Wat Is De Werking Van Amandelolie In Ons Lichaam?

Amandelolie is een krachtige essentiële olie om bepaalde problemen te behandelen. Zo kunnen we droog haar of beschadigd haar herstellen door gebruik te maken van deze amandelolie. Het kan ook gebruikt worden als een middel om acne te voorkomen en om de nagels te versterken. Sommige behandelingen tegen haaruitval zullen ook gebruikmaken van amandelolie.

Andere voordelen van amandel olie zijn het helpen bij het afvallen. We zien verder een daling van het cholesterol en een beschermende werking tegen hartziekten. Daarnaast zal het risico op diabetes afnemen en de gezondheid van de lever en darmen verbeterd worden.

amandelboom

Wat is Amandelolie?

De essentiële amandelolie wordt gemaakt van de zoete amandelen. Er kan een olie destillatie proces aan voorafgaan om de amandel olie uit de noot te winnen. Het kan ook worden gehaald uit een persproces. Waar de olie uit de noot geperst wordt. De geconcentreerde olie bevat heel wat onverzadigde vetzuren.

Voedingswaarde amandel olie

De olie bevat een enorme hoeveelheid vitamine E. 100 Ml van de olie bevat maar liefst 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Verder vinden we ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K terug. Verschillende vitamines B en natuurlijk een hoge hoeveelheid omega 6.

Mineralen die we terugvinden in amandelolie zijn calcium, zink, mangaan, fosfor, magnesium en kalium. Amandelen bevatten L-carnitine en fenylalanine. Deze chemische bestandsdelen zullen onder meer de hersenen ondersteunen en daarbij ook de gemoedstoestand stimuleren. Fenylalanine is vooral van belang bij het aanmaken van bepaalde neurotransmitters zoals dopamine en adrenaline.

amandelen

Werking van amandelolie

De belangrijkste voordelen van amandelolie zijn het beschermen van de huid tegen schade. De olie heeft een ontstekingsremmende werking en een krachtige antioxidante werking. Daarmee kunnen we de veroudering vertragen. Er zijn ook gunstige eigenschappen om de gezondheid van de haren te verbeteren.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Spirulina Voor Onze Gezondheid?

huidverzorging amandelolie

Zonnebrand

Bij zonnebrand kunnen we amandelolie gebruiken om de huid te herstellen. Het zal onder meer de rode kleur helpen herstellen maar verder ook vermijden dat er littekens ontstaan na acne. We kunnen een aantal druppels amandelolie mengen in massage olie om daarna aan te brengen op de plaats van de wonde. Dit proces kunnen we elke dag herhalen gedurende een week.

Haarbehandeling

We kunnen de gezondheid van onze haren verbeteren door gebruik te maken van amandel olie. Het zal onder meer dankzij de hoge hoeveelheid vitamine E helpen om de haarwortels te voeden. Daardoor zal ook het volume van de haren toenemen. De toevoer van bloed naar de haarwortels zal worden verbeterd waardoor de haargroei kan gestimuleerd worden.

Veroudering tegengaan

De essentiële amandelolie zal helpen om de eeuwige jeugdigheid te behouden. De antioxidante werking van vitamine E in combinatie met andere actieve ingrediënten zal helpen om vrije radicalen te neutraliseren die schade aan de huidcellen kan teweegbrengen. Daarmee zullen we de vorming van rimpels en zwarte vlekjes helpen voorkomen. En daarmee de veroudering tegengaan. Amandelen zijn één van de beste voedingsmiddelen met vitamine E.

Gebarsten lippen

gebarsten lip amandel olie

Wanneer we te maken hebben met gebarsten lippen is dat meestal een teken van uitdroging. Dit gebeurt soms ’s nachts terwijl we slapen. Maar kan uiteindelijk heel pijnlijk zijn. Amandelolie is rijk aan vitamines en onverzadigde vetzuren. Zij zullen ervoor zorgen dat de lippen minder snel kunnen uitdragen en daarmee minder snel zullen barsten. Het kan ook gebruikt worden om gebarsten lippen sneller te herstellen.

Gezwollen ogen en wallen onder de ogen

Wanneer we wat amandelolie rond de ogen aanbrengen kunnen we een zeer snelle en efficiënte oplossing bieden tegen wallen en gezwollen ogen. Dit doen we het best net voor het slapen. Het spreekt voor zich dat we direct contact met de ogen moeten vermijden. En dat we onze handen dienen te wassen na het aanbrengen, vooraleer we met de handen in contact zouden komen met de ogen.

Lees ook :  Wat is de functie van seleen of selenium? Voeding met seleen

Roos of schilfers

Amandelolie heeft een sterk hydraterende werking. Het zal daardoor helpen om dode huidcellen te verwijderen op de hoofdhuid. Wat de vorming van roos of schilfers zal tegengaan. Het kan natuurlijk ook gebruikt worden wanneer we reeds te maken hebben met schilfers. Dit kan op verschillende manieren toegepast worden. We kunnen bijvoorbeeld enkele druppels amandel olie toevoegen aan de shampoo die we gebruiken om de haren te wassen. Maar een nog betere en efficiëntere oplossing is om de haren te wassen, goed te drogen. En pas daarna de amandelolie aanbrengen. Dit kan in combinatie met een andere olie zoals kokosolie.

Het probleem wanneer we amandelolie toevoegen aan onze shampoo is dat we reeds een groot gedeelte van de olie gaan afspoelen. Het aanbrengen van de amandel olie na het wassen zal ervoor zorgen dat er een hogere hoeveelheid overblijft die uiteindelijk beter geschikt zal zijn in het vermijden van roos.

Ontstekingsremmende werking

Wanneer we last hebben van ontstekingen kunnen we amandelolie gebruiken als een snelle remedie tegen dit probleem. De ontstekingen kunnen zich zowel inwendig als uitwendig voordoen. De amandel olie zal voor beide gevallen even effectief zijn.

We denken dan vooral aan eczeem of psoriasis. Allergische reacties die zorgen voor rode vlekken of jeuk van de huid kunnen op die manier ook worden behandeld. En inwendig kunnen we de amandelolie gebruiken om de spijsvertering te verbeteren. Bij ontstekingen in de darmen is de olie zeer effectief.

Gezondheid van de nagels

gezonde nagels

De ontstekingsremmende werking van de huid kan ook gebruikt worden om de nagels te herstellen van eventuele schade. Al zullen zich voornamelijk schimmels ontwikkelen op de nagels. We kunnen deze schimmel aanpakken dankzij de schimmelwerende werking van amandelolie. Op die manier kunnen de nagels hun natuurlijke kleur terugkrijgen en zijn we verlost van schimmels.

Cardiovasculaire bescherming

Wanneer we amandelolie gebruiken inwendig kunnen we een aantal voordelen voor het hart gaan bekomen. We zien onder meer een balancerende werking op het cholesterol. Dit is belangrijk om de vorming van atherosclerose tegen te gaan. Wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat we plaque ontwikkelen aan de wanden van de bloedvaten. Die kunnen de bloedsomloop verstoren en blokkeren. Wat zal leiden tot een hoge bloeddruk en eventuele hartziekten als gevolg. Het gebruik van amandelolie zal hier bescherming voor bieden.

Lees ook :  Magnesiumvoeding: Beste 20 Voorbeelden van Magnesium Voeding

Hersenfunctie stimuleren

Amandelen kunnen helpen om het geheugen te stimuleren. Wanneer we enkele druppels gebruiken om aan te brengen aan het hoofdkussen voor het slapengaan, zullen we de dampen gedurende de nacht inademen. Wat uiteindelijk een gunstig effect zal hebben op onze nachtrust, maar vooral ook ons cognitief geheugen zal stimuleren. Op die manier zullen we een productieve dag tegemoet komen.

Zoete amandelolie vs bittere amandelolie

De olie met de meeste voordelen voor onze gezondheid is de zoete amandelolie. Die komt uiteindelijk van de boom prunus dulcis amygdalus. Dit is ook de boom waarvan de noten die we allemaal kennen afkomstig zijn. De bittere amandelolie wordt gezien als de etherische olie van de amandel en is afkomstig van een ander soort amandelboom.

zoete amandelboom

Namelijk de prunus dulcis amara. Het verschil is dat de bloemen van deze boom roze zijn, terwijl ze van de andere boom wit zijn. De noot heeft een bittere smaak en is kleiner maar dikker dan de amandelen die wij kennen.

Alle voordelen van amandelolie die we hier hebben beschreven in dit artikel zijn bedoeld op de zoete amandelolie. Dit is dan ook de amandel olie die we het meest zullen tegenkomen in de winkel. De etherische amandelolie heeft echter ook een aantal voordelen voor de huid en de haren. Maar bevat een stuk minder voedingsstoffen. Waardoor ze nauwelijks gebruikt wordt om medische doeleinden, maar vooral dient als een geurolie in bijvoorbeeld parfums.

Zoete amandelolie is ook een stuk goedkoper dan de etherische olie. En tenzij we een olie specifiek voor hun geur willen, is het in praktijk beter om te kiezen voor zoete amandel olie.

Zoete amandelolie is verkrijgbaar in 5 liter € 59.99 per 1 liter € 16.99

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven