Allicine Voordelen en Bijwerkingen Voor Onze Gezondheid

De meeste planten kunnen dan wel ten prooi vallen aan bladluizen, mieren of ziektes. Toch zijn er ook planten die een geheim wapen achter de hand hebben. Sterke geuren en smaken bijvoorbeeld. Allicine is daar één van. Allicine vinden we terug in knoflook teentjes en hebben een zeer scherpe geur en smaak. Voor kleine diertjes zijn ze niet lekker, maar voor ons lichaam hebben ze een groot aantal voordelen.

De belangrijkste daarvan zijn:

  • bestrijden van infecties
  • het hart ondersteunen
  • bloeddruk verlagen
  • schimmels bestrijden

Wat is allicine?

Allicine is verantwoordelijk voor de sterke geur en smaak van knoflook. Ze ontstaat door een enzym alliinase, die alliin omzet in allicine. Dat gebeurt wanneer we knoflook snijden of hakken. Bij het bakken of koken gaat het overgrote deel van de stof verloren.

Een belangrijke tip is om knoflook eerst te snijden en daarna 30 minuten te laten opdrogen. Om dan uiteindelijk op het laatste moment de knoflook aan onze maaltijd toe te voegen. Daardoor blijft een groot deel allicine behouden.

Gebruik

Allicine bevat een aantal therapeutische effecten. De belangrijkste zijn antibacterieel, schimmelwerend, antioxidant en mogelijk beschermend tegen kanker.

Lees ook :  Voeding met zink

Zoals reeds gezegd gaat tijdens het verwarmen een groot deel van de werkzame stof verloren. Om die reden worden dan ook supplementen gebruikt met allicine. Toch kunnen we zoals gezegd de knoflook laten drogen. Of de knoflook op zijn geheel aan onze maaltijd toevoegen. Koken in water wordt ook aangeraden om de werkzame stoffen te behouden. Al zijn al deze zaken niet wetenschappelijk bewezen. Het is dus niet zeker of ze daadwerkelijk nog veel allicine bevatten na het bereiden van de maaltijd.

Antioxidant

Onderzoek heeft aangetoond dat allicine sterke antioxidante eigenschappen bevat. Daarmee kan oxidatieve stress bestrijden worden en zullen vrije radicalen uit het lichaam geweerd worden. De antioxidanten in allicine zijn vooral goed als bescherming tegen verscheidene ouderdomsziektes.

Goed voor het hart

We weten allemaal dat knoflook goed is voor het hart. Het is namelijk niet alleen allicine die hiervoor verantwoordelijk is. Toch bevat deze stof alleen reeds belangrijke eigenschappen die zullen helpen om onder meer het cholesterol te verlagen.

Een onderzoek uit 2013 bewees dat het LDL cholesterol daalt wanneer men allicine supplementen gebruikt. Men kon reeds aantonen dat de stof helpt om de bloedsomloop te verbeteren door zijn bloedverdunnende werking. Dit samen biedt dan ook bescherming tegen atherosclerose of aderverkalking.

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Antibacterieel

Allicine kan bacteriën doen verdwijnen. Er is zelfs bewijs gevonden dat ook virussen en schimmels zoals candida kunnen verdwijnen bij het gebruik van deze supplementen.

Een onderzoek uit 2014 toont aan dat deze stof de vorming van bacteriën en schimmels kan tegengaan en zelfs sterk resistente bacteriën zoals de Staphylococcus aureus kan doden.

Preventief tegen kanker

Een ander belangrijk voordeel is het preventief werken tegen kanker. We zien onder meer in onderzoeken dat de stof in staat is om kankercellen te doden. Zelfs alleen al door het eten van knoflook kunnen we het risico op prostaatkanker, maagkanker en darmkanker doen afnemen. Er is echter meer onderzoek nodig om daadwerkelijk te kunnen zeggen dat allicine kanker kan helpen voorkomen.

Bijwerkingen

De belangrijkste bijwerking is een slecht ruikende adem of een stinkende adem. Dat hebben we ook wanneer we knoflook eten. Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn een verandering van lichaamsgeur. Zweet die deels naar knoflook kan gaan ruiken. Een andere geur van urine is ook mogelijk. Al zijn dat allemaal relatief logische effecten van het gebruik van deze supplementen.

We gebruiken ze ook best in combinatie met voeding omdat de stof wat hevig kan zijn voor de maag.

Mensen die medicijnen gebruiken om de bloeddruk te verlagen of die een bloedverdunnende werking hebben, dienen eerst een arts te raadplegen. Omdat de effecten van allicine ook het bloed gaan verdunnen.

Lees ook :  Wat zijn de voordelen van knoflook voor ons lichaam?

Aanbevolen dosis

De aanbevolen dosis varieert van 2 mg tot 5 mg per dag. Wanneer we een supplement gebruiken is er altijd een verhoudingspercentage zuivere allicine aanwezig. Een verhouding van 1% of 1:100 betekent dat we voor een tablet van 400 mg 4 mg zuivere allicine ingenomen hebben.

U kan allicine supplement hier bestellen in de webshop

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven