit. Dit complex proces heet de proteïne biosynthese. Dit volledig proces wordt tot 4 keer per dag herhaald. Telkens moet het lichaam dus nieuwe eiwitten toegediend krijgen via de voeding of door gebruik te maken van supplementen.

Het doel van dit hele gegeven is om de totaliteit altijd te behouden en in de juiste combinatie. Indien er meer of mindere hoeveelheden van een bepaald aminozuur in het lichaam circuleren kan dit zorgen voor een belemmering in de functies van het lichaam.

Ouderen zijn niet de enigen waar dit kan gebeuren. Ook jongere mensen kunnen hierdoor negatief beïnvloed worden. We denken dan bijvoorbeeld aan overgewicht, haaruitval, huidproblemen, slaapproblemen, erectieproblemen, artrose, hartproblemen, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, depressie en vele andere problemen.

Welke soorten amino’s zijn er?

aminozuren

Aminozuren zijn organische stoffen die behoren tot tenminste één aminogroep en een carboxygroep. In het menselijk lichaam hebben we 20 aminozuren die aangemaakt worden om eiwitten te bouwen. Daarnaast zijn er nog 500 andere aminozuren die geen eiwitten vormen of die worden aangemaakt uit andere aminozuren. Zij worden dan bijvoorbeeld gebruikt om suiker aan te maken.

Lees ook :  Voeding voor de nieren om ze terug in optimale gezondheid te brengen

Enkel 20 aminozuren kregen een genetische code toegekend. L-dopa of levodopa wordt soms onder de 20, dan wel 21 aminozuren gerekend. Al wordt L-dopa aangemaakt door een ander aminozuur in het lichaam. Het kan ook in sommige voedingsmiddelen worden gevonden zoals fluweelboon of mucuna pruriens.

De 20 aminozuren worden dus standaard aminozuren genoemd. Deze kunnen worden ingedeeld in drie verschillende groepen. De essentiële aminozuren, de half-essentiële en de niet-essentiële.

Acht aminozuren zijn essentieel voor het menselijk lichaam. Essentieel omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Ze moeten dus uitsluitend uit onze voeding gehaald worden of door middel van supplementen toegediend worden.

De acht essentiële aminozuren zijn:

 • Isoleucine
 • Leucine
 • Lysine
 • Methionine
 • Phenylalanine
 • Threonine
 • Tryptofaan
 • Valine

Tot de half-essentiële amino’s behoren:

 • Arginine
 • Histidine

Zij kunnen door het lichaam worden aangemaakt. Al is dat sterk afhankelijk van bepaalde factoren. Om die reden is het zeker aan te raden ze ook uit de voeding te halen. Om toch zeker de adequate hoeveelheid te kunnen innemen.

De niet-essentiële amino’s:

 • Alanine
 • Asparagine
 • Aspartaamzuur
 • Cysteïne
 • Glutamine
 • Gutaminezuur
 • Glycine
 • Proline
 • Serine
 • Tyrosine

We moeten er wel rekening mee houden dat het feit dat de één essentieel zijn en andere niet essentieel, niet betekent dat ze dan minder belangrijk zijn. De reden waarom ze niet essentieel zijn genoemd is omdat het lichaam ze zelf kan aanmaken.

De hoeveelheid eiwitten kan per persoon sterk variëren. Afhankelijk van welke functies het lichaam moet verrichten. Daarnaast is de aanmaak van half-essentiële en niet-essentiële amino’s in het lichaam sterk afhankelijk van bepaalde factoren.

Deze factoren zijn onder andere:

 • het geslacht van de persoon
 • de leeftijd
 • de stress
 • de fysieke omstandigheden
 • enzovoort

Deze factoren zullen bepalen hoeveel en in welke verhouding de amino’s nodig zijn om gezond en fit te blijven.

De structuur van aminozuren

Vanuit een biochemisch standpunt is de synthese van eiwitten afhankelijk van hun structuur. Er zijn verschillende structuren. Zo zijn er de L-aminozuren en zijn er de D-aminozuren. De L-aminozuren bevatten de enige structuur die natuurlijk is aan het lichaam. Dat is waarom het van belang is dat we de juiste keuze maken in het gebruiken van supplementen met aminozuren. De ingrediënten moeten dus de L-aminozuren bevatten en niet de D-amino’s of DL-amino’s.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Lijnzaadolie In Ons Dieet?

In voedingsmiddelen zullen we dus hoofdzakelijk de L vorm tegenkomen. Tenzij er aminozuren zijn toegevoegd aan het voedingsmiddel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bepaalde dieetmaaltijden die extra veel eiwit bevatten, of eiwitshakes. Dit kan ook worden toegevoegd aan vleesvervangers.

L is de afkorting voor het Latijnse Levo en dat betekent links. D is dan weer de afkorting voor Dextro en dat betekent rechts.

Waarin verschilt een L aminozuur met een D aminozuur

Men zal de L configuratie toekennen wanneer de aminogroep(-NH2) aan de linkerkant van het atoom zit en de D configuratie zal toegekend worden wanneer de aminogroep aan de rechterkant van dit atoom zit. Het zijn de L-amino’s die belangrijk en relevant zijn voor het menselijk lichaam.

L-aminozuren D-aminozuren

Alleen L-aminozuren worden aangemaakt in de cellen en omgezet in eiwitten. Echter sommige D-aminozuren kunnen worden gevonden in de celwand van bacteriën. Ze zijn niet te vinden in bacteriële eiwitten. Glycine heeft geen enatiomeren omdat het twee wateratomen heeft die zijn verbonden aan de centrale carbon atoom.

Daarnaast is het ook belangrijk dat we zorgen voor voldoende B-vitamines om de aminozuren optimaal te kunnen doen functioneren in het lichaam. Deze vitamines B kunnen niet worden verdeeld uit hun natuurlijke combinatie. Dit betekent dat we ze niet individueel moeten nemen maar bijvoorbeeld een B-complex dienen te gebruiken. Omdat bij de vitamines B de balans tussen de verschillende soorten ook van groot belang is. Onder meer vitamine B6 heeft een belangrijke invloed op de aanmaak van aminozuren. Ook zullen zij helpen bij het verwijderen van afvalstoffen die bij het verbrandingsproces ontstaan zijn.

Referentie:

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/vitamin-b6

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/amino-acid-metabolism

http://www.phschool.com/science/biology_place/biocoach/bioprop/landd.html

https://medlineplus.gov/ency/article/002222.htm

Aminozuren en de werking ervan in het lichaam
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved